Nie przeczytałeś chyba danych technicznych i tego co pisałem powyżej i co sam przytaczałeś- wersja elektryczna przyspiesza katalogowo w 9s a spalina w 8,9. Elektryk waży prawie 1600 kg-chcę ujrzeć jego zwinność w zakrętach przy takiej masie, na tym zawieszeniu i rozstawie osi. Dupa będzie odpadać ze śmiechu.Przy tym wyliczeniu popełniasz bazowy błąd, gdyż porównujesz markę pospolitą z marką premium.
Część różnicy w cenie to dopłata do premium a reszta to dopłata go elektryka. Toyotę możesz porównać z Fiatem a do Alfy równaj Lexusa.
Drugi minus porównania to pełna przewaga elektryka w osiągach i komforcie pracy napędu - to trudno jest wyliczyć ile to jest warte.
Co do 600tki to jednak wykończenie jest gorsze niż w Alfie. W prowadzeniu różnica też będzie duża. Akurat Fiat elektryczny jest dość drogi ale hybryda jest już z sensem wyceniona.
Przy twoim wyliczeniu kosztów bierzesz już pod uwagę prąd po podwyżkach ale co do benzyny to raczej będzie drożeć nie tanieć. Jak zaczną realnie doliczać opłatę emisyjną do paliwa a która już jest w cenie prądu - to wszystkie wyliczenia będą wyglądały dużo korzystniej dla elektryka.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Komfort pracy napędu to jego płynność i to samo ma hybryda- nic nie szarpie ciągnie od dołu, żadnych turbodziur itp.
Dalej nurtuje mnie pytanie, co premium dostanę za 140 czy 166 tys skoro do "lepszych" materiałów trzeba dopłacać w pakietach. Za powyższe pieniądze dostaniesz auto z materiałami gorszymi niż klasy alfy mito, w białym kolorze bo nawet każdy inny lakier dodatkowo kosztuje.
To takie potencjalne premium jak se dokupisz, tam też mówiono że jest premium i miałem dysonans poznawczy jeżdżąc tym na co dzień gdzie to premium jest, gdzie go szukać. Auto przez krótki czas przyciągało spojrzenia i tyle bo było na rynku nowe.
A w juniorze i tak będziemy mieli twardy kokpit i panele drzwi (a tylne twarde w całości) i wspomniany już zlepek wyposażenia wnętrza od wyświetlacza z corsy po klamki z tipo. I żeby nie było - w Lexusie LBX jest niewiele lepiej a ilość miejsca z przodu tragiczna (choć przynajmniej kokpit jest miękki ale to ma i zwykły yaris). Nie przeczę junior jest inaczej narysowany niż fiat 600 czy jeep i mniej wieje tandetą ale podaj proszę przykłady tych premium elementów.
Jak napisałem powyżej - za energię nie płacisz podatku akcyzowego i bądź pewny że wraz z pojawieniem się opłat emisyjnych i on się pojawi w różnej formie czyniąc te wyliczankę podobną choć z czasem te dane będą się schodzić chociażby poprzez kolejny etap cafe który sprawi że spalinowe auta za 4 miesiące znów podrożeją.
I nie dyskredytuję napędu elektrycznego jako takiego - ma to sens ale niekoniecznie dziś.
Ostatnia edycja: