• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Co ci do tego dlaczego kupowali. Skoro kupowali, to dlaczego skasowano te produkty?

Ale co ci wycofano?? Nadal masz rozne wersje, o roznych osiagach. Najczesciej sporo wiekszych, niz za czasów tych legendarnych V6.

Silnik to tylko narzedzie co celu, jakim są osiągi. Równie dobrze można płakać, że skasowano silniki z gaznikami! A bo ja jestem potencjalny klient,i sie spuszczam nad gaznikami, i ja bym chciał auto z gaznikiem! Świat sie zmienia, i zawsze sie zmieniał. Mozesz sie na niego obrazać, jak małe dziecko, ktore nie dostało zabawki. Nic to nie zmieni.

Jakbyś nie udawał Greka, to byś zauważył, że pytałem Cię kilkukrotnie o "znaczne różnice" pomiędzy tymi Fordami, ale jakimś dziwnym trafem nie potrafiłeś podać ani jednej, dodatkowo pisząc o kompletnie innych silnikach co jest oczywistą bzdurą.
To jak, jesteś w stanie wymienić te różnice, które powodują, że to dwa totalnie inne samochody, czy dalej grasz w uniki? :)

ale ja ci juz podałem te roznice. I po co mam cie je podawać, żebyś sobie arbitralnie zadecydował, według własnych, wymyslonych przez siebie kryteriów, czy on pasuje do twojej własnej definicji ?

Nie no, fajny sposób, na wygranie kazdej dyskusji :D we własnej głowie :D

cały czas nie rozumiesz. Mierzysz wartość ilością cylindrów. Jesteś pewien, ze ludzie kupowali V6, bo to V6? Czy moze dlatego, ze V6 miał lepsze osiągi? No niespodzianka. Wyznacznikiem wartosci są osiągi, i zawsze płaciłeś za osiągi, a nie za cylindry.

To sobie porównaj osiągi obecnie oferowanych 4.0V8 biturbo z osiągami chociażby 2.0R4 turbo w Giulii (nota bene bardzo dobrymi). Nie ma podejścia? No niespodzianka.

ale ja ci juz podałem te roznice. I po co mam cie je podawać, żebyś sobie arbitralnie zadecydował, według własnych, wymyslonych przez siebie kryteriów, czy on pasuje do twojej własnej definicji ?

Nie no, fajny sposób, na wygranie kazdej dyskusji :D we własnej głowie :D

A któż Ci bronił przez tyle stron dyskusji podać obiektywnych kryteriów jakie decydują o tym, że dwa samochody są innymi modelami? :)

Czyli najpierw palnij głupotę, potem udawaj Greka i odwracaj kota ogonem, a na koniec wciskaj, że druga strona ustala własną definicję, skoro sam nie podałeś obiektywnej :) Świetna taktyka milordzie :)

Podaj zatem obiektywną definicję że źródłem i zobaczymy czy te Fordy ją spełniają :)

Tak? Pisałeś o kompletnie różnych silnikach, wymień proszę po raz kolejny, te totalnie inne, których nie było w Europie, a były w USA :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

To sobie porównaj osiągi obecnie oferowanych 4.0V8 biturbo z osiągami chociażby 2.0R4 turbo w Giulii (nota bene bardzo dobrymi). Nie ma podejścia? No niespodzianka.

wtf? Ale co ma jedno do drugiego??? To sa rozne przedziały cenowe, i rozne przedziały osiągów???

Wezmy sobie mercedesika, bo akurat tutaj były kiedys potwory pod maska, a teraz sa pierdziawki.

W203, 5,5 V8 4,7s do setki
W204 6,3 V8 4,3d do setki
Nowe C63 AMG, pierdziawka - 3,4s do setki

- - - Updated - - -

A któż Ci bronił przez tyle stron dyskusji podać obiektywnych kryteriów jakie decydują o tym, że dwa samochody są innymi modelami? :)

Czyli najpierw palnij głupotę, potem udawaj Greka i odwracaj kota ogonem, a na koniec wciskaj, że druga strona ustala własną definicję, skoro sam nie podałeś obiektywnej :) Świetna taktyka milordzie :)

Podaj zatem obiektywną definicję że źródłem i zobaczymy czy te Fordy ją spełniają :)

