• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak można przeczytać na polskim rynku mamy już 100 modeli elektrycznych wyrobów samochodopodobnych do wyboru. Najtańszy model z zasięgiem realnym 90 km z obciążeniem i przy temp. ok 3 stopni Dacia Spring to juz nie 95 000 zl. Teraz to już promocyjne 106 900 zł (tak 107 000!!!)

ty na serio jestes powaznie odklejony, jesli tak myslisz :D Bo on wyrzuca smieci do kosza, i one znikają! Bo jego samochód ma katalizator, wiec on nic nie robi! A ci afrykancy maja jakies starego smierdziucha! I co z tego, ze jednego na trzy wioski :D :D
zanieczyszczenia CO2 doskonale wchłania zieleń i od tego rosną drzewka. Palnie gumy i wypierdalanie na masową skalę plastiku do wody jest wielokrotnie bardziej szkodliwe niż emisje CO2, ale twój mózg nie ogarnia nic więcej niż to co wyczyta w słupkach wykresów.
Ty się odczep od Afryki, a zajmij się południowowschodnią Azją, gdzie żyje prawie 50% populacji ziemi i ma poważne problemy z podstawowymi zachowaniami proekologicznymi. Za wielką pacyficzną wyspę śmieci odpowiada wg ciebie Europa? Sama się utworzyła? my śmiecimy więcej? czy na Bałtyku też jest wyspa śmieci?

- - - Updated - - -

Jak można przeczytać na polskim rynku mamy już 100 modeli elektrycznych wyrobów samochodopodobnych do wyboru. Najtańszy model z zasięgiem realnym 90 km z obciążeniem i przy temp. ok 3 stopni Dacia Spring to juz nie 95 000 zl. Teraz to już promocyjne 106 900 zł (tak 107 000!!!)

Klienci na szczęście głosują portfelami i rozsądek przeważa. W Cuprze dostępnych od ręki jest więcej modeli Born, niż mocnych Formentorów (wg ogłoszeń otomoto, patrzyłem na auta w cenie 200tys+).

zanieczyszczenia CO2 doskonale wchłania zieleń i od tego rosną drzewka. od palnie gumy i wypierdalanie na masową skalę plastiku do wody jest wielokrotnie bardziej szkodliwe niż emisje CO2, ale twój mózg nie ogarnia nic więcej niż to co wyczyta w słupkach wykresów.
Ty się odczep od Afryki, a zajmij się południowowschodnią Azją, gdzie żyje prawie 50% populacji ziemi i ma poważne problemy z podstawowymi zachowaniami proekologicznymi. Za wielką pacyficzną wyspę śmieci odpowiada wg ciebie Europa? Sama się utworzyła? my śmiecimy więcej? czy na Bałtyku też jest wyspa śmieci?

Gościu, ale ty sie najpierw zastanów, ile oni tam rzeczywiscie tego plastiku zużywają, a ile zużywasz go ty :D :D ty wyrzucasz pewnie wiecej jedzenia do smieci, niz oni jedzą.

A w azji myslisz, ze jest inaczej? Ci ludzie zyja za miske ryzu. Co oni maja wyrzucac? :D :D Juz nawet pomijajac, ze spora czesc z tych smieci, to odpady z produkcji zabawek dla ciebie :D

No kompletna odklejka. Żyje jak pączek w masle otoczony z kazdej strony luksusami, i pokazuje palcem na ludzi w afryce, ktorzy nie maja nic :D Bo jego komplet AGD jest ekologiczny i energooszczędny! A te telewizory w kazdymi pokoju, to są LED, więc mało prądu zużywają! A samochód ma katalizator! Zakupy codzienne zapakowane w plastik, ale on te smieci sortuje, i wyrzuca do kosza, ekologicznie!

Ale to wszystko ten wstretny, brudny afrykaniec! On te nieistniejące telewizory, gazowane napoje, jogurciki, wędlinki zapakowane w plastik, które kupuje w pobliskim, nieistniejącym markecie, po które jedzie swoim nieistniejącym, ale smrodzącym samochodem, wyrzuca pozniej do rzeki!

https://www.wiadomoscihandlowe.pl/a...ponad-400-tys-ton-plastiku-z-opakowan-analiza

ale do kosza wyrzuciłes przecież!! :D :D

Ostatnia edycja:
Juz nawet pomijajac, ze spora czesc z tych smieci, to odpady z produkcji zabawek dla ciebie
Racz zauważyć, że wielokrotnie podnoszono tu argument o pseudoekologicznych działaniach pod tytułem przenoszenie szkodliwej dla środowiska produkcji poza teren UE (która to produkcję trzeba później przywieźć do UE. najczęściej kontenerowcami na bardzo ekologiczny mazut). Także cieszę się, że w końcu też to zauważyłeś i przyznajesz nam rację w tym zakresie.

Zresztą dokładnie ten sam mechanizm działa w przypadku aut elektrycznych. Emisje z centrum miasta przenosisz pod nos mieszkańcom Bełchatowa, czy Bogatyni.

Odpowiedz mi na pytanie:
czy emisję 1kg CO2 z auta spalinowego należy 1:1 traktować jak emisję 1kg "dymu" ze spalonej opony? tak, czy nie?
czy wytworzenie 1kg posortowanych śmieci (wg wszelkich deklaracji rządzących UE i Polską poddawanych w znacznym stopniu recyklingowi, w każdym razie w 100% separowanych od środowiska naturalnego) należy traktować 1:1 do 1kg śmieci wypierdolonych do rzeki/oceanu? tak czy nie?

- - - Updated - - -

W Polsce przynajmniej trafia to na wysypisko, ktoś analizuje i podejmuje działania w celu rozwiązania/zmniejszenia skali problemu, a nie wprost do rowu/rzeki.

Racz zauważyć, że wielokrotnie podnoszono tu argument o pseudoekologicznych działaniach pod tytułem przenoszenie szkodliwej dla środowiska produkcji poza teren UE (która to produkcję trzeba później przywieźć do UE. najczęściej kontenerowcami na bardzo ekologiczny mazut). Także cieszę się, że w końcu też to zauważyłeś i przyznajesz nam rację w tym zakresie.

ale co to ma wspolnego z jakimis ekologicznymi działaniami? Znajdz europejczyków co beda pracowac za miskę ryzu, i bez ubezpieczen społecznych, i na pewno ten cały przemysł chetnie do nas wróci.

Zresztą dokładnie ten sam mechanizm działa w przypadku aut elektrycznych. Emisje z centrum miasta przenosisz pod nos mieszkańcom Bełchatowa, czy Bogatyni.

nie jest to prawda, jesli korzystasz z niskoemisyjnych zrodel energii elektrycznej, jak na przykład w duzej mierze na zachodzie. A ze u nas tak nie jest, to nie obwiniaj elektrykow, tylko PIS. To jest złe, niezaleznie od tego, czy elektryki sa, czy ich nie ma.

Odpowiedz mi na pytanie:
czy emisję 1kg CO2 z auta spalinowego należy 1:1 traktować jak emisję 1kg "dymu" ze spalonej opony? tak, czy nie?
czy wytworzenie 1kg posortowanych śmieci (wg wszelkich deklaracji rządzących UE i Polską poddawanych w znacznym stopniu recyklingowi, w każdym razie w 100% separowanych od środowiska naturalnego) należy traktować 1:1 do 1kg śmieci wypierdolonych do rzeki/oceanu? tak czy nie?

Oczywiscie, ze nie , ale ty nadal chyba nie łapiesz, ze skala produkcji tych odpadów, jest kompletnie inna? Bo w drugą stronę odpady, które nie istnieją, są "troche" lepsze, od odpadów nawet najlepiej zutylizowanych.

I w ogole opowiadanie głupot o tych oponach w kraju, gdzie mamy bogatą tradycję palenia opon pod budynkami administracji publicznej, to jest tez swiadectwem niezłej odklejki. Te spalone dla zabawy to jedno, ale "tajemnicze" pożary na wysypiskach opon, i ogolnie tworzyw sztucznych w Polsce, to nie jest żadna nowość.

https://opoczno.naszemiasto.pl/pozar-skladowiska-opon-w-gminie-slawno-pozar-gasi/ar/c1-8559625
https://kmpsp.lublin.pl/pozar-skladowiska-opon-w-elizowce/
https://gp24.pl/pozar-skladowiska-o...lo-11-zastepow-strazy-pozarnej/ar/c1-16791523
https://radiolodz.pl/piotrkow-pozar-nielegalnego-skladowiska-opon,102498/
https://remiza.com.pl/pozar-haldy-opon-w-miejscowosci-widok/

ale ty do kosza wyrzuciłeś! :D

Przy jednocześnie wzroście cen energii el do jakoś 1zł póki co (wcześniej ok 0,7) , i to w domowych gosp. , na ładowarkach już nawet zwolennicy EV piszą że nie ma co ładować.

Entry elektryk oddala się za horyzont , choć w sumie się zza niego nigdy nie wyłonił żaden (ile to u nas średni wiek auta więc i cena? Springi też kiedyś będą używane , a jakże , wówczas z zasięgiem ze 20-40km , bo ich bateryjki jakoś szczególnie zadbane nie są ani chłodzenia, ani podgrzewania, więc pewnie jeszcze mniej trwałe / szybciej tracące pojemnosć) . Dodając ceny usług w zakładach które bezpiecznie mogą zajmować się wysokimi napięciami (potrzebne nie tylko przy pracy przy baterii, przy byle pierdółce w zasadzie) .

Mając już "po kokardki" przepychanek z Tomtrzem proponuję przekierować uwagę na tematy powiązane z elektroniemobilnością:

https://www.money.pl/podatki/chinsk...ia-nie-sa-na-to-gotowe-6864377844771712a.html

Pod górkę i jeszcze wiatr prosto w oczy.

Odrębną kwestią jest obecnie ilość odmów przyłączeniowych dla projektów farm fotowoltaicznych. Oczywiście odmowy dotyczą maluczkich inwestorów i farm do 1MW. Uzasadnieniem jest brak mocy przyłączeniowych. Potem jednak okazuje się, że duzi gracze budują farmy i problemów z przyłączeniem znacznie większych mocy nie mają.

Ale to dla naszego dobra.

Przy jednocześnie wzroście cen energii el do jakoś 1zł póki co (wcześniej ok 0,7) , i to w domowych gosp. , na ładowarkach już nawet zwolennicy EV piszą że nie ma co ładować.
.

Niezłe, faktycznie totalnie się nie opłaca ładować, paliwo tanie to czas odpalić Busso i ruszyć na miasto :) Chyba nie wiesz ile tych kWh zużywa nowoczesny samochód elektryczny średniej wielkości - w mieście 11-15kWh, na krajówce 15-20 kWh. Ile ten prąd będzie musiał kosztować, żeby nie opłacało się ładować w domu elektryka?

Tutaj trochę o pluginach. Znaczy to nic nowego, ale ogólnie wszytko zajebiście wygląda na papierze i w teorii i w pewnych określonych warunkach, które mają się nijak do rzeczywistości.
Finalnie jest drożej i ciężej. To na pewno, a emisja finalnie, jak w benzynie

https://spidersweb.pl/autoblog/hybrydy-plug-in-spalanie-badanie-2023/

"Hybrydy plug-in nie mają sensu, bo ludzie ich nie ładują i przez to spalanie jest kosmicznie wysokie."

a skad informacje, ze ich nie ładują? Ja nie znam nikogo z plug inem, ale tak wydaje mi sie mocno głupie, ze ktos dopłaca za hybrdydę plug in, po to, zeby nie korzystać z tej funkcjonalności.

a skad informacje, ze ich nie ładują? Ja nie znam nikogo z plug inem, ale tak wydaje mi sie mocno głupie, ze ktos dopłaca za hybrdydę plug in, po to, zeby nie korzystać z tej funkcjonalności.
No trochę to głupie, nawet nie trochę, ale im dłużej żyję, naprawdę coraz mniej mnie dziwi. Natomiast ogólnie normy zawsze były z dupy, ale te spalania rzędu 0,7 l/100 km przy takiej masie i osiągach, to chyba sam przyznasz, że śmieszne jest.

