• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[AlfaOBD] nowy program diagnostyczny, konkurencja dla programu FES.

Aha widziales gdzies na allegro odpowiedni kabel? Tak zeby to podączyć do kompa?

obecnie jak nasz kolega z forum jest beta-testerem to prawie wszystko działa dla Mito.
Większość rzeczy działa choć niektóre potraktowałem lightowo(choć na pewno do nich wrócę i po kolei punt po punkcie wszystko sprawdzę. Skupiłem się głównie na włączeniu tempomatu co jest nowościa w FES-ie.
Programować kluczy nie próbowałem bo to ryzykowna sprawa (wywala wszystkie poprzednie). Ale wszystkie testy serw, lampek działają.

- jeden dla silnika, body komputera (BC ) , drugi dla airbagu i abs.

Ostatnia edycja:
- jeden dla silnika, body komputera (BC ) , drugi dla airbagu i abs.

ten "drugi" to rozumiem, ze VAG KKL ktorym w sumie tez mozna diagnozowac wiele parametrow silnika, ten "pierwszy" czyli ELM oprocz proxy alignment, co jeszcze mozna zrobic ?

- resztę rzeczy w 147 po linii CAN.
- kasowanie serwisu, ustawianie świateł p-mgielnych, alarm, sensor szyb, klapa bagażnika,programowanie pilota, programowanie kluczy.
- reszty możliwości nie pamietam, chyba raczej nie warto jego kupować za takie pieniądze.
- jedna wizyta w ASO na dagnostyce i tracisz 150 zł a na otarcie łez dostaniem wydruk z examinera z nic nie znaczącymi danymi o pracy twojego silnika, powodzenia.
--

--

Ostatnia edycja:
jak przerobic ten kabelek elm

witam mam pytanie czy ten kabelek to elm??
IMAG0018.jpg

posiadam tez niebieski wag ktory przerobilem pod abs i airbag
IMAG0019.jpg
niebieskim bez problemu łacze sie z alfa,a tym czarnym raz polaczylem sie z oplem zafira programem palmer a w sumie kupilem go do alfy

bubu co masz na mysli pisząc ustawianie świateł p-mgielnych i sensor szyb na str 3 ??

Ostatnia edycja:
- dokładnie to co poniżej jesli masz taka wersje wyposażenia.
--

--

o ile sie nie myle chodzilo o sensor uszczelek (czy jak go tam zwal) aby zrobic zamykanie szyb z pilota

Bubu nie jestem pewny ale światła ktore są w menu na obrazku to chyba przetwornice ksenonów (taki opis mam dla miciaka). Sama nazwa (headlight nie front fog lights) na to wskazuje. Tylko czy były w 147 fabryczne ksenony??

Kolejne pytanie.Czym zyskuje ten program w stosunku do FES w przypadku alfy 156 przed liftem, która jak mniemam nie ma magistrali CAN, co za tym idzie nie można pobawić się w zbyt wiele bajerów, czy się mylę? Jeśli nie , oznacza to że możemy podłączyć się tylko z silnikiem, abs-em i poduszkami, tak?
Odnośnie programowania kluczy: rozumiem że potrzebna jest karta kodowa i kod, czy chodzi tu bardziej o możliwość dopisania kolejnego klucza?

AlfaOBD ma tą przewagę nad FES że można w niej programować klucze tj oddzielnie immobiliser i oddzielnie piloty do centralnego zamka. Do jednego i drugiego potrzebujemy jednak 5 cyfrowy kod z karty kodowej.

- kod loginu z karty kodowej lub z body komputera (BC) za pomocą złącza OBD.

kupiłem 156 SW 2001r 1.8TS i mam tylko jeden kluczyk i na dodatek nie działa otwieranie drzwi w nim jak i bagażnika da się coś z tym zrobić tym programem ?

Amortyzatory
Powrót