• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

alfa romeo 155 młody klasyk?

Klasyk ? hmmm

Zgodzę się z Andrzejem Klasykami ALfy sa modele 75, 33 , które już teraz generalnie sa niedostępne a jak wiadomo Starej Alfy zwykły Polak się boi .
Co do 155 , ma swoją wspaniałą figurę , jest poezją w kantach mimo ze to 93r to kokpit juz wyprzedał epokę , wyposażenie też .
155 , juz znikają ide na żylety i zostaną te których właściciele mają twardą psychikę i mimo wszystko będa doprowadzali ją do stanu niemalże idealnego . A wiem żę sa pod tym względem wymagające :)

No do klasyka jeszcze mu daleko, ale ja uważam że jak najbardziej ma szanse się nim kiedyś stać.

No do klasyka jeszcze mu daleko, ale ja uważam że jak najbardziej ma szanse się nim kiedyś stać.
Nie ma takiej opcji aby 155 była klasykiem zbyt dużo ma wspólnych i zapożyczonych układów z innych marek (fiat, lancia) Model ten jest poszukiwany głównie z powodów samego silnika ale to za mało aby zostać klasykiem

Nie ma takiej opcji aby 155 była klasykiem zbyt dużo ma wspólnych i zapożyczonych układów z innych marek (fiat, lancia) Model ten jest poszukiwany głównie z powodów samego silnika ale to za mało aby zostać klasykiem

mysle że każdy stary samochód i żadko spotykany to klasyk mniejszy lub wiekszy skoro 126p moze byc klasykiem to 155 tez oczywiscie nie teraz, a za jakiś czas to tez odpowiednio utrzymana i albo v6/q4 lub 8v Alfy - taka moja opinia

dziwne wasze podejscie do tematu...tak wyrózniacie ten silnik 8v, wg mnie pojecie klasyk odnosic sie to marki i modelu...a 8 v jest podobna ilosc w pl jak i 16v...pi razy drzwi, tak twierdzicie ze 8v bedzie a 16 v nie...bo? fial 126p jest a bis?tez, duzy fiat tez niezaleznie od typu czy silnika...

Ponieważ TS 8V czy V6 to silniki, które wymyśliła Alfa Romeo bez ingerencji Fiata. Do tego dochodzi ich legendarna trwałość i voila - mamy potencjalny klasyk.

A według mnie Fiat 126p, może poza pierwszymi egzemplarzami, klasykiem nie jest. Niedługo dojdzie do tego, że Fiat Cinquecento stanie się potencjalnym klasykiem. :P

Fiat 126p - pierwsze egzemplarze , na stożkowych felgach , zderzakach jeszcze chromowanych światła tylne kanciate i ten świetny licznik :P , może jeszcze z włoskim silnikiem 600cm3 to jest klasyk,

Panowie. Jak widzę to co się wyprawia ze 155 w naszym kraju śmiało mogę stwierdzić że jak najbardziej będzie klasykiem bez względu na silnik. Dużo z was uważa że klasykami będą Alfy 155 z silnikami 8V i V6 bo to legendarne Alfowskie i niezawodne silniki. A co z Q4 ? Wszyscy twierdzą że to już klasyk. Oczywiście jak najbardziej się z tym zgadzam, ale proszę zauważyć że Q4 ma pod maską ewolucję silnika Lamprediego czyli tak niechcianego przez was silnika koncernu FIAT . Wprowadzenie silnika 16V w 1995 roku musiało nastąpić. Sam byłem negatywnie nastawiony do tego motoru. Prawdą jest że 8 V jest o wiele trwalszym silnikiem niż 16V. Jednak 16V tak samo albo nawet i lepiej niz 8 V wkręca się na obroty i ma przepiękny dzwięk jak na silnik Alfa Romeo przystało. Widziałem zajechane 16 V które nawet 100 tysięcy nie zrobiły i widziałem takie co mają ponad 300 tyś. nalatane i dalej chodzą. Sam myslę teraz nad ładną 16 V żeby ją zostawić. Co do diesla to większość z was uczci je pod maską 155 minutą ciszy,ale ja uważam że i one zasługują na to aby o nich nie zapomniano i montowano je w 155. Za 5 lat 155 będą posiadać tylko tacy ludzie jak my, którzy piszą i czytają ten artykuł. Dla mnie nie jest ważne jaki silnik ma 155 pod maską. Jeżeli będziemy myśleć kategoriami typu który silnik w 155 warto zachować a który nie to możemy być świadkami że diesel w 155 będzie jak yeti. Wszyscy o nim wiedzą a nikt go nie widział.

Dokładnie panie thing. Jak ludzie nie zmienią swoich poglądów to samo czeka nie tylko 155 ale 164 też. 33 z dieslem to już dinozaur tak samo jak 75.

Dokładnie panie thing. Jak ludzie nie zmienią swoich poglądów to samo czeka nie tylko 155 ale 164 też. 33 z dieslem to już dinozaur tak samo jak 75.

ale o jakie poglądy teraz chodzi ? nt powiązania - silnik - klasyk? czy nt samych diesli ? myśle że w Alfach bardziej pożadane są benzynówki i nie ma co sztucznie podtrzymywac diesli przy życiu - tym lepiej dla nich to że będą takim zjawiskiem jak Yeti może być ich jedyną zaletą w przyszłości.....

popatrzcie sobie na inne markli isamochody - chociażby starą GTV - najbardziej poszukiwana jest V6 ew w najgorszym wypadku 2.0 o reszcie nikt nie myśli nawet.... bo nie o to chodzi żeby mieć sportowy wóz z Dieslem pod maską tylko dlatego że to rzadkość..... !!

Panie Macieju. Nie mam wątpliwości że 155 z Benzyniakiem będzie bardziej poszukiwana niż Diesel mimo że diesla wyszło dużo dużo mniej. Ma pan rację że dieslami teraz nikt się nie zajmuje. Napisałem że większość uczci je pod maska 155 minutą ciszy. Jeżeli pan twierdzi że tylko najlepsze i najmocniejsze benzyniaki czyli Q4 i V6 mają szanse być klasykami to twin spark 1,7 o mocy 115 koni też powinien zniknąć z rynku jak diesel bo w sportowym aucie Alfa Romeo tak słaby silnik nie przystoi. Czy według pana tak mam to rozumieć?

Ja mysle ze jak najbardziej bedzie to klasyk. Ale powinien to byc egzemplarz oryginalny a nie po jakichs "modach". I wiadomo im rzadsza wersja tym lepiej, np q4 lub v6. Nikt nie bedzie sie podniecal rzedowkami, tak mi sie wydaje, nie to ze im ujmuje. Po prostu jest tego najwiecej. A ze q4 to juz klasyk to z tym sie zgadzam totalnie. Ogolnie moje zdanie jest takie, ze jeszcze duzo za wczesnie zeby mowic o klasyku. Ja bym chcial jeszcze dozyc chwili kiedy w garazu bede mial 75 3.0 v6 w stanie kolekcjonerskim , a czemu by nie! :D

Ostatnia edycja:
Jak na Alfę Romeo 155 jest zbyt pospolita. Mało juz tez dobrze zachowanych egzemplarzy. Klasykiem jest obecnie dla niektórych (trochę naciagane to stwierdzenie...) zakochanych w tym modelu. Wiadomo- kupi ktoś fajne (nie twierdzę ,że nie) autko za kilka tys a czasem kilkaset zł z logo legendarnej marki to i wynosi model 155 na piedestał.
Ale tak naprawdę 155 to jeden z wielu modeli marki, który poprostu zginie (nie tak jak 75- to jednak AR pełnej krwi i ta przetrwa) tak jak niestety 33- która ma z załozenia i charakteru AR wiecej anizeli ta Fiato-Saabo-Alfa...
Pospolitość i lekka nuda= to nie jest dobra recepta na klasyka.....

Jak na Alfę Romeo 155 jest zbyt pospolita. Mało juz tez dobrze zachowanych egzemplarzy. Klasykiem jest obecnie dla niektórych (trochę naciagane to stwierdzenie...) zakochanych w tym modelu. Wiadomo- kupi ktoś fajne (nie twierdzę ,że nie) autko za kilka tys a czasem kilkaset zł z logo legendarnej marki to i wynosi model 155 na piedestał.
Ale tak naprawdę 155 to jeden z wielu modeli marki, który poprostu zginie (nie tak jak 75- to jednak AR pełnej krwi i ta przetrwa) tak jak niestety 33- która ma z załozenia i charakteru AR wiecej anizeli ta Fiato-Saabo-Alfa...

Wyczuwam nutkę zazdrości ;) sprzedaj to 145 i szukaj 155 naprawdę warto :D

Czas pokaże czy 155 będzie klasykiem czy nie. Jeżeli już patrzeć pod kątem produkcji to 155 wyszło 2 razy mniej niż 75 prawda. Powiedzenie że 155 jest pospolita w tym przypadku nie jest na miejscu.

Mnie też ta "pospolitość" zaskoczyła... I rzeczywiście, czas pokaże jakie będą losy 155 bo w tej chwili to są nasze (mniej lub bardziej trafne) przewidywania.
Nawet jak 155 nie będzie klasykiem (w co szczerze wątpie) to i tak nieliczni posiadacze będą się cieszyć z tego, że mają bardzo rzadko spotykany samochód ;)

Fiato-Saabo-Alfa(+Lancio) to 164 :) 155 to fiato-lancio-alfa :D

155 to piękno motoryzacyjne w czystej postaci więc klasykiem będzie na pewno.

Amortyzatory
Powrót