[166] Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark Verde Minerva

No to jeszcze dwie lampy i jeden komplet możesz mi wysłać (tylko nie za cenę nowych :-)).
Wiesz jaką wartość ma mieć ta szczelina? Możesz użyć szczelinomierza i to sprawdzić?

Czas leci, na LPG zrobione już ponad 10k km, więc nadszedł czas na zalegalizowanie instalacji i wbicie jej w dowód rejestracyjny[emoji1][emoji6]. Jako, ze instalacja robiona w PL a auto zarejestrowane w DE, to nie obeszło się bez małych problemów.

Pierwszy raz podjechałem na TÜV 2-go lutego.
Przygotowałem dokumenty: protokół montażu oraz tzw. Abgasgutachten, listę zamontowanych części wraz z numerami i homologacją- wszystko w języku niemieckim. Dokumenty wysłał mi gazownik do Niemiec, parę tygodni po montażu. Tutaj wszystko było jeszcze ok...
Zostawiłem auto i poszedłem do domu. Następnego dnia, zadzwoniła miła pani, i oznajmiła, że niestety kilka rzeczy uniemożliwia pozytywny wynik badania.
[emoji26]

Po pierwsze- przewód gazowy ze zbiornika jest poprowadzony tak, że grozi zgnieceniem przez elementy zawieszenia. Po drugie- montaż przewodu pod autem jest niewłaściwy- odstępy między mocowaniami mogą wynosić max 25 cm. Po trzecie same mocowania muszą być przynitowane do podwozia, a nie wkręcone blachowkręty.

Na szczęście nie zdyskwalifikowało to auta przed przeprowadzeniem pełnego badania i kontroli dokumentów i montażu pod maską.

No i zaczęło się szukanie warsztatu który ogarnie w.w usterki. Jakimś cudem znalazłem warsztat u mnie w mieście, który ogarnia instalacje BRC. Zadzwoniłem i umówiłem się na termin. Jak się okazało, szef warsztatu to Włoch. Sam ma 156 Gta, a co najlepsze, pracował kiedyś przy wyścigach WTCC i składał dwulitrówki do nich...Trochę mi po opowiadał o tym- super gość. Zostawiłem mu auto i po weekendzie odebrałem.

Dzisiaj pojechałem na ponowny przegląd, który okazał się pozytywny. Wszystko gra, więc mogę wbić gaz do dowodu rej.

Przy okazji zrobiłem kilka fotek podwozia- jestem zadowolony- żadnych ognisk rudej, mocowania lewarka zdrowe...ufff...
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Rdza na mocowaniach nie idzie od tego miejsca na zdjęciu :lol:
Ale pojawia się albo wewnątrz progu (najczęściej) albo pomiędzy prostokątną blachą grzyba (jego podstawka) a samym progiem. Tam jest kanapka, blacha na blachę i między nimi koroduje. U mnie też było pięknie. Ale w jednym miejscu na narożniku tej blaszki gdzyba było trochę rudego. Chciałem to wyczyścić ale mając świadomość że to niewiele da postanowiłem go odciąć. No i pod jednym było już szaleństwo rudej....... a z zewnątrz było tak pięknie :)
dlatego jak komuś wychodzi na zewnątrz to jest po ptakach.
Na szczęście da się tam zajrzeć. Progi są otwarte od strony kół. Można tam zajrzeć.

Mały update, alfa ma się dobrze, dostała nowe lampy tylne. Czeka mnie niedługo wymiana oleju oraz przegląd instalacji gazowej.

Ostatnio z racji sezonu, alfa odwiedziła kilka zlotów- lokalnych spotkań young i oldtimerów- oraz Muzeum Alfy Romeo w Arese w zeszły weekend (mamy urodziny tego samego dnia) w niedzielę brałem udział w jeździe po torze Alfy w Arese- super zabawa!

Kupiłem też felgi 17"- muszę je jednak oddać do regeneracji, ponieważ są trochę obdrapane. Cena jednak zrobiła swoje więc je wziąłem
67cf87c0ae45d57dffc9c7384320fa6e.jpg
aca7293f232ed77fef930dd4b57afb28.jpg
85dece16e72bfdf50fc28be361f24eab.jpg
ad8c53af0872a4e1991d0c009ae120e6.jpg
07ebfbc9cd533771abb82d36e4e9c54a.jpg
d7d8c709f6f69fab4bd216531e152c66.jpg
14f0b1a0a640bdc71f27afca441384e1.jpg
1a16777895b6c98909f2f0fd5b72faa4.jpg
f71bc1d219a9e34dc6cf913be6cc9f91.jpg
a1dbcac1a2dc1f020212b0044c3acd63.jpg

Ja tu kurde zawsze wszystko przeocze - ro spotkanie w Tyrolu to jest coroczna impreza? Kto to organizuje?
Fajne fotki, dzieki za relacje!

Ja tu kurde zawsze wszystko przeocze - ro spotkanie w Tyrolu to jest coroczna impreza? Kto to organizuje?
Fajne fotki, dzieki za relacje!
Ja też zawsze dowiadywałem się już o wszystkich zlotach po fakcie...ale postanowiłem sobie sobie w tym roku, że będę odwiedzał wszystko co będę mógł[emoji846]

Imprezę w Tyrolu organizuje klub
"Scuderia Alfa Romeo Tirol" . Było mnóstwo Spiderów i Gtv-ek. Najwięcej było tego co nowe, czyli Giulii i Giuliett, parę Stelvio i Tonale, trochę 4C. Z reszty modeli było po kilka egzemplarzy. 166 były tylko 2 na przykład. Ogólnie spoko, tylko średnia wieku nieco wysoka[emoji6]

W Arese było o wiele lepiej- tam już było o wiele więcej aut, pięknie odrestaurowanych lub poprostu zadbanych.

Wieczorem wrzucę filmik z toru

Ostatnia edycja:
coś pięknego! Te auta, ta sceneria...

Panowie, mam lekki problem z nawiewami. Kiedy nadmuch ustawiony jest w pozycji "na kierowcę" przez dłuższy czas, na ics wyskakuje ten komunikat o konieczności kontaktu z warsztatem i nie da się już zmienić kierunku nawiewów. Po ponownym odpaleniu działa już normalnie. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy nadmuch ustawiony jest w w.w. pozycji

Miał ktoś tak może?

Panowie, mam lekki problem z nawiewami. Kiedy nadmuch ustawiony jest w pozycji "na kierowcę" przez dłuższy czas, na ics wyskakuje ten komunikat o konieczności kontaktu z warsztatem i nie da się już zmienić kierunku nawiewów. Po ponownym odpaleniu działa już normalnie. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy nadmuch ustawiony jest w w.w. pozycji

Masz problem ze sterowaniem klapami nawiewu - być może coś nie domyka / nie dostaje sygnału, że nawiew zmienił się na kierowcę. Osobiście nie miałem u siebie - co do naprawy niech się wypowie ktoś, kto miał :)

Masz problem ze sterowaniem klapami nawiewu - być może coś nie domyka / nie dostaje sygnału, że nawiew zmienił się na kierowcę. Osobiście nie miałem u siebie - co do naprawy niech się wypowie ktoś, kto miał :)
Dzięki mimo to za poradę[emoji6][emoji106]

Amortyzatory
Powrót