• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Antena - słaby zasięg

micek

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 170ps
Witam, od jakiegoś czasu radio gubi zasięg. Generalnie działa tylko w centrum miasta, poza miastem juz nie łapie praktycznie nic nawet przy ustawianiu recznym fali gdzie powinno być np. radio eska. Zauważyłem tez plamkę na podsufitce przy lampce tylnej, znaczy ze uszczelka w antenie przeciekła. Cos tam sie mogło spalić? Jak wymienić antenę, i czy może być antena np. od 159 bo sa 2x tańsze.

Dołączam do wątku. Jestem świeżo po zakupie i nie ma punktu odniesienia, ale radio dobrze działa tylko w mieście. Poza miastem gubi zasięg. Czy to kwestia awarii czy jakiejś regulacji/ustawień? Czy standardowo radio dobrze odbiera na terenie całej Polski?

podobno przy antenie jest wzmaczniacz, i podejrzewa ze woda która poleciała przez uszczelke go załatwiła. jesli moja giadnoza jest trafna prosze o info czy moge z alfy 159 antene, jak najlepiej ja wymienic.

sprawdź po nr VIN bo są rożne typy anten. Ale wcześniej wyjmij radio i podłącz zwykłą antenę - wówczas będziesz miał diagnozę na 100% W podstawie jest wzmacniacz -czasem pod wpływem wody koroduje i po ptokach.

ja mam radio wbudowane z nawigacja jak mam je wyciągnąć?

... Zauważyłem tez plamkę na podsufitce przy lampce tylnej, znaczy ze uszczelka w antenie przeciekła. Cos tam sie mogło spalić?
Mam 2 pytania. Czy korzystasz z myjni automatycznych? Jeśli tak, to czy demontujesz antenę przed myciem?
W pierwszej kolejności sprawdź wiązkę elektryczną przechodzącą przez pokrywę bagażnika (często się przecierają przewody przechodzące przez gumową uszczelkę). Drugim powodem może być wspomniany już wzmacniacz sygnału anteny. I to może być najbardziej prawdopodobną przyczyną słabego odbioru zwłaszcza, że wspomniałeś o możliwym przecieku.

nie, myje na bezdotykowych. co dziwne uszczelka z zewewnątrz wyglądna na dobrą. nie jest ani sparciała ani pęknieta.

nie ma znaczenia - po prostu robi się gdzieś nieszczelność - na antenę świeci słońce pada deszcze mróz etc - ma prawo sie zepsuć

nie ma znaczenia - po prostu robi się gdzieś nieszczelność - na antenę świeci słońce pada deszcze mróz etc - ma prawo sie zepsuć

Niestety to prawda, aczkolwiek większe prawdopodobieństwo rozszczelnienia jest na myjniach automatycznych. Miałem podobną dolegliwość, tyle, że mi woda wciekała do pokrywy bagażnika przez tylną wycieraczkę i przy otwarciu potrafiła zciekać po szybie. Zasilikonowanie uszczelki pomogło i teraz mam sucho.

spalony wzmaczniacz w antenie. prosze polecic jaka antene wybrac? orginalna czy zamiennik?
widziałem że sa anteny z wtyczkami na gsp, telefon i fm. jaką kupic żeby pasowała?
znalazlem pare anten na allegro ale nie moge jeszcze dodac linków...

Witam, mam dokładnie ten sam problem. Ktoś może polecić jakąś antenę? Ta w linku powyżej jest już archiwalna. Pozdrawiam

mysle ze tak podepniesz tylko do radia. niewiem czy sa zamienniki.

A ja tak "przyszłłościowo" zapytam: da się dobrac do anteny bez rozwalania podsufitki w celu poprawy jej przylegania do dachu ? Wydaje mi się, że antena dość słabo przylega uszczelką do jego powierzchni - wystarczy lekko ją nagiąć palcem o parenaście stopni do tyłu i robi się 0,5mm szczelinka..
Auto mam na gwarancji i pewnie temat porusze przy 1-szym przeglądzie..

EDIT: cofam pytanie, znalazłem ;-)

Kupujesz najtańszy klucz płaski 22, z jednej strony 5cm od końca łamiesz go pod kątem 45st.i odkręcasz antenę -wtedy nie trzeba podsufitki wiele odginać( ja wciskałem po obu stronach otworu zafoliowane gąbki aby nie ciągnąć w jednym miejscu) . Demontowałem antenę ze 4 razy tylko przez otwór po lampce i żadnych załamań tapicerki nie ma jeśli się to robi z głową

Ostatnia edycja:
Cześć,

Rozumiem, że z tymi problemami to raczej idziemy w kierunku wzmacniacza anteny? Miałem taki przypadek w 159, ale została sprzedana. Teraz po 6 latach użytkowania Giulietty jest to samo. Ledwo odbiera stacje w mieście.

Tak,
jest to kwestia wzmacniacza w antenie. A konkretnie wzmacniacz łączy się z anteną takim szerokim drutem, który pod wpływem wilgoci zachodzi zielonym badziewiem i powoduje brak przewodności. Czasem wystarczy wyczyścić, a czasem trzeba wymienić. Z czyszczeniem zalecam ostrożnie, mi się urwał rezystor podczas tej operacji :D Nowa antena (zamiennik) kosztuje 100zł więc bez tragedii.

U mnie radio gra dośc dobrze, ale mam przeciąty przewód antenowy w klapie. jest on potrtzebny czy to do jakiegoś dodatkowego wyposażenia/dodatkowa antena? jak go połączyć?

Amortyzatory
Powrót