Fajnie, że Alfa doczekała się swojego "tiptronica"
Zadam może głupie pytanie, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z klasycznymi automatami - w jaki sposób zachowuje się automat z suchym sprzęgłem przy postoju na światłach? Mamy tryb D - skrzynia jest "na luzie"? Jak to jest? Wystarczy dodać gaz i włącza się 1? Nie ma szarpnięcia?
Sorry za offtop, ale mnie to zaintrygowało... mając w pamięci ile tracę na starcie przy moim sportronicu, ciekawi mnie jak to jest w suchych dwusprzęgłówkach..
pozdr,
~tomaz
Nie jestem specem od skrzyń auto, ale napiszę tyle co wiem.
Dwusprzęgłówką jezdziłem tylko DSG
W trybie auto zachowuje się o ile pamiętam tak samo. Czy szarpie to juz zależy od producenta.
Dla mnie żadna rewelacja.
Jednak nalezy pamiętać, że TCT podobnie jak DSG nie jest tak naprawdę automatem (w sensie budowy), jest to skrzynia mechaniczna
zautomatyzowana, dlatego zmiana przełożeń jest błyskawiczna.
Typowy automat, jest przekładnią
hydrokinetyczną, tzn napęd przenoszony jest za pośrednictwem oleju przez pompę na turbinę itd.
Zalet ma wiele, ale podstawową wada jest jest mała sprawnośc i paliwożernośc (do tej pory uparcie modernizuje je Mercedes)
Tiptronic to jeszcze inna skrzynia gdzie upraszczając: napęd przenoszony jest pomiędzy stożkowymi wałkami paskami i łańcuchami, zamiast turbiny i cieczy (oleju). (Audi)
Skrzynia TCT przenosi napęd za pośrednictwem dwóch sprzęgieł suchych.
Jest wydajna, szybka i nie powoduje wzrostu spalania.
Jednak słyszy się coraz więcej głosów negatywnych na tego rodzaju skrzynie, w sensie wykorzystania sportowego auta.
Fakt jest taki, że jest obecnie "modna", zobaczymy jaki będzie jej dalszy los....
Ja osobiście nie toleruje automatów, jezdziłem róznymi, ale w samochodzie musisz czuć zmianę przełożeń, może to być skrzynia sekwencyjna, nawet z łopatkami przy kierownicy, ważne żeby były prawdziwe "biegi" bo to frajda i radocha z jazdy