Auto zamieniło się w cegłe

janek

Użytkownik
Auto
było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24 / Ducati Multistrada V2S '25
Zszedłem do garażu i nie dało się otworzyć z kluczyka, pomyślałem że kluczyk rozładowany więc wymieniłem baterię z kluczykiem z drugiego auta. Niestety nie reaguje, nie działa z aplikacji. Przestał w garażu 3 dni po podróży 300km. Czekam na assistance Alfy żeby go uruchomili. Zobaczymy czy im się uda.

Nie masz opcji otwarcia auta za pomocą grotu z kluczyka?

Otworzyłem, ale nic to nie pomogło. Przyjechało assistance odpalili go z kabli, ale nie działa żaden system łącznie ze wspomaganiem kierownicy. Pojechała sobie ładnie na lawecie do serwisu.

Ostatnia edycja:
Coś już wiadomo?
Pewnie akumulator 12v padł, a błędy z tego właśnie powodu.

Akumulator padł, wymienili na gwarancji. Bardzo szybko jakoś, bo auto ma dopiero 1,5 roku.

Tato ma Tonale 2 lata i bez problemów z akumulatorem, ale kilka razy mówiłem mu żeby prewencyjnie podłączył do ładowarki, taki nawyk mam że co kilka miesięcy podpinam akumulatory w każdym aucie i spokój.

To że Toyoty hybrydowe borykają się z problemem akumulatorów 12V to wiadomo, ale Tonale?

Tato ma Tonale 2 lata i bez problemów z akumulatorem, ale kilka razy mówiłem mu żeby prewencyjnie podłączył do ładowarki, taki nawyk mam że co kilka miesięcy podpinam akumulatory w każdym aucie i spokój.

Dokładnie, profilaktycznie co pewien czas podładować akumulator nie zaszkodzi. Poza tym polecam zakup boostera dla świętego spokoju.

Mi powiedzieli w serwisie po wymianie aku,żeby ładować go raz w miesiącu.

Mi powiedzieli to samo. A lusterka jak nie grzały tak nie grzeją :(

Te lusterka i tylna szyba to takie włoskie poczucie humoru;)

wg. teorii - Prawidłowe ładowanie akumulatora 12V w samochodzie wymaga odłączenia klem, szczególnie klemy ujemnej (minusowej), aby zabezpieczyć instalację elektryczną pojazdu i uniknąć zwarć.

Zszedłem do garażu i nie dało się otworzyć z kluczyka, pomyślałem że kluczyk rozładowany więc wymieniłem baterię z kluczykiem z drugiego auta. Niestety nie reaguje, nie działa z aplikacji. Przestał w garażu 3 dni po podróży 300km. Czekam na assistance Alfy żeby go uruchomili. Zobaczymy czy im się uda.

Wczoraj wieczorem przyjechalem do garazu i wszystko dzialalo. Dzisiaj w poludnie probowalem odjechac i trup podobnie jak u Ciebie.
Tonale plugin 2,5 roku, przebieg 29kkm. Wstepna ocena zwarty akumulator, napiecie 3V zamiast 12V.
Dwa tygdnie temu ogladalem wskazniki i akumulator mial 13,7V, napiecie ladowania 14,9V.

Skrzynie biegow mozna rozblokowac ale do wylaczenia hamulca elektrohydraulicznego trzeba podpiac bustera. Choinka diod na pulpicie, samochod wyje bo wlacza sie alarm.
Otwarcie tylnej klapy tylko elektrycznie, nie znalazlem zadnego ciegna. Zamknac klape juz trzeba recznie.
Uchwyt do holowania jest pod podloga w bagazniku, wiec bez pradu go nie wyciagniesz.

Z ciekawych rzeczy to gwarancja rozszerzona na 5 lat nie obejmuje akumulatora, assistancje Alfy tez jest tylko na dwa lata.
Na serwisie stoi 3 auta z akumulatorami oprocz mojego, wszystkie akumulatory podobno padaja do 3 lat.

Szczegoly diagnozy serwis ma przekazac w poniedzialek.

No słabo z tymi akumulatorami. Jak coś zapraszam na stronikę po booster ze zniżką klubową.

La bellezza non basta

Wczoraj wieczorem przyjechalem do garazu i wszystko dzialalo. Dzisiaj w poludnie probowalem odjechac i trup podobnie jak u Ciebie.
Tonale plugin 2,5 roku, przebieg 29kkm. Wstepna ocena zwarty akumulator, napiecie 3V zamiast 12V.
Dwa tygdnie temu ogladalem wskazniki i akumulator mial 13,7V, napiecie ladowania 14,9V.

Skrzynie biegow mozna rozblokowac ale do wylaczenia hamulca elektrohydraulicznego trzeba podpiac bustera. Choinka diod na pulpicie, samochod wyje bo wlacza sie alarm.
Otwarcie tylnej klapy tylko elektrycznie, nie znalazlem zadnego ciegna. Zamknac klape juz trzeba recznie.
Uchwyt do holowania jest pod podloga w bagazniku, wiec bez pradu go nie wyciagniesz.

Z ciekawych rzeczy to gwarancja rozszerzona na 5 lat nie obejmuje akumulatora, assistancje Alfy tez jest tylko na dwa lata.
Na serwisie stoi 3 auta z akumulatorami oprocz mojego, wszystkie akumulatory podobno padaja do 3 lat.

Szczegoly diagnozy serwis ma przekazac w poniedzialek.

Kurcze, to mnie za chwilę też czeka akumulator...
Czy da się go wymienić jakoś w miarę normalnie? Chodzi mi o tą choinkę, która później zostaje po awarii.
Zastanawiam się, czy nie wymienić profilaktycznie na jakiegoś bannera póki ten oryginalny jeszcze żyje.

Choinkę sam sobie zgasisz,jest opis na forum.

Choinkę sam sobie zgasisz,jest opis na forum.

O, to super. Chodzi o to kręcenie kierownicą?

Swoją drogą, jeszcze i tak niezbyt przekombinowali w tonale.... mamy też opla phev w rodzinie - tam są 2 akumulatory 12V... jeden pod maską, taki standardowy kwasowy, drugi taki mały chyba żelowy w środku w kabinie. Nie wiem po co to tak zaprojektowali.

Amortyzatory
Powrót