• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] AR 159 SW 1.9 JTDm Qtronic by pawciu87

Mam srebrne plastiki ;) Więc mam dużo możliwości co z tym zrobić :P Mimo wszystko najbardziej skłaniam się na lakier, albo hydrografikę - to i to jest pokryte docelowo lakierem bezbarwnym ;) Piano Black wygląda atrakcyjnie, ale martwi mnie utrzymanie tego, oraz jak to na czarnym lakierze widoczne wszystkie ryski... Miałem nadzieję Kamil że uda mi się u Ciebie na spocie zobaczyć jak ten lakier wygląda ;) Hydrografikę mam przetestowaną i dla mnie rewelacja - minusy to koszt wykonania i długi okres oczekiwania(przynajmniej w firmie której robiłem). Co do breloka to mam forumowy skórzany, więc rysować nie będzie :D Cóż trochę czasu mam by się zastanowić - na pierwszy ogień i tak idzie wyciąganie gradobicia ;)

Załączniki

• PICT0575.jpg
    PICT0575.jpg
    102.5 KB · Wyświetleń: 96
Wysłałem zapytanie do Hydrotransfer o wycenę pokrycia carbonem srebrnych elementów wnętrza i powiem szczerze że cena wyrywa z butów :P 650 zł + koszty wysyłki:rolleyes: Czyli myślimy dalej co z tym srebrnym robić... :cool:

pomalowanie tego wyjdzie jakieś 50zł jeśli sam to zrobisz, a jak dasz komuś to maks 200

pomalowanie tego wyjdzie jakieś 50zł jeśli sam to zrobisz, a jak dasz komuś to maks 200

I za ta opcją przystaję najbardziej... :PI to prawdopodobnie tego lata:) Wpadnie raczej PianoBlack, znalazłem kilka fotek w takiej samej kolorystyce wnętrza ;)

Załączniki

• 202207eab79a.jpg
    202207eab79a.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 77
  • 4c51e4e4588d.jpg
    4c51e4e4588d.jpg
    88.7 KB · Wyświetleń: 81
  • a1677b503aa2.jpg
    a1677b503aa2.jpg
    70.4 KB · Wyświetleń: 77
  • d2e794a0269a.jpg
    d2e794a0269a.jpg
    99.2 KB · Wyświetleń: 67
I za ta opcją przystaję najbardziej... :PI to prawdopodobnie tego lata:) Wpadnie raczej PianoBlack, znalazłem kilka fotek w takiej samej kolorystyce wnętrza ;)

nie tak głupio jak mi się wydawało, jednak nie tylko w mat dobrze na środku tu wygląda... ;)

Tylko lakier typową smołę wybierz, bez żadnych udziwnień w stylu ziarno, bo kicha wyjdzie...

Ja niestety nie mam dobrego aparatu, żeby zrobić foto, ale u mnie to tak wygląda:

12165272.jpg
(zdjęcie autora pomysłu takiego malowania)

To chyba foto, które najlepiej oddaje jak to wygląda w realu.
Dlatego może pokombinujesz coś nietypowego? :)

Kamil, miałem nadzieję że właśnie w realu będzie okazja obejrzeć ;) Ale raczej skłaniam się ku ciemniejszym tonacjom ;) Jak będę malować to tylko typowa "smoła" :D prezes01 jak u siebie malowałeś to zwykłym sprayem? jaki dawałeś podkład? i czy po wszystkim jest widoczna tzw. "morka" ? Tak z ciekawości znalazłem firmę na allegro co zajmuje się malowaniem w "czarny fortepian" elementów wnętrza i krzyknęli za wszystko srebrne 800 zł z upustem... :confused: ja nie wiem skąd oni te ceny wszystkie biorą:rolleyes:

Kamil, miałem nadzieję że właśnie w realu będzie okazja obejrzeć ;) Ale raczej skłaniam się ku ciemniejszym tonacjom ;) Jak będę malować to tylko typowa "smoła" :D prezes01 jak u siebie malowałeś to zwykłym sprayem? jaki dawałeś podkład? i czy po wszystkim jest widoczna tzw. "morka" ? Tak z ciekawości znalazłem firmę na allegro co zajmuje się malowaniem w "czarny fortepian" elementów wnętrza i krzyknęli za wszystko srebrne 800 zł z upustem... :confused: ja nie wiem skąd oni te ceny wszystkie biorą:rolleyes:

jak czytam takie rzeczy to mi się wesoło zawsze robi na twarzy ;) heh czym się różni zwykły lakiernik od takiego który lakieruje tylko w "czarny fortepian"? chyba tylko na tym że rzadziej myje pistolet i zużywa mniej rozpuszczalnika do mycia ;D heh
800zł to cena dla idioty bądź jelenia jak kto woli... nie wiem jakie są ceny u ciebie ale na podkarpaciu cenią się 250-300zł za element jeśli chodzi o lakierowanie blacharki samochodowej, lub 150zł/m2 powierzchni np meblowej, także tu u mnie 100-200zł by wystarczyło...,
z tymże że żadnemu lakiernikowi nie będzie się chciało specjalnie takich pierdół robić, więc sugerowałbym przy okazji malowania maski przygotować gościowi te plastiki, żeby je prysnął "przy okazji" ;)
a jakbyś sam chciał malować, to generalnie do plastików używa się "podkładu do plastików" po prostu, najczęściej przyjmuje on kolor bezbarwny, ja osobiście używam podkładów epoksydowych (nie reaktywnych, tylko zwykłych), moim zdaniem lepszy choćby z tego względu że jest kolorowy i lepiej nad nim panujesz przy aplikacji jak i przy szlifowaniu (widać czy przetarłeś). Epoksyd generalnie stosowany jest do wszystkich trudnych powierzchni, jak aluminium które jest tłuste, rdza, plastiki, skóra, tworzywa itd...
W Julce akurat ja nie malowałem sobie deski, bo po pierwsze nigdy nie malowałem trójwarstwowo, a po drugie strasznie droga była ta farba i wolałem oddać koledze lakiernikowi, żeby mi prysnął przy okazji...
Ale lakierowałem plastiki na "czarny fortepian" w poprzednim aucie 308 i wyszło to mniej więcej tak, szkoda że nie zapisałem sobie numeru farby, bo trafiłem idealnie z kolorem...
20130525607.jpgDSC_5829.jpgDSC_5892.jpg

ps.: takich rzeczy nie robi się sprejem ;p obowiązkowo pistolet, a konkretnie 3 pistolety - 1,7 do podkładu, 1,3 do bazy i 1,4 do klaru bodajże, mogą być najtańsze byleby dysza była odpowiednia do materialu

O panie, peżot wyszedł konkret! Masz jakieś zdjęcie od przodu deski?

za 800zł to kupisz 3 pistolety po 150 i jakiś mikro kompresor i już samemu można takie bzdury pryskać :D heh

- - - Updated - - -

O panie, peżot wyszedł konkret! Masz jakieś zdjęcie od przodu deski?

Jak miałem tą 308 to byłem młody i głupi i wpadłem w amok "modów" dosłownie ;D chciałem wszystko zmienić ;D

tak wyglądał u szczytu kiedy brakło mi kasy na dalsze mody i szał opadł ;D
DSC_5340.jpg

a tak w chwili sprzedaży
DSC_5878.jpgDSC_5350.jpgDSC_5358.jpg

BTW kupiła go urocza parka dziadziusiów On 74, Ona 70 lat, początkowo warunek był taki że kupują na srebrnych zimowych felgach i mam przemalować lusterka na czarno, ale jak wnuczka zobaczyła i powiedziała "oooo jakie śliczne białe koła" babcia zmieniła zdanie i powiedziała, że na takich chce jeździć ;D hehe

sorry za offtop ale dopadła mnie jakaś melancholia ;)

Fajan ta melancholia, mi się podoba. xD
Super zrobiony, mi się podoba. :D

To Alfa od znajomego, z resztą forumowicza admor. Z tego co pamiętam to miał 2 komplety plastików środka ze 159 i przy sprzedaży auta zostały mu właśnie te malowane w piano black i wystawił je na allegro w cenie 700 lub 800 w całości, tj. już pomalowane plastiki! Więc samo malowanie 800zł daj spokój... Np. w Dark Glass w Chorzowie za profi oklejanie życzą sobie 550zł za np. carbon, szczotkowane aluminium itp. A ja i tak osobiście poszedłbym i pewnie pójdę jak będzie trochę wolnych środków w hydrografikę - koszty za wszystkie plastiki ze 159 (poza kierą, bo tą mam w ori carbonie) to koszt ok 300-350zł :)
A wracając jeszcze do piano black - wyglądało to bardzo fajnie, sam pewnie bym już takie miał gdyby nie carbonowy panel kierownicy :)

Ostatnia edycja:
Masakra jakaś z tym środkiem :P
Ja kombinuje coś z czerwienią z 8C, ale ni jak mi to nie pasuje :P
Pawciu ten Piano Black na duży +

Czyli ogólnie tak czy siak lepiej zlecić komuś malowanie niż eksperymentować zwykłymi sprayami ;) Co do przytoczonych zdjęć to właśnie kiedyś znalazłem je na forum ;) Przy okazji malowania zderzaka i maski na lato to i wnętrze dostanie nowego ducha ;) Ma się rozumieć tylko nie taki sam odcień czerni :P Nawet żona jest na "TAK" jeśli chodzi o PianoBlack, ale carbon jej do 159 w tej kolorystyce zupełnie nie podchodzi ;)

Wczoraj z kolegą wymieniłem metodą dynamiczną(opisaną na forum) olej w ASB. Przed całą operacją zastosowałem płukankę Liqui Moly do automatów ;) Zalana świeżutkim Ravenolem ATF T-WS. To co wyleciało było całkowicie czarne, ale nie śmierdziało spalenizną i było bez opiłków ;) Subiektywne uczucia po wymianie - skrzynia szybciej reaguje na zmianę położenia gazu i jeszcze płynniej zmienia biegi ;) Następna taka wymiana za 20 tys. km. Przy okazji pierwszy raz od zakupu belli ściągnąłem osłonę pod silnikiem i miałem okazję zobaczyć czy nie pojawiły się wycieki(silnik był umyty przed kupnem). Miłe zaskoczenie to że wszystko jest suchutkie oprócz delikatnego zapocenia węża od turbo i koło bagnetu :) Po miesiącu eksploatacji mogę powiedzieć że Ala nie zaskoczyła mnie niczym negatywnym i cena za którą ją kupiłem była śmieszna w porównaniu do stanu technicznego/wyposażenia/rocznika ;) Oby tak dalej :D W przyszłym tygodniu wyłączenie programowe EGR i w końcu oddam ją na pakiet startowy ;) Parę fotek z dzisiaj ;)

Załączniki

• 20160116_100804.jpg
    20160116_100804.jpg
    124 KB · Wyświetleń: 66
  • 20160116_100753.jpg
    20160116_100753.jpg
    169.1 KB · Wyświetleń: 64
  • 20160116_100746.jpg
    20160116_100746.jpg
    136.5 KB · Wyświetleń: 59
  • 20160116_100731.jpg
    20160116_100731.jpg
    143.1 KB · Wyświetleń: 57
  • 20160116_100631.jpg
    20160116_100631.jpg
    112 KB · Wyświetleń: 63
  • 20160116_100621.jpg
    20160116_100621.jpg
    97.6 KB · Wyświetleń: 50
  • 20160116_100606.jpg
    20160116_100606.jpg
    154.1 KB · Wyświetleń: 52
  • 20160116_100437.jpg
    20160116_100437.jpg
    111.5 KB · Wyświetleń: 52
  • 20160116_100422.jpg
    20160116_100422.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 47
  • 20160116_100416.jpg
    20160116_100416.jpg
    77.1 KB · Wyświetleń: 47
Wysłałem zapytanie o wycenę usunięcia skutków gradobicia do Dufała w Katowicach. Dodałem kilka zdjęć poglądowych dachu i ogólnie opisałem zakres prac(dach + ok 5-8 wgniotek na bokach powyżej linii klamek). Wstępna wycena Pana z Katowic to 2200-2600 zł nie wliczając w to maski... Czyli ogólnie średnio ciekawie cenowo to wygląda, nawet biorąc pod uwagę doskonałe referencje. Wysłałem zapytanie jeszcze do kilku firm zajmujących się takimi naprawami do 150 kilometrów od Wielunia. Ogólnie muszę przespać temat i przemyśleć na chłodno ;)

Parę fotek z sobotniej kąpieli ;)

Załączniki

• PICT0594.jpg
    PICT0594.jpg
    103.1 KB · Wyświetleń: 66
  • PICT0592.jpg
    PICT0592.jpg
    112.8 KB · Wyświetleń: 63
  • PICT0591.jpg
    PICT0591.jpg
    105.2 KB · Wyświetleń: 63
  • PICT0590.jpg
    PICT0590.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 63
  • PICT0587.jpg
    PICT0587.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 61
Wysłałem zapytanie o wycenę usunięcia skutków gradobicia do Dufała w Katowicach. Dodałem kilka zdjęć poglądowych dachu i ogólnie opisałem zakres prac(dach + ok 5-8 wgniotek na bokach powyżej linii klamek). Wstępna wycena Pana z Katowic to 2200-2600 zł nie wliczając w to maski... Czyli ogólnie średnio ciekawie cenowo to wygląda, nawet biorąc pod uwagę doskonałe referencje. Wysłałem zapytanie jeszcze do kilku firm zajmujących się takimi naprawami do 150 kilometrów od Wielunia. Ogólnie muszę przespać temat i przemyśleć na chłodno ;)

Parę fotek z sobotniej kąpieli ;)

strasznie drogo ci powiem, u nas na podkarpaciu przeważnie biorą po 60zł od dołka - jak jest więcej to raczej można negocjować

Wysłałem zapytanie o wycenę usunięcia skutków gradobicia do Dufała w Katowicach. Dodałem kilka zdjęć poglądowych dachu i ogólnie opisałem zakres prac(dach + ok 5-8 wgniotek na bokach powyżej linii klamek). Wstępna wycena Pana z Katowic to 2200-2600 zł nie wliczając w to maski... Czyli ogólnie średnio ciekawie cenowo to wygląda, nawet biorąc pod uwagę doskonałe referencje. Wysłałem zapytanie jeszcze do kilku firm zajmujących się takimi naprawami do 150 kilometrów od Wielunia. Ogólnie muszę przespać temat i przemyśleć na chłodno

Bardzo drogo :( Jeśli to nie za daleko to mogę polecić chłopaków z Professional-Auto z Ostrowa Wlkp. Warto zadzwonić, mają fajne ceny usług, a przy okazji wgniotek można zrobić małe spa :)

no właśnie też wydaje mi się cena trochę przesadzona... Najtańszą ofertę jaką dostałem to chłopaki z wroca - http://www.grad-sos.pl/ , wstępnie ok 1500 zł za dach + boki ... z tego jak sam zdemontuję podsufitkę to cena minus 250 zł. Co do chłopaków z Ostrowa - wysłałem zapytanie z fotkami, mam do nich jakieś 80 km więc dystans jak najbardziej na tak ;) W każdym razie na pewno dachu szpachlować i malować nie będę... Szukam dalej ;)

no właśnie też wydaje mi się cena trochę przesadzona... Najtańszą ofertę jaką dostałem to chłopaki z wroca - http://www.grad-sos.pl/ , wstępnie ok 1500 zł za dach + boki ... z tego jak sam zdemontuję podsufitkę to cena minus 250 zł. Co do chłopaków z Ostrowa - wysłałem zapytanie z fotkami, mam do nich jakieś 80 km więc dystans jak najbardziej na tak ;) W każdym razie na pewno dachu szpachlować i malować nie będę... Szukam dalej ;)

Myślę że podróż i hotel + robota na podkarpaciu i tak Cie taniej wyjdzie :) heh

Amortyzatory
Powrót