• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Augusta CROSS Q4 Grigio Lipari

August

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.
Mam zaszczyt przedstawić mój najnowszy nabytek. Alfa Romeo Crosswagon rocznik 2005 z silnikiem 1.9 JTDm.

Zakup co najmniej zabawny bo szukałem Alfy 147 w benzynie a skończyłem ze 156 dizelkiem. I to do tego jeszcze w odmianie kombi którą zawsze uważałem za tą brzydszą połówkę 156. Natknąłem się na tą sztukę zupełnie przypadkiem i skusiła mnie tym, że pomimo niemal 8 lat była najlepiej zachowana ze wszystkich aut które miałem przyjemność oglądać. No i nie ukrywam, że to auto zdobyło mnie swoimi popisami w głębokim śniegu. Napęd na cztery łapy robi robotę. :D

Właściwie łatwiej byłoby wymienić czego moja alfa nie ma niż to co ma (bo jest pełna opcja z wyjątkiem audio Bose i przycisków na kierownicy) ale... Najfajniejsze bajery to czarne skórki które wyglądają prawie jak nowe, samopoziomujące xenony, KOMPAS w lusterku, czujnik deszczu i zaparowania szyb, białe tarcze zegarów, metalowe nakładki na pedały, wielkie tarcze hamulcowe na przodzie, klamki w słupkach które kołują niezorientowanych. Jest nawet tempomat którego nie docieniałem do chwili pierwszego skorzystania z niego. Kolorek to Girgio Lipari - szaro perłowy dostępny chyba tylko w crossach i gt. W słońcu mieni się na różne kolory tak, że jak pierwszy raz go zobaczyłem to myślałem, że to ciemna śliwka albo coś.

Oczywiście autko ma stały napęd na cztery koła ze standardowym dla alfy centralnym mechanizem różnicowym Torsen C (w instrukcji tak przeczytałem ;) ). W śniegu radzi sobie wyśmienicie. Gdy inni odkopywali swoje auta i ulice ja ruszałem jakby nigdy nic. Poszaleć też się da. Boczkiem w zakręty wchodzi na oblodzonym. Kupiłem go nie bez wad, ale na szczęście to tylko eksploatacyjne drobiazgi które albo już są zrobione albo części czekają na wmontowanie. Najgorsza zmora to egr ale z nim w niedługim czasie też się rozprawię i będzię ideał.

Z auta jestem zadowolony. Cieszę się, że w ogóle jest taka marka jak AR bo inaczej nie miał bym żadnej godnej alternatywy dla Celiki o której zawsze marzyłem. I gdyby nie AR to teraz był bym smutnym posiadaczem dwunastoletniej A3 TDI...

Plany względem mojej alfy na przyszłość:
-zabezpieczenie antykorozyjne podwozia - nie ma śladów rdzy i chcę żeby tak pozostało
-polerka lakieru i renowacja felg - żeby się błyszczało jak psu to i owo ;)
-opony zimowe
-jakieś lepsze audio, zmieniarka mp3 - to raczej na odleglejszą przyszłość
-wizyta na hamowni

Parę fotek dla wzrokowców:

Ostatnia edycja:
Na nasze drogi wydało by się wybór idealny, jeżdżąc teraz sam chciałbym mieć taką. Oby tak dalej! :)

No widzisz,a dla wielu wersje kombi są właśnie tymi piękniejszymi odmianami 156 oraz 159 :) A na żywo prezentują się jeszcze lepiej.
Świetny wybór, no i już po fotkach widać że stan idealny jak na 2005 rok.
Oby służyła tak jak wygląda

SportWagon (bo kombi tego nazwać się nie da) jest najładniejszą wg mnie odmianą 156 :)

Piękna fura z ostatnich lat produkcji 156 !!!

Oby służyła długo!!

sliczna :D zazdroszcze Ci koloru :D strasznie żałuje ze nie mam takiego :D najładniejszy kolor z możliwych dla CW :D moja zielen to nic przy Twoim kolorze :D ale niestety nie miałem wyboru kolorystycznego :P
a powiedz ile robisz KM na pełnym baku?

Sorki :) Sportwagon oczywiście. no i jest najpiękniejsza bez dwóch zdań

Ładna jak przystało na cross-a, mało spotykana.

a powiedz ile robisz KM na pełnym baku?
Narazie tylko przy jednym tankowaniu sprawdzałem. Wyszło mi coś ok. 450km i 10l/100 średnia. Ale tylko jedna dłuższa trasa w tym a większość w mieście na krótki odcinkach tak, że zazwyczaj nawet nie zdążył się nagrzać. Pewnie niedomykający się egr też swoje robi tutaj.

ja tez tankowałem jak narazie raz i zrobiłem 550 tylko ze dosyc agresywna jazda była i wiem ze na pewno komp oszukuje strasznie bo srednia 6.6 xD a najbardziej mnie bawi ze po zatankowaniu do pełna zasieg pokazuje 1100 km:D

Mój komp to jeszcze ciekawsze rzeczy pokazuje. W jedną stronę trasy pokazywał średnią 7.1 a w powrotnej 6.1. Gdzie jeżeli już to powinno być na odwrót bo najpierw jechałem na północ Polski gdzie powinno być z górki (spora różnica w wysokościach n.p.m.). Także, to co komp pokazuje to spkojnie można między bajki włożyć. ;)

Dziś w alfie zablokowany elektronicznie został zaworek EGR. Jeszcze zostało blaszke wstawić ale już teraz mam wrażenie, że lepiej ciągnie od dołu. Pewnie autosugestia ale i tak jest fajnie. :)

Dodatkowo potwierdziły sie moje przypuszczenia, że auto przeszło chip tuning. Ponoć dobrze wszystko poustawiane i skok momentu dopiero powinine być od 2,5 tys obrotów. Teraz trzeba się tylko na hammownie wybrać żeby sprawdzić ile rumaków przybyło.

Ostatnia edycja:
Piękna jest, moje następne auto po 147;). Kolego powiedz, gdzie kupowałeś, u nas w PL czy szukałeś za granicą?

W Polsce. A ogłoszenie było takie skromne, że normlanie bym się nawet nie zainteresował gdybym nie był przypadkiem w okolicy. A początkowo szukałem właśnie 147. ;)

również gratuluje alficzki ładnej.

To te Q4 tyle wpierdzielają?

Alfina niczego sobie :)
Grigio Lipari To jest TO;)

Zazdroszcze Ci ksenonowych lamp :) Koloru w sumie też :) Życze udanego użytkowania, w razie pytań pisz!

A xenony nie były w standardzie w CW? Co do koloru to nie musisz zazdrościć. Ciężko utrzymać go w czystości. ;)

Amortyzatory
Powrót