• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Ja pier... Koleś ujawnił się z zakupem innego auta niż AR i to o zgrozo na baterię!!!! Zlinczować i to natychmiast!!!! Jesteście żałośni. Świat nie kończy się na AR i niestety samochodziki na baterie będą nam wpychane na wszystkie możliwe sposoby. Podatki na spalinowe, zakazy sprzedaży, droga benzyna, tańszy prąd itd.
Gratuluję koledze zakupu Tesli mam życzę długiej, bezawaryjnej i taniej eksploatacji.

Żeby było jasne: moje gratulacje to żadna ironia. Cieszę się że kolega kupił fajny samochód i życzę mu wszystkiego dobrego. Nie mam nic przeciwko Tesli. Tak jak pisałem, sam rozważałem zakup elektryka. Natomiast trochę się doczepiłem kilku szczegółów w jego poście i tyle.

Pozdrawiam

Ja tez mu gratuluje, bo to niezwykle inteligentne i bezobsługowe auto. Ale jak już zaczyna coś porównywać to niech robi to choć trochę uczciwie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie, pozwoliłem sobie napisać o moim wyborze w wątku o Tonale, ponieważ kocham Alfę (nie żartuję) ale elektryfikacja a'la Tonale to żenada. Dlatego napisałem, że Giulia/Stellvio QV to świetne auta. Co do PV - oczywiście że nie był za darmo, ale on nie służył do zasilania auta, lecz do zasilania domu (auta od niedawna), i zwrot kosztów za nią już się kończy, bo zakładałem ją 4 lata temu i ma moc 9.5kWp (zużywamy całość). Co do cen - w chwili odbioru Giulia 200 KM Sprint kosztowała 220. Aby ją doposażyć do poziomu TM3LR trzeba wydać pewnie ze 50k, ale i tak niektórych opcji po prostu nie ma. Więc 270k za 6.6 do setki vs 227,7k za 3.9 to setki (244.9k zakup + Boost koszt 9.5k minus 27k dofinansowanie). Mam porównywać choć trochę uczciwie? - ok: porównywalna do mojego auta Giulia QV z 3.9 do setki kosztowała wówczas 473k a więc 2 razy więcej. Załączam cennik Giulii z daty gdy odbierałem teslę (jest chyba taki sam nadal w AR) oraz fotkę wyniku 107kWh (z trasy, gdzie Giulia 280 KM brała 15 l). E-corsy nie porównuj, ponieważ legendarna efektywność energetyczna tesli, w którą nie wierzyłem, jest jednak prawdziwa. 1.jpg zuzycie.jpg

Ostatnia edycja:
W regulacje od 2035 roku absolutnie nie wierzę. Na sto procent za kilka lat uchwalą, że przedłużają o 5 albo 10 lat. To raczej taka presja na zwiększanie popularności elektryków.
Prawdziwe problemy z elektrykami dopiero przed nami.

Obyś miał rację. Mi ogólnie się wydaje, że te obecne działania, tym bardziej w świetle tego co się dzieje na wschodzie, to bardziej temat na próbę uniezależnienia się od ropy i kwestie gospodarczo ekonomiczne niż stricte ekologiczne

Panowie, pozwoliłem sobie napisać o moim wyborze w wątku o Tonale, ponieważ kocham Alfę (nie żartuję) ale elektryfikacja a'la Tonale to żenada. Dlatego napisałem, że Giulia/Stellvio QV to świetne auta. Co do PV - oczywiście że nie był za darmo, ale on nie służył do zasilania auta, lecz do zasilania domu (auta od niedawna), i zwrot kosztów za nią już się kończy, bo zakładałem ją 4 lata temu i ma moc 9.5kWp (zużywamy całość). Co do cen - w chwili odbioru Giulia 200 KM Sprint kosztowała 220. Aby ją doposażyć do poziomu TM3LR trzeba wydać pewnie ze 50k, ale i tak niektórych opcji po prostu nie ma. Więc 270k za 6.6 do setki vs 227,7k za 3.9 to setki (244.9k zakup + Boost koszt 9.5k minus 27k dofinansowanie). Mam porównywać choć trochę uczciwie? - ok: porównywalna do mojego auta Giulia QV z 3.9 do setki kosztowała wówczas 473k a więc 2 razy więcej. Załączam cennik Giulii z daty gdy odbierałem teslę (jest chyba taki sam nadal w AR) oraz fotkę wyniku 107kWh (z trasy, gdzie Giulia 280 KM brała 15 l). E-corsy nie porównuj, ponieważ legendarna efektywność energetyczna tesli, w którą nie wierzyłem, jest jednak prawdziwa. Pokaż załącznik 284088 Pokaż załącznik 284089

Dopłata 27k jest tylko z karta dużej rodziny i do Max ceny 225 tys zł za auto.
Pokaz mi zatem zrzut z zamówienia za ile kupiłeś tą Tesle, bo na moje zaniżasz wartości. Kiedy ją kupiłeś?
Giulia Veloce 280koni doposażona lata za 230 tys zł, Veloce TI 280 koni były chwile temu za 250, a ty wyskakujesz z cena cennikowe Giulia Sprint.
Przestań zakrzywiać rzeczywistość. Wy z tymi elektrykami zauważyłem macie taką smutna chęć udowadniania wszystkim dookoła za wszelka cenę przeinaczając znacząco fakty.

Dopłata 27k jest tylko z karta dużej rodziny i do Max ceny 225 tys zł za auto.
Pokaz mi zatem zrzut z zamówienia za ile kupiłeś tą Tesle, bo na moje zaniżasz wartości. Kiedy ją kupiłeś?
Giulia Veloce 280koni doposażona lata za 230 tys zł, Veloce TI 280 koni były chwile temu za 250, a ty wyskakujesz z cena cennikowe Giulia Sprint.
Przestań zakrzywiać rzeczywistość. Wy z tymi elektrykami zauważyłem macie taką smutna chęć udowadniania wszystkim dookoła za wszelka cenę przeinaczając znacząco fakty.

Ostry z Ciebie zawodnik: "żenada" ;"niech robi to chodź trochę uczciwie" ; "smutna chęć" ;) Ale najpierw sprawdź, potem tak hejtuj, OK? Miałem iść w kolejną Alfę - tym razem QV, ale to abstrakcyjna cena i paliwożerna, a jeżdżę sporo wwa i okolice. Zamówienie (IV kwartał 2021)- proszę bardzo. Boost (zaraz po odbiorze w I kwartale 2022)- proszę bardzo. Dofinansowanie 27k - proszę bardzo. Nie mam czasu na tłumaczenie netto-brutto-50% VAT. Nikogo nie próbuję przekonać, tylko nie wiem za co ludzie w AR biorą pieniądze - za taki "rozwój" marki w 2022, przecież muszą obserwować konkurencję...

Bez nazwy.jpgboost.jpg123.jpg

Ostry z Ciebie zawodnik: "żenada" ;"niech robi to chodź trochę uczciwie" ; "smutna chęć" ;) Ale najpierw sprawdź, potem tak hejtuj, OK? Miałem iść w kolejną Alfę - tym razem QV, ale to abstrakcyjna cena i paliwożerna, a jeżdżę sporo wwa i okolice. Zamówienie (IV kwartał 2021)- proszę bardzo. Boost (zaraz po odbiorze w I kwartale 2022)- proszę bardzo. Dofinansowanie 27k - proszę bardzo. Nie mam czasu na tłumaczenie netto-brutto-50% VAT. Nikogo nie próbuję przekonać, tylko nie wiem za co ludzie w AR biorą pieniądze - za taki "rozwój" marki w 2022, przecież muszą obserwować konkurencję...

Pokaż załącznik 284094Pokaż załącznik 284095Pokaż załącznik 284096

Bardzo dziękuje. Teraz mnie przekonałeś - cena uczciwa, sprzęt niezwykle szybki. Ja do jazdy nadal wole moja Giulie Veloce, ale Tesla na pewno zdecydowanie taniej jeździ, zamiast tracić na wartości to zyskuje i ma niesamowite przyspieszenie. Niech służy [emoji846]

Bardzo dobrze że już teraz coraz częściej samochody elektryczne stają się realną konkurencją dla spalinówek. Wysokie ceny paliw przyśpieszą proces popularyzacji samochodów elektrycznych. Zakazy sprzedaży samochodów benzynowych są niepotrzebne bo za 10 lat będą i tak stanowiły niewielki odsetek sprzedaży.

Wracając do Tonale to Prezes Imperato chyba przejął się po telefonie od Andrzeja z naszego forum ;) i zapowiedział, ze wzorem jakościowym dla Tonale jest LEXUS.
Jeśli ktoś narzekał, że w Tonale jest za mało emocji to już wiadomo dlaczego.

To zdaje się już chwilę temu padło, tak czy siak - słuszną linię ma nowa władza. Nierealną (dogonić Lexusa) ale choć widzi w czym faktyczny problem i skąd czerpać wzorce.

