Alfa Romeo 166 FL 3.2 V6

grzgar

Nowy
Auto
166 3.2 V6 TI
Hej,

powoli kończy mi się spłata kredytu na obecną AR 166 2.4 JTD i zastanawiam się nad kolejną 166tką, jednak tym razem chciałbym "łyknąć" model po lifting'u, z silniczkiem 3.2 V6 :)

Słyszałem, że ten silnik pochodzi ze stajni GM. I tu pojawia się kwestia wszystkich za / przeciw. Jak Wy jako użytkownicy/mechanicy AR z tym silnikiem oceniacie go?
Jak porównujecie ten silnik z 3.0 litrową wersją?

Wiem że jeden z kolegów z Reszowa, udzielający się na forum ma takową. Może się też udzieli?

Nie znam 3.2 ale ogólnie V6 to jest to :D
Przy wskazaniach spalania spodziewaj się czasami X 2 wyniki spalania jtd :)

Nie znam 3.2 ale ogólnie V6 to jest to :D
Przy wskazaniach spalania spodziewaj się czasami X 2 wyniki spalania jtd :)

Hehe, tak tak, wiem, że spalanie przy tym silniku jest kolosalne, ale to ma być 2gi samochód , taki bardziej na trasy, a nie na miasto ;) Zresztą za poruszanie tematu spalania przy silnikach V6 powinny być ban'y na forum :)

A to, że V6 to rozumiem jak najbardziej ;) tylko chodzi mi bardziej o problemy jakie są typowe dla tego silnika. Czy jego konstrukcja jest bardziej skomplikowana i w wyniku tego, mogą pojawiać się "cięższe" usterki niż w silnikach 3.0 Alfy Romeo ;) ogólnie jak z jego eksploatacją...

Dodam jeszcze tylko, że nie zamierzam tego absolutnie przerabiać na gaz, tak jak co nie co wspominałem o tym w innym temacie. To nie ma być auto eksploatowane na co dzień.

to nie jest silnik z GM to czystej krwi v6 z Arese a to wielka roznica ,zabieraj i jezdzij z bananem na ustach pozdr

to już była by czysta profanacja silnik z GM, generalnie ten sam silnik co 3,0 tylko zwiększona pojemność do 3,2, ogólnie z tego co wiem to silniki bardzo udane i nie sprawiające kłopotów

3.0 jest bardziej zblizone do 3.2 (moim zdaniem). oprocz paru małych pierdołek roznia sie tylko tym ze silnik 3.2 ma wiekszy skok tłokow - przez to wlasnie ta wieksza pojemnosc bo reszta tzn obwod tłokow itp jest ta sama

3.0 ma większe zawory w głowicy niż 2.5,również 2.5 na inny wał, tłoki (ale korbowody takie same jak 3.0)
3.2 jest prawie taki sam jak 3.0 różni się tylko wałem (skok 78mm) i korbowodami. Tłoki i tuleje takie same, góra silnika też.

Aja polecam 2,0 V6 Turbo mam taki w 166po Fl poprostu wciska w fotel zadnych wiekszych problemow brak

To dziwne, bo myślałem, że wycofali ten silnik zanim był FL ze względu na to, że nie spełniał norm emisji spalin??

Mógłbyś jakoś szerzej to rozpisać typu: "pomyliłeś się, te silniki również były w 166 po FL". Bo nadal nie wiem czy były produkowane, czy to jest może Twój projekt, albo poprzedniego właściciela??

pzdr

Moj projekt poprostu przebudowalem autko ze starego modelu na nowy i cala tajemnica silniczek juz taki byl

Na poczatek w tym co napisze moge sie mylic wiec ew mnie poprawcie.
Z tego co slyszalem od mechanika to 3.2 ma dwumase.. i nie trzyma parametrow katalogowych. Silnik byl zrobiony pod katem emisji spalin...
Osobiscie wole 3.0 + minimalne modyfikacje dolotu + dobry wydech i strojenie.

Pozdro;)

To dziwne, bo myślałem, że wycofali ten silnik zanim był FL ze względu na to, że nie spełniał norm emisji spalin??

2.0TB na pewno nie doczekał FL, właśnie ze względu na emisję spalin.

Z tego co mi sie wydaje (chociaz moge sie mylic) to wszystkie v6 maja DMF..

2.0TB na pewno nie doczekał FL, właśnie ze względu na emisję spalin.

2.0 TB został wycofany w 1999 roku jeśli pojawił się w pojeździe po FL to znaczy że był to swap. Właśnie przez emisję spalin go wycofano, po za tym nie opłacalna w porównaniu do oczekiwanych zysków była inwestycja w technologie tego silnika. Dlatego jego produkcję zamknięto.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót