• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB

EduarDOOX8

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta
Oto mój nabytek - Giulietta 1.4 TB 120KM w kolorze Rosso Maranello - drugi właściciel; pierwszy w PL, książka serwisowa, 95tys. przebiegu

Z wyposażenia posiada m.in:
- climatronic 2-strefowy,
- czujniki parkowania tył,
- adaptacyjne ksenony,
- el. szyby, lusterka,
- hill holder, s&s itd.

Mam ją kilka tygodni, do tej pory:
- zrobiony kompletny przegląd,
- zrobiłem rozrząd mimo wpisu w książce, troszkę pod fejk podpada,
- wyczyściłem i pomalowałem zaciski,
- kupno wycieraczek, dywaników na zimę i kilka innych drobiazgów

Plany:
- kupno 18' felg na sezon letni, prawdopodobnie OEM półksiężyce grafitowe + nowe opony,
- delikatna naprawa tylnego zderzaka + malowanie,
- polerka - lakier piękny ale posiada od groma rys,
- dołożenie emulatora z USB i AUX do radia,
- być może podziałam coś z mocą, ale to "na kiedyś"

Z ciekawszych rzeczy, próbowałem wyczytać jak to jest z tym dźwiękiem przy zmianie biegów 1,2,3(konkretnie przy puszczaniu sprzęgła) i chyba ten typ tak ma ? Prawdopodobnie i tak sprzęgło z dwumasą będzie kiedyś do roboty, nie mniej było warto :)

Załączniki

• 20190831_160041.jpg
    20190831_160041.jpg
    178 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gratulejszyn!

Dzięki :D Tutaj mini relacja z czyszczenia i malowania zacisków :rolleyes: na odcień Carbon Mate
20190823_122638.jpg
20190823_123632.jpg
20190823_135610.jpg

Pora na mały update o samochodzie

Zaczniemy od pozakupowych napraw:
- wymiana anteny dachowej
- wymiana poduszki silnika od strony rozrządu

Tyle. Na liczniku stuknęło 100 tys. no chyba że mi go cofnęli :laugh:, wleciała przy okazji wymiana oleju z filtrami. Będę chciał się zabrać za ten tylni zderzak w końcu, niestety pandemia wstrzymuje przed działaniem. Między czasie wleciało kilka inwestycji, a tam:
- upragnione felgi 18' w grafitowym kolorze zakupione u Pana Rafała z Żegociny razem z oponkami Pirelli P Zero - polecam!
- wymiana radia na model Bosch LowPlus pod obsługę zmieniarki
- montaż zmieniarki WEFA z x2 USB, portem minijack, obsługą kart SD i Bluetooth

W najbliższym możliwym czasie wlecą lepsze głośniki i wygłuszenie przednich drzwi. Pomysłów jest dużo chociażby scudetto z polifta czy modyfikacja wydechu, ale to przyjdzie z czasem
1.jpg
2.jpg

Jaki to numer koloru? Niemetaliczny 289, czy metaliczne 106 albo 134.

Metalik 106b. W zależności jakie jest światło tak kolor wydaję się być inny

Dziś odebrałem samochodzik po poprawkach lakierniczych, czyli spawanie i malowanie tylnego zderzaka (był w znacznie gorszym stanie niż się wydawało, ale dopiero bo ściągnięciu było widać z czym przyjdzie walczyć), poprawki lakiernicze przed lotką i usuwanie korozji pod klapą bagażnika. Osobiście jest mega zadowolony z roboty :)

Parę zdjęć przed
11.jpg16.jpg14.jpg15.jpg

I parę po
21.jpg22.jpg23.jpg

Upgrade audio !
Postanowiłem w końcu zainwestować w lepsze głośniki bo to co tutaj montują to nieporozumienie. W poprzedniej ibizie 6l grało x2 razy lepiej przy tej samej konfiguracji glosnikow

Tak więc zleciłem wygłuszenie drzwi z przodu matami STP Black Silver i pianką K3s, poleciały tam głośniki Morel Maximo Ultra 602, a na tył zamontowałem Morel Maximo Coax 6

Mija 2 miesiąc, jak z początku myślałem żeby zainwestować też w wzmacniacz tak teraz stwierdzam, że gdy głośniki się rozegrały to na stockowych ustawieniach mają świetne brzmienie i jest on zbędny

glosniki_2.jpgglosniki_3.jpgglosniki_4.jpg

Firma której to zleciłem ma siedzibę w Krakowie, pytałem się o nią w stosownym dziale ("tele"). Mogę z czystym sumienie polecić, zostawili porządek za sobą po wykonanej robocie, nie było żadnych nieporozumień ani reklamacji, a i doradzają jak trzeba :D

Zastanawiałem się czy ta z FB robiona chwilę przed moją była forumowa :D

Ja też zazwyczaj polecam, ale po ostatnich mam wciąż niezlikwidowaną usterkę gdzie coś w drzwiach pasażera mi stuka :D

Tak, a ja widziałem twoją po mojej i sie zastanawiałęm tez czy forumowa xd Rozumiem ze juz probowali szukac co jest nie tak skoro mowisz ze usterka wciaz niezlikwidowana?