Tak? Pisałeś o kompletnie różnych silnikach, wymień proszę po raz kolejny, te totalnie inne, których nie było w Europie, a były w USA :)

ale gdzie ja twierdze, ze ja podałem obiektywną definicję, skoro ja sam pisze, ze nie ma obiektywnej definicji? Juz Ci dawno napisalem jakie sa roznice, i ze nie musisz sie z tym zgadzac. Ty za to mi probujesz wmowic, ze jedynie te kryteria, ktore sam sobie wymysliłes, są słuszne :)

Ostatnia edycja:
ale gdzie ja twierdze, ze ja podałem obiektywną definicję, skoro ja sam pisze, ze nie ma obiektywnej definicji? Juz Ci dawno napisalem jakie sa roznice, i ze nie musisz sie z tym zgadzac. Ty za to mi probujesz wmowic, ze jedynie te kryteria, ktore sam sobie wymysliłes, są słuszne :)

Znowu sobie dopowiadasz :)

Gdzie napisałem, że twierdzisz, że podałeś obiektywną definicję? - proszę podaj numer posta. Czytasz ze zrozumieniem, czy to co chcesz zrozumieć? :)

Na serio nie zauważyłeś, że to była prośba o podanie tejże definicji? :)

I zadałem Ci konkretne pytanie, co z tymi kompletnie różnymi silnikami, na które się powoływałeś (mam cytować, czy nie udasz, że nie pamiętasz gdzie to napisałeś?) Te 2.0 i 2.5 też są kompletnie innymi? :)

Hejka, przygladam sie Waszym rozterkom na temat sensu posiadania elektryka, dzisiaj zrobiłem dla Was dwie fotki, zasięg i przejechany dystans.
Startowałem ok 18, było 6 stopni, wróciłem teraz, temp niższa, startując załaczają się wszystkie dmuchawy, po jakims czasie sie wyłączają jak auto osiągnie zadaną temp wewnątrz.
Wygląda na to, że startując miałem mniejszy zasięg niż po powrocie;-), myślę, że z powodu odraszania i ogrzewania, alfa na tym dystansie by spaliła jakieś 7,5l benzyny, mam spalanie 12,5l/100km.

Elektryk przed startem, zanim sie załączyły wszystkie dmuchawki pokazywał zasięg 308km (brak foty).

Wychodzi na to, że auto po nagrzaniu, także baterii, faktycznie jest w stanie przejechać więcej niż pierwotnie pokazało.

Max predkość dzisiaj wieczorem to 140, 36km z tego dystansu to trasa szybkiego ruchu, reszta zakupy i predkości 60- 90.

2.jpg
3.jpg

Do miasta i jazda wokół komina nie ma lepszej opcji niż ekektryk. W trasę alfa to poezja.
Prawdę mówiąc korci mnie, żeby wyskoczyć gdzieś dalej elektrykiem ale żona nie lubi problemów na trasie:-P

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
..
Prawdę mówiąc korci mnie, żeby wyskoczyć gdzieś dalej elektrykiem ale żona nie lubi problemów na trasie:-P

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Uwaga 'dystans mode on' - znaczy odpada i elektryk i Alfa w zasadzie.

W203, 5,5 V8 4,7s do setki
W204 6,3 V8 4,3d do setki
Nowe C63 AMG, pierdziawka - 3,4s do setki

Sorry, piszesz o odklejkach a teraz sam odkleiłeś się jak plakat wyborczy na wiosnę po jesiennych wyborach.
Nowe C63 ma elektrycznie wspomagane turbo + silnik elektryczny na tylnej osi (204KM). Dodatkowo to pierwsze C63 z napędem 4x4. Mercedes totalnie zmienił profil tego modelu: z auta mającego palić gumę, brzmieć lepiej niż najlepsze amerykańskie V8 i latać bokiem zrobili pomykacza nastawionego na osiągi (bo co im pozostało?). Jednym słowem auto stworzone do czegoś innego niż poprzednicy.

Nowe silniki nie są wcale takie dobre, jak sugerują osiągi nowych samochodów. Daleko nie trzeba patrzeć: nowa Giulia Veloce. Ten 2-litrowy silnik nie jest cudem techniki. Osiągi robi tam skrzynia i napęd 4x4. Okupione jest to prędkością maksymalną: stara 166 z wyśmiewanym (za osiągi) starym Busso przegania ją na autostradzie, dysponując zamuloną, 4-biegową skrzynią z lat 90-tych i mniejszą mocą.

Chcesz udowodnić, że nowe pierdziawki to takie super rozwiązania? Porównując do starych konstrukcji, nie rozwijanych od lat? Porównaj sobie do nowego Nettuno od Maserati, to zobaczysz co potrafi silnik V6. Weź sobie wielki kloc o nazwie Porsche Cayenne Turbo i wyobraź sobie, że łamiąc prawa fizyki robi pierwsza setkę w 2.8s! Zasilany V8. Weź tam teraz włóż te swoją pierdziawkę i pokaż te osiągi ;)

Sorry, piszesz o odklejkach a teraz sam odkleiłeś się jak plakat wyborczy na wiosnę po jesiennych wyborach.
Nowe C63 ma elektrycznie wspomagane turbo + silnik elektryczny na tylnej osi (204KM). Dodatkowo to pierwsze C63 z napędem 4x4. Mercedes totalnie zmienił profil tego modelu: z auta mającego palić gumę, brzmieć lepiej niż najlepsze amerykańskie V8 i latać bokiem zrobili pomykacza nastawionego na osiągi (bo co im pozostało?). Jednym słowem auto stworzone do czegoś innego niż poprzednicy.

Nowe silniki nie są wcale takie dobre, jak sugerują osiągi nowych samochodów. Daleko nie trzeba patrzeć: nowa Giulia Veloce. Ten 2-litrowy silnik nie jest cudem techniki. Osiągi robi tam skrzynia i napęd 4x4. Okupione jest to prędkością maksymalną: stara 166 z wyśmiewanym (za osiągi) starym Busso przegania ją na autostradzie, dysponując zamuloną, 4-biegową skrzynią z lat 90-tych i mniejszą mocą.

Chcesz udowodnić, że nowe pierdziawki to takie super rozwiązania? Porównując do starych konstrukcji, nie rozwijanych od lat? Porównaj sobie do nowego Nettuno od Maserati, to zobaczysz co potrafi silnik V6. Weź sobie wielki kloc o nazwie Porsche Cayenne Turbo i wyobraź sobie, że łamiąc prawa fizyki robi pierwsza setkę w 2.8s! Zasilany V8. Weź tam teraz włóż te swoją pierdziawkę i pokaż te osiągi ;)

no widze juz osiaganie szczyty kreatywnosci w tłumaczeniu, ze czarne wcale nie jest białe :D Skad ty w ogole sobie wymysliles, ze predkosc maksymalna ma cokolwiek wspolnego z zastosowanym silnikiem? To jest wyłącznie kwestia dobrania przełożeń skrzyni biegów :D Wszystkie auta z taka moca mogłyby jechać nawet i grubo ponad 300, tylko tak juz bardzo dawno sie ktos połapał, że nikomu to do szczescia nie potrzebne :D

Fajnie tez, ze sobie wymysiles, ze ludzie kupowali kiedys C63 do palenia gumy, a teraz juz nie beda mogli palic gumy. I to wszystko na pewno przez silniki :D

Z całej tej gadaniny wynika po prostu, ze ma być V8, dlatego, ze ma być V8 :D
Oczywiscie, mozna wsadzic od c klasy i kazdego innego samochodu nawet i silnik W16, 1500 koni, tylko pytanie, po co? Jakos nigdy nikt sie na to nie zdecydował. Ciekawe czemu? No bo to bez sensu.

Ostatnia edycja:
Skad ty w ogole sobie wymysliles, ze predkosc maksymalna ma cokolwiek wspolnego z zastosowanym silnikiem? To jest wyłącznie kwestia dobrania przełożeń skrzyni biegów Wszystkie auta z taka moca mogłyby jechać nawet i grubo ponad 300, tylko tak juz bardzo dawno sie ktos połapał, że nikomu to do szczescia nie potrzebne

To mnie rozbawiłeś :D
Oczywiście, że ma to związek z przełożeniami - to właśnie napisałem, że performance robi się teraz skrzyniami po 8 czy 10 przełożeń. Konsekwencją jest brak obrotów na ostatnim biegu żeby pojechać szybciej. Gwarantuję ci jednak, że ani Giulia Veloce, ani 166 z busso jakiej byś tam skrzyni nie włożył, to 300 nie pojedzie. Jeśli masz wątpliwości, to nie powinieneś w ogóle wypowiadać się na tematy techniczne.

Z całej tej gadaniny wynika po prostu, ze ma być V8, dlatego, ze ma być V8
Oczywiscie, mozna wsadzic od c klasy i kazdego innego samochodu nawet i silnik W16, 1500 koni, tylko pytanie, po co? Jakos nigdy nikt sie na to nie zdecydował. Ciekawe czemu? No bo to bez sensu.

Chyba nie wiesz, dlaczego ludzie kupowali C63 AMG, prawda?

Gwarantuję ci jednak, że ani Giulia Veloce, ani 166 z busso jakiej byś tam skrzyni nie włożył, to 300 nie pojedzie.
A który z tych samochodów będzie najbliżej tej prędkości? Po odpowiednim zestrojeniu przełożeń, przy czym przełożenia poszczegolnych biegów oraz przełożenie główne ma być jednakowe w obydwoch samochodach.

To mnie rozbawiłeś :D
Oczywiście, że ma to związek z przełożeniami - to właśnie napisałem, że performance robi się teraz skrzyniami po 8 czy 10 przełożeń. Konsekwencją jest brak obrotów na ostatnim biegu żeby pojechać szybciej. Gwarantuję ci jednak, że ani Giulia Veloce, ani 166 z busso jakiej byś tam skrzyni nie włożył, to 300 nie pojedzie. Jeśli masz wątpliwości, to nie powinieneś w ogóle wypowiadać się na tematy techniczne.

No to skoro sie zgadzamy co do tego, ze rodzaj silnika nie ma znaczenia dla vmax, to jakie ma to znaczenie w dyskusji??? To moze nie wiem, rozmiar kół jeszcze??

Chyba nie wiesz, dlaczego ludzie kupowali C63 AMG, prawda?

no pewnie kupowali, bo im sie podobał? Ale nie, no tak. Kupowali, zeby palić gumy pod biedronką :D :D :D :D Normalna sprawa, przychodzisz do salonu i pytałes o samochod do palenia gumy, to dawali ci C63 AMG :D serio? SERIO?

W ogóle skandal z tym napędem na 4 koła. Zabronione powinny byc jakiekolwiek zmiany. Co z tego, ze bmw ma w eMce też. Kupujesz Mercedesa, to musisz palić gumy. C63 jest do palenia gumy, a nie jakiegos tam pospolitego jezdzenia.

Ostatnia edycja:
Ale nie, no tak. Kupowali, zeby palić gumy pod biedronką Normalna sprawa, przychodzisz do salonu i pytałes o samochod do palenia gumy, to dawali ci C63 AMG serio? SERIO?

Nie załapałeś widzę.
C63 był kupowany ze względu na dźwięk, charakter i silnik V8. Poczucie luksusu też zapewne nie było bez znaczenia. Charakter tego auta (dziki) wiązał się bezpośrednio z napędem na tył i olbrzymią mocą oraz momentem dostępnym z samego dołu (jak to w V8). Było mnóstwo szybszych i skuteczniejszych aut, ale część klientów wolała ten charakter, co im zrobisz? Też nota bene, bym wolał.

W ogóle skandal z tym napędem na 4 koła. Zabronione powinny byc jakiekolwiek zmiany. Co z tego, ze bmw ma w eMce też. Kupujesz Mercedesa, to musisz palić gumy. C63 jest do palenia gumy, a nie jakiegos tam pospolitego jezdzenia.

A gdzie ja coś takiego napisałem???

Nie załapałeś widzę.
C63 był kupowany ze względu na dźwięk, charakter i silnik V8. Poczucie luksusu też zapewne nie było bez znaczenia. Charakter tego auta (dziki) wiązał się bezpośrednio z napędem na tył i olbrzymią mocą oraz momentem dostępnym z samego dołu (jak to w V8). Było mnóstwo szybszych i skuteczniejszych aut, ale część klientów wolała ten charakter, co im zrobisz? Też nota bene, bym wolał.

Nie no, bardzo fajnie, ze umiesz czytać w myslach kupującym. Masz jeszcze jakies inne, ezoteryczne talenty? :D Ludzie nie kupują aut, zeby nimi jezdzic. Oni je kupują po to, żeby mieć silniki :D Bo juz pomijajac, ze auta z turbo tez juz od ładnych kilku lat mają "moment z dołu", a przy okazji i ze srodka, i z góry, to to ma w automacie bardzo duze znaczenie :D

serio, SERIO???

Ile wy macie lat, ze nadal nie zrozumieliscie, że na was sie swiat nie konczy??? To, ze was interesuje co siedzi pod maską, nie znaczy, ze kazdego interesuje. Normalni ludzie idą do salonu, i kompletnie ich nie obchodzi, co tam jest pod maską, z czego jest zrobiony wał napędowy, i jaki olej tam trzeba wlewać. Obchodzi ich, czy im sie podoba, jaka ma cenę, osiągi, i spalanie.

Ostatnia edycja:
Nie no, bardzo fajnie, ze umiesz czytać w myslach kupującym. Masz jeszcze jakies inne, ezoteryczne talenty? Ludzie nie kupują aut, zeby nimi jezdzic. Oni je kupują po to, żeby mieć silniki Bo juz pomijajac, ze auta z turbo tez juz od ładnych kilku lat mają "moment z dołu", a przy okazji i ze srodka, i z góry, to to ma w automacie bardzo duze znaczenie

serio, SERIO???

Ile wy macie lat, ze nadal nie zrozumieliscie, że na was sie swiat nie konczy??? To, ze was interesuje co siedzi pod maską, nie znaczy, ze kazdego interesuje. Normalni ludzie idą do salonu, i kompletnie ich nie obchodzi, co tam jest pod maską, z czego jest zrobiony wał napędowy, i jaki olej tam trzeba wlewać. Obchodzi ich, czy im sie podoba, jaka ma cenę, osiągi, i spalanie.
[MENTION=788]tomaz[/MENTION] Jak śmiesz wchodzić w kompetencje Tomtrz. On jedyny wie i czuje czego normalni ludzie oczekują od samochodu.

Tak, nieco odchodząc od tematu wyższości R4 od V8. Oczywiście wiem, że to zapewne wszystko bzdury i do tego kompletnie z palca, jak wszystko co nie wychwala szybkiej i na siłę elektryfikacji, ale pozwolę sobie jednak zamieścić, co o tym sądzicie?

https://www.salon24.pl/u/r8w8b8j8/1274345,kilka-pytan-dotyczacych-przyszlosci-pojazdow-elektrycznych

no to jedziemy :D

Autor chyba nie ma pojęcia, że istnieją akumulatory bez grama kobaltu. I są całkiem popularne :D

Zabraknie metali? No chyba ktos spadł z konia :D

Uzaleznienie od chin? No przykro mi. Chiny prawie całkiem kontrolują produkcję stali. STALI. Podstawowego materiału do budowy...wszystkiego, w tym samochodów spalinowych.
No tak, jak wszystko juz kontroluja chiny, to jest cacy. Rope kontroluja w wiekszosci niebezpieczne, wrogo nastawione kraje, ktore czest z tych pieniedzy finansuja terroryzm. Wszystko cacy.
Ale jak elektryki, to juz nie jest cacy :D

co z tymi emisjami z wydobycia i recyklingu?!?! Czy ktos to bierze pod uwagę?!?! No oczywiscie, ze bierze, zostały to juz milion razy policzone, i nadal warto. A recykling to zdecydowanie warto.

To jest az komiczne, ze ludzie sie nagle zaczynaja przejmowac biednymi dziecmi w kongo (chociaz kobalt nie jest niezbedny w produkcji akumulatorów), ale juz kompletnie ich nie intersuje, ze ruscy za pieniadze z ropy właśnie mordują Ukraińców, a na bliskim wschodzie za pieniadze z ropy utrzymuja sie zbrodnicze reżimy, w których nie przestrzega sie podstawowych praw człowieka <3

I jeszcze mi raz powiedzcie, ze to nie zadna histeria, tylko racjonalne obawy :D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót