[Giulietta] Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Realiści biorą po uwagę realia, a słyszę tu zachcianki typu stare Busso w Giuliettcie.

To nie ja mam takie "zachcianki".

Auto Motor und Sport poważną redakcją, obiektywne testy ? ... rozbawiłeś mnie.

http://www.youtube.com/watch?v=UWiY1Tlifn8

Czy taki test robiony przez właśnie tą redakcję wspólnie z TV VOX nie wygląda poważnie, obiektywnie i profesjonalnie?!

Poza tym ile numerów tego czasopisma przeczytałeś w wersji niemieckiej, (a różni się ona dość mocno od naszej) że masz taką opinię o tej gazecie? Testowali też Giuliettę i nie było to porównanie stricte tabelowe a wręcz przeciwnie odnosili się w nim zarówno do historii, jak i stylu alfy.

W październiku będzie można już zobaczyć DS4 :). Jak dla mnie jedyny konkurent dla Giulietty, ale ze zdjęć wygląda gorzej niż DS3, a więc i gorzej niż Julka. Na pewno przejdę się do salonu Citroena, to będę mieć porównanie.

przepraszam, że się ośmieliłem

E tam nie masz za co przepraszac

(rozumiejąc ironię)
W październiku będzie można już zobaczyć DS4 . Jak dla mnie jedyny konkurent dla Giulietty, ale ze zdjęć wygląda gorzej niż DS3, a więc i gorzej niż Julka. Na pewno przejdę się do salonu Citroena, to będę mieć porównanie.

Dla mnie DS3 korzystniej wygląda niż Mito. Czy DS4 będzie wyglądał lepiej od Giulietty dowiemy się po pierwszych salonowych egzemplarzach.

Czy ja wiem czy ten DS3 taki świetny.
Widziałem toto kilka razy na ulicy i jakiegoś super wrażenia na mnie nie zrobił.
O wiele lepiej prezentował się na zdjęciach. Ot, takie wozidełko.

MiTo robie dużo lepsze wrażenie na żywo niż DS3

>http://www.youtube.com/watch?v=UWiY1Tlifn8
>Czy taki test robiony przez właśnie tą redakcję wspólnie z TV VOX nie >wygląda poważnie, obiektywnie i profesjonalnie?!

Poza tym ile numerów tego czasopisma przeczytałeś w wersji niemieckiej, (a różni się ona dość mocno od naszej) że masz taką opinię o tej gazecie? Testowali też Giuliettę i nie było to porównanie stricte tabelowe a wręcz przeciwnie odnosili się w nim zarówno do historii, jak i stylu alfy.

159 to nadal kloc i ten test tego nie zmienił. Szczególnie, że raczej nie przekonał do siebie jakieś specjalnej rzeszy nabywców.

Wystarczy mi, że widzę co oni publikują od dokładnie 2 polskiego numeru, czyli od ok. 20 lat.
Żyjemy w Polsce czy za granicą ? Mógłbym ci podać dziesiątki przykładów na to, że gazetki typu AB i AMuS nie nadają się nawet na papier toaletowy, bo mają za twardy papier.
A ile ty przeczytałeś numerów Quattroruotte czy EVO, że pytasz o niemieckie AMuS? Powołując się na niemieckie, sam przyznajesz, że polskie nadaje się do kosza. Zastanawiam się czy ktokolwiek jeszcze to kupuje. Nawet Maznas przeszedł do nowego pisma (CARS ?).

MiTo robie dużo lepsze wrażenie na żywo niż DS3
Citroen to moja kolejna ulubiona marka ale DS jest na siłę wykreowanym C3 na niby odlotowe auto. "Odlotowość" przejawia się głównie w innym słupku obwódce grilla i ledami w zderzaku. Tutaj jakby też citroen się pogubił-daleko tym autom do rewolucyjnych rozwiązań czy przełomowej stylistykijakie miały DS y z lat 60 a nawet CX czy XM-y (choć zrozumiałe że teraz jest trudniej czyms nowym zaskoczyć) ale próbują na siłę do tego nawiązywać Taki sam środek jak w c3 choć nie wnikałem w możliwości tzw. personalizacji czyli doboru różnych zestawów kolorków itp bo to pierdoły. Nie wiem jak z jakościa tworzyw po dłuższym czasie ale w wersji która stała rzucało się sporo błyszczącego czarnego plastiku takiego jak dookoła radia w julce. Zegary na żywo wyglądają dość tandetnie pomieszane wskazówki z wskaźnikami diodowymi ale i tak nieźle że są przed kierowcą a nie na środku. Generalnie szału nie ma.
W K-cach salony citroena i AR są pod jednym dachem można sobie spokojnie porównać.
No i cena bo może jednak ma to znaczenie: zaczynało się od 58 tys za wolnossącego 1,4 95 KM z 5 biegową skrzynią z przeciwmgielnymi i tempomatem ale za to bez klimy(+4 tys).W stosunku do podobnego miciaka z 6-biegami i klimą to jednak 5 klocków więcej. Też jest radio, esp i dużo poduch(oprócz kolanowej). Do wyboru bodajrze jeszcze dwa diesle i doładowana benzyna 150 KM.
A jeszcze niedawno citroen dążył do germańskiego wizerunku (nawet w reklamach mówili C-funf ) ciekawe ile z tego będzie w DS4.

Ostatnia edycja:
A jeszcze niedawno citroen dążył do germańskiego wizerunku (nawet w reklamach mówili C-funf ) ciekawe ile z tego będzie w DS4.

Co nie zmienia jednak faktu, że takiego zawieszenia jak w C5 i takiej tylnej szyby, czy też stałego korpusu kierownicy w niemieckich autach próżno szukac. Fakt faktem kreowanie C5ki na niby niemieckie auto było dziwne- znając zwłaszcza mentalnośc żabojadów.

159 to nadal kloc i ten test tego nie zmienił. Szczególnie, że raczej nie przekonał do siebie jakieś specjalnej rzeszy nabywców.

Wystarczy mi, że widzę co oni publikują od dokładnie 2 polskiego numeru, czyli od ok. 20 lat.
Żyjemy w Polsce czy za granicą ? Mógłbym ci podać dziesiątki przykładów na to, że gazetki typu AB i AMuS nie nadają się nawet na papier toaletowy, bo mają za twardy papier.
A ile ty przeczytałeś numerów Quattroruotte czy EVO, że pytasz o niemieckie AMuS? Powołując się na niemieckie, sam przyznajesz, że polskie nadaje się do kosza. Zastanawiam się czy ktokolwiek jeszcze to kupuje. Nawet Maznas przeszedł do nowego pisma (CARS ?).

Polskiego AMiS nie czytam bo jest tam zbyt dużo testów aut, które mnie nie interesują a poza tym robili zbyt mało sami, jako polska redakcja a za dużo było zżynania z krajów o innej mentalności, innym profilu kierowcy i zdecydowanie innych drogach. Quattroruotte też nie czytam bo włoskiego jeszcze na tyle nie znam ale słyszałem trochę pozytywnych opinii na ten temat. Evo sporadycznie przeglądam w sieci i też jest ok.

Odnośnie "klocowatości" 159 mogę się zgodzić jedynie w kwestii nadwagi i słabszych osiągów przez to w porównaniu ze 156 w podobnych konfiguracjach. Jeśli chodzi o wygląd to jednak uważam, że przy tym aucie wiele innych po prostu gaśnie w oczach.

Giulietta może się lepiej sprzedać niż 159 bo to inna klasa cenowa, inny docelowy klient a i w mediach o niej głośniej. Co do wyglądu powiedziano tutaj aż nadto więc nie ma się co na ten temat rozwodzić.

Fajnie, że Alfa doczekała się swojego "tiptronica" ;)

Zadam może głupie pytanie, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z klasycznymi automatami - w jaki sposób zachowuje się automat z suchym sprzęgłem przy postoju na światłach? Mamy tryb D - skrzynia jest "na luzie"? Jak to jest? Wystarczy dodać gaz i włącza się 1? Nie ma szarpnięcia?

Sorry za offtop, ale mnie to zaintrygowało... mając w pamięci ile tracę na starcie przy moim sportronicu, ciekawi mnie jak to jest w suchych dwusprzęgłówkach..

pozdr,
~tomaz

Fajnie, że Alfa doczekała się swojego "tiptronica" ;)

Zadam może głupie pytanie, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z klasycznymi automatami - w jaki sposób zachowuje się automat z suchym sprzęgłem przy postoju na światłach? Mamy tryb D - skrzynia jest "na luzie"? Jak to jest? Wystarczy dodać gaz i włącza się 1? Nie ma szarpnięcia?

Sorry za offtop, ale mnie to zaintrygowało... mając w pamięci ile tracę na starcie przy moim sportronicu, ciekawi mnie jak to jest w suchych dwusprzęgłówkach..

pozdr,
~tomaz

Nie jestem specem od skrzyń auto, ale napiszę tyle co wiem.
Dwusprzęgłówką jezdziłem tylko DSG
W trybie auto zachowuje się o ile pamiętam tak samo. Czy szarpie to juz zależy od producenta.
Dla mnie żadna rewelacja.

Jednak nalezy pamiętać, że TCT podobnie jak DSG nie jest tak naprawdę automatem (w sensie budowy), jest to skrzynia mechaniczna zautomatyzowana, dlatego zmiana przełożeń jest błyskawiczna.
Typowy automat, jest przekładnią hydrokinetyczną, tzn napęd przenoszony jest za pośrednictwem oleju przez pompę na turbinę itd.
Zalet ma wiele, ale podstawową wada jest jest mała sprawnośc i paliwożernośc (do tej pory uparcie modernizuje je Mercedes)

Tiptronic to jeszcze inna skrzynia gdzie upraszczając: napęd przenoszony jest pomiędzy stożkowymi wałkami paskami i łańcuchami, zamiast turbiny i cieczy (oleju). (Audi)

Skrzynia TCT przenosi napęd za pośrednictwem dwóch sprzęgieł suchych.
Jest wydajna, szybka i nie powoduje wzrostu spalania.

Jednak słyszy się coraz więcej głosów negatywnych na tego rodzaju skrzynie, w sensie wykorzystania sportowego auta.
Fakt jest taki, że jest obecnie "modna", zobaczymy jaki będzie jej dalszy los....
Ja osobiście nie toleruje automatów, jezdziłem róznymi, ale w samochodzie musisz czuć zmianę przełożeń, może to być skrzynia sekwencyjna, nawet z łopatkami przy kierownicy, ważne żeby były prawdziwe "biegi" bo to frajda i radocha z jazdy :)

Ostatnia edycja:
Panie moderator, kiedy się doczekamy przeniesienia tego wątku w odpowiednie miejsce?
Julka to już prototyp nie jest.

Na interii pojawiło się fajne wizualne porównanie Giulietta, Golf i Astra:

http://motoryzacja.interia.pl/samochody/news/giulietta-astra-czy-golf,1533550

Jak dla mnie to Giulietta wyglądem przewyższa znacząco Golfa i Astre.

....wiecie co...Tak patrze na te trzy fotki i powiem wam, że szkoda mi się tego golfa zrobiło:( ... Poczciwe auto, i nie jest wcale takie brzydkie na żywo, pod warunkiem, że nie stoi obok Julki, która go po prostu deklasuje. Astra ładna...ale po kolejnym z rzędu spojrzeniu staje się taka zwykła, wyważona, dostojna, niczym nie intrygująca i mało "bezczelna". Samochód jak kobieta, żeby "kręciła", musi mieć coś z dziwki... Alfa to ma (menu po ukraińsku:D).

Ostatnia edycja:
Panie moderator, kiedy się doczekamy przeniesienia tego wątku w odpowiednie miejsce?
Julka to już prototyp nie jest.

Mam nadzieje, ze nie dorzuca tego do dzialu
MiTo/159/Brera/Brera Spider

Juz MiTo w tym dziale to jakies nieporozumienie...
Powinien byc nowy dział MiTo/Giulietta. Stylistycznie obojgu daleko do Brery i 159..., przynajmniej jeżeli chodzi o przód, reszta faktycznie jest rasowo "alfowska" :).

Amortyzatory
Powrót