• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 164

• Autor wątku Autor wątku Arek 146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek 146

Guest
Zastanawiam się nad kupnem AR 164 V6 12V z 1996r. (ostatni model ze złotą listwą) i chciałem się dowiedziec jakie są koszty eksploatacji, zużycie paliwa głownie miasto itp. oraz jak wygląda sprawa dostępności części np. napinacz paska mechaniczny czy hydrauliczny.
Konkretnie chodzi o to auto (może je ktoś zna): http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3763129
Interesuje mnie także jak wygląda sprawa gazu, czy auto będzie jeździło na instalacji tylko sekwencyjnej czy też da rade na dobrej zwykłej.

Jeśli chodzi o napinacz to Zapraszam do lektury
Mechaniczny występował w modelach z silnikiem 24-zaworowym

Co do tego egzemplarza to wlaścicielem jest Pan Paweł, klubowicz IKAR-a ktory ma na swoim podwórku chyba 3 egzemplarze 164 :)

Silnik 3.0 V6 12V jest ten sam co w 155 V6 więc wiele elementów można podpasować(chyba masz taki gdzieś) :D

Arek 146 napisał:
Interesuje mnie także jak wygląda sprawa gazu, czy auto będzie jeździło na instalacji tylko sekwencyjnej czy też da rade na dobrej zwykłej.
Po co Ci ta V6 <patykiem>

Nie powiedziałem że ją zagazuje, raczej bym tego nie robił ponieważ nie robię dużych przebiegów

Co do napinacza to tam wystepuje hydrauliczny, jezeli chcialbys go wymienic na nowy to jest bol, bo dostaniesz go tylko w fiacie i to tylko do sprowadzenia z wlochc. Cena okolo 850 zl ;(
Ja u siebie bede wymienial w piatek pasek, pompę wody i to co trzeba w moim starym napinaczu (chyba ze juz sie do tego nie bedzie nadawal). Mam nadzieje ze oprocz rolki i paru uszczelek i sprezynek nie bedzie nic wiecej potrzeba, a owe elementy da sie jakos zdobyc w zamiennikach.
Sprawa spalania.
Alfa spali ci tyle ile wlejesz, ale mi pali benzyny okolo 15 l w miescie. Mam zwykla instalacje gazowa i autko smiga na tym ladnie - ale nie przejdzie mi zadnego badania ze wzglegu na parametry spalin czyli HC i CO, wiec najlepszym rozwiazaniem jest sekwencja. Sam sie nad tym zastanawiam, ale chyba wogole zrezygnuje z gazu pomimo ze jezdze duzo.
Ceny czesci
Zalezy jakie - jedne tanie drugie drogie, ale z reguly srednio wyzsza polka cenowa. Poza tym dostepnosc - jak nie maja na stanie to na drugi dzien beda miec. Kupywalem juz elementy zawieszenia i ukladu hamulcowego i musialem czekac na nastepny dzien.

Wygoda i frajda z jazdy Alfa jednak jest tak duza ze takie sprawy o jakie sie pytasz nic nie znacza, najwyzej dwa razy trza jechac do jednego sklepu.

Pozdrawiam :mrgreen:

Ja mam Alfe na zwykłej instalacji. Ale ona tam nie ma sensu, a od miesiąca i tak jeżdże na benzynie.

Czesci glownie sciąga się z Włoch. I jak wiadomo różnie może być z oczekiwaniem na te częsci(południowo europejska mentalność)- lepiej takie częsci sprowadzać z Niemiec. Zazwyczaj stamtąd częsci są na drugi dzień. Sprzęgło - ja mam Sachsa za 550zl.

