• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa Romeo 159 - Diavolo Rosso - 3.2 V6, Q4, AF40

Mały update z prac nad 3,6:
Wciąż jestem na etapie zbierania części.
Mam już:
- 6 tłoków, 5 korb, jeden wał :D
- uszczelki pod głowice dla bloku 3,6
- nowy zestaw rozrządu INA, dla kół z alfy, więc rezygnuje z wymiany kół zmiennych faz na te z insigni;
- komplet nowych pierścieni na tłoki 3,6
- nową ori miskę olejowa.
Wał pojechał do obróbki.
Czekam na paczkę z nową korbą - ma być pod koniec listopada.

Wytrwały jesteś! ;)
Powodzenia w kompletowaniu reszty gratów!!!

Nie ma co się zastanawiać - silnik i tak będzie podany dość głębokiej modyfikacji, głowice pojadą do pełnej obróbki, a jak Matka Boska Pieniężna jeszcze pozwoli to wjadą i lepsze wałki.

Dotarł już nowy korbowód :)
Teraz czekamy na info na temat kondycji wału ze szlifierni…

Jesteś z Gostynia? wpadnij raz kiedyś na spot w Poznaniu organizowany przez Stradale Club, albo może ja wpadnę do Gostynia, od czasu do czasu tam przejeżdżam, fajnie było by zestawić 2 podobne alfy koło siebie, choć moja ma tylko 180koni mocy :-P
TI.jpg

Obserwuje Stradale Club od dłuższego czasu. Nawet na kilka eventów byłem gotów jechać ale koniec końców zawsze coś się wydarzyło i nie miałem możliwości ;)
Auto garażuje w okolicach Gostynia,i bawię się nim/ przy nim w weekendy, a na codzień przebywam w Poznaniu. Jak będziesz jakiś weekend w tamtych okolicach to pisz PW - napewno się zgadamy ;)

Wracając do 3,6 - wiecie któż to taki?

IMG_3509.jpg

Wrócił z obróbki. Korby 0,5, główne STD.

Dziś czyszczenie bloku i tłoków.
IMG_3525.jpg
IMG_3523.jpg
IMG_3512.jpg

Wygląda to dobrze ;)
Zostawiasz seryjne wałki czy wkładasz coś innego?

Chciałbym włożyć wałki od MACE z Australii, ale wygląda na to, że nie zmieszczę się w budżecie :/
Po całej akcji, liczę na to, że uda mi się sprzedać mój oryginalny dół silnika, to może wtedy...

To też byłby fajny test, sam jestem mocno ciekaw tych wałków.
Trzymam kciuki za spięcie budżetu i finalne przekroczenie 100 KM z litra (albo chociaż mocne zbliżenie się do tej wartości) ;)

Ło Panie! O 360KM to ja narazie nawet nie myślę ;D
Liczę na przedział między 300-320KM. Z momentem też muszę uważać by skrzynia nie wyzionęła ducha. Bezpieczny max dla AF40 to 450nm. Oczywiście można próbować więcej, ale to ma być auto do cruisingu, więc zależy mi na stabilności pracy :)

Każda skrzynia zniesie więcej niz przewidział producent. To tylko kwestia tego jak długo :)

Mój przyjaciel ma Insignie 2,8T zrobiona na 380Koni i 600Nm - jeździć to jeździ, ale skrzynia strasznie dławi moc na pierwszych biegach - przez co sprint 0-100 jest naprawdę słaby (jak na tę moc). Oczywiście sprint to nie wszystko, bo elastyczność na wyższych biegach jest bardzo dobra.
Więc można, tylko osobiście nie widzę w tym sensu. IMO ta skrzynia się do tego nie nadaje.

Mała aktualizacja wnętrza. Irytowały mnie jednak kable USB, których używałem do łączeni radia z telefonem (CarPlay), więc postanowiłem zmienić ramkę bez wyjść na USB, a kable schować pod konsolą.

Efekt poniżej. Jak telefon jest na swoim miejscu to praktycznie kabla nie widać :)
IMG_3566.jpg

Ja osobiście w brerze na telefon wybrałem miejsce po prawej stronie konsoli. Nie chciałem żeby telefon mi zasłaniał ładna deskę rozdzielcza.

Nowy rok
Nowa ja :D

Ruszyłem z projektem 3,6 od dupy strony - rozebrałem tylne zawieszenie :D
IMG_3575.jpg
Jutro wszystko leci na wymianę tulei a w między czasie wyciągamy serduszko <3

Czyli co? Już wsadzasz i odpalasz te 3,6l?

Muszę zdjąć głowice z mojego silnika i wysłać do szlifierni wraz z nowym blokiem do obróbki. Jak te elementy wrócą, zacznie się składanie silnika 3,6 i wkładanie do budy :)

To najciekawszy moment się zaczyna :)

A czy mierzyłeś u siebie kiedykolwiek ciśnienie sprężania w 3.2? (szukam porównania bo mam wrażenie, że coś za mało mam u siebie)

Liczyłeś już jaki będzie stopień sprężania w 3.6 z głowicami z 3.2?

Liczyłeś już jaki będzie stopień sprężania w 3.6 z głowicami z 3.2?

Nie liczyłem dokładnie. Porównałem na zdjęciach głowice od 3,6 i 3,2 i wyglądają identycznie. Nawet średnice zaworów wyglądają na takie same. Zatem zakładam, że stopień sprężania będzie taki jak w 3,6 - 11,3 (alfa ma 11,25)

A czy mierzyłeś u siebie kiedykolwiek ciśnienie sprężania w 3.2?
Niestety nie mierzyłem. Mając w głowie, że silnik i tak będzie modyfikowany nie miałem po co szukać niesprawności w tym silniku. Jednak one znalazły mnie.

Raport sytuacyjny:
Głowice ściągnięte. Nasi tu już byli :).
Plusy - wariatory wyglądają na nowe.
Minus - kiepski stan wałków - delikatnie przytarte i posiadają wżery na krzywkach.
Ślady przytarcia skłoniły mnie do zajrzenia do pompy oleju. Okazała się również śmietnikiem.
IMG_3599.jpg

Zauważyłem też, nieszczelność przy jednym wtryskiwaczu.

Jak to mówią - życie. Wysyłam części do odpowiednich podwykonawców, zamawiam co trzeba nowe i jedziemy dalej :)

Amortyzatory
Powrót