[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dran

Nowy
Auto
AR 159 JTD 150KM
Zwracam się z pytaniem do forumowiczów czy ktoś wie gdzie i za ile można kupić antenę dachową - ten plastikowy sztywny bagnet na dachu - do Alfy 159 z fabryczą nawigacją oraz wbudowanym telefonem ( nie Blue&Me tylko z dodatkową kartą SIM - nie wiem czy to ma znaczenie). Moja uległa złamaniu w kuriozalnej sytuacji. Od razu zaznaczam, że w serwisie nie pytałem jeszcze a na Allegro nie ma.

antena 159 sw

Jestem w takiej samej sytuacji, potrzebuję też takiej anteny, na allegro jedna uzywana, nieciekawa...

zamówiłem już nową w serwisie AR - koszt ok. 300 PLN. Próbuję także zreanimować moją uszkodzoną. Dam znać jak się udało.

Antena jest przecież wkręcana,można na Allegro kupić uniwersalną "bat" za 15/25zł,np TU lub za 48zł TU , 300zł za kawałek drutu?.

Problem w tym, ze ja mam inna antenę niż te które podajesz na allegro, oddaję moja bellę do serwisu AR więc przy okazji zrobią mi też antenkę, z tym, że u mnie to koszt razem z robocizną 110 zł. 300 zł trochę sporo...

A ja mam inne pytanie odnośnie anteny, które mnie nurtuje od momentu zakupu mojej Alfy...
Tak więc ja nigdy nie miałem anteny - radio działa świetnie.
Rozumiem, że mam chyba jakąś wewnętrzną? Po co w takim razie antena na dachu?

Antenę masz namalowaną na bocznej lub tylnej szybie. Nie wiem dokładnie na której jest to w Brerze.

Antena jest przecież wkręcana,można na Allegro kupić uniwersalną "bat" za 15/25zł,np TU lub za 48zł TU , 300zł za kawałek drutu?.

W moimi wypadku takie rozwiązanie odpada. Jak napisałem moja antena jest częścią obsługującą nawigację, telefon i radio. Podstawa anteny ma w środku elektroniczny element - płytkę drukowaną. I u mnie złamaniu uległa podstawa a nie sam bat, który rzeczywiście jest wkręcany. Gdyby to był sam drut nie robiłbym wątku na forum:confused:. Stąd też pewnie wynika cena za antenę , która tak czy inaczej jest droga.

---------- Post added at 17:23 ---------- Previous post was at 17:21 ----------
A co do pytania pafka.
Prawdopodobnie radio jest obsługiwane przez antene w szybie - tak mam w innym samochodzie. Ta dachowa jest do telefonu i/lub nawigacji bądź stanowi element systemu przygotowania do montażu wcześniej wymienionych.

A ja mam pytanie o adapter karty SIM, którą wkłada się do navi w 159.
Gdzie można go kupić?
Dzwoniłem do ASO, ale facet podrapał się w głowę i póki co nic nie wiem. Szukałem w EPERze, ale albo nie nie ma, albo źle szukam...
Pozdrawiam.
- Rafał

Oh, było już kiedyś.... Dawno temu. Ktoś to chyba znalazł. Nie pamiętam. Może na innym forum.
A jaki masz problem? Brak tacki, uszkodzona, nie wychodzi?

Moja nie wychodzi, ale można ją (ostrożnie) podważyć i wysunąć. Zrobiłem to raz, włożyłem kartę i spokój :)

U mnie tej tacki jest brak i chciałbym ją kupić.
Pozdrawiam.
- Rafał

Adapter karty SIM udało mi się kupić w Krakowie w Polinarze za kwotę 63zł.
Natomiast odnośnie anteny itp mam pytania:
- moje radio (fabryczne z navi i tel) ma kiepski odbiór i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jak u was z odbiorem? W 156 też kiepsko odbierało, ale w 159 jest jeszcze gorzej. W mieście OK, ale tu gdzie mieszkam - pagórki, góry itp nawet RMFu czasem nie łapie...
- czy antenę na dachu (rozumiem, że jest ona od radia, telefonu i GPSu) można zamienić na inną, tzw "płetwę" i będzie odbierać?
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam
Mam takie pytanie jaka antena powinna wystepować w wersjach z tel i GPS? U mnie przy tym wyposażeniu jest cienki maszt a widziałem wersje z taką krótką plastikową antena. Nie wiem czy tak powinno być czy ktoś przy tym kombinował i poprostu wymienił. Wczoraj przestało grac radio i w momencie kiedy odkręciłem ten cienki maszt zauważyłem, że gwint jest oberwany i nawijany był na niego teflon (prawdopodobnie, żeby sie trzymał). Zapomniałem tylko sprawdzić czy teraz navi działa. Gwint zerwany nie na maszcie tylko na tej czarnej plastikowej łezce przytwierdzonej do dachu. Jest jakiś sposób zdemontowania jej z zewnątrz czy trzeba od środka zdjąć podsufitkę i dopiero dostać się do mocowania anteny?

Na demontaz uchwytu anteny bez rozbierania podsufitki bym nie stawial,a z antenami spotkalem sie dwiema i obie mialy tel i navi.....

Powiem szczerze ze nie grzebalem w antenie,bo nie bylo takiej potrzeby,podobny bat mialem,gdy Alfie byl Navtec i nigdy go nawet nie ruszalem.Nawet gdy wjezdzalem na myjke automatyczna,nie bylo potrzeby,poddawala sie.
W nowej z Blue Me odkrecam,bo jest krotka i sztywna.Tez chce wymienic,bo mam jakas poogryzana:P
Zauwazylem ze i Mito i Giulietta maja takie same

Już widziałem rozkręcanie anteny w 159SW. Wystarczy odczepić poziomy fragment pasa podsufitki, który jest zaraz przy klapie. Będzie wtedy dostęp poprzez szczelinę, mało wygodny, ale możliwy. Krótka i sztywna antena kosztuje około 30zł, ale za to ta duża podstawa prawie 400zł. Znajduje się w niej dużo elektroniki, m.in. antena od gpsa.

Już widziałem rozkręcanie anteny w 159SW. Wystarczy odczepić poziomy fragment pasa podsufitki, który jest zaraz przy klapie. Będzie wtedy dostęp poprzez szczelinę, mało wygodny, ale możliwy. Krótka i sztywna antena kosztuje około 30zł, ale za to ta duża podstawa prawie 400zł. Znajduje się w niej dużo elektroniki, m.in. antena od gpsa.
A nie wiesz czy ten adapter z aukcji tam występuje? Próbowałem to wykręcić ale obraca się bez skutku

Problem z anteną chyba załatwiłem odrobinę gimnastyki i udało się ja zdemontować z dachu nagwintować obrobiony gwint i założyć nowy maszt. Niestety radio dalej tylko szumi. nie odbiera żadnej stacji. Miał ktoś już taki problem? Nic wcześniej przy nim nie robiłem, odbierało większość stacji bez problemu. Jakieś trzy dni temu usłyszałem tylko piękny szum więc zacząłem szukać przyczyny. Navi i tel chodzi bez zażutu

Amortyzatory
Powrót