Alfa Romeo Milano

Na stronie jest już dostępny konfigurator, więc można sobie poklikać. Junior za 129tys już całkiem dużo oferuje, ale 4 kliknięcia i na liczniku pojawia się 165tys. a to już niemało. Ciekawostka wersja podstawowe i specjale różnią się scudetto oraz felgami, do wersji nie-specjale nie można dobrać felg od "specjale". wersję EV dobiłem wyposażeniem do... 220tys. zł i to tą słabszą 156KM, bo mocniejszej jeszcze nie ma w konfiguratorze. Następna ciekawostka, w materiałach z premiery widać Juniora na felgach 20", na razie w konfiguratorze max. to 18". Czyżby alfa miała "schowaną" jakąś wersję QV? Czy zgodnie z obecnym trendem skończy się a wprowadzeniu pakietu QV-line :) ???
.

Koła 20 " będą pewnie zarezerwowane dla wersji Veloce. Trzeba przyznać, że z opcjami jest totalna bieda - właściwie dwa pakiety w chorej cenie które wiele nie wnoszą oprócz podbijania ceny. Samochód klasy premium a nie można dobrać skórzanych foteli ani porządnego nagłośnienia ?
Można przymknąć oko na 4 głośniki w bazowym Fiacie ale w Alfie za 170 tys. to już przegięcie.
Widać, że model zbyt mocno korzysta w siatek opcji Fiata 600 i Jeepa, dla Alfy nie chciało im się mocniej poszerzyć listy opcji. Mam nadzieję, że z czasem naprawią ten błąd.

Nie rozumiem skąd to zdziwienie, przecież to AR jaką znacie od dawna ;)

Koła 20" wiszą przecież w cenniku tylko dla wersji Veloce.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem skąd to zdziwienie, przecież to AR jaką znacie od dawna ;)
Co znamy od dawna, rozwiń swoją wypowiedź. Nie piszę tu o kamerach 360 czy autonomicznej jeździe albo innych bzdetach. W każdej Alfie jak dotąd była możliwość domówienia skórzanej tapicerki czy lepszego systemu audio. Fakt, że w Tonale było to już powiązane z drogimi pakietami ale tutaj takie opcje już wcale nie występują. Otwieranego szklanego dachu też chyba nie ma.

Jest opcja szklany dach za 6500, ale czy jest otwierany - nie znalazłem info.

Co znamy od dawna, rozwiń swoją wypowiedź. Nie piszę tu o kamerach 360 czy autonomicznej jeździe albo innych bzdetach. W każdej Alfie jak dotąd była możliwość domówienia skórzanej tapicerki czy lepszego systemu audio. Fakt, że w Tonale było to już powiązane z drogimi pakietami ale tutaj takie opcje już wcale nie występują. Otwieranego szklanego dachu też chyba nie ma.

witamy w koncernie Stellantis.
zapomnijmy o cechach, wyróżniających alfę romeo.

Dzisiaj na zlocie Forzaitalia można było zobaczyć Alfa Romeo Junior na żywo. Wygląda nowocześnie i świeżo, może trochę za mało charakterystycznie z przodu jak na Alfę ale w tłumie nie będzie ginęła.
Wystawiona była wersja elektryczna z fotelami kubełkowymi z alkantarą z czerwonymi akcentami, co dawało ciekawy efekt wizualny. Kokpit wizualnie atrakcyjny aczkolwiek dość oszczędnie wykończony, miękki materiał tylko na najbardziej narażonych na kontakt z ciałem pasażera miejscach (front deski, część tunelu i środek boczków drzwi).
Dobra pozycja za kierownicą, miejsca jak na klasę B sporo. Bagażnik słuszny, chociaż dolna półka pod którą było miejsce na kable i inne drobiazgi ogranicza wykorzystanie całej przestrzeni.
Czuć trochę francuza - klamki wewnętrzne były wprawdzie z Fiata ale już wszystkie przełączniki włącznie z manetkami to dawne PSA.
Montaż solidny (wiadomo - nasza fabryka), ciekawy jestem jak to będzie jeździć.

(...) na zlocie Forzaitalia można było zobaczyć Alfa Romeo Junior na żywo. Wygląda nowocześnie i świeżo, może trochę za mało charakterystycznie z przodu jak na Alfę ale w tłumie nie będzie ginęła. (...)
Czuć trochę francuza - klamki wewnętrzne były wprawdzie z Fiata ale już wszystkie przełączniki włącznie z manetkami to dawne PSA.
.

Nic dodać, nic ująć. Dla mnie to klon jakiegoś peżota. W niczym już kompletnie nie przypomina alfy romeo.

Nic dodać, nic ująć. Dla mnie to klon jakiegoś peżota. W niczym już kompletnie nie przypomina alfy romeo.

Nie masz racji, właściwie w niczym nie przypomina Peugeota oprócz przycisków. 80 % użytkowników tego nie zauważy.
Wszystkie większe elementy wnętrza są typowe dla Alfy z wyjątkiem paneli drzwi które są współdzielone z Jeepem/Fiatem 600.
Jedyne co mi się nie podoba to brak Alfowskiego selektora trybów jazdy. Tryby DNA są jak w każdej nowoczesnej Alfie ale selektor trybów jazdy to zwykły przełącznik jak w Fiacie/Jeepie.
Zreszta najważniejsze jak będzie jeździć.
Dopiero po przejażdżce będzie można ogłosić werdykt czy to Alfa czy nie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Hyhy, Stellantis zapewne moczy się w nocy ze stresu, nerwowo wyczekując werdyktu szanownego gremium :) :P.

Hyhy, Stellantis zapewne moczy się w nocy ze stresu, nerwowo wyczekując werdyktu szanownego gremium :) :P.

Po co ten komentarz? to są oceny potencjalnych klientów. Duża szansa na to, że te opinie są szersze, a zatem mogą wpływać na sprzedaż modelu. Jeśli my tak uważamy, statystycznie inni też mogą podobnie uważać. To jak exit poll wyborczy.

Wszystkie większe elementy wnętrza są typowe dla Alfy

https://autogaleria.pl/alfa-romeo-junior-ibrida-2024-test-opinia-ciekawostki

"Recykling części z grupy Stellantis jest ogromny: klamki, przełączniki, dźwigienki kierunkowskazów i wycieraczek, a nawet przycisk startera są tutaj identyczne, jak w wielu innych modelach.

Nie mogę przeboleć zwłaszcza wspomnianych przełączników kierunkowskazów/wycieraczek. Te archaiczne już manetki z czasów dawnego PSA są nijakie i nie pasują do tego wnętrza. Co gorsza, Stellantis ma nowe rozwiązanie (stosuje je chociażby w modelu e-C3/Crossland/3008), ale tutaj go nie znajdziemy. Szkoda."

- - - Updated - - -

Swoją drogą w temacie Juniora sportowej marki Alfa Romeo posłuchałbym wywiadu z głównym konstruktorem

Bez jaj, to już nie jest sportowa marka, skoro nawet legendę T33 Stradale zeszmacili tym butikowym wozikiem. Giulia i Stelvio to jest testament AR i dziękować Sergio, o którym się na tym forum różnie wypowiadałem, że dał nam okazję kupić coś fajnego i się tym cieszyć. Teraz to nie będzie niczego.

.
Nie mogę przeboleć zwłaszcza wspomnianych przełączników kierunkowskazów/wycieraczek. Te archaiczne już manetki z czasów dawnego PSA są nijakie i nie pasują do tego wnętrza.
Faktycznie. Takie same mam w swoim Pugu 308, który jest sprzedawany od 2007 roku.
O ile się nie mylę to w poprzedniej generacji były takie same. :-D

Faktycznie. Takie same mam w swoim Pugu 308, który jest sprzedawany od 2007 roku.
O ile się nie mylę to w poprzedniej generacji były takie same. :-D

Przynajmniej od 1998 roku, bo w 206-ce też były. Dobrego rozwiązania nie zmienia się.

"Stellantis ma nowe rozwiązanie (stosuje je chociażby w modelu e-C3/Crossland/3008)" - to zmienia się czy nie? :)

https://autogaleria.pl/alfa-romeo-junior-ibrida-2024-test-opinia-ciekawostki

"Recykling części z grupy Stellantis jest ogromny: klamki, przełączniki, dźwigienki kierunkowskazów i wycieraczek, a nawet przycisk startera są tutaj identyczne, jak w wielu innych modelach.

Pisałem, że przełączniki i przyciski są francuskie. Klamki wyglądają na przeniesione z Tipo. To przykre ale nie kluczowe.

Bez jaj, to już nie jest sportowa marka, skoro nawet legendę T33 Stradale zeszmacili tym butikowym wozikiem. Giulia i Stelvio to jest testament AR i dziękować Sergio, o którym się na tym forum różnie wypowiadałem, że dał nam okazję kupić coś fajnego i się tym cieszyć. Teraz to nie będzie niczego.

Trochę przesadzasz. Po pierwsze w klasie B kompromis i dzielenie platformy to norma. Marudzić to będzie można jak przyszła Giulia będzie miała płytę i połowę wnętrza z Peugeota. Chociaż tak naprawdę za STLA Large - bo na niej powstanie nowe Stelvio i Giulia odpowiada raczej dawne FCA skoro zrobili już na niej Dodge i Jeepa.
Żabojady w tej wielkości wozów nie mają doświadczenia.

Żeby nie było, że tylko Stellantis tak robi. W grupie VW jest tak samo. Manetki od lat te same z drobnymi zmianami stylistycznymi, aktualnie te same w najtańszym Seacie Ibizie, najdroższym VW Tuareg R, w dostawczym Crafterze. Audi z Porsche mają tak samo funkcjonalne manetki z mocno zmienioną stylistyką.
To jest auto klasy B, więc to czepianie się traktuję mocno na siłę. Bardzo ciekawy jestem jak to wygląda na żywo. Wrocław oczywiście (poddaje się) ostatni.

Amortyzatory
Powrót