Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
aha, no tak, zapomniałem, to przecież ty jesteś reprezentatywną grupą i wszystko musi być tak jak ty chcesz

ale no zasieg raczej nie jest głównym czynnikiem zakupowym dla wiekszosci ludzi. Kiedys pokazywałem wyniki badan - taka pozycja sie nawet nie załapała.

Tomtrz - wielokrotnie udowodniłeś swoje inklinacje w równaniu do średniej. Jak to mówią: wolnoć Tomtrzu w swoim domtrzu.

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach. Bez tej złej unii. I w takim biednym kraju.

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania

To idź i sobie kup. Ktoś Ci broni?

Ja przepraszam - ty ograniczony umysłowo jesteś, że tak wprost zapytam? Nadal trudno pojąć, że nie chodzi o zakaz sprzedaży elektryków tylko o zakaz sprzedaży samochodów spalinowych? Podkreślić Ci to jakoś? Tapetę na telefon przygotować? Jesteś w stanie zapamiętać?

No napisz coś jeszcze, Twoje zdanie musi być na wierzchu. Ja się poddaję w obliczu tej propagandy sukcesu.

... no zasieg raczej nie jest głównym czynnikiem zakupowym dla wiekszosci ludzi. Kiedys pokazywałem wyniki badan - taka pozycja sie nawet nie załapała.

Sam zasięg może i nie jest w większości przypadków problemem, ale upierdlowość ładowania, szukania ładowarki, czekania w kolejce, nieprzewidywalność zasięgu w zależności od warunków już jak najbardziej. Dlatego elektryki, puki co, nie nadają się dla masowych użytkowników.

Poważnie?Cały czas będziemy przywoływać jako argument zakaz, którego nie ma?

Poważnie nie ma?

Strefy czystego transportu, celowe obciążenia finansowe, wkrótce też demonstracyjny ostracyzm. Ograniczenia aż do wyżyg....

Możesz oczywiście tego nie rozumieć, jakoś bym się nie zdziwił. Skoro jako wzorzec przytaczacie wolnościowy kraj Chiny, to mnie już bliżej chyba do Białorusi. Tam przynajmniej jest jakaś nadzieja.

Zakaz, którego nie ma :)

Ja przepraszam - ty ograniczony umysłowo jesteś, że tak wprost zapytam? Nadal trudno pojąć, że nie chodzi o zakaz sprzedaży elektryków tylko o zakaz sprzedaży samochodów spalinowych? Podkreślić Ci to jakoś? Tapetę na telefon przygotować? Jesteś w stanie zapamiętać?

gościu, czy ty masz jakas manie prześladowczą/paranoję??? Jaki zakaz? Może i jestem ograniczony w taki sposób, ze nie widzę rzeczy, które istnieją jedynie w twojej wyobraźni :D Przeciez mozesz w kazdej chwili iść do salonu i kupić auto na benzyne, diesla, R3, V8, co tam sobie chcesz. Nikt ci dzisiaj nie kaze kupowac elektryka. Ludzie je kupują z własnej woli, czy to w EU, czy to w chinach. Kupują, pomimo waszego stekania, jak to bardzo do niczego się nie nadają.

- - - Updated - - -

Dlatego elektryki, puki co, nie nadają się dla masowych użytkowników.

te 33% udziału w rynku, jak w chinach, to rozumiem nie jest masowy użytkownik, tylko jakaś nisza? :D

Odpowiadając na pytanie sprzed kilku dni dotyczące mocy przyłączeniowej budynku wielorodzinnego:

1. Budynek czterokondygnacyjny, 7 klatek, około 100 mieszkań
2. Wspólczynnik miejsc postojowych 1,1 ( czyli 110 )
3. Moc przyłączeniowa bez ładowarek dla elektryków: 200kW
4. Przelicznik dla ładowarek: 3,7kW na miejsce postojowe, wymóg zapewnienia mocy dla 50% miejsc postojowych ( takie przeliczniki obowiązują )
5. Moc przyłączeniowa z ładowarkami obliczonymi według punktu powyżej: 300kW - o taką był złożony wniosek.

Aby to odnieść w przybliżeniu do osiedla, o którym pisałem wcześniej:
1. Około 500 mieszkań
2. Miejsc parkingowych 750 ( współczynnik 1,5 ), w tym 400 miejsc ogólnodostępnych
3. 3,7 x 400 x50% to około 750kW na same ładowarki

EDIT: 50% miejsc ma mieć zapewnioną moc - jest to oczywiście tylko przelicznik. Nie oznacza to, że bedzie tyle ładowarek, bo na jedno miejsce przeznaczone jest zaledwie 3,7kW.

Drugi EDIT: farma fotowoltaiczna o mocy do 1MW zajmuje obecnie obszar około 1,5ha. Tymczasem powyższe koncepcyjne osiedle to około 3ha i sama możliwość naładowania elektryków ( przypomnę zaledwie 3,7kW na miejsce postojowe i tylko 50% miejsc brana do wyliczeń) niemalże wyczerpuje moźliwości takiej farmy ( abstrahując już od róznych godzin produkcji prądu i zużywania ). Rzecz jasna to teoretyczne rozważania i chodzi tylko o pokazanie skali.

