• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

saycool

Nowy
Auto
Giulia
Zastanawiam się nad zakupem AR Giulia dlatego mam kilka pytań do osób, które samochód posiadają lub przynajmniej kilka razy użytkowały. Będę również wdzięczny za wskazanie rzeczy, które was wkurzają albo przeszkadzają w Giuli.
Szczególnie interesują mnie porównania do 159, bo ten model aktualnie posiadam.
W 159 mam 1.9 150 koni i spalanie na poziomie 5,5 w trasie i 7,5 w miasteczku. W Giuli biorę pod uwagę tylko benzynę (chyba, że z jakiegoś powodu warto wybrać diesla) jak wygląda realne spalanie w wersji 200 i 280 konnej?
Pod uwagę biorę wersją Buisness (po taniości) albo Veloce (konfig za 200 tyś), warto dopłacać? Co oprócz Q4 i 80 koni przemawia na korzyść Veloce?
Ile od od Buisness i Veloce można wyrwać rabatu?
Na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że chyba najbardziej wkurzającą rzeczą w Giuli jest elektryczny hamulec, który przy małych prędkościach ma problem z płynnym hamowaniem, obserwujecie coś takiego w swoich egzemplarzach?
Jak wygląda praca automatu, tzn. czy występuje opóźnienie przy ruszaniu tak jak np. w 159?
Warto dobierać łopatki przy kierownicy, bo recenzje mówią o tym, że skrzynia jest tak mądra/fajna, że łopatek używa się wyłącznie na torze? (Miałem steptronic w BMW 540i i był na tyle fajny, że rzadko używałem ręcznej zmiany biegów).
Jak oceniacie wyciszenie kabiny (najlepiej porównując do 159 i samochódów podobnej klasy)?
Co zaskoczyło negatywnie,a co pozytywnie po przejechaniu pierwszych kilku tysięcy?
Może ktoś miał okazję porównać Giulię z Talismanem lub nową C klasą?
Ogólnie na 159 jak narazie nie mogę narzekać i oprócz tego, że powoli zaczyna wyglądać staro to zastanawiam się czy jest sens zmieniać samochód, dlatego napiszcie co was przekonało do zmiany :)

Ogólnie w nasze belle napisałem co nie co o veloce wiec nie będę wszystkiego tu powtarzał:)
Spalanie 12-13 trasa, miasto 15 ale jeżdżę dynamicznie, jtd @193km paliło mi trasa 7, miasto 9,5 - w zależności od korków
Co do wygłuszenia to 159 jest zdecydowanie lepiej wygłuszona, głównie problemem jest przy wyższych prędkościach wiatr (czasem sprawdzam czy mam domknięte szyby)
Ja mam łopatki i czasami ich używam - dają frajdę ale nie są konieczne bo skrzynia działa bdb
Bagażnik jest duzo mniejszy niz w 159sw, mam dwójkę dzieci i żona ma wątpliwości czy sie damy rade zapakować na wakacje.
Ogólnie z przesiadki jestem bardzo zadowolony tez nie narzekam na 159 ale sie po prostu zestarzala

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bagażnik jest duzo mniejszy niz w 159sw, mam dwójkę dzieci i żona ma wątpliwości czy sie damy rade zapakować na wakacje.

Giulia jest przystosowana do baja na dachu więc nie powinno być problemu.

- - - Updated - - -

Na 2 jazdach testowych nie zauważyłem żeby automat miał opóźniania przy ruszaniu, za to zauważyłem to w passacie. Nie wiem czy to nie wina autohold, i może po prostu w giulia nie był włączony.

Ostatnia edycja:
Co do wygłuszenia to 159 jest zdecydowanie lepiej wygłuszona, głównie problemem jest przy wyższych prędkościach wiatr (czasem sprawdzam czy mam domknięte szyby)
Kurcze, bardzo mnie tym zaskoczyłeś. Myślałem, że wyciszenie będzie znacznie lepsze w Giuli. Dla mnie sprawa wyciszenia jest dosyć ważna.
W 159 mam diesla i spodziewałem się, że Giulia w benzynie będzie zauważalnie lepiej wygłuszona.
Nie przeszkadza Ci w jeździe na codzień, że nowy samochód jest głośniejszy niż stary? :)

Nie przeszkadza Ci w jeździe na codzień, że nowy samochód jest głośniejszy niż stary? :)

Mogłoby być ciszej to fakt, ale raczej da sie do tego przyzwyczaić, choć niewątpliwie oczekiwałbym lepszego wyciszenia.
Przy prędkości 180> jest juz naprawdę głośno....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Fajny tekst, muszę jechać do salonu obejrzeć tą alfę, przyglądnąć się jej dokładnie na żywo.

Na trzecim zdjęciu to górne łączenie zderzaka z błotnikiem (nad lampą)... dramat. Coś musiało się jej przydarzyć bo wątpię by auto za ponad 200 000 zł mogło wyjść z fabryki w takim stanie.

W takim razie rozważania nad wersją Veloce chyba odpuszczę, bo w przedziale 200 tysięcy złotych chyba lepiej kupić C klase.
Ogólnie gdyby nie ten wieśniacki tablet w C klasie to nawet bym się nie zastanawiał :) Trzeba przyznać, że ulokowanie ekranu w Giuli jest rewelacyjne i świetnie się zgrywa.

Na placu boju zostaje zatem najtańsza wersja Buisness. Może ktoś posiada taką konfigurację i podzieli się spostrzeżeniami? Czym różni się od wersji Super?

W 159 mam 1.9 150 koni i spalanie na poziomie 5,5 w trasie i 7,5 w miasteczku.
Moja 200km pali średnio 10.5 po 7000km przebiegu. W trasie około 9, w mieście 12-15. Jeżdżę 90% czasu w Dynamic.

Pod uwagę biorę wersją Buisness (po taniości) albo Veloce (konfig za 200 tyś), warto dopłacać?
Ile od od Buisness i Veloce można wyrwać rabatu?
Gdy ja zamawiałem nie było jeszcze Veloce w ofercie. Musisz wziąć pod uwagę, że w Bussiness ma już duży rabat na starcie i praktycznie nie ma negocjacji. Ja dobierałem około 30k w wyposażeniu i dostałem 1000 rabatu. Nie miałem czasu na dłuższe negocjacje bo potrzebowałem faktury z leasingu na 2016 rok. Minusem wersji Business jest brak możliwości dobrania Asystenta kierowcy+ i niektórych felg.

Na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że chyba najbardziej wkurzającą rzeczą w Giuli jest elektryczny hamulec, który przy małych prędkościach ma problem z płynnym hamowaniem, obserwujecie coś takiego w swoich egzemplarzach?
Na początku trzeba się przyzwyczaić, po 300km już nie chcesz mieć innej.

Warto dobierać łopatki przy kierownicy, bo recenzje mówią o tym, że skrzynia jest tak mądra/fajna, że łopatek używa się wyłącznie na torze? (Miałem steptronic w BMW 540i i był na tyle fajny, że rzadko używałem ręcznej zmiany biegów).
Ja nie dobierałem, moim zdaniem są ładne ale niewygodne, zasłaniają dostęp do kierunkowskazów. Auto rusza bez problemu i nigdy nie wysprzegla w trybie D nawet podczas równej jazdy i hamowania.

Jak oceniacie wyciszenie kabiny (najlepiej porównując do 159 i samochódów podobnej klasy)?
Przyzwoicie. Przy 170 jest IMO ciszej niż w GLC. Moim zdaniem jakościowo lepiej spasowana niż BMW.

jest sens zmieniać samochód, dlatego napiszcie co was przekonało do zmiany

Nie byłem przekonany ze względu na duże podobieństwo BMW. Jednak po przesiadce z Giulietty to niebo a ziemia. Po jeździe próbnej wiedziałem już chce mieć to auto i czekałem tylko aż wprowadzą benzynę do oferty. Bardzo dobra responsywność układu kierowniczego i rama pozwalająca na bardzo agresywną jazdę nawet przy 200 konnym silniku.

Na trzecim zdjęciu to górne łączenie zderzaka z błotnikiem (nad lampą)... dramat. Coś musiało się jej przydarzyć bo wątpię by auto za ponad 200 000 zł mogło wyjść z fabryki w takim stanie.

One tak wychodzą z fabryki, sprzedawca otwarcie mi powiedział że czasem im się nie udaje tego ustawić odrazu w fabryce. Ale zdaje się że można to regulować samemu?

- - - Updated - - -

Na placu boju zostaje zatem najtańsza wersja Buisness. Może ktoś posiada taką konfigurację i podzieli się spostrzeżeniami? Czym różni się od wersji Super?

To jest podstawowa wersja "Giulia" + ksenony i podstawowa nawigacja + czujniki z tyłu. Można też dobrać pare rzeczy

- - - Updated - - -

Moja 200km pali średnio 10.5 po 7000km przebiegu. W trasie około 9, w mieście 12-15. Jeżdżę 90% czasu w Dynamic.

Taka cupra 300 pali w trasie 7-8. W mieście 10-15 zależy jak kto ciśnie. Ale tym autem w mieście się nie da zapierdalać, bo idzie jak zła dopiero od 50 na godzinę.

Ze wszystkich rzeczy warto wziąć fotele z pamięcią, skórę i podgrzewanie i kanapę tylną dzielona na 3. Podczas zimowych wyjazdów naprawdę się przydało.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Ze wszystkich rzeczy warto wziąć fotele z pamięcią, skórę i podgrzewanie i kanapę tylną dzielona na 3. Podczas zimowych wyjazdów naprawdę się przydało.
Odkryłem jedną rzecz, jak nie mamy dzielonej kanapy ze spokojem zapakuję 2 walizki pionowo, z dzieloną kanapą już tylko jedną. Z dzieloną kanapą są wtedy te zwalniacze siedzeń i niestety zajmują one trochę wysokości kufra. Boże dlaczego nie ma wersji kombi... brałbym... Dopłata 40k do stelvio mi niestety nie za bardzo pasuje...

W takim razie rozważania nad wersją Veloce chyba odpuszczę, bo w przedziale 200 tysięcy złotych chyba lepiej kupić C klase.
Ogólnie gdyby nie ten wieśniacki tablet w C klasie to nawet bym się nie zastanawiał :) Trzeba przyznać, że ulokowanie ekranu w Giuli jest rewelacyjne i świetnie się zgrywa.

Podoba Ci sie C-klasa ale jej nie kupisz bo ma tablet na desce? Dziwne masz kryteria przy wyborze wozu. Jak widzi Ci się Mercedes to nie zastanawiaj - w cenie wersji Business Giulii kupisz wersję 1,6 156 koni, będzie mało palił i w Twoim miasteczku zyskasz poważanie :) Giulia będzie palić jak smok i pewnie będzie się psuła... Oczywiście radość z jazdy nieporównywalnie większa niż w Mercedesie ale to chyba dla Ciebie nie ma znaczenia, skoro Veloce skreśliłeś w przebiegach ;)

Podoba Ci sie C-klasa ale jej nie kupisz bo ma tablet na desce? Dziwne masz kryteria przy wyborze wozu. Jak widzi Ci się Mercedes to nie zastanawiaj - w cenie wersji Business Giulii kupisz wersję 1,6 156 koni, będzie mało palił i w Twoim miasteczku zyskasz poważanie :) Giulia będzie palić jak smok i pewnie będzie się psuła... Oczywiście radość z jazdy nieporównywalnie większa niż w Mercedesie ale to chyba dla Ciebie nie ma znaczenia, skoro Veloce skreśliłeś w przebiegach ;)

No tak z zewnątrz mi się podoba C klasa bardzo, ale środek ma kilka minusów, a szczególnie ten tablet, który moim zdaniem nie pasuje do tego wnętrza. Jeśli wydaję 200 tysięcy na samochód to chce być z niego zadowolony. Co w tym dziwnego?
W cenie zbliżonej do wersji Buisness kupię Talismana Initiale, C-klasa porównywałem do Veloce.
Dlaczego radość z jazdy AR jest nieporównywalnie większa niż w Mercedesie?
P.S. Gdybym samochód wybierał tylko na podstawie tego czy będzie "miał poważanie w miasteczku" to Alfa nie byłaby nawet brana pod uwagę ;)

Gdybym samochód wybierał tylko na podstawie tego czy będzie "miał poważanie w miasteczku" to Alfa nie byłaby nawet brana pod uwagę ;)

No popatrz, a w takiej Warszawie jest zupełnie na odwrót: za C (E czy nawet S) klasą nikt się tutaj nie ogląda, za to Giulia skręca karki wielu ludziom (na co często zwracają uwagę testujący).

No popatrz, a w takiej Warszawie jest zupełnie na odwrót: za C (E czy nawet S) klasą nikt się tutaj nie ogląda, za to Giulia skręca karki wielu ludziom (na co często zwracają uwagę testujący).

Nie chodziło mi o aspekt oglądania się za samochodem, a jak to zasugerował Żuczek "poważania". Niestety Alfa nie jest postrzegana jako marka premium, wielu pozycjonuje ją ciut wyżej niż Fiata.
Za Giulią ludzie się oglądają bo to nowość i ładnie wyglądający samochód.
Natomiast jeśli chcesz pokazać swój status materialny to kupujesz Audi, Merca albo BMW.

No tak z zewnątrz mi się podoba C klasa bardzo, ale środek ma kilka minusów, a szczególnie ten tablet, który moim zdaniem nie pasuje do tego wnętrza. Jeśli wydaję 200 tysięcy na samochód to chce być z niego zadowolony. Co w tym dziwnego?
W cenie zbliżonej do wersji Buisness kupię Talismana Initiale, C-klasa porównywałem do Veloce.
Dlaczego radość z jazdy AR jest nieporównywalnie większa niż w Mercedesie?
P.S. Gdybym samochód wybierał tylko na podstawie tego czy będzie "miał poważanie w miasteczku" to Alfa nie byłaby nawet brana pod uwagę ;)

Jeździłem Mercedesem C300 i jest to samochód o wiele gorszy jeśli chodzi o prowadzenie od Veloce. Dlaczego radość jest nieporównywalnie większa? Lepsze prowadzenie w zakrętach, lepszy układ kierowniczy o wiele bardziej precyzyjny niż w mercedesie, lepsza skrzynia biegów, szybsza - bardziej dynamiczna, można tak długo. Poza tym Veloce jest klasyfikowana wyżej niż C300.

Idąc dalej Giulia wygrywa w każdej recenzji i teście. Poczytaj, porównaj, przejdź się i zobaczysz sam.

Tutaj przykładowy test:
http://www.motortrend.com/cars/alfa...jaguar-xe-lexus-is-200t-volvo-s60-comparison/

Radość z jazdy Veloce:
https://www.youtube.com/watch?v=WAU5H43uRhk

Masz porównanie kiku modeli.

Dzieki,
G

Ostatnia edycja:
Jeździłem Mercedesem C300 i jest to samochód o wiele gorszy jeśli chodzi o prowadzenie od Veloce. Dlaczego radość jest nieporównywalnie większa? Lepsze prowadzenie w zakrętach, lepszy układ kierowniczy o wiele bardziej precyzyjny niż w mercedesie, lepsza skrzynia biegów, szybsza - bardziej dynamiczna, można tak długo. Poza tym Veloce jest klasyfikowana wyżej nić C300.

Idąc dalej Giulia wygrywa w każdej recenzji i teście. Poczytaj, porównaj, przejdź się i zobaczysz sam.

Tutaj przykładowy test:

Masz porównanie kiku modeli.

Dzieki,
G

I właśnie o taki wypowiedzi mi chodziło ;)

Amortyzatory
Powrót