[159] AR 159 TI alcesa

Oj tam program po.A dlaczego nie w trakcie???????

- - - Updated - - -

Oj tam program po.A dlaczego nie w trakcie?

misiu nie dawaj emotek innych niż te dostępne na forum. Wtedy się robią te kwiatki co wyżej. Ja tak mam na telefonie :)

Fajna alfa, ładny kolor i praktyczny, zeby sie sprawowala :)

Osobiscie uwazam jednak ze wybrales nie ten motor ;) tzn 2.0 to spoko silnik, nie zrozum mnie zle, ale jesli juz zdecydowales sie kupic samochod w tej samej wersji nadwozia i tez TI (wczesniej w zasadzie doprowadziles ja do pelnoprawnej TI a nawet bardziej), to motor na zmiane przy ktorym poczulbys roznice w stosunku do tego co miales to 2.4 (jak lubisz diesle) lub benzyna Tbi.
Tak roznice sprowadzaja sie w zasadzie do wieku auta i koloru. Pytanie, czy szybko Ci sie nie znudzi.
Szkoda, ze nie poszedles na calosc i nie kupiles Giulii...

Ostatnia edycja:
Też szukałem TBi ale cena na Zachodzie była dużo wyższa niż 2.0 JTDM. W PL to są białe kruki oczywiśćie cały czas mowa o TI.

Fajna alfa, ładny kolor i praktyczny, zeby sie sprawowala
Dzięki.

Osobiscie uwazam jednak ze wybrales nie ten motor tzn 2.0 to spoko silnik, nie zrozum mnie zle, ale jesli juz zdecydowales sie kupic samochod w tej samej wersji nadwozia i tez TI (wczesniej w zasadzie doprowadziles ja do pelnoprawnej TI a nawet bardziej), to motor na zmiane przy ktorym poczulbys roznice w stosunku do tego co miales to 2.4 (jak lubisz diesle) lub benzyna Tbi.
Tak roznice sprowadzaja sie w zasadzie do wieku auta i koloru. Pytanie, czy szybko Ci sie nie znudzi.
Szkoda, ze nie poszedles na calosc i nie kupiles Giulii...
159 bardzo mi się podoba, a przede wszystkim mi odpowiada, to optymalna AR dla mnie, już kiedyś zapytany o to co bym kupił po sprzedaży swojej 9, odpowiedziałem, że kolejną ;)
Dla mnie zmiana jest spora, przede wszystkim młodszy samochód, mimo iż z dieslem pod maską to jednak zdecydowanie innym, a o kolorze nie wspominając ;)
Owszem, szukałem tbi ti i jedna kilka miesięcy temu dosłownie uciekła mi sprzed nosa.
Nie planowałem zmiany samochodu, ale pod wpływem chwili stało się i najważniejsze, że jestem zadowolony.
Giulii nie kupiłem z powodów raczej oczywistych, co nie znaczy, że nie nastąpi to w przyszłości.
---------------------
Dzisiaj odebrałem Alfę z serwisu od Tomka z autka.pl
To druga Alfa którą miałem przyjemność u niego serwisować i w pełni mogę polecić ten warsztat. Znają się na rzeczy.
Alfa przeszła pełen "pakiet startowy" plus kilka rzeczy jak to w samochodzie używanym, ale teraz wiem co mam i ta świadomość bardzo cieszy:)
Usunąłem dpf, zaślepiłem EGR, zrobiłem program, wymieniłem rozrząd z pompą wody, olej, filtry, panewki itp itd.
Mimo, że na papierze 170KM seryjnej mocy wygląda obiecująco to niestety to nie jeździe, zwłaszcza na dole nie jedzie. Będąc przyzwyczajonym do mocnej 159 1.9 16V trudno było mi się sprawnie poruszać tym "mułem" zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów. Po niezbyt inwazyjnym programie auto po prostu wymiata, jeździ zdecydowanie lepiej niż 190KM i 387Nm w czarnej 159.
Na zdjęcia jeszcze chwilkę trzeba poczekać, raz że pogoda nie rozpieszcza, a dwa przeziębienie daje się we znaki...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ile wyszło w serii a ile podkręciłeś?

Nie wiem jakie konkretnie parametry bo nie hamowałem jeszcze auta.
Co do panewek to na forum jest opisane dlaczego w 2.0 trzeba to zrobić. Opiłków w oleju nie było.
Pozdrawiam.
Rafał

bardzo twarda była uszczelka między pompą a smokiem? ja po zakupie zdecydowałem się oczywiście na zdjęcie miski i wymianę, do panewek zaglądaliśmy i nie nosiły śladów zużycia, dlatego nie decydowałem się na ich wymianę.
niestety o problemie tej uszczelki mało kto wie, jak również o potrzebie zmiany oleju max po 15kkm a nie 30 czy 35kkm jak podaje serwis, dlatego później trafiają się auta z motorem 2.0 cdti lub jtdm z zatartym dołem, a uszczelkę tą najlepiej wymieniać co każdy rozrząd, bo później robi się twarda i nie uszczelnia..

bardzo ładna sztuka:rolleyes:, co do programu to w 2.0 to konieczność, bo seria 170km jeździ dużo gorzej dołem niż 1,9 150km

Dzięki.

159 bardzo mi się podoba, a przede wszystkim mi odpowiada, to optymalna AR dla mnie, już kiedyś zapytany o to co bym kupił po sprzedaży swojej 9, odpowiedziałem, że kolejną ;)
Dla mnie zmiana jest spora, przede wszystkim młodszy samochód, mimo iż z dieslem pod maską to jednak zdecydowanie innym, a o kolorze nie wspominając ;)
Owszem, szukałem tbi ti i jedna kilka miesięcy temu dosłownie uciekła mi sprzed nosa.
Nie planowałem zmiany samochodu, ale pod wpływem chwili stało się i najważniejsze, że jestem zadowolony.
Giulii nie kupiłem z powodów raczej oczywistych, co nie znaczy, że nie nastąpi to w przyszłości.
---------------------
Dzisiaj odebrałem Alfę z serwisu od Tomka z autka.pl
To druga Alfa którą miałem przyjemność u niego serwisować i w pełni mogę polecić ten warsztat. Znają się na rzeczy.
Alfa przeszła pełen "pakiet startowy" plus kilka rzeczy jak to w samochodzie używanym, ale teraz wiem co mam i ta świadomość bardzo cieszy:)
Usunąłem dpf, zaślepiłem EGR, zrobiłem program, wymieniłem rozrząd z pompą wody, olej, filtry, panewki itp itd.
Mimo, że na papierze 170KM seryjnej mocy wygląda obiecująco to niestety to nie jeździe, zwłaszcza na dole nie jedzie. Będąc przyzwyczajonym do mocnej 159 1.9 16V trudno było mi się sprawnie poruszać tym "mułem" zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów. Po niezbyt inwazyjnym programie auto po prostu wymiata, jeździ zdecydowanie lepiej niż 190KM i 387Nm w czarnej 159.
Na zdjęcia jeszcze chwilkę trzeba poczekać, raz że pogoda nie rozpieszcza, a dwa przeziębienie daje się we znaki...
Pozdrawiam.
- Rafał

to teraz pomysl jakby pomykala 2.4 po programie ;) Ale dokladnie ważne że jesteś zadowolony
Z drugiej strony na 159 swiat sie nie konczy i warto czasem sprobowac czegos innego.
pozdrawiam :)

Z tego co widzę to większość z Was ma te auta zawirusowane. Ja nie uważam 2.0/170 za muła. To dynamiczne auto dla mnie a mam porównanie z Busso 12 V. Z uwagi na to,że mam czym poszaleć (Busso i moto koło 3 s do 100) nie traktuję 159 jako wyścigówki choć jego prowadzenie i hamulce do tego prowokuje. Cały czas myślę czy jest sens chipa.

Miałem silnik 2.0 165km jtdm w Bravo i wydawało mi się, że był bardziej zmulasty przy starcie niż moja wcześniejsza Alfa 147 1.9 8V 120km. Ale na autostradzie było ok.
duke - myślę, że gdybym miał ducati jak ty to bym auta nie chipował ;-), w pozostałych sytuacjach na pewno chip.
Alces autko odebrane - czekamy na foty!

duke - myślę, że gdybym miał ducati jak ty to bym auta nie chipował ;-), w pozostałych sytuacjach na pewno chip.

Tak apropos doznań przy przyśpieszaniu, mam replikę superbike`a, którą Troy Bayliss w 2006 r. wygrał Mistrzostwa Świata Superbike i tym się z nikim nie próbowałem ale nawet nie chcę próbować bo to szatan w owiewkach ale mam też Ducati 1000, 95-konne (niby słaby) i ostatnio ścigałem się z kumplem, który ma audi S5 (355 KM quattro) i bez większych problemów go wyprzedziłem.Doznania są i powiem Wam,że cieżko się jeździ teraz po drogach bo można w kilka sekunda zapomnienia się zabić, rozwalić moto, nie wspominając o utracie prawka. Tak też jest ze "zbyt mocnymi" autami.
Rzeczywiście na dole 2.0 trochę jest mulasty ale można się przyzwyczaić, za to ciągnąc do 4 tyś obrotów ten samochód idzie. NIe ma co gadać...

Dokładnie Marcin, góra w seryjnym 2.0 170 jest bardzo dobra jak na seryjny silnik. Wszystko zależy czego ktoś oczekuje od samochodu. 159 jest dobrym samochodem, dosyć wygodnym i komfortowym jak na swoją klasę, jeździ się nim bardzo dobrze zwłaszcza na zawieszeniu ti i dużych kołach w szybkich zakrętach. Ogólnie z mocą jest jak z pieniędzmi, zawsze mało. Szkoda tylko że włosi nie wsadzili do 159 busso albo czegoś innego z większą mocą, tylko jako model flagowy zostawili 3.2jts

Tylko w 159 jest za słaby. To co Busso robiło ze 156 ma się nijak do osiągów 159 z 3.2 jts. Masa robi swoje.

Tak apropos doznań przy przyśpieszaniu, mam replikę superbike`a, którą Troy Bayliss w 2006 r. wygrał Mistrzostwa Świata Superbike i tym się z nikim nie próbowałem ale nawet nie chcę próbować bo to szatan w owiewkach

Co tam masz 749 czy 999 ?. Kiedyś miałem 999 Xerox, wspaniała maszyna.

Amortyzatory
Powrót