• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku ringo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jedyna sluszna trasa, of koz w okresie letnim przy suchej nawierzchni to:

wrocław > olesnica > antonin > grabów n. prosną > czajków > burzenin > kącik > mzurki > pt. tryb i do konca 8-ka

sprawdzona przez wielu znajomych, ktorzy zupelnie jak ja bardzo czesto musza przemieszczac sie do waw.

No i ten mityczny odcinek "między Czestochową a Opolem". To jest niecałe 100 km. Możesz napisać, jaką drogą jedziesz, skoro omijasz Lubliniec i Ozimek? I pamiętaj, że na tej drodze musisz utrzymać srednią ponad 90 km/h... Czy to są wiejskie, boczne drogi? Najkrotsza trasa wiedzie przez Lubliniec i Ozimek. Czyli Ty jedziesz dłuższą. Więcej jak 100 km robisz, czyli Twoja srednia sięga 100 na tym odcinku. Rozumiem, ze nia ma tam wsi, skrzyżowań, innych aut, a skoro to drogi boczne, nie ma też furmanek???
już Ci mówię, jest dalej o około 5 km - droga krajowa nr 45 z Opola na Kluczbork jakieś 20km i później w prawo na Olesno i Częstochowę drogą wojewódzką numeru nie pamiętam, furmanek za wiele nie ma za to są długie proste, także nawet jak coś się trafi to łatwo jest wyprzedzić. Z tego co pamiętam to pas awaryjny jest na całej długości A4 pomiędzy Wrocławiem a Opolem więc 130km/h jest prędkością przepisową. Poza tym przejedź się tamtędy, a zrozumiesz, że czas poniżej 5h do wawy jest jak najbardziej realny.

dobra, spróbuje tej trasy. Jak wróce, opisze jak się jechało, może się uda jeszcze przed sniegami:)
Ale, przy okazji, nie schodźmy z tematu. To, że pięć godzin z Wawy da się zrobić to wiem. Sam robię 4 godziny, 4 i pół, klasycznymi drogami. Srednia wychodzi mi około 80 km/h. Rozmawialiśmy o tym, ze jeden z kolegów uzyskał srednią 95 km/h na trasie do Warszawy.... czyli jechał 3 godziny i jakiś kwadrans. O to się spieramy.

No zobaczymy, co to za magiczna trasa.

Magiczna nie jest, ale naprawdę ułatwia życie, a z tematu to bardzo zboczyliśmy, bo było o spalaniu... :)

Witam serdecznie.
Kupiem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
Tak więc:
miasto 11-12l
trasa 8l
nie jest źle.
Auto ciągnie od niskich obrotów i do prawie 6 tys obrotów. Po prostu melodia.
Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może kto
Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 22:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

Witam serdecznie.
Kupiłem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
Tak więc:
miasto 11-12l
trasa 8l
nie jest źle.
Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może ktoś wie co z tym zrobić?
Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 22:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:08 ----------

Witam.
Czy ktoś wie który serwis usunie trzeszczenie podszybia i sprzęgła ?
Lub jak sobie z tym poradzić?

Jeszcze mały OT na temat trasy: Warszawa-Wrocław poniżej 5 godzin jest jak najbardziej osiągalna.

Jechałem tą trasą pod koniec lutego. Wyjazd z Wawy (z Pragi Połdunie !) o 11:00, o 16:30...zamówiłem obiad w restauracji w Bolkowie (dla niezorientowanych Bolków leży kilkadziesiąt km na południowy zachód od Wrocławia) :)

Jechałem DK8 do Piotrkowa, tam na DK1 do Częstcohowy, tam z kolei w DK46 do Opola (to najwolniejszy odcinek całej trasy), za Opolem na A4 aż do Legnicy, z Legnicy już jednopamówką do Bolkowa. Jadąc A4 obok Wrocka sprawdziłem czas, była 15:35. Po drodze nie zatrzymywałem się, na dwupasmówkach utrzymywałem prędkości w granicach 110-130. Samochód - jak w podpisie, Corolla 1.4 D4D, 90 kucyków...sami widzicie.

Witam serdecznie.
Kupiem Brere TBi i zrobiłem już 7tyś km i wiem ile pali już to cacko (-:
Tak więc:
miasto 11-12l
trasa 8l
nie jest źle.
Pojawił się inny problem - trzeszczy podszybie i pedał sprzęgła. Może ktoś wie co z tym zrobić?

Spalanie moim zdaniem jest znakomite, natomiast martwi mnie to trzeszczenie, tym bardziej, że problem trzeszczącego podszybia nie jest nowy, i miałem nadzieję, że w fabryce już się z nim uporali. Daj znać jak sobie z tym poradzisz.

masz racje Fiergloo.. zakładam, że dieslem, zeby sie per saldo opłacało, trzeba robić wyżej 50 tys km rocznie... Ja robię niecałe 20... więc zapominam o kaszlaku:) a co do spalania 159.. Szefowa salonu bajerowała mnie, ze w miescie 159 1.8 TBI wypije mi niżej 10 litrów.. absolutnie nie wierzę.

Uwierzcie mi , nie da się z silnikiem benzynowym jeździć oszczędnie jeżeli patrzysz bez przerwy na wskaźnik poziomu paliwa to daj sobie spokój z benzynką bo nerwy ci puszczą .Albo adrenalina i piękne brzmienie albo klekot i 6 litrów na 100 km.

Taa, szczególnie jtsy to mają super brzmienie :D
Panowie, bez herezji proszę.

Od niskich obr. tzn. mniej więcej od jakich?
Kiedy następuje odcięcie?
Napisałeś ze ciągnie do prawie 6000obr.min, a potem co, następuje taki spadek mocy jak w dieslu po 4500obr./min czy raczej tylko "mały i płynny" spadek mocy?
I jak z dźwiękiem silnika, brzmi dobrze? np. w porównaniu do ts'ów.

Wypytuje bo chce się trochę dowiedzieć o tym silniku a na razie nie jest ich zbyt dużo...

POZDRO :)

Pola do dyskusji nie ma: benzynowe silniki mają zdecydowanie lepsze brzmienie od diesli. O czym więc rozmawiacie panowie?

Chyba nie chcesz powiedzieć, że gorsze od jtd.

Gdzieś już widziałem taki wątek o brzmieniu silników.
Napiszę tak, JTDm klekoci, ale nie za bardzo. W porównaniu do HDI albo TDI to niebo a ziemia.
Natomiast JTS nie brzmi w ogóle.

Nie ma czego porównywać.

Ja to widzę tak:

klekocik 1,9 < bzyczenie JTS'a < bulgociku 2,4 < mruczenia V6

Witam.
Melodia zaczyna się od 1800 i trwa do ok 5800 obrotow, a pozniej jest niestety odciecie zaplonu, ale ten zakres wystarcza. Przy 5500 na szostym biegu - 230km/h.
Podszybie przestalo skrzypieć juz na wiosnę - po prostu bylo za zimno.
Niestety pedal sprzęgla jeszcze nie.
Pozdrawiam serdecznie.

Twin spark brzmienie

To ja się dołącze.
Zastanawiałem się czemu lubię tak jeździć alfą , może to brzmnienie silnika?
Silnik Twin spark brzmi super od 4500 obr/min , niestety alfy są dobrze wyciszone w środku i słychać go fajnie tylko przy otwartych szybach.
Zęby naprawdę go usłyszeć trzeba odłączyć wydech (przed tłumnikiem środkowym).

Witam wszystkich sredecznie.
Właśnie dzisiaj dopuściłem się operacji na mojej Brerce TBi.
Zmierzono na hamowni osiągi i wgrano nowy program :-).
Jest dobrze :-)

Amortyzatory
Powrót