Na takie coś trafiłem, nie wiem na ile to prawdziwe, ale może wskazywać definitywnie, że jednak kasa się liczy o wiele bardziej niż świadomość bycia eko i gdyby nie było ulg i dopłat, to niestety i w Norwegii słabo...

https://spidersweb.pl/autoblog/sprzedaz-samochodow-elektrycznych-w-norwegii-styczen-2023/

Prosty przykład: samochody służbowe. Korporacje zostały zmuszone do posiadania w swojej flocie ileś tam procent aut bezemisyjnych, do których kwalifikują się hybrydy plug-in. później takie auto dostaje handlowiec, ale ten już ma wyznaczone inne cele i nie ma czasu na ładowanie baterii.

- - - Updated - - -

Na takie coś trafiłem, nie wiem na ile to prawdziwe, ale może wskazywać definitywnie, że jednak kasa się liczy o wiele bardziej niż świadomość bycia eko i gdyby nie było ulg i dopłat, to niestety i w Norwegii słabo...

https://spidersweb.pl/autoblog/sprze...-styczen-2023/
ktoś tu wyciąga hura optymistyczne wnioski. wiadomo, że jak kończą się ulgi, to kto planował kupić, kupił w grudniu, a w styczniu ci co nie zdążyli albo musieli nagle kupić. statystyki z następnych miesięcy pokażą jaki jest trend.

Niezłe, faktycznie totalnie się nie opłaca ładować, paliwo tanie to czas odpalić Busso i ruszyć na miasto :) Chyba nie wiesz ile tych kWh zużywa nowoczesny samochód elektryczny średniej wielkości - w mieście 11-15kWh, na krajówce 15-20 kWh. Ile ten prąd będzie musiał kosztować, żeby nie opłacało się ładować w domu elektryka?

Niech Ci będzie - w domu z panelami teoretycznie opłaca się jeszcze. Ale musisz to robić w dzień, więc do pracy jako piekarz albo kolejarz na nocną zmianę.
No i pojedź tym gdzieś dalej. Bo jeśli samochód ( nawet tylko jeden z dwóch posiadanych ) może ganiać tylko po mieście, to jest on dla mnie czymś porównywalnym do roweru elektrycznego z płaszczem przeciwdeszczowym. I za taki najtańszy zestaw rower + płaszcz trzeba wydać teraz 107tys zł. Gratuluję jedynie słusznych wyborów.

Skończmy już tę farsę.

Natomiast ogólnie normy zawsze były z dupy, ale te spalania rzędu 0,7 l/100 km przy takiej masie i osiągach, to chyba sam przyznasz, że śmieszne jest.

Nie, to nie jest głupie. Cykl testowy jest taki a taki, jesli im tyle wyszło, to im tyle wyszło. Głupi jest ten, kto nie rozumie, ze to sa wyniki wyłącznie dla tego cyklu testowego, takich a takich warunków.

Przecież to nie jest jakas nowosc, ze srednie spalanie podaje sie dla danej metodologii pomiaru. Tak jest od zawsze. Oczywiscie to jest przypadek ekstremalny, ale nadal twierdze, ze głupi jest ten, kto nie wie, co kupuje, nie czyta drobnego druczku.

Ostatnia edycja:
Banki też tak myślały wciskając kredyty frankowe. A teraz robią rezerwy na miliardy złotych i mają obsane gacie w oczekiwaniu wyroku TSUE.

Ci, ktorzy nie informowali o ryzyku kursowym na pewno nie maja sie czego bac.