Tak, a ja widziałem twoją po mojej i sie zastanawiałęm tez czy forumowa xd Rozumiem ze juz probowali szukac co jest nie tak skoro mowisz ze usterka wciaz niezlikwidowana?

Raz coś stukało przy krawędzi to szukaliśmy i był coś poprawione. Ale potem zaczęło bliżej głośnika. Za pierwszym razem jak na złość nie udało się zademonstrować. Za drugim choć było słychać to nie chciano wyjechać ze mną na drogę gdzie też by stukało bez jakiejkolwiek muzyki. Więc muszę pojechać trzeci raz. I nie wyjadę dopóki nie będzie zrobione :D

No to życzę pomyślnych poszukiwań :D
Ostatnio zabrałem się za wymianę kilku drobiazgów, taka cisza przed burzą bo teraz to już grill przód i podwójny wydech, rozeznaje się w temacie. Wleciały też oponki Dębica Frigo HP2 na zimę w zamian za całoroczne, którym już minęły 4 latka, a na śniegu nie radzą sobie tak dobrze

A na razie upgrade oświetlenia, który zrobiłem jakiś czas temu, ale nie miałem czasu wrzucić - drobiazg ale bardzo cieszy. W końcu coś widać w środku, barwa jest bardzo przyjemna i "nowoczesna"
Przed:
IMG_20200520_182622.jpg IMG_20200520_182630.jpg IMG_20200520_182652.jpg

Po:
IMG_20200522_105313.jpg IMG_20200522_105341.jpg IMG_20200522_105349.jpg IMG_20200522_105356.jpg

Wymieniłem też gumkę do kluczyka bo stara była przyniszczona i odstawała, próbowałem kleić z jeszcze gorszym efektem . . :rolleyes:
IMG_20210114_112321.jpg IMG_20210114_111904.jpg IMG_20210114_112332.jpg

No i soczewkę od gałki zmiany biegów, była mocno porysowana, a względem stanu całego kokpitu mocno odstawała:
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Poprawiłem też okablowanie od kamerki i mikrofonu przy użyciu klipsów montażowych, na razie trzymają jak trzeba i nie plątają się po przyciskach. Zaraz stuknie na liczniku 110tysi, póki co bez technicznych niespodzianek, na wiosnę najpewniej wleci upatrzony grill z polifta, chyba że trafię na okazję wcześniej i zamówię nakładkę na tylni zderzak z ebay

Ostatnia edycja:
Jak jest zamontowana dolna część gałki zmiany biegów? U mnie przy włączaniu pierwszego biegu stuka tulejka która podnosi się przy włączaniu wstecznego i gałka delikatnie się obraca. Zastanawiam się czy we wnętrzu gałki jest śruba lub nakrętka którą można dokręcić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Kluczyk wyszedł elegancko.

Gałka na ricambi? Nabyłem na ali zamiennik, ale.... hmmm.

Tak ricambi. A kluczyk, no grosze to kosztowało a wygląda jak nowy :)

Zmiany zmiany zmiany. A konkretnie jedna, ale jakże długo wyczekiwana :D Miałem myśl żeby z tym poczekać dzień dwa i zrobić zdjęcia przed i po w tej samej aurze i oświetleniu, ale pogoda płata figle . . . no i nie mogłem się oprzeć wrzuceniu zdjęcia jak to krzywo mój zderzak z prawej strony siedzi :haha: W sumie widziałem że jest uwypuklony w jednym miejscu przy lampie, z podejrzeniem że to mocniejszy kontakt z krawężnikiem, ale nie zwracałem do tej pory uwagi na szparę miedzy zderzakiem, a maską, której w jednym miejscu wręcz nie ma. Cóż, przejdźmy do wizualizacji zdjęciowej
b1.jpg

b2.jpg
Nie słyszałem o problemach z montażem, mnie ciekawi fakt iż kołki(2) umieszczone pod eblematem i na samym dole w oryginale są znacznie cieńsze niż te w nowym grillu, przez co nie pasowały w fabryczne otwory i trzeba była je zdemontować. Może to kwestia sztuki jakiej zakupiłem, w każdym razie teraz pora na tyły . . :)

Amortyzatory
Powrót