Spalanie- jak jeździsz delikatnie to katastrofy nie będzie, ale jak będziesz wciskał to oczywiście się zwiększy- albo moc, albo ekonomia.

czesc chyba chodzi o moja alfe.rozrzad byl zmieniany,napinacze od modelu super sa wylacznie mechaniczne [chyba 400 zl].czesci eksploatacyjne sa tanie i dostepne [tuleje wacha cza 25-35 zl pasek rozrz.45zl ]drogie i trudno dostepne sa zlote listewki [1300zl przednia listewka.spalanie na miescie do 13 l.czesci urzywane sa smiesznie tanie [mam dwie 164 w czesciach.sprzedaje swoja alfe tylko dlatego ze ma nastepna z silnikie 107tys kl przejechane na automacie[lepsze jest wrogiem dobrego]wedlug mnie 164 jest chyba najbardziej doracowana alfa w chistori marki pozdrawiam pawel

wszystko zależy od marki zamiennika, raczej większych problemów nie ma.
Problem to czas i głupie miny sprzedawców jak widzą ceny w cenniku np oryginalnych przewodów (1200zł) czy zalecanych świec (6x70zł) itp.
przeguby po ok 300zł/szt
osłony po 20zł
amorki (do zwykłej) po ok 300/szt
tłumik końcowy 150-350 zł
tłumik środkowy zależy 200-600zł
maglownica 1500zł
drążki kier/dł kr. po ok 40 zł
osłony na maglownice ok 100zł
silnik 3.2 v6 ok 22tyś w aso :)
poduszka przednia pod silnik 250zł
napinacz hydr. 600-900zł
tarcze ham. - 200-400 /kpl na oś
klocki ham. - 100-250 /kpl na oś
sprzęgło ok 600 (230mm)
wysprzeglik 60zł
pompa sprzęgła ok 100-150zł
wahacze kpl./szt 200-350zł
łożysko na tył (z piatsą) ok 300-400 :)

jak chcesz kupić zamek to kup całe drzwi - zasada w oparciu o ceny z allegro :D

oczywiście jak masz znajomego w hurtowni to pewnie urwie z 30%

Przed kupnem oczywiście sprawdź to co się sprawdza w każdym aucie czyli czy nie było bite (sorry ale jest 2:32 i już nie mam weny) , czy trzyma ciśnienie oleju na wolnych obrotach (0,5bar) jak jest nieźle zgrzany (dwa razy w korku i V6 na 6500obr/min od świateł do świateł ;) ) i przynajmniej 3,5 przy 5000obr/min, stan wydechu (ile z komina leci spalin a ile pary czy spalonego oleju), CZY po odpaleniu gorącego silnika po 20 min słychać klepanie wału przez chwilę (nie zaworów!), stuk pompy oleju, CZY nie ma mokrego prawego wahacza od oleju z uszczelnienia rozrządu/wspomagania. Czy sprzęgło wchodzi lekko i szybko powraca.Kiedy miał regulowane zawory, Czy jęczy pompa wspomagania przy skręcaniu kołami.
No i zasadnicze pytanie ile pali na serio w mieście przy normalniej jeździe (13 moja też paliła z nogą nad gazem a jazda po momencie obr. potrafi zmęczyć) i ile wciąga oleju (i jakiego i jaki jest w skrzyni).

GAZ > teraz bym wybrał sekwencję (zwykła nie nadaje się do ostrej jazdy > kościołowóz chociaż 240km/h poszła)

Paweł , a tak nawiasem to jest to standard z mechanicznym napinaczem w tej wersji bo jestem zainteresowany taką adaptacją do mojej QV?

jesli chodzi o 164 to u mnie tez stoja trzy belle 164: 2.0 TS, 2.0 TS Super, 3.0V6 Q4 i 3.0 v6 w czesciach.
Jesli mialbym wybierac nie patrzac na ekonomie wybralbym V6. Ten dzwiek silnika jest piekny.
Eksploatacja 164 nie jest droga a dostepnosc czesci(nowe) calkiem niezla.
Mam pytanie odnosnie zlotych listew. Moja ma zlote listwy i jest wedlug papierow z 1998r.
Czy to mozliwe?

[164] Porady przed kupnem

Witam,

w niedziele jadę po 164 2.0ts (chcę kupić ale czy dojdzie do sfinalizowania transakcji?)

oto ona (może zna ktoś właściciela?):
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3931658

mam pytanie odnośnie tego na co zwrócić uwagę zeby się nie "przejechać" ..

- gdzie szukac rdzy?
- jakie ciśnienie oleju powinno być?
- jak wstępnie sprawdzić czy silnik jest ok? .. jak wariator sie sprawuje w tych modelach?
- itp.. itd ;)

powiedzcie mi na co Wy teraz zwrocilibyście swoją uwagę kupując 164 mając juz ten model w posiadaniu jakiś czas i wiedząc o nim dużo wiecej niż ja?

ile palą te silniki? chce kupic z gazem .. gaz jest założony za granicą i czy w związku z tym nie będzie problemu z jego serwisem w polsce?

jak juz sie kupi to jak jest z jego utrzymaniem? pcuje się (co?)? czesci drogie? dostepne?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi..

Rdza to chyba tylko na drzwiach w miejscu gdzie sie stykają z uszczelką i to jest prawdopodobnie nie do usunięcia . Nadwozie ma ocynk i to pierwszej klasy. Sprawdź zawieszenie czy coś nie stuka. Koniecznie sprawdź czy nie ma wycieków z maglownicy. Części są dostępne . Znajdziesz też zamienniki. Strasznie drogo nie jest. Da się to przeżyć. Ja jeżdżę na benzynie w mieście pali 10 latem jakieś 12 zima. Na trasie przy jeździe z dużym kapeluszem tzn. zgodnie z przepisami potrafi zejść poniżej 7 . Co do gau to słyszałem opinię że w TS to zły pomysł. Podobno silnik często szwankuje. Ale jak jest to z praktyki nic nie wiem. Mi mojej na gaz szkoda przerabiać.

a nie lepiej kupic od garosa?v6 i moim zdaniem lepiej utrzymana jak ta z 98r :oops:

a ja coś jeszcze w ten rocznik 98 nie moge uwierzyć, chyba 97 były ostatnie

Przede wszystkim sprawdź czy bezwypadkowa, bo jak bezwypadkowa to każdą usterke usuniesz.

Rdza- jak bezwypadkowa to ciężko coś znaleźć

Co do ciśnienia oleju to ci nie powiem, bo nie wiem jak to wygląda w TSie.

Wariatory raczej sie nie walą, bo tutaj mają smarowanie z rozrządu(łańcuch).

Co do częsci-zależy od sklepu, jak sklep sprawny to sprowadzi- u mnie czeka sie max tydzień, co do ceny częsci to nie ma katastrofy.

A najlepiej to mieć w pobliżu kanał i sprawdzić co się dzieje na dole(dla pewności)

ten Twin Spark ładnie wygląda. Tylko silnik jak do tego auta troche za słaby, bo mimo wszystko 3 litrówka do tych aut jest idealna. Co do auta Garosa to tylko tyle że na dzień dobry wiesz co jest do remontu a tutaj to tak średnio, poprostu bierzesz auto i do zaufanego mechanika albo kanał jak masz dostęp.

fiergloo napisał:
Tylko silnik jak do tego auta troche za słaby

145KM to nie tak zle .. 10s do setki to tez nie ma tragedii..

nie zalezy mi na niewiadomo jakich osiagach a raczej na "tanim" utrzymaniu samochodu bo będę nim jezdził w pracy. V6 myślę ze nie bedzie za dobrym rozwiązaniem, a szkoda :(

zawigrze napisał:
chyba 97 były ostatnie

napewno tak .. tutaj w ogłoszeniu chodziło o date pierwzej rejestracji ..

fiergloo napisał:
Co do ciśnienia oleju to ci nie powiem, bo nie wiem jak to wygląda w TSie.

a może ktoś wie ? :) jak się "skapnąć", że coś z cisnieniem może być nie tak??

zadzwon jestem z wroclawia w niedziele mam czas moge pomoc ,mialem 75 ztym silnikiem jezdze 164 3.0 znam doskonale ten model .606134293.pawel

W V6 ciśnienie zaraz po odpaleniu na zimnym silniku to 4 bary, jak jest rozgrzany to koło 1 powinno wynosić. W Twin Sparku 8V sie nie wypowiadam, może ktoś na 155 poruszył ten wątek w końcy 2.0 8V 140-148KM był jeszcze międzyinnymi w 155 i 75.

Amortyzatory
Powrót