[159] AR 159 SW 1.9 JTDm Qtronic by pawciu87

pawciu87

Nowy
Auto
BMW F31 318d
Po pięciu latach z moją 156 z powodu gwałtownych i może nie do końca przemyślanych decyzji kierowanych sercem a nie rozumem przyszedł czas na wymarzoną już od dłuższego czasu 159...
Autko sprowadzone z Belgii, serwisowane prawie do końca(ostatnia faktura czerwiec tego roku) - do 70 tys. km wszystko robione w ASO. Silniczek 1.9 JTDm w połączeniu ze skrzynią Qtronic daje dużo radości z jazdy, o wygodzie w mieście nie wspominając... Przebieg to 204 tys. km i wszystkie faktury, oraz podpięcie pod kompa to potwierdza...Silnik ze skrzynią chodzi wzorowo, podobnie jak zawieszenie. Wnętrze niezniszczone, nie porysowane... Auto ma tylko jedną wadę - jest po delikatnym gradobiciu; dach, maska i zderzak z przodu na wiosnę idą do malowania :) Póki co pakiet startowy na początek w najbliższym czasie, czyli:
-wymiana rozrządu
-zaślepienie i czyszczenie EGR
-wymiana kolektora na aluminiowy bez klapek
-wymiana oleju i filtrów
-wymiana oleju w skrzyni Qtronic
-wymiana termostatu
Na sezon letni plany to malowanie wspomnianych wyżej elementów + oczywiście mały detailing ;) A później hydrografika na srebrne elementy, nakładki na lusterka "chrom", malowanie felg(schodzi gdzieniegdzie "klar") Fotki na szybko przy dzisiejszym myciu ;)

Załączniki

• PICT0578.jpg
    PICT0578.jpg
    110.2 KB · Wyświetleń: 247
  • PICT0574.jpg
    PICT0574.jpg
    101 KB · Wyświetleń: 228
  • PICT0573.jpg
    PICT0573.jpg
    113.6 KB · Wyświetleń: 243
  • PICT0572.jpg
    PICT0572.jpg
    130.1 KB · Wyświetleń: 231
  • PICT0560.jpg
    PICT0560.jpg
    60.2 KB · Wyświetleń: 222
  • PICT0559.jpg
    PICT0559.jpg
    59.7 KB · Wyświetleń: 183
  • PICT0558.jpg
    PICT0558.jpg
    65.2 KB · Wyświetleń: 179
  • PICT0556.jpg
    PICT0556.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 241
  • PICT0555.jpg
    PICT0555.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 162
  • PICT0554.jpg
    PICT0554.jpg
    63.3 KB · Wyświetleń: 148
  • PICT0553.jpg
    PICT0553.jpg
    52.6 KB · Wyświetleń: 150
  • PICT0552.jpg
    PICT0552.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 150
  • PICT0551.jpg
    PICT0551.jpg
    118.3 KB · Wyświetleń: 158
  • PICT0546.jpg
    PICT0546.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 209
No w końcu ;) 159 ładna, ostatnio też myślę o automacie. Znając Ciebie, to będzie lśnić na każdym spocie przyprawiając innych o ból różnych części ciała ;)
Środek taki, jak mój, tylko bez elektryki :P Czy ona jest lekko obniżona? Jakoś ładnie siedzi. Powodzenia i być może do zobaczenia na jakimś spocie.

Rzeczywiście felgi fajne, no i te relingi zawsze mi się podobały w kontrastującym kolorze...

ten plastik/nakładka przy lewarku jest lakierowana na srebrno? Myślałem, że zawsze była czarna

Jest na 18* feldze, ale faktycznie dość nisko siedzi, aczkolwiek nie wygląda by była obniżana ;) Teraz jeszcze się nie prezentuje - na zdjęciach tego nie widać, ale maska, dach i zderzak na wiosnę idą do malowania musowo... Plany na lato są takie by wyglądała nie gorzej niż moja poprzednia 156 :) Automat świetna sprawa... nie zamieniłbym na manual...

