Alfa Romeo Giulia Start/Stop

Auto
Alfa Romeo Giulia
Witam, po BMW, Golfach i Volvo jestem nowym szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo Giulia 2.0 2017r. od niedawna ale pojawia się pewny problem:

-Check Engine
-Komunikat skontrolować silnik
-Komunikat Start/Stop nie działa

Pierwszy raz stało się to w tydzień temu, poczytałem na internecie, że możliwym jest słaby akumulator. Odłączyłem go w sobote, wyciągnąłem i podłączyłem do ładowania. Naładował się, założyłem, masa kontrolek jak to po odłączeniu akumulatora, zresetowałem i nie wyskoczył żaden błąd od S/S. W niedziele przejechałem około 400km wszystko było okej, S/S działał i auto stało od niedzieli aż do dzisiaj. Dzisiaj wsiadam, trasa 80km i ponownie błędy te co wyżej napisałem.
Co może być nie tak ? Akumulator do wymiany ? Kupowałem auto 2 miesiące temu, sprzedający mówił, że akumulator jest nowy i na taki wygląda, lecz nie jest to akumulator AGM tylko zwykły. Dodam, że zawsze przy "naciśnięciu" zapłonu wyskakuje mały czerwony akumulator na desce ale dosłownie od razu po odpaleniu auta kontrolka znika. Proszę o pomoc czego się łapać i z góry dziękuje.

Odczytać błędy na OBD.
U sprzedających zawsze wszystko nowe... Jedź i sprawdź gdzieś aku profesjonalnie, nie ufaj inteligencji ładowarek automatycznych.
Aku nie musi być AGM, może być EFB, ale raczej nie "zwykły". Ile Ah masz?

Jesli rzeczywiście nowy to chyba nie powinno być problemu. Szczególnie jak s/s wyłączysz jak większość.
Sprawdź jego rzeczywisty stan i odczytaj błędy z obd.

Jutro pojadę podpiąć komputer ale aż z ciekawości ogarnąłem temat jak sprawdzić date produkcji akumulatora i poszedłem sprawdzić.
Full Start to podobno akumulatory od "Varty"
Na internecie o Varcie piszę, że w numerze alfanumerycznym 4 znak odpowiada za ostatnia cyfrę roku produkcji akumulatora i u mnie wygląda to tak, że 4 znakiem jest "2" czyli by wychodziło, że akumulator jest z 2022r.

Pytanie czy i ile czasu ten samochód stał na nim bez podladowywania.
Teraz samochody chleją kupę prądu.
Cztery lata to mało i dużo. Niektórym padają po takim czasie, ja mam efb 2021 i jest spoko.
Pojedź do jakichś akumulatorowcow i niech go sprawdzą cęgami. Oczywiście z dozą czujności bo u nich większość akumulatorów to oczywiście złom do wymiany, jacyś zaufani by się przydali.

A patrzyłeś wogole jakie ma napięcie np po nocy ?

Niestety wczoraj nie zmierzyłem jakie miało ale dzisiaj rano zmierzyłem, wczoraj zamknąłem, a potem otworzyłem auto i może około 3 razy bagażnik (jeśli to ma jakieś znaczenie) i dzisiaj pomiar wyszedł: napięcie 12.29V, SoC 45%, SoH92%

No to napięcie ok ale SoC ponizej normy. Cześć odbiorników ubita jak grzanie foteli, kiery, tylnej szyby czy start/stop.
Albo aku do bani, albo źle naładowane, albo może coś z modułem ibs.

Aktualizacja z dnia dzisiejszego :) Po tym teście akumulatora zajrzałem do neta jak zrobić test akumulatora przyrządem który przedwczoraj zakupiłem i to co wyżej napisałem było złym pomiarem ponieważ robiłem na szybko przed pracą i w punkcie w którym miałem wybrać opcje normy akumulatora wybrałem "Ca" bo tak widziałem coś na akumulatorze, dopiero potem znalazłem, że normę akumulatora trzeba wybrać EN.
Ładowałem akumulator ponad 8h i wyskoczyło na prostowniku Full, odłączyłem, podłączyłem tester i wybieram, 780A EN i temperaturę powyżej 0 stopni, wynik od razu po naładowaniu:
SoH 54% i komunikat że akumulator nadaje się do wymiany
SoC 100%
Zmierzone A: 573
Napięcie: 13.63V

Dzisiaj robię trase około 50km, wyłącze S/S, po trasie zmierze co się zmieniło i jutro po południu sprawdze co się zadziało po nocy.

Czy wstępnie po wyniku SoH można stwierdzić, że akumulator kończy swój żywot ?

Od razu po naladowaniu trzeba z pól godzinki poczekać i dopiero mierzyc.

Jak masz multimetr to sprawdz spadki napiecia przy odpalaniu, oraz czy spadek napiecia po zaplonie jest szybko niwelowany.

Ale prawda jest taka ze akumulator trzeba sprawdzic pod obciazeniem, podjedz i sprawdz.

A jak juz zmieniasz baterie, to zmien tez ta w kluczyku (ksiazka mowi zeby zmieniac raz na 5 lat).

Zostaw dziwne mierniki i inne wynalazki. Odczytaj co na OBD mówi Alfa odnośnie SoC. Sprawdź aku cęgami w uczciwym serwisie aku.
Jak na razie to jedyna cena informacja że miałeś 12.29V po nocy co brzmi przyzwoicie.
Ale nie wiemy co widzi komputer Alfy który zapala alarmy i ogranicza funkcje.
Wpierw rzetelny test aku, potem co widzi Alfa i możemy się zastanawiać gdzie jest kibel.

Amortyzatory
Powrót