• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[164] alfa nie wkręca się w obroty

marianek24

Nowy
Auto
alfa romeo 164 2.0TS Super
Witam.jak w temacie alfa nie ma ochoty się wkręcić,dojdzie do 1500obr i kicha,brak mocy jechać się nie da.Przewody wymieniłem ,świece są również nowe oraz filtr powietrza,przepływkę podmieniłem ale nic nie pomogło,zauwarzyłem że jak sie zimno i wilgotno zrobiło to tak sie popierniczyło,chociaż jak było ciepło to nie miała takiego kopyta jakby ją przymulało nie była żwawa. Powiem szczerze kiedyś miałem inną 164 TS ale nawet na LPG zapieprzała jak szalona.

Obstawiam sondę lambda bo mam bardzo podobne objawy, tylko na razie nie mam jak jej wymienić bo siedzę zagranicą. A jak dodajesz gazu to szarpie, dławi się ?

może nie tak szarpie bardzo ale dławi się cholernie,myślisz że to może być sonda??

Poszukaj " lewego" powietrza na dolocie...

poszukam w dolocie,wymieniałem gumy na kolektorze więc może jakieś opaski nie dokręciłem tak jak należy,chociaż to musiała by być niezła nieszczelność;)

Tak naprawdę przyczyn może być wiele. Sprawdź aparat zapłonowy, filtr paliwa i pompę paliwa.

U mnie są podobne objawy dławi się jak by go zalewało, ale co najlepsze przez pierwsze 2-3 km jest wszytko ok, tak samo jak go zgaszę i po chwili odpalę. No i po podłączeniu wyskoczył mi błąd sondy (już nie pamiętam jaki). Co do lewego powietrza to nawet mała nieszczelność może zamieszanie zrobić, choć pierwsze co mi przyszło do głowy to ta lambda. Najlepiej jak byś jeszcze ją podpiął pod komputer, bo tak jak kolega wyżej napisał przyczyn może być wiele.

Gdzie jest obd2 w 164??bod schowkiem pasażera??jutro sprawdzę jak cos bo znajomy ma kabelek

Gdzie jest obd2 w 164??bod schowkiem pasażera??jutro sprawdzę jak cos bo znajomy ma kabelek

Pod schowkiem masz do poduszek lub ABSu już nie pamiętam dokładnie, wtyczka od kompa jest pod wykładziną konsoli środkowej od strony pasażera. Musisz ją odkręcić, lekko odchylić i pogrzebać pod nią, na pewno gdzieś tam będzie.

Edit: No i nie jest to wtyczka obd2 tylko Fiatowski 3 pin wiec będziesz musiał się zaopatrzyć w przejściówkę.

71893795410207337341.jpg

Ostatnia edycja:
niestety nie udało się podłączyć pod komputer,chyba muszę znaleźć przejściówkę do tego kabla albo zrobić na kabelkach,natomiast powstał jeszcze jeden problem bo nie chce mi odpalic,kręci ale nic to nie daje,marchewka świeci i nic,była odpalana itd więc nagle jakby coś ją rozłączyło czy jak?

Pompa paliwa.

Koledzy a czy pompa paliwa podejdzie od GTV czy innych modeli??sprawdzę tę pompę bo być może się zawiesiła,a czy IMO jest pod konsolą centralną?a komputer też tam macie??

Komputer jak i IMMO jest w konsoli centralnej, jakoś na wysokości radia. Co do pompy nie mam pojęcia.

Edit: Ale zanim zabierzesz za pompę sprawdź czy masz ciśnienie na listwie wtryskowej. Bo możliwe że przy kilku odpalaniach go po prostu zalałeś.

Ostatnia edycja:
a sprawdz ty sobie czy niemasz peknietego kabelka od czujnika wału. wtyczka czarna pod przek. lampy obok alternatora( 3 piny)

po przekręceniu kluczyka wciśnij 5 razy pedał gazu i napisz jakie kody błędów "wymigała" kontrolka wtrysków .... np. 1 2 2 3 (błąd sondy).... po każdych 4 cyfrach jest jedno długie mignięcie oznaczające przejście do następnego błędu... masz po FL więc masz tą funkcję..

stawiam na pompę.. u mnie jak klękła to już nie odpaliłem.. mam wsadzoną z jakiegoś diesla, nawet nie wiem jaką ale działa :)

No niestety alfy nie dało się podpiąć pod kompa,nawet nie chce wymigać błędów sposobem fr33:( a tak po za tym to chyba faktycznie mogła paść pompka bo nie słychać jej ,a gdzie jest bezpiecznik bądź przekźnik pompki paliwa wiecie koledzy??trochę mnie to wkurza bo chcę już nią śmigać,tęsknie za tym:)

nad chłodnicą blizej filtra powietrza- pudełko czarne - przekaznik z czerwona kreska po przekątnej

Amortyzatory
Powrót