• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa Romeo 159 - Diavolo Rosso - 3.2 V6, Q4, AF40

Mamy to!
W nocy z soboty na niedzielę o godzinie 0:00 udało się zakończyć prace związane z uruchomieniem silnika!

Nie no, od razu to nie - silnik musi się ułożyć. Poza tym, zbieżność trzeba ustawić po remoncie tylnego wózka, skraplacz klimy wymienić (bo stał otwarty, przez ten cały czas)
Także hamownia jest w planach, ale za jakiś czas :)

Nie musisz wymieniać skraplacza. Wymień osuszacz a potem próżnia załatwi temat.

Pierwsze 200km za mną.
W tym czasie:
1. zostały wymienione cewki i świece z cylindrów 1,3,5 (te pod kolektorem ssącym) z uwagi na wypadanie zapłonu na 5ym cylindrze. (Cewki BREMI, które nie tak dawno kupiłem jednak nie należą do najtrwalszych, bo padła już druga z tegoż kompletu. Stąd też decyzja o wymianie wszystkich, które są w miejscu trudno dostępnym).
2. Zbieżność 3D po remoncie tylnego zawieszenia. Wymieniłem jeszcze przed zbieżnością przedni górny prawy wahacz (mahle HD)
3. Założyłem tłumiki raggazzona. Niestety musiałem trochę powiększyć otwory w zderzaku. Nie jest to zbyt estetyczne, ale już znalazłem firmę, która mi to wykończy w rozsądnych pieniądzach. Dźwięk z tłumików jest bardzo przyjemny i nie męczący.
IMG_4051.jpg

4. Okazało się też, że problem wycieku oleju z wtyczki czujnika poziomu nie był oring a sama wtyczka, która okazała się nieszczelna. Przy kolejnej wymianie oleju będę musiał to zdrutowac jakąś masą uszczelniającą…

5. Jeszcze 800km i hamowania :)

No dobra, ale jakieś wrażenia z jazdy nowym silnikiem? Wiadomo, że delikatnie, ale coś tam pewnie możesz powiedzieć :cool: zmieniła się praca na jałowym?

Staram się być ostrożny w takich ocenach :)
Wydaje mi się że zbiera się fajniej, brzmi lepiej, pracuje „mięsiściej” :)
Ale ile w tym placebo, a ile faktów? Pokażą kreski na hamownii ;)

Operacja się udała! Pacjent zmarł :(

Nie chce mi sie oglądać :sarcastic:
co się stało????? :confused:

Przytarcie na drugiej panewce korbowodowej… prawdopodobnie winnym jest używany korbowód, który założyłem, że jest dobry, a nie zmierzyłem geometrii jego otworów :(

Piątkowy wieczór był pracowity.

IMG_4224.jpg
IMG_4227.jpg

Jak ktoś ma ochotę oglądać film, to zapraszam:

W ten piątek powinno się udać zakończyć operację związaną z wyciągnięciem silnika.

ŻYJEMY!

podejście nr 2.
500km przejechane - po tym dystansie olej i filtr wyglądały dobrze - brak gruzu.

Włożyłem teraz wałki MACE - do jechania pełnym butem potrzebne jest strojenie. A do tego trzeba dotrzeć silnik - jeszcze jedne 500 km.

Mam nadzieję, że już niebawem będą mógł pokazać kreski.

Trzymajcie kciuki 👊

Super!
Kilka pytań ode mnie...
Jakie masz zmierzone ciśnienie sprężania na cylindrach?
Jesteś w stanie zrobić jakieś odniesienie co do odczuć względem oryginalnych wałków, czuć jakąś różnicę tak bez strojenia?
Sam przymierzam się do nich, ale do standardowego silnika.
Obroty biegu jałowego są gładkie na tych wałkach czy pojawiło się falowanie?
Wiesz może o ile dłuższe czasy mają te wałki względem oryginalnych?

Trzymam kciuki za powodzenie misji ;)

Amortyzatory
Powrót