Ostatnia edycja:
Możesz oczywiście tego nie rozumieć, jakoś bym się nie zdziwił. Skoro jako wzorzec przytaczacie wolnościowy kraj Chiny)
Przepraszam,ale gdzie ja podawałem Chiny jako wzorzec wolności?
Bo taki sposób prowadzenia rozmowy, w którym wkłada się w czyjeś usta twierdzenie, których nie powiedział chyba nie przystoi dorosłym ludziom.

te 33% udziału w rynku, jak w chinach, to rozumiem nie jest masowy użytkownik, tylko jakaś nisza? :D

Chiny to nie jest wolny rynek, ani dobry przykład. W krajach Azji południowej ze względów populacyjnego tłoku i ciasnej miejskiej infrastruktury bardzo duży odsetek motoryzacji to są różnego rodzaju skutery, riksze i tuktuki. Tutaj bym upatrywał popularności małych EV.

Ostatnia edycja:
https://insideevs.com/news/660400/china-plugin-car-sales-february2023/

Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach. Bez tej złej unii. I w takim biednym kraju.

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole :D na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania :D

A dokładnie to 33% sprzedanych samochodów w lutym to plug-in, żeby ktoś nie pomyślał, że 33% samochodów tam to EV.
Po drugie nie elektryków tylko plug-in, czyli elektryków i hybryd plug-in.

Po trzecie - po raz kolejny, czytasz co wrzucasz? :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Przepraszam,ale gdzie ja podawałem Chiny jako wzorzec wolności?
Bo taki sposób prowadzenia rozmowy, w którym wkłada się w czyjeś usta twierdzenie, których nie powiedział chyba nie przystoi dorosłym ludziom.

Nie Ty, tylko Tomtrz kilkukrotnie dziś. Przepraszam i cieszę się, że nie podpisujesz się pod chińskimi wklejkami Tomtrza.

A dokładnie to 33% sprzedanych samochodów w lutym to plug-in, żeby ktoś nie pomyślał, że 33% samochodów tam to EV.

Dobre ;)

Ciekawe czy / ile czasu oczekiwania jest w Chinach na odbiór auta, czy ten skok _sprzedaży_ miesięcznej w początkowych miesiącach 2023 , a nie _udziału w rynku_ , nie wynika z odbiorów aut zamawianych końcem 2022 , bo wtedy miały być zniesione dopłaty w Chinach .

Nie Ty, tylko Tomtrz kilkukrotnie dziś. Przepraszam i cieszę się, że nie podpisujesz się pod chińskimi wklejkami Tomtrza.

eeee, a gdzie ja pisałem, ze chiny to wzór wolnosci? :D ktoś sobie coś dopowiedział, czy mi sie wydaje? Urojenia się mnożą i mnożą.

- - - Updated - - -

Chiny to nie jest wolny rynek, ani dobry przykład. W krajach Azji południowej ze względów populacyjnego tłoku i ciasnej miejskiej infrastruktury bardzo duży odsetek motoryzacji to są różnego rodzaju skutery, riksze i tuktuki. Tutaj bym upatrywał popularności małych EV.

no nie, mówimy o samochodach, takich z czterema kołami. I o ile najlepiej sprzedające się auto, to mała popierdółka, tak wiekszosc to normalne, pełnowymiarowe auta z teslą model 3 i Y włącznie.

- - - Updated - - -

a to jest jakas nowosc, ze plug-iny sie klasyfikuje w takich zestawieniach jako auta elektryczne?

Gdzieś tam w ostatnich postach przewinął się temat jak Hołowczyc dzięki swojej wiedzy zaorał merytorycznie jakiegoś fanatyka elektryków.
Czy mówimy o tym Hołowczycu, który twierdzi,że :

„druga rzecz, o której się nie mówi: pole elektromagnetyczne, które jest w samochodzie elektrycznym, które cię otacza. Mówimy, komórki nie przykładaj do ucha za długo, bo ona ci robi krzywdę. Samochód elektryczny… Proszę sobie wyobrazić, ile tam jest silników, ile tam jest przepływów, ile tam jest energii, która wokół nas krąży, tak że silnik elektryczny też ma ciekawe pole”.

https://insideevs.com/news/660400/ch...-february2023/

nieee, ludzie przeciez nie beda tego kupowac, nie da sie, złe, niedobre, za drogie, i w ogole na pewno ich tam zmusili do zakupu pod grozba rozstrzelania

Link do reklamacji, pojebały się pluginy z elektrykami, a kolega o mało się nie spuścił

- - - Updated - - -

a to jest jakas nowosc, ze plug-iny sie klasyfikuje w takich zestawieniach jako auta elektryczne?

To może moje Q, też jest elektryczne bo ma akumulator??

Weź już daj spokój i nie brnij i się nie ośmieszaj, lepiej sprawdzaj linki i po sprawie, naprawdę

Zapytam ponownie - czytałeś co wrzucasz? :)

W tym artykule nikt nie klasyfikuje PHEV jako EV, tylko jest jasno napisane "PLUG-IN CARS", czyli potocznie auta z wtyczką :) A Ty sobie dopisałeś, że te 33% to elektryki [emoji1787]

A czy to, że często PHEV w zestawieniach klasyfikują jako EV to nowość? Nie.
Czy ma to sens? Również nie.

Ostatnia edycja:
Już 33% udziału elektryków w rynku w chinach

Ja Ci nie muszę nic wmawiać. MHEV też elektryk? Weź, sam się zaorałeś, a teraz jeszcze dalej w to brniesz i mówisz, że świadomie pisałeś "elektryki" o pluginach. No chyba, że świadomie, to niezłe zaklinanie rzeczywistości i obiektywizm, brawo. W sumie nie wiem co gorsze

Zapytam ponownie - czytałeś co wrzucasz? :)

W tym artykule nikt nie klasyfikuje PHEV jako EV, tylko jest jasno napisane "PLUG-IN CARS", czyli potocznie auta z wtyczką :) A Ty sobie dopisałeś, że te 33% to elektryki [emoji1787]

A czy to, że często PHEV w zestawieniach klasyfikują jako EV to nowość? Nie.
Czy ma to sens? Również nie.

nope, gdzie nie spojrzysz, kiedy sie podaje dane o samochodach elektrycznych, jako elektryki klasyfikuje sie BEV i PHEV

https://www.eea.europa.eu/ims/new-registrations-of-electric-vehicles
https://www.statista.com/outlook/mmo/electric-vehicles/europe#unit-sales
https://www.euronews.com/next/2023/...ds-in-2022-which-country-in-europe-is-leading

pierwsze z brzegu po wpisaniu w google

tak ze probujcie dalej zakrzyczec fakt, ze elektryki się sprzedają, bez zakazów, i nie jest to zadna nisza, tylko produkt dla masowego odbiorcy :)

- - - Updated - - -

Ja Ci nie muszę nic wmawiać. MHEV też elektryk? Weź, sam się zaorałeś, a teraz jeszcze dalej w to brniesz i mówisz, że świadomie pisałeś "elektryki" o pluginach. No chyba, że świadomie, to niezłe zaklinanie rzeczywistości i obiektywizm, brawo. W sumie nie wiem co gorsze

https://www.eea.europa.eu/ims/new-registrations-of-electric-vehicles

New registrations of electric vehicles in Europe
A w tym BEV i PHEV

Europejska Agencja Środowiskowa tez się zaorała :D :D ale dawajcie jeszcze, przecież jak jest teza do udowodnienia, to nikt i nic wam nie przeszkodzi :D

Wyjaśniliście czy te 33% to udział elektryków (wszelakich nawet ) w rynku w Chinach czy 33% to udział w sprzedazy w ostatnim miesiącu ? czy dajecie się zwodzić na poboczny już bardziej wygodny temat czy BEV to PHEV czy PHEV to BEV itp ?

BTW jak hybrydy się palą częściej , to nie są elektrykami. Jak stanowią trzon sprzedaży czegokolwiek z pradem - to są ,gdy trzeba wykazać jak dobrze prąd idzie.

Czy Ty w ogóle czytasz co jest napisane, czy piszesz, żeby pisać? :)
Wiem, że lubisz wyszukiwać linki, to już nie raz pokazałeś.

Tylko, że ja Cię o to nie prosiłem, a odnosiłem się do tego jednego, który wcześniej podałeś.
I co stoi jak byk w tytule?

China: Plug-In Car Sales Reached 33% Market Share In February 2023

Plug-In. A co Ty wpisałeś w poście? 33% to elektryki [emoji1787] Tak, wiem, ktoś sobie do elektryków wrzuca hybrydy, ale po co tutaj to robić i udawać, że hybryda to elektryk? Bo ładniej procenty wyglądają?

Poza tym jakbyś chciał lub potrafił przeczytać ze zrozumieniem, to byś zauważył, że w poście, który zacytowałeś sam napisałem, że to nic nowego, że PHEV lądują do jednej grupy z BEV, chociaż to nie ma sensu...
I tym sposobem zaprzeczasz, mimo, że przyznałem Ci co do tego rację. Ale zasada rzecz święta, trzeba zaprzeczyć [emoji1787]

tak ze probujcie dalej zakrzyczec fakt, ze elektryki się sprzedają, bez zakazów, i nie jest to zadna nisza, tylko produkt dla masowego odbiorcy :)

Wskaż w którym miejscu coś próbuje zakrzyczeć :) Jeśli nie jesteś w stanie tego wskazać, to proszę, odszczekaj ładnie swoje kłamstewka i przyznaj, że znowu komuś próbujesz wcisnąć swoją bądź innych narrację :)

Ale fakt, jak na kraj, w którym przypada 140 samochodów na 1000 mieszkańców to niezły wynik.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót