• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

Chyba nie liczyłeś, że Alfą będzie tańsza od plebejskiej Cupry.... Formentor jest świetnie wyceniony i ma szeroką gamę silnikową, na tym polu Alfa nie może z nim konkurować.

Spodziewałem się, że jeśli Tonale ma odbudowywać wolumeny sprzedaży marki, to cenowo nie będzie wywalone w kosmos. A tymczasem, jeśli potwierdzą się doniesienia, że wersja 130 KM będzie startować od 160 tys. zł, to uważam to za kosmos, jak na sam początek sprzedaży nowego modelu.

Kosmos to teraz ceny wszystkiego.

Mają w planach w tym roku wyprodukowanie 20tys.
Ilekolwiek będzie kosztować - wszystko sprzeda się.

Ciężko będzie teraz zejść z ceną poniżej 140tys. zł.

jeśli potwierdzą się doniesienia, że wersja 130 KM będzie startować od 160 tys. zł, to uważam to za kosmos

Ok, tak to wygląda. Tylko myślimy jeszcze kategoriami cen, sprzed tego całego burdelu. Patrzyłeś ostatnio, ale ostatnio co można kupić za te 160 tys. wśród samochodów nowych?

Kosmos to teraz ceny wszystkiego

No właśnie, na początku "o k..wa 160? dużo", ale po sprawdzeniu, takie ceny już niestety są i to jest problem

Taki mały update: Wczoraj żona miała jako zastępczy podczas przeglądu Audi Q2, czyli o klasę niższy, bo odpowiednik to Q3. Dla ciekawości skonfigurowałem auto. Nieco doposażone auto z silnikiem 1,5 tsi 150 koni z napędem na przód, wyszło 207 850 zł.

Ostatnia edycja:
Oni nie wiedza, ze za 150 tys możesz kupić gołego Tiguana z 1.5 TSI w średniej wersji lub Renault Arkana z 1.3. A Tonale jest ciekawszym i lepiej jeżdżącym autem. Żyją cenami sprzed 5 lat, bo to ignoranci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wczoraj żona miała jako zastępczy podczas przeglądu Audi Q2, czyli o klasę niższy, bo odpowiednik to Q3. Dla ciekawości skonfigurowałem auto. Nieco doposażone auto z silnikiem 1,5 tsi 150 koni z napędem na przód, wyszło 207 850 zł.

Jeśli cena rzeczywiście będzie zaczynać się od 160 tys. zł, to atrakcyjna oferta to nie będzie. Wystarczy spojrzeć, co za te pieniądze oferuje Cupra Formentor. Nastawiałem się na Tonale, kiedy można było spodziewć się, że startować będzie bliżej 100 tys. zł. Cena, na którą się zanosi, to już raczej nie dla mnie.

Aż 160k chyba nie miałoby sensu jeśli mają być docelowo 4 poziomy wyposażenia, a Speciale, które jest chyba powyżej tych 4 docelowych, jest za 180k. Czyli co, miałyby być 4 wersje różniące się ceną o 5k? Stawiałbym raczej 145-150k za podstawę, ale też nie wierzyłem w Speciale za 180k, więc mogę się mylić :)

Ostatnia edycja:
Spodziewałem się, że jeśli Tonale ma odbudowywać wolumeny sprzedaży marki, to cenowo nie będzie wywalone w kosmos. A tymczasem, jeśli potwierdzą się doniesienia, że wersja 130 KM będzie startować od 160 tys. zł, to uważam to za kosmos, jak na sam początek sprzedaży nowego modelu.

Radzę przyjacielu zainteresować się co się dzieje z infotainmentem w Formentorze. Na grupie facebookowej ludzie cesje robią, bo to nieuzywalne jest ten system tam. Notorycznie sypie błędami, wyłącza kamerę cofania/czujniki, rozpina telefon po BT, a kolejne OTA od lat niecnie daja. To zupełny bubel, a deska rozdzielcza to jakaś jakościowa kpina. Ale żeby to wiedzieć to należy się choć trochę interesować motoryzacja. A Formentor tak groźnie i agresywnie wyglądający z 1.5 TSI, bo tylko to kupisz w podanym budżecie to śmiech na sali. Kupuj Formentora [emoji23]

Cena 160-180k za małego suwa wydaje się absurdalna. Fakt jest jednak taki, że w tej cenie obecnie wcale za dużo nie można powybierać. Zwłaszcza w autach koncernu stellantis. wysokie ceny można tłumaczyć w Alfie i DS aspiracjami do marek premium, to Peugeot 308 golas w cenie 96tys, 308 hybryda startujący w cenniku od 146tys, czy 3008 130tys, 3008 hybryda od 183 tys to przesada. Przy tych cenach atrakcyjnie zaczyna wyglądać oferta seata czy skody. być może to kwestia tego, że jeszcze nie zmienili cenników. Inna kwestią warta odnotowania jest fakt, że w zeszłym roku koncerny zanotowały całkiem wysokie zyski i to przy spadku sprzedaży i dodatkowych karach za emisję CO2. Gdzieś widziałem artykuł, że średnia marża producencka w zeszłym roku wzrosła z 5 do 12%.

Ostatnia edycja:
Radzę przyjacielu zainteresować się co się dzieje z infotainmentem w Formentorze. Na grupie facebookowej ludzie cesje robią, bo to nieuzywalne jest ten system tam. Notorycznie sypie błędami, wyłącza kamerę cofania/czujniki, rozpina telefon po BT, a kolejne OTA od lat niecnie daja. To zupełny bubel, a deska rozdzielcza to jakaś jakościowa kpina. Ale żeby to wiedzieć to należy się choć trochę interesować motoryzacja. A Formentor tak groźnie i agresywnie wyglądający z 1.5 TSI, bo tylko to kupisz w podanym budżecie to śmiech na sali. Kupuj Formentora [emoji23]

Tak się składa, że intersuję się motoryzacją i nie musisz do mnie zagadywać pierwszy raz na tym forum, próbując od razu wykazać swoją wyższość. Nie pisz więc do mnie per "przyjacielu", bo to nijak nie pasuje w tej sytuacji.

Formentor dobrze wygląda w cennikach (2.0 TSI i 4x4 w całkiem niezłej cenie). Infotaimnent w VW ogólnie szwankuje. Jak będzie pracował w Tonale, to się dopiero dowiemy, tak jak i o cenie nowego modelu Alfy. Obym rzeczywiście się mylił, że cennik będzie zaczynał się od 160 tys. zł.

Ostatnia edycja:
Formentor dobrze wygląda w cennikach (2.0 TSI i 4x4 w całkiem niezłej cenie). Infotaimnent w VW ogólnie szwankuje. Jak będzie pracował w Tonale, to się dopiero dowiemy, tak jak i o cenie nowego modelu Alfy. Obym rzeczywiście się mylił, że cennik będzie zaczynał się od 160 tys. zł.

Porównywanie cen Tonale do Formentora, choć wydaje się logiczne z punktu widzenia usportowionego charakteru obydwu wozów nie jest do końca sprawiedliwe. Cupra to marka na dorobku, widać że ma promocyjny cennik i ceny są bardzo atrakcyjne - 137 tys za TSI 150KM w automacie czy 155 tys. za 2 litrówkę to brzmi jak okazja i tak jest w istocie. Ciekawe jest to, że obecnie Cupra nie ma w ofercie żadnej hybrydy a pomimo tego ceny potrafią utrzymać na tak atrakcyjnym poziomie, bo zależy im na wzroście popularności Cupry nawet za cenę kar za emisję.
W Alfie sytuacja wygląda inaczej - mają ograniczenia produkcji, Tonale jest nowością więc napaleńcy i tak kupią...Dodatkowo marka musi zarabiać bo Francuzi gniotą o wyniki finansowe. Jedynym wyjściem jest wysoka marża a co za tym idzie i cena.
Jeśli nie zależy komuś na marce to Cuprę można brać w ciemno - fatalne wnętrze i dotykowe przyciski można za te pieniądze przeżyć - grunt że w odróżnieniu od Mazd i innych japońców są porządne silniki i osiągi, prowadzenie też przyzwoite. Oczywiście będzie brakować nieco emocji i doznań estetycznych ale przecież Alfa będzie taka droga....

Tak się składa, że intersuję się motoryzacją i nie musisz do mnie zagadywać pierwszy raz na tym forum, próbując od razu wykazać swoją wyższość. Nie pisz więc do mnie per "przyjacielu", bo to nijak nie pasuje w tej sytuacji.

A wiesz ile się czeka na Formentora do produkcji?

Porównywanie cen Tonale do Formentora, choć wydaje się logiczne z punktu widzenia usportowionego charakteru obydwu wozów nie jest do końca sprawiedliwe. Cupra to marka na dorobku, widać że ma promocyjny cennik i ceny są bardzo atrakcyjne - 137 tys za TSI 150KM w automacie czy 155 tys. za 2 litrówkę to brzmi jak okazja i tak jest w istocie. Ciekawe jest to, że obecnie Cupra nie ma w ofercie żadnej hybrydy a pomimo tego ceny potrafią utrzymać na tak atrakcyjnym poziomie, bo zależy im na wzroście popularności Cupry nawet za cenę kar za emisję.

Coś dzwoni, ale chyba nie w tym kościele.

Cupra nie ma hybrydy? A Formentor 1.4 e-Hybrid o mocy 204 lub 245 KM?
A elektryczna Cupra Born?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Chodziło mi konkretnie o Formentora. W najnowszym cenniku nie mają żadnej hybrydy choć oczywiście wcześniej była. Widocznie się nie sprzedawała.

Witam, widziałem dzisiaj oficjalny cennik i nawet go mam.
Cena startuje od 180 tys plus 4 opcje od 2.5 do 11 tys
Także tanio nie będzie....
A co do samego silnika wyglada skromnie 130 KM i 20 w prądzie
Prędkość max 200 przyspieszenie 9,6
Do stelvio ma się ni jak ....
Wyposażenie bez rewelacji jedyne fajerwerki to lefelktory matrix
Napewno giuli nie zamienił bym na to cudo

Masz pewnie cennik First Edition. Wersje regularne będą startowały od niższego pułapu.

Trochę to przypomina to co się działo z Lancia... Znaczki na amerykańcu, niczego specjalnego, mała planowana sprzedaż, brak zaangażowania w sprzedaż, ceny z sufitu na te parametry, powolne wygaszanie marki.

Zdecydowanie lepiej Stelvio kupić.

Amortyzatory
Powrót