• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Jakim elektrykiem jeździsz? :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Mój brat ma Mustanga e-macha od roku.
Ale to się nie liczy pewnie bo MUSZĘ mieć elektryka,żeby wiedzieć,że mój brat użytkuje go bez problemu.

Torbix, obejrzyj sobie materiał, do którego link Ci podałem, odkryjesz samego siebie na nowo - nie pisz o nowych osiedlach, tylko o tych, które już są i w których mieszkają miliony ludzi - osiedlach, na których brakuje miejsc parkingowych - Twój whotebautyzm, jest porażający, od samego początku, kiedy napisałeś, że sposobem zagospodarowania zużytych ogniw z samochodów elektrycznych ma być umieszczanie ich na hałdach, pod warunkiem, że nie pod Twoimi oknami i przez cały przebieg tej dyskusji, tego poziomu argumentów się trzymasz :)

Ale to się nie liczy pewnie bo MUSZĘ mieć elektryka,żeby wiedzieć,że mój brat użytkuje go bez problemu.

Spoko, dobrze, że brat, a nie szwagra żony, koń rodzony :)

Czy to, że PiSowcy twierdzą, że Ziemia jest okrągła, o wszystkich, którzy tak uważają, świadczyć ma, że sa PiSowcami?
Głosowanie na lewactwo i wypłakiwanie się tutaj, jaki to przymus aut EV jest zły... jest słabe.
Twojego wPiSu dotyczącego postępowia PiSowskiej milicji z kobietą w Krakowie, wprost wynika, że mentalnie jesteś zatwardziałym PiSiorem.
W żadnym momencie mojego wpisu nie odniosłem się do postępowania policji z tą kobietą. więc nie wkładaj mi do ust rzeczy których nie powiedziałem.

tu nie chodzi o jednego czy trzy wallbox-y, tylko efekt skali. i nie chodzi o jedną płytę indukcyjną. jedna płyta indukcyjna to pobór mocy ~7-11kWh, ale tylko wtedy, kiedy wszystkie pola grzeją z pełną mocą. Jak gotujesz sobie zupę to pobierasz 2-3kWh przez pół godziny. tu będzie pełny pobór mocy przez kilka-kilkanaście godzin ciągle razy ilość wallboxów.

w nocy, gdzie na tych samych osiedlach, ludzie śpią, i nie używają innych odbiorników energii elektrycznej, i tej mocy przyłączeniowej, spokojnie wystarczy bez zadnej modernizacji. W dzien mozna ograniczac moc ładowania, jesli bedzie taka potrzeba. Jest tez inna kwestia, ktora skutecznie zacheci ludzi do myslenia wczesniej - cena.

problem jest wbrew pozorom realny. łatwo dostępny gruby kabel miedziany. raj dla bezdomnych. obrać jeden kabelek do gołej miedzi i jest kasiurka na 3 jabole.

No oczywiscie, ze jest realny, i pewnie gdzies, cos takiego sie wydarzy. Kiedys tam zwinęli przez noc trakcję nad torami :D pytanie tylko - no i co z tego? Samochody sie kradnie, i nikomu to nie przeszkadza w zostawianiu samochodu bez nadzoru.

- - - Updated - - -

Kolejny świeży przykład:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,187572,30000631,auto-elektryczne-zapalilo-sie-we-wroclawiu-zuzyto-juz-12-ton.html#do_w=254&do_v=841&do_st=RS&do_sid=1212&do_a=1212&s=BoxLoCpImg4&do_upid=841_ti&do_utid=30000631&do_uvid=1690113718994

"Jak zaznaczają strażacy, tak naprawdę dotąd nie przygotowano procedury gaszenia tego typu pojazdów."

https://remiza.com.pl/zdarzenie-z-elektrykiem-lub-hybryda-kg-psp-zatwierdzil-nowe-zasady/
tez zeby nie było - pierwsza wersja była opublikowana w 2020 roku.

nom, nie ma, nie ma, nic nie ma :D ale pelikan klika, klika, wszystko łyka :D

Ostatnia edycja:
w nocy, gdzie na tych samych osiedlach, ludzie śpią, i nie używają innych odbiorników energii elektrycznej, i tej mocy przyłączeniowej, spokojnie wystarczy bez zadnej modernizacji. W dzien mozna ograniczac moc ładowania, jesli bedzie taka potrzeba. Jest tez inna kwestia, ktora skutecznie zacheci ludzi do myslenia wczesniej - cena.
moim zdaniem jesteś w tym temacie niepoprawnym optymistą.
po pierwsze. są już dane z Holandii, gdzie przy populacji aut EV 3% już są odnotowywane problemy z zapewnieniem odpowiedniej ilości prądu.
po drugie. w nocy jest akceptowane ładowanie wolne, które trwa kilka godzin. w dzień jak potrzebujesz używać, to chcesz się naładować szybko, a ty chcesz ograniczać moce ładowania.... to się nie skleja.
po trzecie, cena... jak zabraknie spalinówek, to jak myślisz, skąd rząd uzupełni lukę podatkową z niesprzedanych paliw?

Głosowanie na lewactwo i wypłakiwanie się tutaj, jaki to przymus aut EV jest zły... jest słabe.

Na tym właśnie polega problem takich jak Ty, którym mieszają się poglądy z religią - to "lewactwo" stworzyło warunek, który, bodaj za dwa lata pozwoli wrócić do dyskusji, to samo "lewactwo" dopuszcza do odstępst od reguły, cóż, skoro, żeby się o tym dowiedzieć trzeba ruszać głową, nie tylko po to, żeby odganiać muchy ;)

Ostatnia edycja:
No oczywiscie, ze jest realny, i pewnie gdzies, cos takiego sie wydarzy. Kiedys tam zwinęli przez noc trakcję nad torami pytanie tylko - no i co z tego? Samochody sie kradnie, i nikomu to nie przeszkadza w zostawianiu samochodu bez nadzoru.
Trzeba być optymistą. dzięki autom EV rozwiążemy problem z kradzieżami katalizatorów :)

- - - Updated - - -

Na tym właśnie polega problem takich jak Ty, którym mieszają się poglądy z religią - to "lewactwo" stworzyło warunek, który, bodaj za dwa lata pozwoli wrócić do dyskusji, to samo "lewactwo" dopuszcza do odstępst od reguły, cóż, skoro, ceby się o tym dowiedzieć trzeba ruszać głową ;)

to jak nie ma problemu, to po co tu płaczesz jakie to EV złe?

fajnie, na jednej linii promowej tak sobie przewoznik wymyślił. Jednej, na setki funkcjonujących na świecie. Koniec świata powiadam ci, koniec świata. Jak żyć??

rozumiem, ze jestes zdesperowany, ale no przykro mi, nadal będziesz jeździł kiedyś elektrykiem

Przecież już dawno mówiłem, że być może KIEDYŚ będę - zawsze piszesz nie na temat i odpowiadasz na niezadane pytania , czy tylko gdy się denerwujesz i nie masz za wiele do powiedzenia w konkretnej kwestii)? :sacastic:

Jesteś jak "inwestor" mówiący: KIEDYŚ będzie bessa, KIEDYŚ Bitcoin spadnie do zera, KIEDYŚ Bitcoin się odbije, KIEDYŚ ...

Na dzień dzisiejszy podejmujesz żałosne próby przekonywania innych w sytuacji w której jeteś takim futurystą-małym jasiem, który nawet nie wie KIEDY sam będzie jeździł elektrykiem - tzn. nawet nie jesteś w stanie zdecydować sam o sobie, a wymądrzasz się na temat elektryfikacji jakbyś się na tym znał - taki "ekspert z Internetu", który bez dostępu do internetu za wiele nie wie tak naprawdę ...

Myślałeś o zmianie tutaj nicka na "Tomtrz-KIEDYŚ"?
Dla kolegi pytam :sarcastic:

p.s.
KIEDY(Ś) będziesz miał elektryka, czy ciągle będziesz smrodził spalinowcem z wielkim silnikiem? Wszystko wiesz - to i jest nadzieja dla Ciebie, że to również - czy się mylę? :sarcastic:

W żadnym momencie mojego wpisu nie odniosłem się do postępowania policji z tą kobietą. więc nie wkładaj mi do ust rzeczy których nie powiedziałem.

Ty już sam nie wiesz ci PiSzesz - jako problem przedstawiłeś nie to, co zrobiła PiSowska, zideologizowana milicja, tylko to, co zrobiła ofiara działań milicji o TVN, który, jako jeden z bardzo wielu, przedstawił to skandaliczne zachowanie mikucji, które sąd uznał za bezprawne.

to jak nie ma problemu, to po co tu płaczesz jakie to EV złe?

A, kto powiedział, że go nie ma - słyszałeś kiedykolwiek o czymś takim jak dyskusja i przekonywanie, na pdstawie rzeczowych argumentów oraz o tym, że poglądy to nie jest okop na wojnie, którego się broni za wszelką cenę?

P. S.
To co Ty nazywasz "płaczem", już na samym wstępie eliminuje Cię z grona uczestników, jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji :)

Ostatnia edycja:
moim zdaniem jesteś w tym temacie niepoprawnym optymistą.
po pierwsze. są już dane z Holandii, gdzie przy populacji aut EV 3% już są odnotowywane problemy z zapewnieniem odpowiedniej ilości prądu.
po drugie. w nocy jest akceptowane ładowanie wolne, które trwa kilka godzin. w dzień jak potrzebujesz używać, to chcesz się naładować szybko, a ty chcesz ograniczać moce ładowania.... to się nie skleja.
po trzecie, cena... jak zabraknie spalinówek, to jak myślisz, skąd rząd uzupełni lukę podatkową z niesprzedanych paliw?

ale są problemy, czy są doniesienia prasowe ze moga byc problemy? Bo to jest różnica :) w norwegii już 30% aut na drogach to elektryki. Mroznej norwegii.
Jak potrzebujesz sie bardzo pilnie doładować, to pojedziesz na superchargera, a nie sie bedziesz ładował kilka kw.

dzisiaj grubo ponad połowa ceny prądu, to różnego rodzaju opłaty, podatki i kary. To tak jeszcze dodatkowo odnosnie tego płączu, jak to kierowców spalinówek się dojezdza karami, a do elektryków są dopłaty.

Czy to, że PiSowcy twierdzą, że Ziemia jest okrągła, o wszystkich, którzy tak uważają, świadczyć ma, że sa PiSowcami?

On najwyraźniej tak uważa - np. jeżeli kaczyński powie, że jutro jest wtorek to tacy jak on uważają, że (1) Kaczyński jest geniuszem i zawsze ma racja, (2) jeżeli ktoś zgadza się z kaczyńskim w tej kwestii - to taka osoba jego zwolennikiem/piSSdzielcem ...

To ludzie o umysłach królika ...

On najwyraźniej tak uważa - np. jeżeli kaczyński powie, że jutro jest wtorek to tacy jak on uważają, że (1) Kaczyński jest geniuszem i zawsze ma racja, (2) jeżeli ktoś zgadza się z kaczyńskim w tej kwestii - to taka osoba jego zwolennikiem/piSSdzielcem ...

To ludzie o umysłach królika ...
ty stosujesz dokładnie ta samą logikę (okraszoną niewybrednymi epitetami). i wtedy jest ok?

Trzeba być optymistą. dzięki autom EV rozwiążemy problem z kradzieżami katalizatorów :)

nie jestem optymistą, wy jesteście drama queens. Z absolutnie błachych rzeczy, i czesto też nawet normalnych rzeczy, robicie olbrzymie problemy, których nie da sie przeskoczyć. Gdyby do każdej zmiany, którą cywilizacja przeszła, tak podchodzić, to byśmy nigdy nie wyszli z jaskini.

Bo przeciez jaskinie już były, po co bedziemy wychodzic z tej jaskini. Budowac szałasy bedziemy? A skad wezmiemy na to patyki??? Zostanmy juz najlepiej w tej jaskini na zawsze, po co rozwiazywac jakies problemy, skoro moze byc, tak jak było.

I ładuje go w domu z prywatnego gniazdka czy korzysta z publicznych stacji?

Nie, nie musisz mieć. Tak jak ja nie mam, ale znajomy na osiedlu ma EV i jak pisałem wyżej z Oksywia musi jeździć do sąsiedniej dzielnicy (a tak właściwie to innej miejscowości - Kosakowo), żeby go naładować, bo pod blokiem nie ma możliwości, a tam jest najbliższa ładowarka.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Torbix, napisz jaki mix energetyczny ma Norwegia, a jaki Polska, bo skoro elektromobilność ma być eko, to trzeba rozumieć, że prąd nie bierze się z gniazdka, tak jak mleko nie bierze się z butelki czy kartonu :)

Wszytko masz wytłumaczone, "jak krowie na rowie" w filmiku, do którego wrzuciłem linka i to, kto to przedstawia, nie ma najmniejszego znaczenia, bo tam masz przedstawione fakty - znasz znaczenie słowa "fakty", czy nie za bardzo?

nie jestem optymistą, wy jesteście drama queens. Z absolutnie błachych rzeczy, i czesto też nawet normalnych rzeczy, robicie olbrzymie problemy, których nie da sie przeskoczyć. Gdyby do każdej zmiany, którą cywilizacja przeszła, tak podchodzić, to byśmy nigdy nie wyszli z jaskini.

Bo przeciez jaskinie już były, po co bedziemy wychodzic z tej jaskini. Budowac szałasy bedziemy? A skad wezmiemy na to patyki??? Zostanmy juz najlepiej w tej jaskini na zawsze, po co rozwiazywac jakies problemy, skoro moze byc, tak jak było.

Jak wyglądam przez okno i widzę od roku rozkopaną ulicę, którą mają skończyć wg planu na koniec 2024 (jakieś 1,5km), to jestem realistą.

jaki mix energetyczny ma Norwegia, a jaki Polska, bo skoro elektromobilność ma być eko, to trzeba rozumieć, że prąd nie bierze się z gniazdka, tak jak mleko nie bierze się z butelki czy kartonu

Nie martw się - WSZYSTKO co jest potrzebne pojawi się KIEDYŚ ... :sarcastic:

p.s.
... i JAKOŚ :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Dlatego Twierdzę, że Torbix w wielu momentach swego życia, musiał korzystać z palca, bo zanim poszedł do kibla, uważał, że problem z brakien srajtaśmy go nie dotyczy, bo rodzi się dopiero w momencie popytu, czyli obesranej dudy :)

Nie martw się - WSZYSTKO co jest potrzebne pojawi się KIEDYŚ ... :sarcastic:

p.s.
... i JAKOŚ :sarcastic:

wiesz, może ty nie posiadasz umiejętnosci stawiania celu, i jego realizacji, ale wiesz, to nie jest powód do domu, raczej do wstydu :D

mozesz mi wyjasnic w jaki sposob funkcjonujesz z tym podjesciem w zyciu?

Nie wiem, nie masz domu, a potrzebujesz domu. Najpierw kupujesz wszystkie materiały budowlane, a pozniej kupujesz działkę? Ale w sumie po co ci ta działka, skoro domu jeszcze nie ma?

ja się już pogubiłem.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót