Alfa Romeo 159 SW by Ciapol

@Bednar: Gdyby to była TBi albo jakiś diesel, to wiadomo, że tam jest WSKAŹNIK (;)) doładowania. A jak jest właśnie w 1.8 i JTS-ach? :)

Bednar, w okolicy stadionu :)

grzdylu, też żałuję... za dużo km biję miesięcznie, żeby sobie pozwolić teraz na większy silnik :/
To auto ma 4 lata i 166 tyś przejechane...

Gleba to kwestia opanowania omijania dziur i jeżdżenia po koleinach nie w nich :)
Hehehe dokładnie - mimo ,że ja mam jeno -40mm ale na mniejszej feli więc inne porównanie to nie obędzie się bez jazdy na koleinach zeby nie szlifować osłony....Auto piękne....Zapraszamy ziomka na następny kopcowy spot kiedystam:) Śledz temat na regionalnym....Gratuluje wyboru auta i doboru fel i zawiasu....Jeden z nielicznych który nie boi sie jazdy na 18"....

Ciapol a co Ty zrobiłeś z odblaskami w tylnym zderzaku?
Pozdrawiam.
- Rafał

Łoosz ale przegapiłem wpisów :O
No niestety... 3 wskaźnik u mnie to nie doładowanie... ale na szczęście nawet pasażer nie widzi co tam jest :D

Nazar,
co gorsza chodzą mi po głowie 19-tki :D
admor, na piaśnikach mieszkają moi rodzice, więc co jakiś czas tam jestem :)
coachu, zawias ma niby do -65mm, ale zeszło dużo niżej... mierzyliśmy przed wymianą zawieszenia i po. Moje auto stało wysoko jak koza. Myślałem, że to wynikało z ciężaru silnika, ale teraz siedzi ponad -10cm. Na co dzień nie mogę jeździć na max glebie bo przednie wahacze wiszą wtedy 3cm nad ziemią. Z tyłu też mogę jeszcze zejść jednak opona już trze o nadkola. Na całodniowych zlotach da się szybko zrzucić przód do końca, tak nie ma co się stresować jazdą:) Pierwsze zdjęcie jest z wystawy gdzie przód obniżyłem na max, na kolejnych jest trochę wyżej. Tył bez zmian, ustawiony jest na 3/4 gwintu. W sobotę będę na SCP w Katowicach to zrobię zdjęcie na optymalnej wysokości do jazdy.
alces1, zakleiłem matową folią samochodową na próbę.
Nazar, postaram się w końcu wpaść :)
misiu7911, tu lepiej widać czarne wstawki:

DSC01003.jpgDSC01291.jpg

Ostatnia edycja:
widać nie tylko ja nie boję sie 35 profilu na śląskich drogach!
wrzucaj 19 ;)
już napisał, że ramki i listwy zaklejone są matową folią samochodową

Nie wiem czemu walneło mi się że ma JTD... za dużo rzeczy na raz się ogląda i tak jest ;)
Co nie zmienia faktu że to jedna z najfajniejszych Alf jakie widziałem :D

Alfa bardzo fajna, tylko ten silnik troche porażka. Ale wygląd zacny.

Alfa bardzo fajna, tylko ten silnik troche porażka. Ale wygląd zacny.
Hej no tragedii niema to nie 1,8TS ze 156ki....I tak u nas niema gdzie latać 250KM/H zeby płakać nad 3,2 ale osobiscie też sikam jak słysze V6....Wizualnie pełen kozak i to w najładniejszej Alfie jaką Włosi wymyśleć mogli....Dobrze ,że jakiś idiota do tych modeli nie wsadził silnika z "genowefy" 1,4 bo to by była już kapa....

- - - Updated - - -

Ciapol ... Jak ja przy obstawianiu 18" doznałem linczu masowego to ciebie za 19ki spalą na stosie hahahahahha.....

sebo18188, nie ma aż takiej tragedii ;) poprzednio miałem tonowe auto prawie 200km... to odczułem różnicę. Ale teraz nie ma źle.
Auto dobrze się zbiera i wyprzedza. Optymalna sprawa na moje ostatnie kursowanie po kraju.

Nazar, w takim razie to mój ostatni post:) heh
Tak na serio to trochę przesada. Alfa 159 ma seryjnie dosyć twarde zawieszenie i wielkie nadkola. Po założeniu 18 i niskiego profilu nie odczułem żadnej różnicy, a nadkola aż proszą o więcej:P
Dodatkowo SuperSport bardzo fajnie się zachowuje i na połowie obniżenia jeździ się bardzo komfortowo nawet w dalekie trasy. Ja bardzo polecam.
Może takie odczucia, bo nie lubię jak auto pływa po drodze. Tak mogę na tempomacie pokonywać zakręty nie depcząc po hamulcu. Ten samochód się świetnie prowadzi, a teraz jest tylko lepiej.
W poprzednim aucie miałem TEIN'a i było dużo gorzej. Ale może to charakterystyka auta. Alfa jest masywniejsza.

Ostatnia edycja:
Ciapol, czy żeby okleić te listwy obok grilla musiałeś je demontować?
Jeśli tak, to jak to zrobić?
Pozdrawiam.
- Rafał

Bez demontażu.
Kup porządną folię wylewaną, do zmiany koloru samochodu.
Potrzeba suszarki i bardzo ostrego nożyka. Naciągasz folię na element, na ciepło.
Od spodu nie musi to tak idealnie wyglądać, bo i ciężko to zrobić.
Ja to okleiłem na próbę, ale że mi się podoba, finalnie na wiosnę pomaluję to z całym zderzakiem.

Dzięki wielkie za instrukcję.
Pozdrawiam.
- Rafał

Niezła gleba w zimie masz pewnie problem.Przód działa jak pług ;) Wygląda zajebiaszczo... :D

Wielkie dzięki!

Viru$
nie mam kurde zielonego, musiałbym zobaczyć na tabliczkę.

mariwa21 na zimę miałem podniesiony bo nie dałoby rady...

Okleiłem sobie wszystkie srebrne elementy wnętrza razem z kierą na czarny mat. Efekt na żywo bardzo fajny.
Zastanawiam się jednak czy nie malnąć ich w kolor skóry, w połysk.

dsc01547_549.jpgalfa_159_czarny_mat_2_210.jpgdsc01557_519.jpgalfa_159_czarny_mat_4_363.jpgalfa_159_kierownica_126.jpg

Dzisiaj po wielu próbach przyciemniam komplet szyb 35 i 50 przód.
Jak nie wyjdzie... trudno haha.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót