Alfa Romeo 166 FL 3.2 V6

Na poczatek w tym co napisze moge sie mylic wiec ew mnie poprawcie.
Z tego co slyszalem od mechanika to 3.2 ma dwumase.. i nie trzyma parametrow katalogowych. Silnik byl zrobiony pod katem emisji spalin...
Osobiscie wole 3.0 + minimalne modyfikacje dolotu + dobry wydech i strojenie.

Pozdro;)

Przeciez to jest ten sam silnik co w GTA tylko ze ze mniejszona moca... Widac kolejny dobry mechanik znajacy sie na rzeczy.

Przeciez to jest ten sam silnik co w GTA tylko ze ze mniejszona moca... Widac kolejny dobry mechanik znajacy sie na rzeczy.

Ze jak? 3.0 i 3.2 to jest to samo? Dziwne bo mi sie wydaje iz ma dla przykladu inny skok tloka.. wiec Ci sie chyba cos gruboo pomylilo, odpisuje teraz bo przypadkiem trafilem w wyszukiwarce na ten temat;) Nie wspomne juz o elektornice..

I pewnie wsadzę kij w mrowisko i coniektórzy mnie rozstrzelają...

Otóż: silnik 3,2 który montowany jest w 166-ej po FL oraz jak oczywiście wiecie w Brerze i Spiderze, niestety jest spowinowacony z jednostkami GM, a dokładniej australijskiej odnogi, czyli Holdena i właśnie z Antypodów się wywodzi...
Co dociekliwsi oczywiście sprawdzą że ten silnik montowany jest/był również w Vectrach i, ale tu nie jestem na 100% pewien w Saabach 9.5...
Ten silnik praktycznie ma bardzo niewiele wspólnego z jednostką znaną z GTA, która z kolei jest bezpośrednią pochodną silników 3.0 oraz spokrewnionego z nim naprawdę blisko 2.5.

Proszę o zwrócenie uwagi, że nikogo w w/w poście nie obrażałem i przedstawiłem wyłącznie posiadaną przeze mnie wiedzę. Jeśli ktoś ma inne informację proszę merytorycznie i bez " ty......"
Byłbym zobowiązany :)
Tymczasem pozdrawiam :)

Otóż: silnik 3,2 który montowany jest w 166-ej po FL oraz jak oczywiście wiecie w Brerze i Spiderze, niestety jest spowinowacony z jednostkami GM, a dokładniej australijskiej odnogi, czyli Holdena i właśnie z Antypodów się wywodzi...
Co dociekliwsi oczywiście sprawdzą że ten silnik montowany jest/był również w Vectrach i, ale tu nie jestem na 100% pewien w Saabach 9.5...
Ten silnik praktycznie ma bardzo niewiele wspólnego z jednostką znaną z GTA, która z kolei jest bezpośrednią pochodną silników 3.0 oraz spokrewnionego z nim naprawdę blisko 2.5.

Niestety zgodzic się z Tobą drogi kolego nie mogę.

Gdyż 3.2 w 166 ma chromowane kolanka dolotu, pasek rozrządu- a tych w Holdenowskiej kontrukcji nie uświadczysz.

Dajmy więc teraz bezpośrednie porównanie obu konstrukcji:

Alfa Romeo typ 936 vs Alfa Romeo typ 939 - oba 3.2 V6 24v

Pojemności: 3179ccm vs 3195 ccm
Śr x skok: 93 x 78 mm vs 85,6 x 89 mm
Oba DOHC 24v

Moc max: 176kW przy 6 200 obr/min vs 191kW przy 6 200 obr/min
Moment: 289Nm przy 4 800 obr/min vs 322Nm przy 4 500 obr/min

Można dorzucic stopnie sprężania: 10,0:1 vs 11,2:1

Figerloo, Rafter, sprawdziłem.... macie rację Panowie...
Mea Culpa...
Jak rozumiem udzielacie mi nagany wzrokowej ;)

Niemniej, szacuneczek Panowie za posiadaną wiedzę...

Pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót