[145] Alfa Romeo 145 "Miętusek" - Klakierr

Klakierr

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145, 1.9JTD, 2000r.
Długo szukałem, ale w końcu znalazłem swoją Alfa 145.
Kupiłem ja od swojego imiennika z Bydgoszczy - znanego z tego forum Jacoff'a

Silnik: 1.9 JTD (105km)
Rocznik: 2000
Wersja: Edizione Sportiva.
Dodatkowe wyposażenie: jest i to nawet sporo.

Stan techniczny jak zawsze coś do poprawki, ale daje solidne 4+

Stan zewnętrzny... błotnik lewy i zderzak z atrapą są do wymiany, ogólnie nieco "parkingowych wgniotek".

Zawieszenie Eibach (czerwone sprężyny). Na początku wydawało mi się za nisko, ale przywykłem.

Koła:
Były 16" Borbet A, które w lato mam nadzieję zastąpić Zender'ami Le Mans
Na zimę jakieś 15"

Oryginalny przebieg: ok. 197tys km

Ogromnym plusem jest jej kolor: Verde Arctic , szczerze przyznam, że pierwszy raz się z takim spotkałem, ale wygląda obłędnie .

# Fotki (robione przez Jacoff'a, ja nie miałem jeszcze, na to czasu na fotografowanie - później zaktualizuje)
20120523081413640.jpg 20120523081312922.jpg 20120523081240603.jpg

# Na czas zimy jeździ na tych 15" - Oczywiście teraz nie ma już naklejki bydgoskiego squadra corse, znów stara fotka
145jtd.jpg

# Kolejny wielki plus! Fotele zostały wymienione na pół-skórzane od GTV. MEGAWYGODNE! (drugi oczywiście też jest wymieniony - później wstawię aktualną fotkę)
20120615170919450.jpg 20120615170936970.jpg 20120615170928129.jpg
Boczki są pod kolor, cała reszta materiałowych wstawek jeszcze nie.

Co już zrobiłem: łożysko (lewe tył) przy 196tys, koło pasowe przy 197tys,
Do zrobienia: jest zamulona..., paliwo przy rurce wtryskowej się poci, coś puka (?przegub/zawieszenie?),
Plany: felgi (Zender Le Mans), blacharka, lakierka, kanapa i elementy tapicerki pod kolor foteli i boczków.
Pewno listy z czasem będą się powiększać...
Poprzednik zrobił: rozrząd, olej, filtry, świece, uszczelki pod pokrywą zaworów, czujnik ciśnienia paliwa, regulator ciśnienia paliwa (czujniki nowe Bosch). - przy ok. 190tys

Jest przy niej dużo roboty, ale wszystko z biegiem czasu nabierze barw :D

Ostatnia edycja:
Fajna! Powodzenia w doprowadzaniu do idealnego stanu :)

Bardzo ladna 145 i w rzadkiej wersji! Pamietam, ze widzialem ja kiedys na allegro albo u nas w dziale bazar.
Seryjne fotele 145 zle nie sa ale te od gtv na pewno duzo lepsze. Tylko, czy mi sie wydaje, czy sa dwa inne?

3maj sie i szerokosci!

ps. tez kiedys mialem 145 jtd i mimo bardzo nietrwalego zawieszenia i paru innych problemow na prawde milo ja wspominam

Dużo przeróbek w mocowaniu?
Też mnie zainteresowało to, bo ładnie wyglądają.
Nie aż tak wiele. Cytując poprzednika
Z montażem boczków i foteli (zwłaszcza foteli) jest trochę zabawy.Trzeba pokombinować z tylnymi śrubami mocującymi fotele.
Przednie śruby oraz rozstaw szyn pasują idealnie.

Bardzo ladna 145 i w rzadkiej wersji! Pamietam, ze widzialem ja kiedys na allegro albo u nas w dziale bazar.
Seryjne fotele 145 zle nie sa ale te od gtv na pewno duzo lepsze. Tylko, czy mi sie wydaje, czy sa dwa inne?

3maj sie i szerokosci!

ps. tez kiedys mialem 145 jtd i mimo bardzo nietrwalego zawieszenia i paru innych problemow na prawde milo ja wspominam
Dzięki :)
Widziałeś ją tutaj, na alfaholikach w bazarze. Wieczorem przeglądałem ogłoszenia. O 10 rano byliśmy już w Bydgoszczy :D

Fotele są inne tylko na zdjęciu (dla porównania ;) - teraz są dwa jednakowe. Jak znajdę aparat, porobię nowe fotk)

Ma swoje wady, jak każda... ale za to się je kocha :D

Alfa ma teraz nowy dom z zarazonym wirusem alfa wlascicielem.
Powodzenia w doprowadzaniu do idealu.
Mi z racji jeszcze dwoch Alf nie wystarczalo czasu.....
Trzymam kciuki.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Powodzenia w naprawach chociaż na zdjęciach wydaje się ideał. Gratuluje koloru i czekam na jakieś świeże zdjęcia ;)

Alfa ma teraz nowy dom z zarazonym wirusem alfa wlascicielem.
Powodzenia w doprowadzaniu do idealu.
Mi z racji jeszcze dwoch Alf nie wystarczalo czasu.....
Trzymam kciuki.
Wiesz, że trafiła w dobre ręce :D

Powodzenia w naprawach chociaż na zdjęciach wydaje się ideał. Gratuluje koloru i czekam na jakieś świeże zdjęcia ;)
Dzięki :)
Postaram zrobić jakieś w nadchodzące ferie.

A dziękuje :D
Postaram się, żeby była jeszcze ładniejsza.

Dziś dla swojej księżniczki kupiłem nowy, przedni, zderzak i błotniki. Wszystko w kolorze i po okazyjnej cenie :D
Do tego w przyszłym tygodniu planuje zakup telefonów 15", choć na sezon... do czasu aż nie znajdę Zenderów.

Ale kupiłeś serie poliftową ? Co z tymi było nie tak ? :D

Tak poliftową :)
Na zdjęciach nie widać, ale...
- lewy błotnik rdzewieje
- prawy błotnik był malowany (widać inny odcień) - a, że okazyjnie to wziąłem i go :D
- zderzak.... masakra (połamany, odpadająca szpachla, itd.)
Niestety nie starczyło mi na maskę, ale to kiedyś przyjdzie ;) [jest nieco zagięta]

to może Ty wiesz jak się zdejmuje błotnik w alfie 145/146 ? :> gdzie są śruby dokładnie ? jak je poluzować żeby nie zjebać gwintu???

Furka jak dla mnie piękna :) zresztą wszystkie 145/146 to są piekne furki z duszą...

powodzenia w pielęgnowaniu jej! na bank warto!
pjona!

Dziś przyszły części. Ładne są :D
Pytaliście dlaczego je wymieniam, zrobiłem kilka fotek obrazujących obecny stan:
IMG_20130208_115141.jpgIMG_20130208_115152.jpgIMG_20130208_115205.jpg

Ale to się niedługo zmieni :D
Muszę tylko kupić nowe nadkola, ale poczekam z tym aż będzie ciepło... (nieogrzewany, wolnostojący garaż).

Następne w kolejce są felgi, drzwi... a później się zobaczy :D

Maskę mam, ale nie w kolorze do malowania. A no faktycznie, tragicznie to troszkę wygląda .

no troszke masakra, całą budę tak ruda bierze czy tylko ten błotnik? radził bym sprawdzic konserwacje podłogi, bo moze przydało by sie cos poprawić- zanim ja zje cała.

widze ze grill tez troszke peknięty. Ale całość bardzo przyjemnie wyglada. powodzenia w doprowadzeniu auta do pozadku, sam wiem ile to pracy i $ wymaga.

Rdza była tylko na tym błotniku (grzebany był...)
Nigdzie więcej rudej nie widać, a podłoga bardzo zdrowa.

Grill też mam nowy ;)

Amortyzatory
Powrót