AR 156 2.0TS by cuma_borek

cuma_borek

Nowy
Auto
była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup
Witam, od poniedzialku stalem sie posiadaczem samochodu ktorego zawsze nie chcialem, a mianowicie ar 156, samochod kupiony posrednio od klubowicza, z uszkodzonym silnikiem, tak wiec w piatek alfa ma miec wyjety silnik, a mozliwe ze w sobote bedzie juz wsadzony drugi ktory obecnie jezdzi jeszcze w innej 156, przebieg silnika 122tys, i stos faktur za naprawy calego samochodu a w tym i wykresy z badan kompresji silnika oraz innych wymian lub napraw. W planach doprowadzenie 156 do stanu ktory bedzie mnie zadowalal, czyli estetycznie oraz mechanicznie, a pozniej czas pokaze co bedzie dalej...ciezko bedzie mi sie przyzwyczaic do 156 uff...ale na pocieszenie zostaje dwie gtv-ki peugeot i 147...no i jeszcze jedno mechaniczne wozidlo z pod znaku wiodącej marki

Załączniki

• Zdjecie0875.jpg
    Zdjecie0875.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 239
  • Zdjecie0884.jpg
    Zdjecie0884.jpg
    67.4 KB · Wyświetleń: 205
  • Zdjecie0889.jpg
    Zdjecie0889.jpg
    132.4 KB · Wyświetleń: 478
  • Zdjecie0887.jpg
    Zdjecie0887.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 276
wrzuć jakieś świeże fotki Gtv :cool:
problem w tym ze w gtv nic sie nie zmienilo bo nie mam na nia czasu wogole, ale mam nadziej ze sie zmieni, projekt peugeota pochlonal tyle kasy ze kupil bym za to jakas 159 czy brere wiec teraz dopiero moge zajac sie gtv

Zapowiada się ciekawie. 156 już troszke się"przejadła" stąd może ta "niechęć". Ogólnie zapowiada się fajnie. Bede kibicował,

tak, dokladnie, kiedys byl selesped ale wylecial na rzecz 5 biegowego manuala, a jak wiadomo alfowski polautomat to nic dobrego, wszystko zrobione z glowa nie brakuje plastikow czy jakichs zaslepek, jedynie kierownica zostala ale to przy okazji wymiany wnetrza i kierownice wymienie

tak wiec dzis zakupione tarcze przod, tarcze tyl, oraz komplet klockow przod i tyl, rozdzad dayco, filtr oleju oraz filtr powietrza, okazalo sie rowniez ze i chlodnica wody jest do wymiany tak wiec rowniez i ona zostala dostarczona, silnik z alfy juz wyjety, drugi czeka na montarz,

tak, dokladnie, kiedys byl selesped ale wylecial na rzecz 5 biegowego manuala, a jak wiadomo alfowski polautomat to nic dobrego, wszystko zrobione z glowa nie brakuje plastikow czy jakichs zaslepek, jedynie kierownica zostala ale to przy okazji wymiany wnetrza i kierownice wymienie
Przekładkę na manuala robiłem własnoręcznie jak jeszcze byłem posiadaczem tej Alfy.Pewnie zauważyłeś że został tam ecu me 3.1 i elektryczna przepustnica z selespeeda a jak będziesz chciał zastosować sterownik który masz z drugim silnikiem to czeka Cię jeszcze wymiana wiązek elektrycznych.

Ostatnia edycja:
nie, silnik rozebralem do postaci slupka z glowica, na silniku zostal tylko alternator pompa wspomagania, i wtryski, reszta zdjeta i przelozona zostanie ze starego silnika

wszystko ladnie zestrojone, bella jezdzi az milo, kilka zmian wprowadzilem, mianowicie lampka wnetrza od 166, czarne momo skorki, lapmy gta look, dolozone spryskiwacze,kierownica wraz z tasma poduszki wymieniona na ta od manuala i w niedalekiej przyszlosci trzeba by wymienic wachacze gorne, oraz moze cos jeszcze wyniknie po drodze
p8281171.jpg

p8281170.jpg

p8281168.jpg

p8281167.jpg

p8281164.jpg

W lepsze ręce trafić nie mogła - biorą pod uwagę twoje auta to wróże jej dużo km bezawaryjnej jazdy :)

W lepsze ręce trafić nie mogła - biorą pod uwagę twoje auta to wróże jej dużo km bezawaryjnej jazdy :)
jednak chyba tak dlugo sie cieszyc nia nie bede, chce ja doprowadzic do perfekcji, czyli wymiana wachaczy jeszcze, koncowki drazkow, zalozyc sportpacki progi, moze amortyzatory wymienie bo tyl juz taki sredni, i bede chcial sprzedac, jakos w 156 zle sie czuje jak jadac nia przez miasto mijam 20szt identycznych, wole bardziej indywidualne samochody,

jednak chyba tak dlugo sie cieszyc nia nie bede, chce ja doprowadzic do perfekcji, czyli wymiana wachaczy jeszcze, koncowki drazkow, zalozyc sportpacki progi, moze amortyzatory wymienie bo tyl juz taki sredni, i bede chcial sprzedac, jakos w 156 zle sie czuje jak jadac nia przez miasto mijam 20szt identycznych, wole bardziej indywidualne samochody,
Widzę że już jeździ , napisz na pw co było przyczyną ?

pierwszorzedna przyczyna byla panewka, wiec silnik w calosci wymieniony

Czy lampa wnętrza od 166 coś zmieniła, tzn. czy są jakieś efekty na + ?
Fura pięknie się błyszczy, chyba lepiej od mojej ;)

lampka 166 ma chromowana ramke, i chcialem zeby bylo to takie dopelnienie, bo ramki sa juz chrom do zegarow, orginalnie sportpack mial pomaranczowe ramki a tu sa chromowane, beda nawiewy jeszcze chromowane, oraz moze ramki klamek poliftowe, i tuby zegarow, a skora nie wiem czy nie zmienie na jasna szara

Hmmm - to fakt z roku na rok ich przybywa. A przesiadając się z GTV do 156 i to jeszcze na zwykłym zawieszeniu niestety 156 wychodzi blado w tym porównaniu :).
BTW. Natchnąłeś mnie tym światełkiem od 166 i już do mnie pędzi kurierem :D do kompletu do poliftowego wnętrza które powoli uzupełniam sobie (narazie same klameczki się trafiły )

Ostatnia edycja:
kierownica zmieniona na drewniana, oraz mozliwe ze zawita czarna podsufitka oraz slupki boczne

Amortyzatory
Powrót