Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
No po prostu czad. Rewelacja

Mamy przynajmniej informację, jakie jest rzeczywiste zużycie chwilowe prądu małego auta elektryczne przy normalnych autostradowych prędkościach. Z filmu widać, że 135-140km/h = 32-38kWh. Ta technologia jeszcze długo nie nada się do obsługi ruchu długodystansowego, a zwłaszcza przewozu towarów.

Co Ty tam opowiadasz. Kogo interesuje zasięg - nikogo;)
Z resztą zaraz Ci koledzy odpowiedzą, gdzieś autem miejskim na autostradę? Co Ty, random jakiś?

No serio, funkcjonalność vs koszt zakupu takiego auta to jest taki kabaret, że głowa mała :D
ROTFL :lol:

Eee tam - nie znacie się ...

EV jest najlepszy i już! ;)

Tomtrz (mój Miszcz!) Wam zaraz wytłumaczy (np. "bo Tesla to ...") co jest nie tak z Wami. :sarcastic: i w jaki sposób powinniście myśleć oraz wybierać EV. ;)

Oczywiście - to nie dotyczy naszego Miszcza ;) - on posiada elektryka "inaczej" ;) :sarcastic:

ok, sprawdzamy. Skoda nowa octavia, pierwsza z brzegu, 1.5 TSi. Patrze na spalanie, deklarowane

zbiornik 45L
cykl wysoki 4,8L/100, zasięg 937km

https://motoryzacja.interia.pl/samo...ton-i-prawie-udalo-mi-sie-wrocic-,nId,7004755

Patrz Tomtrz, ktoś w Interii udowadnia ci, że można w specyfikacji samochodu wpisać rzeczywisty, osiągalny zasięg - a nawet go nieco zaniżyć.
Przywołana przez Ciebie Skoda Octavia 1,5eTSI DSG, 4osoby + bagaże, autostradowe 120km/h i przejechane 920km na baku + 80km zasięgu pozostało. Auto za 160tysięcy. Który EV potrafi połowę z tego, w przy takiej prędkości i obciążeniu?

https://motoryzacja.interia.pl/samoc...c-,nId,7004755

Patrz Tomtrz, ktoś w Interii udowadnia ci, że można w specyfikacji samochodu wpisać rzeczywisty, osiągalny zasięg - a nawet go nieco zaniżyć.
Przywołana przez Ciebie Skoda Octavia 1,5eTSI DSG, 4osoby + bagaże, autostradowe 120km/h i przejechane 920km na baku + 80km zasięgu pozostało. Auto za 160tysięcy. Który EV potrafi połowę z tego, w przy takiej prędkości i obciążeniu?

Cholera, a ten znów z tym zasięgiem... Przecież nikogo to nie obchodzi. Poza tym w tyle osób i bagażem to się jedzie pociągiem

Hmm, do czego by się tu przyp.....yć ?

No może tak:

1. Nie każdego stać, żeby pojechać nad Balaton. Zwłaszcza, kiedy musi spłacać jednego z "wciąż taniejących" elektryków
2. Kierowca to jakiś random. Narażał nieświadomych pasażerów na tak długą trasę bez uprzedniego przygotowania w aplikacji
3. Możemy się tylko domyślać, że pasażerowie byli głodni i cierpieli z powodu pełnych pęcherzy. Tu już widzę rolę prokuratury
4. Kierowca zanieczyścił spory kawał Europy spalinami i hałasem. To, że on twierdzi, że było cicho, to tylko jego odczucie. Może głuchy jest.
5. Nie każdy chce mieć garbatą Oktawię, jeśli może sobie kupić Teslę.

Ma ktoś jeszcze jakieś zarzuty? Tomtrzu - do dzieła.

Ma ktoś jeszcze jakieś zarzuty?

6. Ja nie wiem jak można podróżować z takimi prędkościami jak 120! Wiecie jaki to ślad węglowy pozostawia? Powinno być max 90.
7. Kto normalny jedzie tak daleko samochodem? Przecież mamy samoloty. I biura podróży. W zasadzie to kupujesz wycieczkę i niczym się nie martwisz.
8. Tesla przyspiesza dużo lepiej niż Octavia i ma moment dostępny w całym zakresie.
9. Skoda jako spalinówka może się zapalić statystycznie częściej niż EV (patrz link...).
10. VW oszukiwał w danych technicznych, na pewno te dane też są niewiarygodne. Manipulacja, lobby naftowe, każdy przecież wie, że elektrykiem byłoby lepiej.

6. Ja nie wiem jak można podróżować z takimi prędkościami jak 120! Wiecie jaki to ślad węglowy pozostawia? Powinno być max 90.
Lepiej nie robić testu przy 80-90km/h, bo okaże się, że ta Oktawia zrobi 1100km na baku i to - o zgrozo - z klimatyzacją. Bez klimy (jak to rycerze EV lubią) i bez tempomatu zawadzi o 1200km. Świat Tomtrz się rozsypie.... nie podpowiadajcie Interii takiego testu :)

7. Kto normalny jedzie tak daleko samochodem? Przecież mamy samoloty. I biura podróży. W zasadzie to kupujesz wycieczkę i niczym się nie martwisz.
8. Tesla przyspiesza dużo lepiej niż Octavia i ma moment dostępny w całym zakresie.
9. Skoda jako spalinówka może się zapalić statystycznie częściej niż EV (patrz link...).
10. VW oszukiwał w danych technicznych, na pewno te dane też są niewiarygodne. Manipulacja, lobby naftowe, każdy przecież wie, że elektrykiem byłoby lepiej.

11. Jakby było zimno, to nie trzeba czekać, żeby się rozgrzał i można od razu korzystać z całej mocy. No jak jest zimno zasięg spada, ale kogo obchodzi zasięg :)

Nieco luźniejsze spojrzenie na temat: kino drogi, pościgi:

Bullit
Drive
Mistrz kierownicy ucieka
Mad Max
Thelma i Louise
Zmiennicy

Remake części z tych filmów chyba by nie wyszedł w przypadku użycia EV. Taki Ryan Goosling informowałby o swych ruchach za pomocą aplikacji do ładowarek. Mad Max - biliby się o akumulator? Bullit - no tu ciekawie. Przynajmniej do pierwszej kuli w baterii. Mistrz kierownicy to by se mógł te Stany przejechać, ale chyba nie na czas. Zmiennicy raczej do Krakowa też nie dojadą z Englertem. Tesla i Louise może być.

Masakra piłą elektryczną.

Ostatnia edycja:
Netflix da radę. I wtrąci wątek LPG
.

Ostatnia edycja:
Filmowo - Co tu się dzieje w imię ojca i syna... Zmiany, zmiany, zmiany

A bardziej współcześnie Teraz k my

W zamierzchłych czasach antykomuny pomagało Róbmy swoje ale nie wiem czy z tak silna obecna komuna to pomoże :(

Ostatnia edycja:
Obejrzałem sobie ostatnio chińskie samochody elektryczne Maxus - dawny salon Opla pod Białymstokiem je sprzedaje. Przyznam - nie jestem w stanie zaakceptować tej stylistyki. Jednak w tym kontekście warto zobaczyć poniższy film:

https://www.youtube.com/watch?v=DKiqi_6-MRM

ale dawajcie dalej, bo jest niezły ubaw :D

Dane udostępnione przez firmę Warrantywise pokazują, że już teraz roczna gwarancja na pojazd elektryczny Tesla Model 3 jest ponad trzy razy droższa niż średnia dla porównywalnych modeli spalinowych.

Dane udostępnione przez firmę Warrantywise pokazują, że już teraz roczna gwarancja na pojazd elektryczny Tesla Model 3 jest ponad trzy razy droższa niż średnia dla porównywalnych modeli spalinowych.

Daj spokój. Jakiś random pewnie to pisał. Podobnie jak to:

https://motoryzacja.interia.pl/wiad...lektrycznych-zapuszczaja-korzenie,nId,7008719

Tomtrz zachwala elektryki i przez ostatni rok "udowadnia", że jesteśmy głupcami, bo się nimi nie zachwycamy. No a tu popatrz - inni też okazują się głupcami, bo nie chcą kupować. On sam zresztą też nie kupił. Ale On to co innego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót