[166] Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark Verde Minerva

Sprawa ze spinkami wygląda następująco...
Nie ma i nie będzie...
Anulowali moje zamówienie, i napisali, że niestety nie będą już w stanie go zrealizować.
Poza tym spinki zniknęły już z ich strony internetowej...

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Szkoda no ale niestety często tak bywa jak pojawia się nagle coś niedostępnego... Też kiedyś kupiłem oryginalną chłodnicę do 166 3.2, jakiś leżak magazynowy jednego ASO z Bydgoszczy. Przyszła chłodnica do 147 :D

Witajcie Panowie,

Mam problem. Wymieniłem stare dziurawe węże od klimy, nabiłem klimę i niestety kompresor nie kręci i cały czas pali mi bezpiecznik 10A ten od kompresora na lewym nadkolu...jakieś sugestie co może być powodem??
Kompresor padł czy może coś innego??
Będę wdzięczny za wszelki propozycje

Tak sprawdzisz najszybciej czy jeszcze żyje.

- - - Updated - - -

Możesz też "przedzwonić" miernikiem czy nie ma przebicia na masę
Dzięki [emoji106]
Sprawdzę zatem czy "piszczy" i zajrzę do przekaźnika jeszcze...

Tak to jest .. kupękasy kosztowały przewody, zestaw uszczelek, nabicie o tu teraz komresor powiedział "nara"...takie to życie ze starym gratem[emoji1]

Tak sprawdzisz najszybciej czy jeszcze żyje.

- - - Updated - - -

Możesz też "przedzwonić" miernikiem czy nie ma przebicia na masę
Sprawdziłem... ma przebicie do masy...tzn. piszczy po zwarciu tego pinu we wtyczce kompresora i masy auta ... Czy to oznacza padniętą cewkę kompresora?

Witam Wszystkich!

Mały update po 5 miesiącach[emoji6]

Alfa jeździ i ma się dobrze. Na gazie zrobiłem już 10000 km, spalanie równe 10 litrów lpg- jak dla mnie bajka Udało mi się w końcu uporać z wycieraczkami. Wymieniłem silnik wycieraczek na nowy oraz wymieniłem przełącznik zespolony na nowy i mam teraz spokój.

Wpadła nowa sonda lambda - stara zamieniła się w grzechotkę. Wypaliła się w niej grzałka i auto źle pracowało- zarówno na lpg jak i na benzynie. W praktyce nie dało się jeździć. Po odłączeniu sondy o dziwo wszystko wracało do normy. Jako, że sonda nowa, to i przepływomierz wymieniłem na ori Boscha.

Z rzeczy, które są na dzień dzisiejszy do zrobienia to termostat - non stop otwarty- oraz nadal nie ogarnąłem klimatyzacji...musze kupić wiosną kompresor, bo ten co kupiłem jesienią ma koło pasowe na 6 rowków a ja mam 7. W zasadzie pewnie da się zamienić koła pasowe ale chciałbym nowy kompresor...no i muszę szukać magika, co w końcu znajdzie nieszczelności.

Tylne lampy w klapie, powiedziały tez po pierwszych większych mrozach papa...[emoji26] popękały już na amen w miejscu świateł wstecznych...gdyby ktoś coś wiedział/miał jakieś na handel to jestem zainteresowany.

Aha, z niedziałających rzeczy, to jeszcze ostatnio dwa przyciski od ics- trip i clima- nie działają. Pewnie taśma pod spodem...

Foto jeszcze z paždziernika[emoji6]

21.jpg

Alfa jeździ i ma się dobrze. Na gazie zrobiłem już 10000 km, spalanie równe 10 litrów lpg- jak dla mnie bajka

Świetnie! Takie spalanie dzisiaj i to z LPG to złoto :)

Powodzenia z lampami! Jak znajdziesz jakieś to regeneruj i lakieruj potem bezbarwnym z pistoletu, porządnie gruba warstwa. Starczy na długo.

Muszę pokopać u siebie ale chyba mam zapas tylnych lamp.

ależ ona świetnie wygląda, niesamowity jest ten kolor

Panowie, szybkie pytanie!
Biorę się jutro za wymianę termostatu w moim TS-ie.
Chodzi mi jedynie o informację, czy jest jakiś zaworek do spuszczania płynu, czy jednak trzeba ściągać dolny wąż od chłodnicy? Jak z dojściem do niego? Ma on jakieś szybkozłącze łatwe do odpięcia, mam się szykowac na dwugodzinne bluzganie?
Nie mam kanału wiec auto będzie jedynie podniesione i postawione na kobyłkach, jest dojście w ogóle?...
Kto ma TSa lub wie, niech pisze!

Najlepiej dolny wąż, bo to najniższy punkt.
Jeśli masz ori chłodnicę, to będzie szybkozłącze, pytanie tylko czy przetrwało podobne operacje i mało delikatne rączki wymieniaczy. Obstawiam opaskę.

Najlepiej dolny wąż, bo to najniższy punkt.
Jeśli masz ori chłodnicę, to będzie szybkozłącze, pytanie tylko czy przetrwało podobne operacje i mało delikatne rączki wymieniaczy. Obstawiam opaskę.

Dzeki, termostat wymienilem juz w niedziele. Poszlo gladko. Opaski byly jeszcze oryginalne. Zdemontowalem dolot, puszke filtra i wtedy mialem juz super dostep do dolnego weza. Niestety nie dalem rady odpiac kolanka, gdyz jest ograniczone sankami tawieszenia. Odpialem po prostu opaske przed kolankiem i poszlo! Cala operacja trwala okolo 1,5 godziny. Teraz w aucie jest cieplo jak w hucie a i na gaz przelacza sie w mgnieniu oka. Wczesniej wskazowka dochodzila max do 70° w miescie, a na trasie ledwo ponad 50 sie wychylala...

Znam to uczucie :o. Gratuluję i obyś cieszył się Nią jak najdłużej!

Udało sie upolować lampy tylne w klapę, niestety obie od strony pasażera. Jednak biorąc pod uwagę jaki jest to deficytowy towar, wziąłem obie. Są w stanie niemal fabrycznym. Dzisiaj doszła jedna, na drugą czekam. Nadal szukam lampy od strony kierowcy.

Udało mi się również wymienić kompresor klimatyzacji...info dla potomnych:
W Alfie 166 z TS-em cf2 jest kompresor Sanden SD7V16 o numerze 60653653 model 1058. Ja miałem kompresor od cf3 z AR156 o numerze 60653652 model 1157F- w zasadzie to 3 sztuki miałem, różnią się one między sobą jedynie kołem pasowym. Pierwszy ma 7 drugi 6 rowków. Przełożyłem koło pasowe z mojego kompresora i zamontowałem! Ważne jest jedynie aby podczas rozbierania kompresora nie zgubić i potem przełożyć podkładki które są pod sprzęgłem magnetycznym. W moim były 2, a w tych od cf3 była jedna. Te podkładki ustalają szczelinę pomiędzy kołem pasowym a sprzęgłem kompresora. Dolałem jedynie oleju PAG 46 w ilości 130 ml i klima znowu działa. Zobaczymy jak długo.

Na koniec standardowe fotki
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg

Amortyzatory
Powrót