• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie ma to jak zestawić emisję w czasie awarii systemu oczyszczania z zwykłą emisją miasta. do tego porównać wielkość wyemitowanych zanieczyszczeń w czasie całej awarii z emisją dzienną. wiesz jak to się nazywa? MANIPULACJA.
ps. ktoś słyszał o jakiś trupach, czy truchłach zwierząt pływających w okolicach Płocka?

Nie ma to jak zestawić emisję w czasie awarii systemu oczyszczania z zwykłą emisją miasta. do tego porównać wielkość wyemitowanych zanieczyszczeń w czasie całej awarii z emisją dzienną. wiesz jak to się nazywa? MANIPULACJA.
ps. ktoś słyszał o jakiś trupach, czy truchłach zwierząt pływających w okolicach Płocka?

gościu, zrób matematykę, czy jak zwykle mam zrobic to za ciebie?

Jaką matematykę. Z czego? z nieporównywalnych danych? Chcesz porównywać to co my traktujemy jako ściek podczas gdy oni z tego zupę gotują?

Z braku argumentów wchodzisz na takie poziomy abstrakcji, że ręce opadają.

Ostatnia edycja:
:D :D :D

No widzę z mysleniem zyczeniowym sie rozstac nie mozesz, ale przynajmniej probujesz negocjowac z logiką :D Bo juz nie państwa po równo traktujemy, bo to przeciez glupie (oj bardzo, juz miałem gotowy przykład, który zrobi z kogos imbecyla), nie? To teraz niewazne, ile ludzi tam mieszka, liczmy po powierzchni! Tak ze moze nadal bez sensu, ale juz nie tak bez sensu jak pierwsza metodologia :D

No to liczymy

Chiny
https://www.worldometers.info/co2-emissions/china-co2-emissions/
10 000 000 000 ton Co2 rocznie / 9 600 000km2
Polska
https://www.worldometers.info/co2-emissions/poland-co2-emissions/
300 000 000 ton Co2 rocznie / 320 000km2

No i wychodzi na to, ze te chiny az takim strasznym trucicielem nie są (bo przeciez my, nasi, to co złego to nie my)

Oczywiscie pomijajac, ze rozpracowujemy zwyczjnie głupie założenie.

Jedyna uczciwą i etyczną metodologią, jest porównywanie człowieka do czlowieka. Na równi. To ludzie emitują. Nie państwa, nie kawałek ziemi. Ludzie.

Takie wymyslanie sobie kompletnie z czapy metodologii, ktora akurat cie wybiela, jest zwyczajnie naiwne, jesli wynika z głupoty, albo ohydne, jesli wynika z celowego działania.

Yhy, yhy.

Zatem:

W Polsce na 1000 mieszkańców przypada 599 samochodów.

W Chinach na 1000 mieszkańcòw: rok 2000 - 4 samochody, w 2010 - 40, do 2035 będzie to 355.

W Chinach i Indiach przyrost samochodów w najbliższych latach będzie największy.

Według Międzynarodowej Agencji Energii do 2030 roku po drogach całego świata ma jeździć 100 milionów samochodów elektrycznych. Nawet gdyby one wszystkie trafiły do Chin i Indii to będą stanowiły kropelkę uźywanych tam pojazdów.

https://motofakty.pl/liczba-samochodow-na-swiecie/ar/c4-16252167

bo mu tak trudno rozstac sie z pierdzacym silnikiem. Jest to zwyczajnie obrzydliwe.

A wciskanie rozwiązań, które są z dupy, twierdząc że jest inaczej nie jest obrzydliwe?
Elo, jak to z tymi zasięgami i piknikiem rowerowym z zasięgiem 89 km w elektrycznej Dacii, Panie wybiórczy narratorze?

Jaką matematykę. Z czego? z nieporównywalnych danych? Chcesz porównywać to co my traktujemy jako ściek podczas gdy oni z tego zupę gotują?

Z braku argumentów wchodzisz na takie poziomy abstrakcji, że ręce opadają.

Taką matematykę, ze sprowadz sobie te wartosci do wspolnego mianownika. Czy nie potrafisz sobie poradzic z takim wyzwaniem?

A moze nie chcesz, bo wyjdzie jednak, ze ten "brudas" z bangladeszu generuje ułamek odpadów tego "czystego jak łza" , białego europejczyka?

Taką matematykę, ze sprowadz sobie te wartosci do wspolnego mianownika. Czy nie potrafisz sobie poradzic z takim wyzwaniem?

A moze nie chcesz, bo wyjdzie jednak, ze ten "brudas" z bangladeszu generuje ułamek odpadów tego "czystego jak łza" , białego europejczyka?
Czyli kolega Tomtrz popiera 3swiatowe metody utylizacji odpadów. Wg jego matematyki są skuteczniejsze.
Ps. Nie zapomnij skomentować postu Andrzeja.

Yhy, yhy.

Zatem:

W Polsce na 1000 mieszkańców przypada 599 samochodów.

W Chinach na 1000 mieszkańcòw: rok 2000 - 4 samochody, w 2010 - 40, do 2035 będzie to 355.

W Chinach i Indiach przyrost samochodów w najbliższych latach będzie największy.

Według Międzynarodowej Agencji Energii do 2030 roku po drogach całego świata ma jeździć 100 milionów samochodów elektrycznych. Nawet gdyby one wszystkie trafiły do Chin i Indii to będą stanowiły kropelkę uźywanych tam pojazdów.

https://motofakty.pl/liczba-samochodow-na-swiecie/ar/c4-16252167

no ok, czyli w zasadzie przyznajesz mi racje, ale dalej próbujesz życzeniowo negocjować, czyt na siłę udowadniac, ze to chinczyk, a nie ty jesteś problemem :D :D Moze rzeczywiscie tak będzie, to wtedy będziesz ich mógł obwiniać, na razie patrz na swój tyłek. Bo wiesz, tutaj w tych wymówkach obierasz drogę, według której każdego można zamknąc w więzieniu, bo potencjalnie moze byc przestępcą.

A tymczasem "elektryczny "pojazd" dla ludu" - za drobne 100tys widzę że Kowalskiego nie dowiezie zimą z Rzeszowa do Leska o jakichś Ustrzykach nie wspominając. Ba nawet na najbliższą oslą łączkę żeby dzieci pouczyć jazdy na nartach , żeby na tym czystym dzięki temu autu powietrzu pożyły trochę.

Bo ma Osiemdziesiąt dziewieć kilometrów zasięgu (ale to w cieple 3-4 stopnie) i po płaskim (Holandia zdaje się?).
Tu górki , pagórki, ruszanie, a no i narty na dachu i minus kilka - kilkanaśie) . W takich warunkach jak do 50ciu dobije to będzie chyba nieźle. Auto za sto tysięcy złotych.

A no i już nie wróci. Bo się nie ma gdzie doładować.

Tymczasem jak ktoś już chce Dacię (swoją drogą kiedyś b przychylnie na Dustera patrzyłem, ale odstraszyło mnie Vmax - 170km/h było dla ówczesnej benzyny 4x4. Teraz widzę 200. Tamto 170 to i tak było coś np wobec współczesnego kompakta za coś 250tys od Cupry na przykład - 160km/h Vmax) .. .
No jak ktoś chce Dacię to grubo poniżej 100tys kupi jakąś np Sandero stepway z i tak g...zik szkodzącym planecie _realnie_ 0,9 3 cyl silniczkiem ważącą uwaga : poniżej 1 tony ! Auto z całkiem sporym wnętrzem, bijące wszystkim tego elektryka wymuszonego normami do włączenia do gamy, które dojedzie wszędzie i z nartami na dachu i bez.

Dacia Spring - realny zasięg 89km perzy 110-120km/h

Skoda Enyag iV80 realny zasięg 234 km (systemy ON, 113km/h - jazda o kropelce dla spalinowca, normalnie znacznie
szybciej przecież ) .... 234km systemy ON 1 osoba na pokładzie. Nic na dachu nic na haku.

To co jakiś czas warto przypominać w tym wątku gdy rozmowa z podstaw - użytkowości auta wchodzi na jakieś poboczne tory.

Auto za ponad 300tys zł zasięg 234km ze znacznie poniżej dopuszczlną nie mówiąc o realnej prędkością.

A wciskanie rozwiązań, które są z dupy, twierdząc że jest inaczej nie jest obrzydliwe?
Elo, jak to z tymi zasięgami i piknikiem rowerowym z zasięgiem 89 km w elektrycznej Dacii, Panie wybiórczy narratorze?

ale co, ja mam recenzować każdy jeden model elektrycznego auta na rynku, i za kazdym razem przypominać, ze nikt nie zmusza cie, do kupna elektrycznej dacii, anie w ogole zadnego innego auta elektrycznego na ten moment? Ile razy mozna do tej dacii wracac? To na poczatku ejszcze było śmieszne, teraz juz trąci myszką.

no ok, czyli w zasadzie przyznajesz mi racje, ale dalej próbujesz życzeniowo negocjować, czyt na siłę udowadniac, ze to chinczyk, a nie ty jesteś problemem :D :D Moze rzeczywiscie tak będzie, to wtedy będziesz ich mógł obwiniać, na razie patrz na swój tyłek. Bo wiesz, tutaj w tych wymówkach obierasz drogę, według której każdego można zamknąc w więzieniu, bo potencjalnie moze byc przestępcą.

Dane, które przytoczyłem wskazują trend. Trend bardzo wyraźny: my strzelamy sobie w kolano elektrykami, a Chiny i Indie bèdą jeździć czym popadnie. To gdzie ja Ci przyznałem rację?

A o mój tyłek to Ty się tak nie martw. Jest bardzo zgrabny ( ciacho ) bo na co dzień jeżdźę rowerem. A dwa samochody kurzą się w garażu ( mój borze zielony - jakież to marnotrawstwo ) .

Ostatnia edycja:
no ok, czyli w zasadzie przyznajesz mi racje, ale dalej próbujesz życzeniowo negocjować, czyt na siłę udowadniac, ze to chinczyk, a nie ty jesteś problemem Moze rzeczywiscie tak będzie, to wtedy będziesz ich mógł obwiniać, na razie patrz na swój tyłek.
Masz rację. Od jutra biorę z nich przykład. Śmieci zamiast posegregowane do kubłów, po drodze w rzece wylądują. A zimówki po sezonie pójdą z dymem. Oficjalna ilość wytwarzanych przeze mnie śmieci spadnie. Excel urzędnika w Brukseli odnotuje spadek zanieczyszczeń w Polsce.

Ostatnia edycja:
Dane, które przytoczyłem wskazują trend. Trend bardzo wyraźny: my strzelamy sobie w kolano elektrykami, a Chiny i Indie bèdą jeździć czym popadnie. To gdzie ja Ci przyznałem rację?

A o mój tyłek to Ty się tak nie martw. Jest bardzo zgrabny ( ciacho ) bo na co dzień jeżdźę rowerem. A dwa samochody kurzą się w garażu ( mój borze zielony - jakież to marnotrawstwo ) .

ja jak najbardziej rozumiem, ze jest taki trend, i moze tak bedzie, ale nie mozna kogos rozstrzelać na zapas. Czy mozna?

ale przeciez juz ci pisałem, ze zarowny chiny jak i indie przeciez tez maja swoje cele klimatyczne. Powtarzanie, ze ich to kompletnie nie obchodzi, jest nieprawdą.

My sobie strzelamy w kolano z elektrykami a chiny beda jezdzic czym popadnie?

Chłopie, przeciez w chinach sa ambitniejsze plany, jesli chodzi o przejscie na elektryczny transport, niz w Europie. Ich realizacja tez lepiej idzie, niz w Europie (a w Polsce juz szczególnie), tj. elektryki maja wiekszy udzial w sprzedazy nowych samochodów. To jak sie te twoje stwierdzenia maja do rzeczywitości? No nijak.

Jeszcze raz - zamiast powtarzac mity, zeby sie wybielac, to lepiej patrza na ten swój cudo tyłeczek.

- - - Updated - - -

Masz rację. Od jutra biorę z nich przykład. Śmieci zamiast posegregowane do kubłów, po drodze w rzece wylądują. A zimówki po sezonie pójdą z dymem. Oficjalna ilość wytwarzanych przeze mnie śmieci spadnie. Excel urzędnika w Brukseli odnotuje spadek zanieczyszczeń w Polsce.

przeprowadz sie tez do szałasu, samochód zamien na autobuty, mieso jedz od swieta, i dziesieciokrotnie zmniejsz zuzycie energii elektrycznej. Będziesz wtedy mógł się równać. Jesli chodzi o naiwnośc i myslenie zyczeniowe, to ty deklasujesz akurat wszystkich. Sam jeden twój samochód, produkuje 3-5 ton co2 rocznie. Wiesz ile potrzeba opon spalic, zeby temu dorównać?

Ostatnia edycja:
Sam jeden twój samochód, produkuje 3-5 ton co2 rocznie. Wiesz ile potrzeba opon spalic, zeby temu dorównać?

No to już jest hit! :D
Zaraz się dowiem, że spalanie opon jest bardziej ekologiczne niż jazda autem spalinowym z katalizatorem.
Chłopie! Ty weź przeczytaj jeszcze z kilka razy to co napisałeś.

I jeszcze raz.

Już?

No to już jest hit! :D
Zaraz się dowiem, że spalanie opon jest bardziej ekologiczne niż jazda autem spalinowym z katalizatorem.
Chłopie! Ty weź przeczytaj jeszcze z kilka razy to co napisałeś.

I jeszcze raz.

