• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Torbix, pamiętasz przykład z pozyskiwaniem dżemu, przy pomocy wydłubywania go z pączków, czy już zapomniałeś - jesteś równie wiarygodny, jak Rydzyk, głoszący "słowo boże" :)

Już nawet Machaju zaczyna trzeźwieć z tego fundamentalizmu, ale Ciebie, użytkownika spalinowca, nadal trzyma, a raczej Ty się trzymasz, jak pijany płotu - poczytaj sobie o akcji gaszenia elektryka w Polsce, gdzie kilkanaście zastępów straży pożarnej, musiało zabezpieczać, przez kilkanaście godzin to płonące goowno, do czasu, w którym można było go podczepić i włożyć do kontenera napełnionego tysiącami litrów wody, która została skażona przez to płonące goowno, poczytaj sobie jak armatorzy odmawiają transportu drogą wodną elektryków, a właściciele promów, właśnie w Norwegii, zakazują na nie wjazdu elektrykom, a innej drogi między wyspami nie ma - poproś niech Cie ktoś uszczypnie, bo sam się z tego nie otrząśniesz - do uszcypnięcia musi użyć, przynajmniej, chwytaka koparki, ewentualnie taką kulą do burzenia murów musi Cię walnąć w zatyczkę do korpusu :)

Jajnik, nie ze mną te numery. Troche dziwne, bo tak dzielnie wyżywasz się na partii, która stosuje dokładnie taką samą taktykę. Rzucać łajnem na oślep. Nieważne jak niedorzeczne, rzucać, rzucać, nie patrzeć za siebie. Złapano cie na kłamstwie? No to znaczy, że trzeba kłamać jeszcze więcej. Jeszcze, jeszcze, jak karabin maszynowy. W końcu rzucić losową bzdurę, jest łatwiej, niż ją odkłamać. A moze sie uda, może cos się przyklei, zeby oponent nie nadążał odkłamywać :D

Ostatnia edycja:
jajnik jeszcze przed chwilą

Widzę, że w wątku dalej się niewiele zmieniło. Dalej największy rycerz elektromobilności jeździ spalinowcem, dalej przedstawia prawdy objawione, tylko bardziej chamski się zrobił i zaczyna wymyślać jakieś poniżej krytyki przekręcanie nicków innych, śmiących posiadać inne zdanie. Słabe to strasznie

Widzę, że w wątku dalej się niewiele zmieniło. Dalej największy rycerz elektromobilności jeździ spalinowcem, dalej przedstawia prawdy objawione, tylko bardziej chamski się zrobił i zaczyna wymyślać jakieś poniżej krytyki przekręcanie nicków innych, śmiących posiadać inne zdanie. Słabe to strasznie

jest spora różnica między posiadaniem własnego zdania, a celowym podawaniem bezsprzecznie fałszywych informacji. To drugie, to dopiero jest słabe.

jest spora różnica między posiadaniem własnego zdania, a celowym podawaniem bezsprzecznie fałszywych informacji. To drugie, to dopiero jest słabe.

Prawda? post 3758 przemilczałeś, jak to masz w zwyczaju, gdzie wskazałem ci wprost kłamstwo.

Przecież takich kłamstw jest całe mnóstwo, począwszy od metody utulizacji polegającej na składowaniu zużytych ogniw na hałdach, aby nie pod jego oknami, poprzez zdanie w języku obcym, mówiące coś dokładnie przeciwnego, niż on w nim wyczytał, po wąchanie spalin z rur wydechowych, które jakoby kopciły mu prosto w twarz, a później to już było z górki, chociażby to, że 90% informacji w netcie to fake's, oczywiście wszystie jego, były wyłącznie w ramach tych 10% prawdziwych - przecież to jest zwyczajny konfabulant, w dodatku z tych prymitywnych :)

Prawda? post 3758 przemilczałeś, jak to masz w zwyczaju, gdzie wskazałem ci wprost kłamstwo.

To chyba chcesz powiedziec, ze to nie ja kłamie, a artykuły, które wrzuciłem. Mało tego, sam kłamiesz, a raczej nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Orlen ma postawić 40 stacji ładowania w ramach jednego projektu. To mają być duże huby, z dużą ilością punktów.

A w totalu sam orlen ma postawić 10 000 punktów do 2030.
https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadom...c-10-tys-ladowarek-nie-tylko-w-polsce/12hn34r
https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/strategia-2030

10 000 > 40. Troche ci sie rozjechało.

Dalej - Orlen nie jest jedyną firmą, która stawia ładowarki.

Tak, że tego, PIS panie kolego - przeproś i spadaj :D

Ostatnia edycja:
Jedno z najbogatszych państw na Świecie, mające mix energetyczny na poziomie 97%, a co za tym idzie, relatywnie najtańszą energię elektryczną, musi dopłacać do utylizacji zużytych ogniw w samochodów elektrycznych, dlatego utylizowane będą ogniwa wyłącznie z ich rynku i to, dla Torbixa jest metoda ich utylizacji :)

Dlatego regulator, przed firmami chcącymi produkować nowe ogniwa, postawił sztywny warunek, że mają obowiązek recyclować scrap produkcyjny i to wg Torbixa jest metoda utylizacji zużytych ogniw :)

Ponadto regulator, nakazał Polsce, budowę infrastruktury do ładowania elektryków przy autostradach, bo to taki zayebisty biznes, że się o niego zabijają i trzeba im to nakazać, za to nikt nie zastanawia się nad tym, co mają powiedzieć ludzie, mieszkający w blokowiskach - niech sobie kupują generatory, leją do nich wahę i, w czasie ładowania własnego elektryka, pilnują, żeby nikt im tych generatorów nie zayumał :)

Pierwiastki ziem żadkich, niezbędne do produkcji ogniw, wydobywane są w warunkach urągających nie tylko, jakimkolwiek prawom pracowniczym, ale prawom człowieka, bo gdyby były wydobywane z zachowaniem tych praw, to byłyby kilkadziesiąt razy droższe, a przewidywany deficyt tych pierwiastków w roku, bodajże 2030, będzie na poziomie 15 tysięcy ton, przy zakładanym rozwoju ekektromobilności - cały ten chory program jest napisany na kawałku srajtaśmy i dokładnie tyle jest wart, albo jeszcze mniej.

Ostatnia edycja:
Jajnik, zaprzeczasz sam sobie

że po kilkudziesięciu latach z ogniwami elektrycznymi, nie macie bladego pojęcia jak je utylizować

Jedno z najbogatszych państw na Świecie, mające mix energetyczny na poziomie 97%, a co za tym idzie, relatywnie najtańszą energię elektryczną, musi dopłacać do utylizacji zużytych ogniw w samochodów elektrycznych, dlatego utylizowane będą ogniwa wyłącznie z ich rynku i to, dla Torbixa jest metoda ich utylizacji :)

to nie mamy bladego pojęcia, czy mamy i to robimy? czemu kłamiesz?

Pierwiastki ziem żadkich, niezbędne do produkcji ogniw

rzadkich. Wymień nazwę jednego z tych pierwiastków, ordynarny kłamco :D

Odpowiedz mi na pytanie, czy można pozyskiwać drzem, wydłubując go z pączków - czekam.

Wymień nazwę jednego z tych pierwiastków, ordynarny kłamco :D

Jeżeli zaprzeczysz temu co napisałem na temat ich wydobycia, to wymienię - zatem pytam, czy zaprzeczasz temu, że są wydobywane w warunkach urągających prawom czkowieka?

Odniesiesz się wreszcie, do infrastruktury do ładowania elektryków na blokowiskach, czy nadal będziesz udawał, że nie widzisz pytania?

Ostatnia edycja:
Odpowiedz mi na pytanie, czy można pozyskiwać drzem, wydłubując go z pączków - czekam.

jajnik, najpierw załóż wątek o drzemie, to będziesz mógł sobie porozmawiać z ludzmi o drzemie, a ja pytałem, czemu kłamiesz.

to nie mamy bladego pojęcia, czy mamy i to robimy? czemu kłamiesz?

Jeżeli zaprzeczysz temu co napisałem na temat ich wydobycia, to wymienię - zatem pytam, czy zaprzeczasz temu, że są wydobywane w warunkach urągających prawom czkowieka?

Odniesiesz się wreszcie, do infrastruktury do ładowania elektryków na blokowiskach, czy nadal będziesz udawał, że nie widzisz pytania?

jajnik, ja niczego nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam, chce tylko najpierw ustalic, o czym rozmawiamy, tak więc czy mógłbyś podać mi nazwę chociaż jednego z tych ?
Pierwiastki ziem żadkich, niezbędne do produkcji ogniw

już jeden się w tym temacie ośmieszył koncertowo, a ty, jak bezmyślny bot, powtarzasz :D

Ostatnia edycja:
Utylizacja odpadów idzie w UE koncertowo.
https://wgospodarce.pl/informacje/128832-niemcy-sa-najwiekszym-eksporterem-plastikowych-odpadow-w-ue
"W ubiegłym roku Niemcy wyekspediowały za granicę aż 745,1 tys. ton odpadów z tworzyw sztucznych
Według badań, odpady z tworzyw sztucznych, w tym pochodzące z zachodnich krajów uprzemysłowionych, często trafiają do światowych oceanów i mocno zanieczyszczają środowisko – podkreślił „Spiegel”."

to jest dopiero recykling wyższego poziomu. wyjebać do oceanu na drugim końcu świata i udawać ekologiczne podejście.

Opony do Kuwejtu, ciekawe gdzie będą "recyklingować" baterie po EV.

Ja podpowiem, na moim osiedlu w Płocku już od 2 lat Energa postawiła kilka punktów do ładowania przy większych blokach. Co to za problem, technicznie żaden bo nie są to super szybkie ładowarki. Jak będzie potrzeba to zaczną je stawiać pewnie na innych osiedlach, ja jeszcze nie widziałem żeby ktoś z nich korzystał.

- - - Updated - - -

https://wgospodarce.pl/informacje/128832-niemcy-sa-najwiekszym-eksporterem-plastikowych-odpadow-w-ue
"W ubiegłym roku Niemcy wyekspediowały za granicę aż 745,1 tys. ton odpadów z tworzyw sztucznych
Według badań, odpady z tworzyw sztucznych, w tym pochodzące z zachodnich krajów uprzemysłowionych, często trafiają do światowych oceanów i mocno zanieczyszczają środowisko – podkreślił „Spiegel”."

to jest dopiero recykling wyższego poziomu. wyjebać do oceanu na drugim końcu świata i udawać ekologiczne podejście.

To nie ma nic do tematu, chyba że zaczynamy rozpisywać się o sensie kaucji za butelki pet.

To nie ma nic do tematu, chyba że zaczynamy rozpisywać się o sensie kaucji za butelki pet.
Ma wiele do tematu. Można domniemywać, że skoro recykling tak prostych odpadów jak zużyte opony, czy plastik nie działa, to recykling baterii EV będzie wyglądał tak samo.
W papierach odbiera firma specjalizująca się w recyklingu, która poprzez łańcuch firm - słupów wywala śmieci wprost do środowiska na drugim końcu świata. ekologia w choooooooj.

- - - Updated - - -

A w totalu sam orlen ma postawić 10 000 punktów do 2030.
Cieszę się, że będzie więcej. Nie omieszkam pochwalić się, kiedy w powiecie stanie pierwsza szybka ładowarka dostępna komercyjnie.

znowu nie zrozumiałeś.

Odpady to towar, surowiec wtórny, posiadają wartosć, handluje się nimi. Nawet w samym artykule jest napisane, ze inni KUPUJA od nich "śmieci". Płacą za nie.

Ostatnia edycja:
Kilka, to znaczy ile, na ilu mieszkańców - wiesz jaką moc i jak poważnych inwestycji, wymagałoby zaspokojenie potrzeb wszystkich, czy nie za bardzo?

Kto finansuje te punkty ładowania, które już są, kto zapłacił za ich zorganizowanie?

Torbix, to nie jest rozmowa o drzemie i jedynie ktoś taki, jak Ty, mógł to w ten sposób zinterpretować, nie mając wiedzy w zakresie szkoły podstawowej, czylicwiedzy o środkach wyrazu :)

Czy z faktu, że ludzie potrafią chodzić na czworaka, ktokolwiek, po za Tobą, któremu z rurycwydechowej leci prosto w twarz, korzysta z tej metody - tak wiem, za chwilę się dowiem, że powinieniem założyć wątek o chodzeniu na czworaka - tak właśnue, od samego początku wugldfa duskusjs z kima, ktocwrzuca zdanie w języku, którego nie rozumie, z zaprzeczeniem swojej wjasne tezy - cały Ty :)

Nawet w samym artykule jest napisane, ze inni KUPUJA od nich "śmieci". Płacą za nie.
Tylko po to, żeby pokryć koszty transportu przez pół świata i wyjebać do Pacyfiku, albo na jakąś wyspę w indonezji? Tak, "kupują" przez firmę-krzak, bo tak taniej niż rzeczywiście zrobić recykling. prezentujesz typowe urzędnicze podejście. Zeszło z tabelki w Excelu? Zeszło. Ktoś to "kupił" to nie interesuje mnie co się z tym dalej dzieje.

Tylko po to, żeby pokryć koszty transportu przez pół świata i wyjebać do Pacyfiku, albo na jakąś wyspę w indonezji? Tak, "kupują" przez firmę-krzak, bo tak taniej niż rzeczywiście zrobić recykling. prezentujesz typowe urzędnicze podejście. Zeszło z tabelki w Excelu? Zeszło. Ktoś to "kupił" to nie interesuje mnie co się z tym dalej dzieje.

czyli ze przykladowo ty mi płacisz, za butelkę plastikową, i pozniej ty to, za co zapłaciłeś, wyrzucasz do oceanu? :D :D :D

serio?

no znowu się walnąłeś, moze idz sie przespij, albo kawkę strzel. Zawsze możesz sie pocieszyc, ze jesteś tylko gapa, a nie ordynarny kłamca, jak kolega jajnik :)

Za wywóz śmieci z domu musisz zapłacić, bo koszt logistyki przewyzsza wartosc odpadów. Ale jak już na przykład zbierze pare kilo papieru, czy plastikowych butelek, i zawieziesz na skup, to tobie za to zapłacą. No chłopie, jak nie wierzysz - znajdz sobie w okolicy punkt skupu. Zapłacą ci. Za "śmieci".

Właśnie rozmawiałem z kurierem UPS. Patrzę, ma zieloną rejestrację. Więc pytam jak się to eksploatuje. Jeździ od miesiąca (e-sprinter mercedesa). Codziennie wraca do bazy z baterią poniżej 10%, bo nie ma gdzie doładować (jak pisałem ładowarek w powiecie brak), parę razy grzecznościowo u klientów się doładowywał ze zwykłego gniazdka 230V. realny zasięg to 100km w jeździe miejskiej/podmiejskiej przy ekodrivingu. i to przy mało załadowanym aucie. ogólnie jest wkurwiony, bo jest dziennie w plecy ok. 1,5-2 godziny. Zastanawia się jak będzie zimą.

- - - Updated - - -

czyli ze przykladowo ty mi płacisz, za butelkę plastikową, i pozniej ty to, za co zapłaciłeś, wyrzucasz do oceanu?
cieszę się, że zauważyłeś ten paradoks. teraz zastanów się gdzie jest w tym zysk.

Torbix, napisz kto kupuje odpady, bo ja muszę płacić za ich wywóz, a wiec na pewno się z nimi dogadam - podaj nazwę takiej firmy, a resztę sam ogarnę :)

Mało tego, że ja płacę za ich wywóz, to miasto dokłada do wysypiska śmieci, pomimo, że posiada sortownię odpadów, ale przychód ze sprzedaży surowców wtórnych, włącznie z opłatami od mieszkańców, za wywóz śmieci, nie pokrywa kosztów funkcjonowania wysypiska w 50-cio tysięcznym mieście, a więc podaj nazwę firmy, która to kupi, a może Ty zrobisz na tym dobry biznes - czekam :)

To, na czym polega "biznes śmieciowy", przy którym zyski z handlu narkotykami, to jakieś drobne , możesz sobie obejrzeć w reportażu TVN24 p.t. "Wody czerwone" oraz w reportażach o płonących wysypiskach śmieci, może coś Ci zaświta, chociaż w to wątpię :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót