• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Alfa Romeo 164 V6 by Bates911

Śliczna jest. Te Zendery są niesamowite!
Ostatnie zdjęcie klimatyczne:)

Dawno mnie nie było, ale to nie znaczy że nic nie robię przy Belli :) Krótka sesja z prac we wnętrzu.

379.jpg
380.jpg

Prawię całe wnętrze wyleciało z samochodu, dzięki temu usunąłem tonę odklejającej się taśmy izolacyjnej, trochę wkrętów i innych druciarstw poprzedniego właściciela.

381.jpg

Przy rozbieraniu tyłu wyszło że Bella miała dość poważny incydent. Z zewnątrz wyglądało jak by tylko błotnik dostał, ale niestety pod tapicerką cała blacha przy nadkolu i słupku jest pogięta. Tragedii nie ma, prawdopodobne że jakiś rzeźnik na siłę coś robił i powyginał, do tego jakiś "mechanik" zostawił kluczę i nakrętki na kielichu.

382.jpg
383.jpg

Wymieniłem cały centralny panel, ma lekko inny odcień (wersja z przed fl) lecz nie jest podziurawiony :) Do tego rozebrałem cały panel podsufitki. Podklejiłem wszytkie przyciski taśmą dwustronną żeby nie drżały podczas jazdy, oraz uzupełniłem przepalone żarówki.

384.jpg
385.jpg

386.jpg
387.jpg

Mała rzecz, a cieszy :)

388.jpg
389.jpg

390.jpg
391.jpg

Przed i po praniu (gąbka i woda z płynem uniwersalnym), jeszcze trzeba będzie poprawić karcherem żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt.

392.jpg

Teraz już powoli wszytko składam.

widzę że prace ruszyły pełną parą....:)tak trzymać....:)

Robota idzie w dobrym kierunku. Powodzenia w dalszych pracach.

Z racji tego że wymontowałem fotele z samochodu zająłem się ich odświeżeniem i elektryką.

Do oczyszczenia foteli użyłem wody z mydłem i mleczko W5 Leather Care, który przy tej skórze spisał się nie najgorzej (przy cenie 10 zł opakowanie polecam). Fotelom po tym zabiegu wrócił blask i kolor, już nie są szarawe.

43.jpg

Teraz czas na elektrykę. Postaram się w miarę dokładnie opisać co i jak zrobić, może kiedyś komuś się przyda :)

Więc tak zaczynamy od zdemontowania plastiku który jest zamontowany na 3 śrubki i plastikowy zatrzep, który znajduje się zaraz przy środkowej śrubce.
Trzeba też pamiętać o kablu który idzie do przycisku podgrzewania foteli.

44.jpg

Po zdemontowaniu maskownicy ukazuje się moduł sterowania. Żeby wydostać moduł z metalowej obudowy trzeba ją odkręcić od fotela, trzyma się ona na 3 śrubkach. Jeszcze przed odkręceniem ściągamy przyciski lekko je podważając, trzeba uważać żeby nie wkładać śrubokręta przy podważaniu zbyt "głeboko" bo można ułamać plastiki które trzymają przyciski.

45.jpg

Następnie wyciągamy moduł, trzeba użyć trochę siły lecz z umiarem. Następnie ściągamy metalową obudowę z kabla żeby nam nie przeszkadzała.

46.jpg

Teraz jak na zdjęciu podważamy klapkę od przeciwnej strony niż kabel.

47.jpg

Ukazuje nam się płytka którą podważamy z jednej lub drugiej strony we wskazanych miejscach.

48.jpg

Teraz pozostało tylko przeczyścić styki. Czyszcząc je z obydwu stron. Ja użyłem do tego celu papieru P400. Składając go na pół tak żeby mieć z obu dwóch stron powierzchnie ścierną przecieramy styki.

49.jpg

Efekt jak widać bardzo dobry, styki czyste wiec powinno wszytko działać. Teraz dla świętego spokoju można oczyścić styki preparatem do elektroniki, ja użyłem alkoholu izopropylowego (IPA) w sprayu .

50.jpg

Teraz wystarczy złożyć wszytko w odwrotnej kolejności. Tu przyda się trochę cierpliwości przy wkładaniu układu scalonego do obudowy, ponieważ trzeba sobie trafić brązowymi plastikami które sa przy stykach w plastiki które trzymają przycisk. Ale gdy zachowuje się spokój to od razu wskakują na swoje miejsce :)

ps. jak by ktoś miał zbędny duży plastik ze schematu do fotela pasażera to chętnie go odkupię :)

Ostatnia edycja:
Widzę, że powróciłeś z pracami i to pełną parą. Tak trzymać.
Ciekawi mnie tylko, w jaki sposób wymontowałeś środkowy plastik? Chodzi mi ten gdzie jest ręczny, lewarek skrzyni biegów itd. Wpadł mi tam pendrive, taki mały od radia i nie mam zbytnio jak go wyciągnąć. Jedynie zdemontowanie tego panelu, może zaradzić.

te zendery od zawsze były moim marzeniem ...
ja właśnie jestem na etapie poszukiwania 17 ..
widzę że Alfę dopieszczasz ..
do zob na ulicy

Widzę, że powróciłeś z pracami i to pełną parą. Tak trzymać.
Ciekawi mnie tylko, w jaki sposób wymontowałeś środkowy plastik? Chodzi mi ten gdzie jest ręczny, lewarek skrzyni biegów itd. Wpadł mi tam pendrive, taki mały od radia i nie mam zbytnio jak go wyciągnąć. Jedynie zdemontowanie tego panelu, może zaradzić.

Ściąganie konsoli jest trochę czasochłonne, bo trzeba zdemontować welurowe boczki, a od strony kierowcy jest to cholernie ciężkie beż demontażu fotela bądź pedału gazu. Ale jest możliwe ale wymaga dużo cierpliwości i gimnastyki pod kierownicą :D Jest też możliwość użycia śrubokręta z kolankiem, ale nie wiem jak chude ręce byś musiał mieć żeby tym operować w środku tunelu

Zaczynamy od nieszczęsnych welurowych boczków. Należy zdemontować plastiki konsoli centralnej, jeden się trzyma na dwie śrubki, drugi trzyma się na plastikowych zatrzaskach, u mnie schodził bardzo łatwo, oby dwa plastiki trzeba ciągnąc w tył pojazdu. Teraz welurowe boczki które trzymają się na dwóch śrubach, jedna jak na schemacie, a druga jest pod fotelem, trzymające plastikowe ucho. Przy demontażu trzeba uważać żeby ich nie połamać, są dość delikatne. najlepiej ciągnąc je delikatnie od dołu. Gorzej jest od strony kierowcy bo pedał gazu blokuje całkowicie dostęp i niestety trzeba się sporo nagimnastykować.

a>
57.jpg

Następnie demontaż mieszka, panelu sterowania szyb i tylnej popielniczki (odłączyć kabel od tylnej zapalniczki jeśli takowy jest). Teraz jesteśmy gotowy do zdemontowania konsoli, odkręcamy śruby zaznaczone na schemacie, zaciągamy ręczny na max, wrzucamy na luz (lub na 2 już nie pamiętam) i możemy podnosić panel. Lekko do przodu samochodu i do góry.

58.jpg

I mamy zdemontowaną konsole, lecz tobie bym radził na początek odkręcić śruby przy popielniczce i pociągnąć konsole lekko do góry, jak pendrive leży koło ścianki konsoli to wpadnie pod fotel, a z stamtąd będzie go na pewno łatwiej wyciągnąć. Jeszcze też możesz wyciągnąć panel sterowania szyb i pojemniczek który jest zaraz obok i pogrzebać ręką. Bo demontaż boczków i potem zakładanie ich jest pracochłonne i ciężkie. Mam nadzieję że pomogłem.

Dyny164, felgi są świetne, tylko u mnie brakuje dekielków których nigdzie znaleźć nie mogę :/

Dzięki wielkie Bates. Pendrive leży centralnie tak jak by pod ścianką od panelu sterowania szyb, próbowałem lekko odciągać plastik, ale nic z tego... Bez chociaż minimalnego podniesienia tego panelu, nie dam rady go sięgnąć. No cóż, jeszcze raz dzięki. Nie długo zacznę kombinować :)

Na razie mnie kasa przystopowała, ale za jakiś czas będzie relacja z regeneracji zacisków przód tył.

Dawno mnie tu nie było, co nie znaczy że prace nie idą do przodu, Ida ale nie tak szybko jak bym chciał. Przez ostatnią nieobecność zrobiłem miedzy innymi: hamulce (klocki, tarcze, regeneracja, malowanie, nowy płyn hamulcowy), znalazłem wyciek z układu chłodzenia, powoli przygotowuję pokrywy do malowania (jeszcze nie mam pomysłu na to wiec idzie to tak sobie, naprawa lampek w górnym panelu, czyszczenie reflektorów, termostat razem z czujnikami, klamka od strony kierowcy.. i jakieś tam pierdoły których nie pamiętam.

Teraz krótka foto relacja z tego wszystkiego.

Na początek termostat:

Świece i czujnik ciśnienia(zwykły) jak na razie czekają.

211.jpg

212.jpg

213.jpg

214.jpg

215.jpg

216.jpg

Miałem go jeszcze wysprejować srebrną farbą jak jeden koleś z forum AR75 ale na razie się wstrzymałem

217.jpg

Po jedym deszczowym dniu zauważyłem parowanie jednego reflektora wiec zabrałem się od razu za przeczyszczenie obydwu.

218.jpg

219.jpg

220.jpg

Przed:

221.jpg

Po:

222.jpg

Ślady po wodzie widoczne tylko z bliska, a ścierać bym tego nie radził bo bardzo łatwo naruszyć tą srebrną warstwę . Lustro świateł długich udało mi się wyczyścić bardzo dobrze nie pozostawiając śladów wody.

Oczywiście idealnie nie jest, bo szkła już mają swoje wady, ale po teście jeszcze z nowymi żarówkami efekt zadowalający+reflektor nie paruje.

223.jpg

Operacja klamki kierowcy:

224.jpg

225.jpg

226.jpg

227.jpg

Hamulce, tył został zastąpiony hamulcami ze 147, a przód zregenerowany.
Stare jarzmo tył.:

228.jpg

229.jpg

230.jpg

231.jpg

Wymieniłem tylko gumową osłone cylinderka, reszta była w bardzo dobrym stanie.

232.jpg

Hamulce przód:

233.jpg

234.jpg

235.jpg

236.jpg

237.jpg

238.jpg

Stary płyn hamulcowy:

239.jpg

I jeszcze naprawa płytki od panelu podświetlenia.

Przed:

207.jpg

208.jpg

Po:

209.jpg

210.jpg

I to jak na razie tyle.

Ostatnia edycja:
zaciski na czarno a nie na czerwono?
mi też na czarno lepiej pasuje
szacunek za cały wkład w alfe

Zastanawiałem się nad czerwonym, ale tu nie ma jakiś potężnych zacisków żeby je od razu eksponować dlatego zrobiłem je na czarno i wygląda rewelacyjnie :)
Marzy mi się przeszczep zacisków z Maserati :crazy_pilot: lecz do tego daleka droga :)

Dzięki :)

Teraz zająłem się kompleksowo komorą sinika.

Wymontowałem listwy wtryskowe które już nie wyglądały najlepiej, na szczęście tyko z wierzchu, środek bez rdzy.
182.jpg

183.jpg

Już po oczyszczeniu pierwsza warstwa podkładu antykorozyjnego

184.jpg

185.jpg

I już z docelowym kolorem

186.jpg

Samych wtrysków nie malowałem, ale oczyściłem je denaturatem żeby świeżej wyglądały :)

187.jpg

Nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, ale też przeszło przez etap czyszczenia, niestety nie mam fotki po :/

188.jpg

189.jpg

190.jpg

No i cała zabawa z kolektorem i pokrywami zaworów

191.jpg

192.jpg

193.jpg

194.jpg

195.jpg

Przez te paręnaście lat trochę tego syfu się nazbierało...

196.jpg

Tutaj pokrywa zaworów z 166, u mnie brakowało górnej części ( otwieranie paczek z częściami do Alfy jest lepsze niż prezenty pod choinką :D)

197.jpg

Tutaj już przygotowane do malowania

198.jpg

199.jpg

200.jpg

Etap składania wszystkiego do kupy

201.jpg

202.jpg

203.jpg

204.jpg

Przy wymontowanych pokrywach wymieniłem świece na Denso Irydium Power IW22, wcześniej były NGK BP6E i wyglądają nieźle, więc spalanie mieszanki jest ok.

205.jpg

Jeszcze wgląd do głowicy, sprawdzenie luzów zaworowych, niestety tylko na wydechowych.

206.jpg

207.jpg

No i teraz zaczynam zabawę z kabelkologią i odkrywanie druciarstwa polskich mechaników

208.jpg

209.jpg

Powoli do przodu :)

Odbicie to nic innego jak stojący od półtorej roku Fiat 125p, w środku wygląda jak by stał od lat 80 :D

Dziś dowiedziałem się trochę o mojej 164. Przeszła przez ręce pana Gerarda ps.Żarek, miejskie legendy głoszą że na temat 164 wie wszytko :)

pobrane (2).jpgpobrane (4).jpgpobrane.jpg

Dziś też przyszył części, miedzy innymi pompa wody i paski. Więc w najbliższym czasie szykuje się wymiana rozrządu.

Ostatnia edycja:
Mnóstwo pracy włożone w auto. Ja niestety jestem dopiero na początku zabawy. Powiedz proszę od jakiej wersji silnikowej AR 147 pasują hamulce tył? Druga sprawa, u mnie też brakuje tej górnej części pokrywy zaworów. Od jakiej wersji silnikowej jest ta pokrywa od 166 którą pokazujesz? Pasuje to P&P do 164?

Amortyzatory
Powrót