[159] Alfa Romeo 159 - Duch Dziadka

Auto
Giulietta Veloce
Ta historia zaczeła się już dawno temu...
Cały czas zastanawiałem się nad powrotem do włoszczyzny, ale nie miałem pomysłu na nic fajnego...
Natchnieniem stał się zlot Forza Italia w Poznaniu...
Nie jest to może Lancia, ale jest równie włoski i stylowy.
Historia jego kupna jest banalna...egzemplarz, który brałem najmniej pod uwagę, z racji rocznika 2009 podejrzanie niskiej kwoty sprzedawcy jak za ten rocznik i gigantycznej akcyzy.
Jednak szczęście chciało, że oszukany przez włoskiego niemca po przejechaniu 900 km musiałem pojechać kolejne 250 aby spotkać auto w stanie jakiego oczekiwałem przy kupnie.
Zaparkowana w salonie pośród takich aut jak Garbus, Audi TT, Opel GT czy nawet Opel Commodore, okazała się być rocznikiem 2007 zarejstrowanym w 2009.
Książka serwisowa, świadectwo pochodzenia, ważny TUV do 2015 i wiele innych rzeczy utwierdzały mnie w przekonaniu iż wybór nabiera kolorów.
Na koniec podnośnik udostępniony przez sprzedawce i negocjacje cenowe. Szybka kalkulacja - opłaca mi się...
I tak nabyłem Alfe Romeo 159 Sportwagon
Nie jest to może full wypas, ale ma zacne serce, które generuje 210 KM. Tak 2.4 JTDm zachwycił mnie...
Mam pewne plany na zmiany, ale póki co fotki prosto z podróży...
Żeby było jasne nie jest to okazja cenowa jak na ten rocznik, ale dzisiaj udało mi się potwierdzić wszystkie wpisy z książki serwisowej więc jestem jeszcze bardziej przekonany o słuszności swojego wyboru...
ydzw.jpg

m5bz.jpg

8qln.jpg

hosh.jpg

e6y6.jpg

dex1.jpg

noo piękna...ale jak miałbym wybierać miedzy 159 właśnie w 2.4 jtdm tp chyba wolałbym troszkę dołożyć i kupić guliette 1750 z turbo....:)co jak co ale z jazdy benzynka w guli bije dieselka w 159 na głowę....

Piękna sztuka, mój następny wybór na pewno padłby na 2.4 :) Wiadomo, mocy zawsze za mało. Szerokości

Gratuluję zakupu i życzę mnóstwa radości z jazdy :)

noo piękna...ale jak miałbym wybierać miedzy 159 właśnie w 2.4 jtdm tp chyba wolałbym troszkę dołożyć i kupić guliette 1750 z turbo....:)co jak co ale z jazdy benzynka w guli bije dieselka w 159 na głowę....

No rozważałem tą opcję, ale musiałbym dołożyć drugie tyle...no moglem z lewej wyszarpać... ;) :)

No rozważałem tą opcję, ale musiałbym dołożyć drugie tyle...no moglem z lewej wyszarpać...
drugie tyle...??:)teraz żeby wyrwać 159 z 2.4 w dobrym stanie to trzeba co najmniej wyłożyć 40tys. t jest takie minimum...a gulia jest troszkę droższa ale też i młodsza o pare lat więc stracić na pewno nei stracisz....no i te 235 km robi duuużo wiekszą robotę niż te 200 km w dieslu...:)ale mimo wszystko nie ma to co 3.2 V6....:)ale nie mówię tutaj o tej z 159/brera....mówię o tych silnikach które występowały w 156/147/166/GT....:)

Nie wiem czym się tak podniecacie w QV-ce... jezdzilem testową QV z 235KM i jak dla mnie szalu nie robi. Może i szybciej się zbierala niz moja 156 2.4jtd20V ale w porownaniu z obecna AR wydaje się słabsza. Niestety brakuje tego uderzenia momentu jaki ma diesel. Jedyny plus QV to dluzszy zakres obrotów na jednym biegu. ..

drugie tyle...??:)teraz żeby wyrwać 159 z 2.4 w dobrym stanie to trzeba co najmniej wyłożyć 40tys. t jest takie minimum...a gulia jest troszkę droższa ale też i młodsza o pare lat więc stracić na pewno nei stracisz....no i te 235 km robi duuużo wiekszą robotę niż te 200 km w dieslu...

Yyyyyyyyyyy...bez przesady z tymi 40 tysiącami...a Gullietta w godnym stanie to jest 65-70 tysi...to nie chodzi o to ile sie traci, ale o to ile sie wyda...ale jak rozumiem dla Ciebie 30 tysi w tą czy tamtą to pikuś...

Nie wiem czym się tak podniecacie w QV-ce... jezdzilem testową QV z 235KM

Ja się nie podniecam, bo myślałem o Gulli 1.4T (170 KM) z pakietem sport, ale trzeba mierzyć siły na zamiary... :)

- - - Updated - - -

Mam pytanie czy do wersji 2.4 założe felgi 16" czy muszą być 17" ze względu na ten wielki zacisk???

Yyyyyyyyyyy...bez przesady z tymi 40 tysiącami...a Gullietta w godnym stanie to jest 65-70 tysi...to nie chodzi o to ile sie traci, ale o to ile sie wyda...ale jak rozumiem dla Ciebie 30 tysi w tą czy tamtą to pikuś...
mi nie chodziło o to że to pikuś tyle kasy....w sumie to jeszcze nie miałem okazji jeździć nawet żadnym jtd w alfie...:)nawet nie wiem jak to chodzi....:)a 30 tys to chyba dla każdego jest dużo....:)

Mam pytanie czy do wersji 2.4 założe felgi 16" czy muszą być 17" ze względu na ten wielki zacisk???

Masz duże zaciski hamulcowe Brembo 4 tloczkowe? Jeśli tak to tylko oryginalne 17" będą pasować. Z "innymi" 17 uważaj bo też nie wiadomo czy zacisk nie okaże się za gruby i będzie haczyl o ramiona felgi. Musiałbyś mierzyć do auta.

Do 2.4 koło min. 17' Co do pasujących felg - musisz poczytać (nie wszystkie nieoryginalne AR podejdą).

Pozdrawiam,
Sebastian

panowie pytanko małe...może nie na temat ale co tam pytam z ciekawości...:):Pile te 2.4 potrafi wam łyknąć...???10l weźmie...???:):cool:

To zależy od jazdy...

- autostrada predkosci 140-150 pokazał 7,2
- autostrada 160-180 pokazał na trasie 8
- mam do pracy 10 km, małe miasto i wioski to tak 8,5-9 na tym odcinku.

Myślę, że duże miasto i spalanie 10 to bedzie norma...

no to jak na taką pojemnośc i moc no i waga auta to nie jest zbytnio dużo...wręcz nawet spalanie przyzwoite....:)

Nie wiem czy to jest tak jak w Lancii, że na zaciskach jest napis Brembo???
Bo z tego co widziałem zacisk ma logo Alfy Romeo i jest sporych rozmiarów...

Pozdrawiam ducha-dziadka, dbaj o nowa zabawke jak o zielona kappe.

Amortyzatory
Powrót