• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 156 NERO METALICCO od Łysego0800

Łysy0800

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.
Cześć wszystkim! Poczułem, że nadszedł czas, aby przedstawić Wam moją Bellę :)

Kupiłem ją w czerwcu 2010r, ściągana z Belgii, miała przebieg 180tyś. Przed zakupem było gruntowne sprawdzanie w 2 warsztatach ;)

Rok produkcji 2002r, po lifcie środka, skóra, klima 2-strefowa, VDC+ASR, oryginalne radio CD z odczytem mp3 z CD (nie sprawdzałem), 1.9 JTD 115KM. Kolor czarna perła.

Samochodu szukałem długo. Zaczęło się od golfów przez passaty i vectry, ale jak narzeczona znalazła naszą niunię, to zakochałem się od razu :)

Lista rzeczy, które zrobiłem lub zrobię:
- na starcie wymieniłem kompletny rozrząd, wszystkie paski, filtry, płyny i oleje (ZROBIONE)
- pełny serwis klimy- nabijanie, odgrzybianie (ZROBIONE)
- nowy, mocniejszy akumulator- auto kupiłem z jakimś słabym Reaultowskim. Wymiana na Boscha. (ZROBIONE)
- klocki i tarcze na przód TRW (ZROBIONE)
- na wiosnę zakup jakichś ładnych felg. Kupiłem Tristary 17" od kolegi Miśka7911 :D (ZROBIONE)
- pomalowanie zacisków na czerwono (BRAK)
- wymiana koła pasowego, najpierw klekotało a na koniec... wypadło! (ZROBIONE)
- wymiana gumowego zbieracza pod szybą od strony kierowcy- strasznie mi sparciał (ZROBIONE)
- wymiana kompletu wahaczy przód, przegubu wewnętrznego, tulejek- zakupione, czekają na montaż (ZROBIONE)
- wymiana sprzęgła- moje już się niesamowicie ślizga, już prawie nie łapie, zapada się- zakupione, czeka na montaż (ZROBIONE)
- założenie chromowanej, owalnej końcówki na tłumik- mam, ale brak czasu.. Zrobię na wiosnę :) (ZROBIONE)
- montaż chromowanej wersji grilla (listewki) od kolegi Alcesa1 (ZROBIONE)
- założenie chromowanych listew pod oknami i na tylnej klapie (BRAK)
- montaż podświetlanej na czerwono gałki zmiany biegów (BRAK)
- marzy mi się wymiana skór na czerwone lub banany i montaż kiery wielofunkcyjnej... (BRAK)
- montaż osłon bocznych i dolnej silnika (ZROBIONE)
- wymiana łatanej rury intercoolera (ZROBIONE)
- odnalezienie sznurka otwierania awaryjnego wlewu :) (BRAK)
- parę poprawek lakierniczych- zrobię z AC (BRAK)
- nowe opony na lato (BRAK)

Poniżej kilka fotek zrobionych w momencie zakupu. Na wiosnę wrzucę kolejną porcję- na felach 17", z pomalowanymi zaciskami, z chromem na grillu, pod oknami i na klapie, z owalną końcówką wydechu, po poprawkach lakierniczych :)

1038856986_7.jpgobraz4955.jpg1038856986_3.jpgobraz4972y.jpg1038856986_1.jpgobraz4978.jpgobraz4933.jpgpoducha.jpg1038856986_6.jpg1038856986_4.jpg1038856986_2.jpg

Koledzy, wiosenny update :) Z tempomatu zrezygnowałem.
W środku- komplet sprzęgła, prawy wewnętrzny przegub, tylne tulejki, klocki tył, wszystkie wahacze przód.
Na zewnątrz- Tristary 17", chromowana końcówka na tłumik. Co do końcówki- ta, którą kupiłem (ktoś gdzieś polecał konkretną z allegro) okazała się za długa. Na warsztacie, gdzie mi ją mieli przyspawać, mieli jakąś i mi dali :)

20110402674.jpg20110402676.jpg

A oto raz jeszcze kilka fotek po upgradzie grilla od kolegi Alcesa :) Autko było jeszcze mokre po myjni, więc szpetnych rys na masce jakoś bardzo nie widać ;)
P090411_19.46.jpgP090411_19.47.jpg

Ostatnia edycja:
no, no pięknei sie prezentuje :) czekam na fotki z tristarami ;)

AR niezła ale lepiej zainteresuj się ilością płyny chłodniczego

AR niezła ale lepiej zainteresuj się ilością płyny chłodniczego

Ze zdjęcia można wywnioskować, że płynu mało (poza tym niebezpiecznie czysty silnik), ale jak pisałem

Poniżej kilka fotek zrobionych w momencie zakupu

natomiast zaraz po przerejestrowaniu

- na starcie wymieniłem kompletny rozrząd, wszystkie paski, filtry, płyny i oleje

Więc płyn wlany nowiutki i świeżutki pod samego maxa :D No ale teraz silnik już nie jest tak czysty :) No i nie mam aktualniejszej foty spod maski.

Edit:
W sumie jak się przyjrzałem fotce silnika, to czy ja wiem, żeby płynu chłodniczego było mało?

Ostatnia edycja:
kolorek ten sam co moja :D pięknie wygląda, środeczek bajuchna, i co tu chcieć więcej?

Musze przyznac ,ze nie sadzilem ze 156 na Tristarach tak fajnie wyglada(chyba ,ze to Tristary od Miska:))

Jest dokładnie jak piszesz ;)
Ale moja radość nie trwała długo- dziś ktoś przerysował mi maskę i błotnik.... :(

Zycie:(,autkiem czy gwozdzikiem?

Ano gwoździkiem pod robotą :D

Nie rozumiem, jestem miły dla ludzi :)

Podejrzewam, że być może ktoś z narzędziami przechodził w ścisku między autami (samochodów ok 200, ścisk, plac budowy, dużo robotników).

Jako, że w pierwszym poście nie przyjmuje już plików- raz jeszcze kilka fotek po upgradzie grilla od kolegi Alcesa :) Autko było jeszcze mokre po myjni, więc szpetnych rys na masce jakoś bardzo nie widać ;)

Grill od Alcesa + naklejka od kolegi Wiertło (rękami Alcesa)= brak czarnej dziury z przodu i "soczyste" scudetto :)

P090411_17.55_[01].jpgP090411_17.55.jpgP090411_19.47.jpgP090411_19.46.jpgP090411_17.55_[02].jpg

No to teraz wspomniane oponki i jest git:)

Pomyśl o wymianie bocznych kloszy kierunkowskazów na białe i będzie cud miód malina z zewnątrz :)

Amortyzatory
Powrót