Z tego co widze na stronie wybranych losowo producentow samochodow widze pod polem srednie spalanie taki zapis:

Podane wartości zostały oznaczone zgodnie z metodą pomiarową określoną przepisami. Są to „wartości CO₂ WLTP”, w rozumieniu Art. 2 nr 3 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/1153. Parametry zużycia paliwa zostały obliczone na podstawie tych danych. Zużycie prądu obliczono zgodnie z rozporządzeniem 683/2008/WE. Dane nie dotyczą konkretnego pojazdu i nie są częścią oferty, lecz służą jedynie porównaniu różnych typów pojazdu. Wartości różnią się w zależności od wybranego wyposażenia dodatkowego i mogą się różnić od końcowych wartości zamówionego wzgl. dostarczonego pojazdu.

I dokladnie tak samo jest z milionem innych produktów, które mozesz kupic, a ich parametry sa zalezne od tego,w jaki sposob sa uzytkowane. I tam dostajesz informacje nie, ze to wynosi X, tylko do X.

Akurat ciebie jako zagorzałego pseudoekologa powinno takie podejście producentów martwić/irytować. Przecież oni wymyślili sobie cykl pomiarowy "z dupy" mający absolutnie nic wspólnego z normalną eksploatacją samochodu i na podstawie tego obliczają emisje CO2. Mnie to lata i powiewa ile w katalogu jest zapisane. Tymczasem ty ich tłumaczysz argumentem przecież inne branże też z klientami w hooja lecą.

- - - Updated - - -

Ci, ktorzy nie informowali o ryzyku kursowym na pewno nie maja sie czego bac.

to zdanie dobrze pokazuje, jak zaawansowany jesteś w dziedzinie logicznego myślenia.

Nowoczesny to ten za 107tys zł 45 koni 20 do setki i 89km zasięgu?
To faktycznie od domu daleko nie odjedzie.

15-20 w trasie ? pobożne życznie z górki i z wiatrem i limiterem prędkości na jakieś absurdalne V ustawionym.
A no i dom trzeba za sobą wozić (żeby ładować w domu).

Rower i hulajnoga jeszcze mniej zużyją jak kolega wyżej zauważył, za 107tys można sobie ich nakupić stosy i porozstrawiać po miecie swoje własne.

Co do ładowania z PV ... ekhm... nie trzeba nocy, jaki mamy klimat wiadomo.

Akurat ciebie jako zagorzałego pseudoekologa powinno takie podejście producentów martwić/irytować. Przecież oni wymyślili sobie cykl pomiarowy "z dupy" mający absolutnie nic wspólnego z normalną eksploatacją samochodu i na podstawie tego obliczają emisje CO2. Mnie to lata i powiewa ile w katalogu jest zapisane. Tymczasem ty ich tłumaczysz argumentem przecież inne branże też z klientami w hooja lecą.

ok, to proszę rzuc jakims pomysłem na pomiar "realnego spalania", dla kazdego uzytkownika, i dla kazdych warunków.

to zdanie dobrze pokazuje, jak zaawansowany jesteś w dziedzinie logicznego myślenia.

To nie wiem, moze idzmy dalej. Moze idz pozwij kogos, ze sprzedał ci czerwony samochód. Wiedziałeś, że kupiłeś czerwony samochód, ale po pewnym czasie po prostu przestał ci sie podobać. Powinienes dostać zwrot pieniędzy, tak? :D Bo, co, nie zostałes dostatecznie poinformowany! Nie powiedzieli, ze ten czerwony samochod, juz zawsze pozostanie czerwony, a myslales, ze po roku, on sie zmieni na niebieski :D

już wyszło jaki jestes roszczeniowy, przy okazji domagania sie od mieszkancow afryki, zeby ich nieistniejace samochody, byly bardziej ekologiczne, ale juz zaczynasz przebijac samego siebie.

i ja mam problemy z logiką :D :D :D

[MENTION=81445]Kurynio[/MENTION]

jak ja mam nie traktować ludzi jak imbecyli, skoro niektórzy sami siebie traktują jak imbecyle, życząc sobie zwolnienia z jakiejkolwiek odpowiedzalnosci, za ich własne decyzje :D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót