Z racji tego że wymontowałem fotele z samochodu zająłem się ich odświeżeniem i elektryką.
Do oczyszczenia foteli użyłem wody z mydłem i mleczko W5 Leather Care, który przy tej skórze spisał się nie najgorzej (przy cenie 10 zł opakowanie polecam). Fotelom po tym zabiegu wrócił blask i kolor, już nie są szarawe.
Teraz czas na elektrykę. Postaram się w miarę dokładnie opisać co i jak zrobić, może kiedyś komuś się przyda
Więc tak zaczynamy od zdemontowania plastiku który jest zamontowany na 3 śrubki i plastikowy zatrzep, który znajduje się zaraz przy środkowej śrubce.
Trzeba też pamiętać o kablu który idzie do przycisku podgrzewania foteli.
Po zdemontowaniu maskownicy ukazuje się moduł sterowania. Żeby wydostać moduł z metalowej obudowy trzeba ją odkręcić od fotela, trzyma się ona na 3 śrubkach. Jeszcze przed odkręceniem ściągamy przyciski lekko je podważając, trzeba uważać żeby nie wkładać śrubokręta przy podważaniu zbyt "głeboko" bo można ułamać plastiki które trzymają przyciski.
Następnie wyciągamy moduł, trzeba użyć trochę siły lecz z umiarem. Następnie ściągamy metalową obudowę z kabla żeby nam nie przeszkadzała.
Teraz jak na zdjęciu podważamy klapkę od przeciwnej strony niż kabel.
Ukazuje nam się płytka którą podważamy z jednej lub drugiej strony we wskazanych miejscach.
Teraz pozostało tylko przeczyścić styki. Czyszcząc je z obydwu stron. Ja użyłem do tego celu papieru P400. Składając go na pół tak żeby mieć z obu dwóch stron powierzchnie ścierną przecieramy styki.
Efekt jak widać bardzo dobry, styki czyste wiec powinno wszytko działać. Teraz dla świętego spokoju można oczyścić styki preparatem do elektroniki, ja użyłem alkoholu izopropylowego (IPA) w sprayu .
Teraz wystarczy złożyć wszytko w odwrotnej kolejności. Tu przyda się trochę cierpliwości przy wkładaniu układu scalonego do obudowy, ponieważ trzeba sobie trafić brązowymi plastikami które sa przy stykach w plastiki które trzymają przycisk. Ale gdy zachowuje się spokój to od razu wskakują na swoje miejsce
ps. jak by ktoś miał zbędny duży plastik ze schematu do fotela pasażera to chętnie go odkupię