Ponieważ Żuczek przytoczył trochę wyrwaną z kontekstu tą wypowiedź, poniżej szerszy nieco z porównaniem miejsca w badaniu jakości (Lexus 3ci Alfa 28ma na 32 marki, z 2021 roku więc dotyhczy Giulii i Stelvio, i nie niemieckie, no ani japońskie to badanie) :

"My quality benchmark is Lexus," Alfa Romeo CEO Jean-Philippe Imparato said on the sidelines of a recent test drive event for compact SUV near Italy's Lake Como.

The quality-first mantra was repeated often by all Alfa executives at the event because Imparato has made it a priority for a brand to improve in that area, in which it often ranks near the bottom of independent studies.

Alfa ranked No. 28 out of 32 brands in J.D. Power's 2021 U.S. Initial Quality Study with 204 problems per 100 vehicles. Lexus ranked No. 3 in that same study with 144 problems.

Bardzo dobrze że już teraz coraz częściej samochody elektryczne stają się realną konkurencją dla spalinówek. Wysokie ceny paliw przyśpieszą proces popularyzacji samochodów elektrycznych. Zakazy sprzedaży samochodów benzynowych są niepotrzebne bo za 10 lat będą i tak stanowiły niewielki odsetek sprzedaży. .

Nie wiem, na jakiej podstawie tak uważasz? że odsetek? Czy dlatego, że media szaleją i biją pianę a "eko" obłęd, jaki dopadł Unię tak naprawdę wyłącznie jej szkodzi?
Szkoda, że nie oglądałeś w tvn24 rozmowy, w której brał udział jakiś prezes stowarzyszenia elektryfikacji czy coś takiego oraz Hołowczyc.
Hołek rozklepał gościa na łopatki, z usmiechem na ustach.
Na dziś motoryzacja elektryczna to w skali świata kilka procent. Fajnie, że się pojawiła, poszerza ofertę, daje wybór itd. NIKT natomiast nie podał, skąd wziąć prąd do ładowania nie kilku procent ale stu procent aut, czyli setek milionów samochodów. Co z utylizacją setek milionów baterii. Jak bardzo EKO będzie wielokrotnie większa produkcja prądu i tysiące razy większa produkcja baterii. Plus sto innych wątków.
Cierpliwie czekamy na stan równowagi, a nastąpi on jak skończy się masowa, obłąkana propaganda elektrycznych aut, jako remedium na zmiany klimatyczne i oczyszczenia atmosfery. Bo to są tak piramidalne brednie, że włos się jeży na karku.

Nowy biznes wypiera stary biznes, a raczej rozpycha się, żeby zrobić sobie miejsce. Nie ma to NIC WSPÓLNEGO Z EKOLOGIĄ. Mam nadzieję, że elektryczne alfy pozostana tylko marginesem albo ciekawostką. Czas pokaże. Akurat tutaj do Tonale trudno miec pretensje; nie powstał jako elektryk i chwała Imparato za to.

Mam nadzieję, że elektryczne alfy pozostana tylko marginesem albo ciekawostką. Czas pokaże. Akurat tutaj do Tonale trudno miec pretensje; nie powstał jako elektryk i chwała Imparato za to.

Widzę, że nie jesteś w temacie bo Alfa ma być w pełni zelektryfikowana już 2027 roku. Tonale nie jest elektryczna tylko ze względów braku odpowiedniej technologii na tej platformie a nie przekonań Prezesa marki.
Dyskusja o elektrykach nie ma sensu w tym wątku. Nie jestem za zakazami bo uważam, że ludzie sami przesiądą się na elektryki jeśli tylko stworzy im się do tego warunki. Jeśli uważasz inaczej to może ten zakaz się przyda ale ja uważam, że będzie bezużyteczny.

Jeśli uważasz inaczej to może ten zakaz się przyda

Hmmm :D
Czyli albo sam zrozumiesz, że elektryki są lepsze i się przesiądziesz, albo cię zmusimy. :sarcastic:

Dokładnie w tą stronę to idzie. DEMOKRACJA, WOLNOŚĆ i EKOLOGIA :D

Tutaj Tonale akurat idzie w dobrą stronę - wersja PHEV Q4 ma wszystko to, co mieć powinna: jest moc (275KM), napęd Q4, można jechać 80km na samym elektryku. Jest i do miasta, i na trasę. Tak powinna wyglądać motoryzacja w przyszłości :)
I ta wersja powinna być promowana, a nie jakieś popierdółki 130/160KM.

Nie promują PHEV bo jeszcze pewnie nie gotowy :)
Rozwiązanie jako przejściowe jest dobre , tylko na dłuższą metę drogie w produkcji i ma sens tylko przy mocnych samochodach. Szybko zostanie wyparte przez coraz wydajniejsze elektryki, które będą coraz tańsze.

Tonale opoźniło się chyba ze 4 lata? PHEV ma być w 2023, pewnie cena będzie około 250k... Nie wiem czy zawojuje rynek, trzymam kciuki za markę, mam do niej sentyment...

Szybko zostanie wyparte przez coraz wydajniejsze elektryki, które będą coraz tańsze.

Tiaaaa. Jak sobie prąd do nich znajdziemy, to może tak :P

To jest niesamowite, jak jednocześnie wskazując na problemy z paliwem do samochodów spalinowych wszyscy entuzjaści elektryków milczą na temat prądu. Jakby brał się z powietrza, było go wszędzie w nadmiarze i zawsze tylko i wyłącznie ze źródeł odnawialnych :D

Zwróć uwagę, że hybrydy też są coraz tańsze. Magia produkcji masowej.

Widzę, że nie jesteś w temacie bo Alfa ma być w pełni zelektryfikowana już 2027 roku..

Ma być, ma być. Ma być. Ty naprawde wierzysz zapowiedziom, co ma być w Alfie? Nie nauczyło Cię nic ostatnie kilkanaście lat?
Przy okazji, przyjmę każdy zakład, że w 2027 nadal będą produkowane spalinowe alfy, jeśli w ogóle będą produkowane jakiekolwiek.
Stoi?

- - - Updated - - -

uważam, że ludzie sami przesiądą się na elektryki jeśli tylko stworzy im się do tego warunki..

Nie będzie zadnego zakazu. Dziś to machanie szabelką, wymuszanie trendu itd. Za kilka lat poczytamy o aktualizacjach i zmianach decyzji. Kolega wyżej wspomniał o milczeniu na temat prądu. Na przyklad. Tonale nie jest elektryczne i długo nie bedzie.

Tiaaaa. Jak sobie prąd do nich znajdziemy, to może tak :P

To jest niesamowite, jak jednocześnie wskazując na problemy z paliwem do samochodów spalinowych wszyscy entuzjaści elektryków milczą na temat prądu. Jakby brał się z powietrza, było go wszędzie w nadmiarze i zawsze tylko i wyłącznie ze źródeł odnawialnych :D

Zwróć uwagę, że hybrydy też są coraz tańsze. Magia produkcji masowej.

Wygląda na to, że łatwiej obecnie w naszych warunkach wyprodukować prąd niż kupić tanią ropę. W maju udział energii odnawialnej w Polsce pierwszy raz wyniósł 25 % i to przecież nie dzięki działaniom rządu a jedynie przez popularność paneli słonecznych. Pomyśl sobie co można by było zrobić, jakby państwo zaczęło realnie działać w tym temacie a nie tylko gadać, że kiedyś trzeba będzie zrobić elektrownię jądrową.
Co do hybryd plugin - one nigdy nie będą w rozsądnej cenie bo trzeba dublować dwa napędy. Nigdy też nie będą tanie w serwisowaniu z tego samego powodu. Obecnie to wygodne rozwiązanie bo infrastruktura kuleje ale jest to problem przejściowy. Nie są też pozytywne z punktu widzenia ekologii bo ludziom nie chce ich się ładować. Gdy są rozładowane, ze względu na dużą masę spalają więcej niż klasyczne hybrydy. Ostatnio rozmawiałem z użytkownikiem takiej hybrydy to przyznał, że ładował ją raptem kilka razy.

Ostatnia edycja:
Ostatnio rozmawiałem z użytkownikiem takiej hybrydy to przyznał, że ładował ją raptem kilka razy

Kto bogatemu zabroni :D

Prawda jest taka, że ludzie kupują hybrydy plugin żeby tanio jeździć do pracy (w mieście). Jeżeli ktoś tego nie robi, to nie wiem po co kupił taką hybrydę - może chciał być trendy? ;)

Właśnie o to chodzi. Taki samochód jest drogi i biedny go nie kupi.
Dzisiaj oglądałem Tonale na zlocie Forzaitalia. Ładny wóz. W środku lepiej wykończony niż Giulietta ale brakuje jakiejś kropki nad i żeby było widać premium. Jakiegoś aluminium czy innego fajnego wykonczenia. Głupia oszczędności typu gorsze wykończenie drzwi z tylu niż z przodu przy tej cenie mogli sobie darować.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót