Alfa GT -Spory problem z rorzadem

• Autor wątku Autor wątku s1bart1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
s1bart1 napisał:
Dzięki kolego ,wszystko wygląda super ale wciąż jeszcze mnie męczy jedna myśl-czy po tej całej przekładce z 150KM na silnik 140KM nie bedzie jakis problemów z elektronika i sterownikiem silnika ,dodam ze wszystkie czujniki zostaly przelozone z silnika uszkodzonego czyli z 150 ale czy to wystarczy,czy moze sterownik silnika bedzie odwalał jakieś numery-pewnie wszystko sie okaze jak zapakuje motor do autka -gozej jak nie bedzie fungowało bo wtedy szkoda bedzie całej tej roboty i czasu

Problemy mogą wystąpić, sterownik ma inne mapy, np.w 150-tce są klapy wirowe w kolektorze, które nie występują w 140-stce, ale może wystarczyć wizyta w dobrej firmie tuningowej. Dlaczego nie kupiłeś 150CV?

P.S. Co się stało staremu silnikowi?

obserwator737 napisał:
zaraz zaraz , to nie kupiłeś identycznego silnika czyli 150 konnego ?

może kupiłeś silnik od 147/156 czyli 140 konny ?
Od początku obstawiam opcję, że ten silnik nie pochodzi z modelu GT.
Pozdrawiam.
- Rafał

Podam wam numery silnika :
Nowy motor który zamierzam włożyć: 937A5000 4478931
Stary motor który jest wyjety : 937A5000 4558946

Według linku który podał kolega OBSERWATOR wynika ze do obu silników przychodzi ten sam pasek czyli 46791189

na zdjęciu silnika który chcesz zamontować odległość między napinaczem a rolką jest dużo
mniejsza niż w silniku który masz na allegro - przynajmniej tak mi się wydaje jak porównuję
zdjęcia

btw , w Bielsku jest z tego co wiem jeden z niewielu dobrych ASO AR w tym kraju , może weź silnik na paletę i podwieź do nich na oględziny ?

podam jeszcze link do strony startowej EPER , może Ci się przydać :

http://www.spangerum.com:7080/navi?...INDOW_ID=1&KEY=HOME&EPER_CAT=SP&MAKE=R&SBMK=R

Dzieki kolego ,
przełozylem własnie pompe wysokiego cisnienia (paliwową) wraz z obudowa aluminiowa z silnika który bede wkładał do starego silnika i okazuje sie ze pasek jak był luzny tak dalej jest luzny -nic juz z tego niewiem.Pluje sobie tylko w brode ze wyrzuciłem stary pasek
A może ktos z was ma stary pasek rozrzadu ze swojej furki i przeliczy ile ma zębów

podjadę w jedno miejsce i spróbuję się czegoś dowiedzieć po numerach silnika

o efektach napiszę za 2 godziny

czy silnik który kupiłeś był zamontowany na pewno w GT i ma 150KM ?

sprawdzamy na wszystkie sposoby i dla tego silnika wychodzi 199 zębów

mam pytanie - patrząc na zdjęcie silnika tego z allegro - przyjrzyj sie napinaczowi - jest on w pozycji "napiętej" , na zdjęciu silnika który kupiłeś napinacz jest odchylony w drugą stronę - porównaj położenie napinacza wzgledem ciemnego bolca prowadzącego (chodzi mi o bolec widoczny na prawo od napinacza na zdjęciu silnika z allegro)

niżej masz rysunek z ułozeniem paska

Racja GT nie miały 140 KM
w eperze jest błąd...sorki,ze sie upierałem

Po dwóch dniach dochodzenia jaki ma być pasek w końcu się udało,
sprawcą całego zamieszania okazał sie być pasek contitecha który był wadliwy-mimo własciwie opisanego pudełka i same go paska okazał sie poprostu zadługi.Bedąc na serwisie i licząc zeby na pasku wyszło mi ze ma on 198 zęby(pasek dopasowany w/g nr nadwozia i starego silinika)Ze wzgledu na duze koszta oryginału postanowiłem kupić zamienik ale tym razem z gates-a z 198 zębami i wszytko siadło jak trzeba Wrrrrrr tyle czasu i nerwów stracone przez jeden głupi pasek
Dziekuje wszystkim za okazaną pomoc
Pozdrawiam
Bartek

Mam dwa pytanka:
1.Dlaczego niedziała funkcja "piwo"

2.Czy jest jakaś specialna procedura żeby odpowietrzyć układ paliwowy?

co do piwa to nie wiem ale moje smakuje niezle. Commonraila nie odpowietrzasz tak jak stare majzle. po prostu kręć az zapali. powodzenia :wink:

Amortyzatory
Powrót