Analityczny test olejów.

Też pisałbym się na zrzutkę kasy. Można też zrobić forum zamknięte o analizach, olejach lub dział. Ktoś kto wstawi kilka swoich analiz lub dorzuci $ do "kupki" na wiele analiz różnych oleji ma dostęp do forum/działu. Może nawet przy masowych analizach da się taniej dogadac z labolatorium.

Cieszę się, że temat budzi zainteresowanie wśród forumowiczów. :)

Myślę, że jeszcze kilku chętnych przybędzie.
Pomysły są niezłe.

Co do samych analiz, też wierzę, że
- w ramach autopromocji laboratorium
- z racji dużego zlecenia
uda się uzyskać (tym, czy innym laboratorium, choć w pierwszej kolejności skierujemy się do forumowych Kolegów) jakąś zniżkę.

Dobrze się, dziecko drogie, czujesz?
Jakie forum zamknięte?

Nie jestem dzieckiem ale dziękuje dobrze się dziś czuje:)
Taka tylko jedna z propozycji, fora zamknięte często spotykane są w środowisku elektromechaniki samochodowej jak i chip tuningu. Bez opłaty nie masz dostępu.

Ale tu jest forum Alfa Romeo.
Tutaj nikt nie bawi się w fora dla wybranych i wtajemniczonych:).

A ile będzie kosztować badanie 1 próbki po tych hurtowych rabatach i ile to jest hurt?
Bo u kolegi z forum 85 zl. Naprawde zrobi to ktoś za 1/3 czy pól ceny, zeby miało sens zrzucanie się na nie interesujące forumowicza X oleje np do diesli użytkownikowi benzyny. Jak ktos potrzebuje, to zrobi za te 85 zl a nie będzie się bawił w grupowe badania - czas.
Pytałeś w jakichś laboratoriach ile próbek w jakiej cenie i co tam zbadają?
Nie wiem czy jest sens otwarte drzwi wyważać po prostu.

Bobby, nie jestem gospodynią domową.
Jestem gospodą domowym, jeśli już:).

Wykonałem za Ciebie robotę prosząc Kolegę pawłowicza668 o wstrzemięźliwość w zamykaniu forum.

Co do meritum, Twój test mnie nie bardzo interesuje, chociaż od strony doświadczalno-naukowej ma swój sens.
Jeśli znajdziesz chętnych Kolegów, to błogosław Panie:)

Jestem prosty gospoda domowy.
Patrzę w instrukcję obsługi auta, co mam lać, potem kupuję coś co kojarzy mi się ze znaną marką i leję.
Jak dotąd, a miałem dotąd 5 aut, nie miałem problemu z silnikiem:).
Odpukać.

Nie wiem po co to nawijanie makaronu na uszy. Mnie jak cos nie interesuje to o tym nie rozprawiam. Znajdą sie chętni to beda testy. Im więcej chętnych tym więcej olejów uda sie przebadać i prawdopodobnie uda sie uzyskać lepsze ceny badań.

Podobnych testow w Polsce nie ma, wiec dla swiadczeniodawcy w tym przypadku będzie to też ciekawa reklama. Z tego względu wyniki będą najpewniej ogólnodostępne.

Jeśli uczestnicy zdecydują że nie chcą się dzielić informacjami, to tez nie widze powodów do robienia grandy. W mysl zasady "nie Twoje pieniądze, nie Twoje zmartwienie. "

@andzejsr
Gdzie uzylem słów "hurtowych"? Pokaż mi.
Nie liczę że ktos to zrobi za ulamek ceny. Ale przy dobrej organizacji x% taniej byc może.

Mysle że takich ktorych interesuje jak duze sa różnice miedzy olejami kilku sie znajdzie. A badanie pojedynczej probki co Ci niby da? Dalej nie bedziesz wiedzial jak sie ma jeden 5w40 do drugiego na przykład.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Przecież nie sprawdzam jakich słów używasz, ale przecież mowa była o dużych ilościach próbek, w każdym razie takich, które dadzą konkretną niską cenę, niższą od tej, którą wlyszkow załatwił. Bo inaczej nie rozumiem wciąż jaki cel tego.

W każdym razie chodzi mi o to, żebyś podał jakiś konkret - że z tym i tym rozmawiałeś i ten ktoś potrzebuje tyle a tyle próbek, więc tylu a tylu z forum szukasz, przy tej ilości cena badania wyniesie tyle . I wszystko będzie jasne i się ludzie będą zapisywać (lub nie).

A co do tego że po co sobie swój olej badać i co to powie? po to samo, co grupowo. Ja akurat badałem bo kupiłem beczkę 20litrów i chciałem mieć pewność czy to co tam jest zgadza się z tym co powinno. Zbieram się i zebrać nie mogę do zbadania używanego oleju, bo jednak póki co to około połowa - 2/3 ceny oleju na wymianę.
Ja tam żadnych zalet tego grupowego badania ani ponad indywidualnym nie widzę, wręcz minusy - dogadywania, omawiania które badać, które nie, od kogo, ktoś nie wyśle, ilość się nie zbierze itd. itp. Ale powodzenia.

Przecież nie sprawdzam jakich słów używasz, ale przecież mowa była o dużych ilościach próbek, w każdym razie takich, które dadzą konkretną niską cenę, niższą od tej, którą wlyszkow załatwił. Bo inaczej nie rozumiem wciąż jaki cel tego.

W każdym razie chodzi mi o to, żebyś podał jakiś konkret - że z tym i tym rozmawiałeś i ten ktoś potrzebuje tyle a tyle próbek, więc tylu a tylu z forum szukasz, przy tej ilości cena badania wyniesie tyle . I wszystko będzie jasne i się ludzie będą zapisywać (lub nie).

A co do tego że po co sobie swój olej badać i co to powie? po to samo, co grupowo. Ja akurat badałem bo kupiłem beczkę 20litrów i chciałem mieć pewność czy to co tam jest zgadza się z tym co powinno. Zbieram się i zebrać nie mogę do zbadania używanego oleju, bo jednak póki co to około połowa - 2/3 ceny oleju na wymianę.
Ja tam żadnych zalet tego grupowego badania ani ponad indywidualnym nie widzę, wręcz minusy - dogadywania, omawiania które badać, które nie, od kogo, ktoś nie wyśle, ilość się nie zbierze itd. itp. Ale powodzenia.

Jasna sprawa. Będę kontaktował się z ludźmi którzy mogą prowadzić tego typu badania w najbliższym czasie. Jakiś odzew jednak jest, więc teraz ma to sens.

Czyli badałeś świeży olej. Jaki? Wrzucisz wyniki?

a jakie dane chciałbyś uzyskać w tych badaniach?

Jasna sprawa. Będę kontaktował się z ludźmi którzy mogą prowadzić tego typu badania w najbliższym czasie. Jakiś odzew jednak jest, więc teraz ma to sens.

Czyli badałeś świeży olej. Jaki? Wrzucisz wyniki?

Wrzucałem, (Eni-Agip Eurosports 5W40) już pisałem tutaj na samym początku - wszystko jest w temacie "olej temat rzeka", są tam i wyniku Specola i o ile pamiętam Mequina (czy informacja że jest tym samym co LM). Także na forum 'bob is the oil guy' jest masa wyników z laboratorium Blackstone, i pewnie nie tylko tam. Dlatego sceptycznie patrzę na ten pomysł, bo wszystko już było po prostu, nie bez powodu o wyważaniu otwartych drzwi mówię.

A jaka jest jednostka na "pompowalnosc" ?
Wydaje mi się ze większość z tych parametrów jest w nocie technicznej oleju

Owszem, część olejów była badana.

Nie ciekawi Was jednak czy nie jest trochę jak z proszkami z Niemiec?
Czy to co na zachodzie, jest tym co sprzedaje się u nas? Oleje to przecież sama chemia.
Nie nurtowało Was nigdy, czy olej X sprzedawany w Niemczech w bańce 5L jest taki sam jak sprzedawany u nas w bańkach 4L? itd, itp..

- - - Updated - - -

A jaka jest jednostka na "pompowalnosc" ?
Wydaje mi się ze większość z tych parametrów jest w nocie technicznej oleju

Chodzi oczywiście o pompowalność w niskiej temperaturze (pumping viscosity).
Jednostka to mili-Pascal razy sekunda --> mPa s (w układzie SI), lub po prostu cP, w jakich najczęściej parametr ten się podaje (w układzie centymetr, gram, sekunda) - centyPauz - często używany w opisywaniu lepkości.

Dla zainteresowanych: tutaj jest wszystko opisane o cSt, cP i td.
http://www.kewengineering.co.uk/Auto_oils/oil_viscosity_explained.htm
W bardzo prostych słowach.

Ostatnia edycja:
To jest lepkość oleju. Dynamiczna, absolutna i kinematyczna. Jedna z wielu cech charakteryzująca ciecze.
Na karcie charakterystyki oleju jest.

Proszki z Niemiec... masz na myśli te robione w Polsce i wysyłane do Niemiec które później kupujemy w sklepach z napisem " Chemia z zachodu"?
Pomysł na badania spoko. Dobra zabawa ale tak naprawdę chyba tylko dla siebie i zaspokojenia swojej ciekawości :)

ale pompowalnosc podana w karcie oleju czesto jest calkiem inna, widac to w analizach u ruskich

Amortyzatory
Powrót