Plastik koło dźwigni z tego co zauważyłem w ogłoszeniach jest raz srebrny, raz czarny - ale nie mam pojęcia od czego zależy ;) Opona standardowa 235/45 R18 ;)

Kurde ... ale zazdroszcze :)

A kolektor to rób od razu z rozrządem. Jako pierwsze.
Jutro kolega mi daje swoją 9 właśnie z kolektorem do roboty i obym się mylił co do klapki wirowe j .... wiesz o co biega.

P.s.
Mogę Cię objechać? [emoji14]

Napisane z komóreczki!

Klapki właśnie od razu z rozrządem wylecą... :) Już kupiony aluminiowy czeka :) Objechać to byś objechał pewnie z palcem w d**** :P W końcu waży ponad 1,5 tony :) Ale ja właśnie ja chciałem ten silnik i tą skrzynię :) Czemu dach do malowania? Pisałem autko jest po lekkim gradobiciu - maska i dach oberwały, a zderzak przedni leci z nimi bo ma wgniota po haku holowniczym :) Wszystko na lato musi być perfekt ;)

wgniotki na masce i dachu wyciągnij - szkoda szpachli ładować na taką ślicznotkę

póki nie ma odprysków lakieru praktycznie WSZYSTKIE wgniotki da się wciągnąć - polecam Dufała w Katowicach albo www.usunwgniecenia.pl - tne ostatni wielokrotnie robił mi autka które według innych nadawały się tylko do malowania- miałem BMW 5GT która miała ponad 500 wgniotek gradowych- nie został nawet ślad.

Ogólnie bardzo ciekawa alternatywa ;) Rozważam to w pewnym stopniu, bo zauważyłem jeszcze kilka bardzo delikatnych wgniotek na drzwiach koło okien... Chętnie zrobiłbym także w w ten sposób dach :) Natomiast maska ma oprócz wgniotek parę odprysków i zarysować więc idzie na 100% do malowania... Z tego co się orientuję to takie firmy wołają od wgniecenia ~ 60 zł. Dareek orientujesz się jaki jest przybliżony koszt wyciągania takiego dachu po gradobiciu + właśnie jakieś delikatne drzwiach ? I mniej więcej ile czasu im to zajmuje?

Pozdrawiam Paweł

Gradowe na dachu ok 400-600 pln . Mi w w moim byłym VW CC poskakano po dachu tak że, aż belki poprzeczne wzmacniające się odbiły i woda stała - gościu z żywca wziął 900 pln i jeszcze parę pofalowań fabrycznych ma błotnikach i drzwiach zrobił. Zajęło mu to 3 godzinki
Za tą 5-tkę GT wziął 5 tyś ale to była mega robota (o wielkości uszkodzeń niech świadczy popękana przednia szyba)

każda praca jest wyceniana indywidualnie- poszukaj w swojej okolicy poczytaj opinie i podjedź na wycenę

Brzmi sensownie, mimo że koszt lakierowania wychodzi deczko taniej :) W swojej okolicy znalazłem Częstochowę i Zduńską Wolę, ale każdy zakład przed wyceną chce obejrzeć autko. W każdym razie najpierw wiosną pojadę wyciągnąć to co dostrzegam na drzwiach a jak mi zapewnią że dach będzie "malina" po naprawie, to też się skuszę ;) I zostałoby tylko malowanie maski i zderzaka ;)

moja rada - jak już chcesz jechać do Częstochowy dołóż parę km i jedź do Dufała do Katosów- możesz jechać w ciemno

no i zaliczona pierwsza "awaria" 159 ;) Wchodzę rano do Ali, a tu woda na progach?! Dotykam wykładziny i mokra... Szybka wyszukajka na forum... I trzy godziny z życia, cztery drzwi + sylikon kauczukowy/dekarski bez octu i już wszystko ok ;)

Myślałem, że jednak trochę dłużej pozostaniesz przy 156, a tu jednak niespodzianka ;) Z niecierpliwością czekam na obejrzenie ją na żywo, bo na zdjęciach prezentuje się zacnie! I pewnie jeszcze zacniej będzie wyglądać :)

Wiesz, Kamil już 5 latek 156 była ze mną :) !59 wymaga dopieszczenia, ale wszystko po kolei :)

Amortyzatory
Powrót