Już?

ale wy serio myslicie, ze wy jestescie bardziej ekologiczni od takiego biednego mieszkanca afryki? :D :D :D

Bo macie samochód, ale przeciez z katalizatorem, ekologiczny!
Zarowki energooszczędne!
Pralkę klasy A+!

Tacy jestesmy ekologiczny!

no własnie oni w afryce takich rzeczy nie mają. W OGÓLE. Samochód, żarówka, i pralka, które nie istnieją, wyobraz sobie, są troche badziej ekologiczne :D :D

Całkowita odklejka białego człowieka, co sobie jak żyje jak pączek w maśle kosztem wszystkich innych, i jeszcze pokazuje palcem na ludzi, ktorych najwieksze emisje, to te wynikajace z tego, ze oddychają. Ale gdzies ktos na filmiku opone spalił!!!!! Gościu, ty wyrzucasz na śmieci w rok tyle rzeczy, ile on w zyciu nawet nie będzie miał. Ale to oni szkodzą! Bo anegdotyczną oponę kiedyś spalił :D :D

ja nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Ostatnia edycja:
ale wy serio myslicie, ze wy jestescie bardziej ekologiczni od takiego biednego mieszkanca afryki?

Bo macie samochód, ale przeciez z katalizatorem, ekologiczny!
Zarowki energooszczędne!
Pralkę klasy A+!

Tacy jestesmy ekologiczny!

Nadal rozmawiamy o paleniu opon?

Anegdotycznych?

Przypomnę - Kuwejt.

A zasięgi i pseudo użyteczność aut na baterie tkwią w miejscu.

89 km zasięgu podstawowego bateryjniaka w ruchu jednostajnym bez żadnego obciążenia za sto tys zł.

Za 300 tys 250 km. Wciąż bez żadnej użyteczności.

Zima minus 30-40 proc .

Wciąż bez żadnej użyteczności.

2 tony żelastwa plastiku i pierwiastków wydobywanych i przerabianych niszczac planetę. Nie potrafiace ułamka tego co normalny samochod . Tzn wsiadam ustawiam fotel kierownice lusterka i uwaga.. temperature pakuje co chce i jadę prędkością i drogą do celu, parkując u celu gdzie chce a nie "przy najbliższej ładowarce" się nie zawracając głowy niczym zupelnie i tyle. Po czym za 15 min czy 10dni odjeżdżam. Bez latania aby zwolnić ładowarkę bo kolejka.

zasięgi i szybkości ładowania jeszcze nie te. Infrastruktura jeszcze nie ta. Ale mamy ..cele klimatyczne ! Cudnie.

Spalinowca dla frajdy który w roku tysiąca kilometrów przejedzie nie zarejestrujesz wg celow , a dopóki jeszcze będziesz mógł zarejestrować podatki od spalinowatosci jego (żeby choć powiązane z przebiegiem ale nie . Za samą grzeszną/niekoszerna spalinowatosc zabulisz (kamienie milowe).

Ludowi pracujecemu / chłopu pańszczyźnianemu potrzebna jest jakaś religia/jedynie słuszną linia partii.
No to dostaje. Klimatyczną.

Ostatnia edycja:
no własnie oni w afryce takich rzeczy nie mają. W OGÓLE. Samochód, żarówka, i pralka, które nie istnieją, wyobraz sobie, są troche badziej ekologiczne
Przypomnę ten filmik jest z amazonii. Tam przecież też nic nie mają i po drzewach skakają wg ciebie. i żyją bardzo ekologicznie.
https://www.youtube.com/watch?v=wVnMBGXVVUI

Gościu, ty wyrzucasz na śmieci w rok tyle rzeczy, ile on w zyciu nawet nie będzie miał.
Odwrócę twierdzenie. On w rok więcej odda zanieczyszczeń bezpośrednio do środowiska niż ja, moja rodzina i cała kamienica - przez całe życie.

Reasumując ekologia wg Tomtrz wygląda tak:

palić opony - można
wyrzucać śmieci do rzeki - można
produkować energię z węgla - można (w chinach) i nie można (w europie)
jeździć autem spalinowym - mordercza technologia, zakazać natychmiast.

Powiem wprost. Brakuje mi kulturalnego określenia żeby to skomentować i nie obrazić kolegi, więc pomilczę.

Odwrócę twierdzenie. On w rok więcej odda zanieczyszczeń bezpośrednio do środowiska niż ja, moja rodzina i cała kamienica - przez całe życie.

ty na serio jestes powaznie odklejony, jesli tak myslisz :D Bo on wyrzuca smieci do kosza, i one znikają! Bo jego samochód ma katalizator, wiec on nic nie robi! A ci afrykancy maja jakies starego smierdziucha! I co z tego, ze jednego na trzy wioski :D :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót