• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Alfa Romeo Gluietta Sport Wersja

• Autor wątku Autor wątku XJ6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dołączyłem do grona pomalowanych na czerwono zacisków. Otóż wczoraj wziąłem się i pomalowałem Foliatekiem racing rosso. Efekt super! wszystkim wahającym się polecam.
Trochę technikalów.
Ktoś tu pisał, że robota łatwa, lekka i przyjemna i że 4 godzinki i opierdzielone. Ok. może. Ja mam swoje zdanie.
Jak ktoś to roni w warunkach domowych to robota każdego koła osobno. Podnośnik, zdjęcie koła, czyszczenie zacisku, oklejanie, przygotowanie farby, malowanie minimum dwa razy, oczekiwanie na wyschnięcie, założenie koła i od nowa. Tak cztery razy. Na koło trzeba przeznaczyć ok. 2 godzin. Przy czym np. czyszczenie i oklejanie zacisku z tyłu trwa dłużej niż tego z przodu.
Poza tym zgodnie z instrukcją trzeba minimum 15 minut odczekać na nałożenie drugiej warstwy. Przy tych temp co są teraz, czyli bardzo wysokich uważam, że nawet 30 to za mało. Mnie to może zajęło więcej czasu, bo chciałem to zrobić dokładnie, nie umazać klocków, sprzężyn i przewodów czy zaworka. Miało być "prawie jak w Brembo".
Mnie to zajło w zasadzie cały dzień. zacząłem gdzieś między 10-11 a skończyłem ok. 20. Oczywiście w tym był obiad, czekanie aż wyschnie. Może bez pośpiechu, ale cały dzień wokół tej zabawy chodziłem. Zależy też kto co i jak chce pomalować. Ja chciałem pomalować cały zacisk, tam gdzie go też nie widać z zewnątrz, a nie tylko opierdzielić co widoczne i tyle. Miało to wyglądać w miarę profesjonalnie. I wyszło naprawdę fajnie:)

Aha zestaw do malowania jest bardzo wydajny. Zużyłem mniej niż połowę farby z jednego zestawu do malowania. To pierwsze zdjęcie to dopiero pierwsza warstwa była nałożona.

Załączniki

• 20190607_144124.jpg
    20190607_144124.jpg
    96.5 KB · Wyświetleń: 9
  • 20190608_095847.jpg
    20190608_095847.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 9
  • 20190608_095831.jpg
    20190608_095831.jpg
    71.4 KB · Wyświetleń: 8
  • 20190608_095839.jpg
    20190608_095839.jpg
    84.2 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnia edycja:
Ładnie się prezentuje, dobra robota :)

Parę dodatków. Proszę o nie komentowanie czy to pasuje czy nie. Mnie pasuje. Trochę ożywia wnętrze. Może kogoś to zainspiruje i też sobie takie coś sprawi. Robotę robią te nakładki na drzwiach. Całą połać drzwi z wyjątkiem klamki jest czarna, więc takie coś daje fajny efekt. Wykonane z blachy stalowej. Kupione na znanym portalu. Mam jeszcze jedną drobnostkę do naklejenia, ale nie miałą już czasu się bawić z naklejeniem. Sprężynki do autootwierania klapy wyglądają jak na fotce.

- - - Updated - - -

Nie wiem. Dam znać na jesień. Ale wygląda ja na solidne. Na polskich forach nie ma narzekan na nie. Ktoś tam coś znalazł na forach zagr ale niż więcej nie wiem. Felgi są z polskiej dystrybucji, mają gwarancje. A wzór jest na podobieństwo włoskich co mi bardzo odpowiada.

Po sezonie jazdy na tych felgach mogę jej polecić . Nic się z nimi nie dzieje. Bez uwag. Żadnych wad.

Załączniki

• 20200131_131257.jpg
    20200131_131257.jpg
    70.1 KB · Wyświetleń: 10
  • 20200131_131239.jpg
    20200131_131239.jpg
    77.1 KB · Wyświetleń: 11
  • 20200131_131316.jpg
    20200131_131316.jpg
    44.8 KB · Wyświetleń: 9
  • 20200131_131341.jpg
    20200131_131341.jpg
    123 KB · Wyświetleń: 9
  • 20200131_131330.jpg
    20200131_131330.jpg
    72 KB · Wyświetleń: 9
  • 20200131_131437.jpg
    20200131_131437.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:
Dwa jeszcze.

Załączniki

• 20200201_114935.jpg
    20200201_114935.jpg
    124.6 KB · Wyświetleń: 10
  • 20200201_114958.jpg
    20200201_114958.jpg
    173.6 KB · Wyświetleń: 8
Cześć :D Można prosić zdjęcie samochodu od boczku na tych czerwonych zaciskach? Bo się przymierzam na wiosnę :rolleyes:

Dzień dobry po przerwie.
Moja Alfa Red dobija do 60000 km. Z tego tytułu już zamówione wszystkie filtry i olej Motul X-clean 5W-40:) Plus świece NGK. Gwarancja się skończyła, więc pierwszy serwis, który robię samodzielnie:) Zapewne przyszły kupujący będzie marudził, że auto nie całkiem serwisowane "w serwisie", ale trudno. Już ma dość tych serwisów. Mam warunki do tego i sam zrobię to nie gorzej. Multiecu też jest, więc nie ma co, trza działać.
Auto obecnie, nie zapeszając, wciąż bez przygód i awarii. Wygląda jak nowe. Nadal pali niecałe 10 l LPG plus szklankę 95PB, a czasem i 98PB na 100 km:):):), więc jest spoko.
I opony w week zmieniłem na letnie, a tu zima wróciła heheh

- - - Updated - - -

Cześć :D Można prosić zdjęcie samochodu od boczku na tych czerwonych zaciskach? Bo się przymierzam na wiosnę :rolleyes:

Ok, postaram się zrobić i wstawić po myciu. Ogólnie po malowaniu farbą do tego przeznaczoną nic się z tym nie dzieje. Trzyma się zacisków, trzyma też cały czas kolor, nie odbarwia się. Poza tym pył z klocków dobrze się myje z zacisków, bo są śliskie po malowaniu i pył się tak w nie nie wgryza. No i dobrze wygląda "ala Brembo" haha Ja polecam.

Wersja kolorystyczna piękna :o
Gdzie kupowałeś te sprężynki do automatycznego otwierania klapy, pasuje to plug&play, czy trzeba coś rzeźbić?

Tak, pasuje plug and play. Bardzo fajna spraw. bardzo przydatny gadżet. Od czasu montażu sprężyny ciut osłabły, ale i tak klapa otwiera się z guzika na pilocie. Kupiłem na Ebayu. Cos około 90 zł. Montaż banalny. Warto.

Hej,

Jak wygląda montaż takiej siatki po stronie pasażera przy tunelu środkowym?

Prosto. Na wkręty dostarczone razem z siatką. Trzeba ustawić siatkę w wymaganej pozycji i przekręcić. Siatka u mnie robi cały czas, bo często tam wkładam telefon jak podłącza do np do usb

No i 60000 przeleciało. Z tego tytułu zrobiłem serwis we własnym już zakresie. Poszło gładko i miło. ASO nie zarobiło, ja jestem spokojniejszy, że nic nie popsują:) Tylko wpisu brak w książce serwisowej, ale to akurat przeżyje.

75000 km za mną. Dziś serwis gazu. Wymienione filterki i oringi. LPG jest, a jakoby go nie było:) Instalacja chodzi idealnie, odpukać, żadnych problemów.
Samo auto również bez żadnych problemów. Kompletnie nic niepokojącego się nie dzieje. Żadnych stuków, puków i innych historii. Jedynie spaliło się ogrzewanie prawego lusterka. Wymienione i wszystko gra:):):)

Tylko się cieszyć taką jazdą.
Jak po czasie trwałość alu dodatków?

[MENTION=86737]alehandro[/MENTION] wszystkie dodatki ok, żadnych oznak zużycia:)

Dziś kolejny już serwis, tym razem po w sumie 77000 km:
- olej Motul X-clean 5W-40 plus filtr oleju,
- filtr powietrza i przeciwpyłkowy,
- odgrzybianie i oznowanie klimy (klimę sprawdzałem latem - dobili raptem ze 20 gramów po 4 latach użytkowania auta),
- wymieniłem po raz pierwszy (!) komplet wycieraczek do szyb, uszczelki pociągnięte grubo silikonem,

- zmieniłem koła na zimowe i zrobiłem przegląd techniczny, na którym diagnosta orzekł, że "auto nówka sztuka nieśmigana" hehehe

Podsumowanie po 77000 km: auto śmiga jak nowe, żadnych luzów w zawieszeniu:) (obym nie zapeszył), nadal spala 9,97 l LPG i szklankę benzyny na 100 km. Jak się dba, tak się ma:) I oby tak bezawaryjnie do następnej relacji:)

EDIT:)
- wymienione jeszcze świece po raz kolejny na NGK Iridium:)

Wszystko zrobione samodzielnie, auto ASO nie widziało. Sama przyjemność:)

Ostatnia edycja:
No z tym jak sie dba tak się ma zycie nauczyło mnie, że nie zawsze jest tak pięknie :)

Jak po 70k pióra zmienione to szacun. Albo klimat jak w californi albo masz jakieś zabezpieczenie żeby na zamarznietych szybach wycieraczki się nie włączyły ;)

Ja ma takie wrażenie, że wycieraczki na 1 montaż są najtrwalsze. W poprzednich autach też tak miałem.
Z tym włączaniem jak są zamarznięte, to u mnie się nie włączą nawet jak są na auto, bo żeby pierwszy raz ruszyły, muszę je kliknąć wajchą, żeby je wzbudzić.
Poważnie bardzo dbam o czystość szyby, płyn schodzi u mnie "jak woda", każdy kurz mi przeszkadza, więc niemal codziennie używam wycieraczek i dopiero teraz osłabły, zaczęły smużyć, więc wymieniłem:) Myślę, ze 77000 jak na wycieraczki to świat! Zobaczymy co umie Motgum premium:)

Lalunia

Załączniki

• A2.jpg
    A2.jpg
    152.3 KB · Wyświetleń: 16
  • A1.jpg
    A1.jpg
    132.5 KB · Wyświetleń: 17

Bardzo ładnie wygląda. A koniczynka jest dlatego, że to wersja Sport? W mojej z 2017 już nie ma, bo koniczynka od 2016 została zarezerwowana dla najmocniejszych wersji, więc praktycznie dla Giulii i Stelvio Q, a najmocniejsza Giulietta 240KM została nazwana Veloce. Dziwna ta polityka fabryki - widziałem jeszcze w zeszłym roku u dealera Giuliettę Veloce z silnikiem diesela 170KM ...

Chłopaki... Nie, koniczynka dlatego, że mi się podoba. I tylko dlatego. Nie chcę z niej zrobić QV ani nic innego. Po prostu ten element tak mi się podoba, jako zupełnie nietypowy w spotykanych autach, że sobie kupiłem oryginały i nakleiłem:)
Był tu taki temat czy "wolno" naklejac koniczynki na nie-QV hehe no bzdura. Niech sobie każdy nakleja co chce i gdzie chce, nawet na czoło!
Mnie się koniczynka zielona podoba, jest to fajny element dekoracyjny, a że moja nie udaje QV to każdy wykapuje, bo nie ma podwójnego wydechu. Nie zrobię ze 1.4T-jet QV-ki:)

Amortyzatory
Powrót