• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GT] ALFA GT by GRZECH

Może nie koniecznie miałaby być mocniejsza, tylko po prostu...inna:P
Patrzyłem w ePERze i znalazłem kompletne sprzęgło o numerze części 71749477. Według specyfikacji było stosowane zarówno w silniku 150 jak i 170 konnym. To jak to w końcu jest? Na pewno do 170 koni było jakieś mocniejsze? Może ktoś podać numer części po jakim mogę je znaleźć?

Napisz do naszego forumowego kolegi pablogarage a on Ci już dokładnie doradzi jakie sprzęgło założyć. Sprzęgło VALEO 826598 Alfa/Fiat/Lancia 2.4 10V JTD pasuje idealnie do naszych GT i spokojnie wytrzymuje 400 Nm to są jego słowa.

Dowiedz się dokładnie i daj znać bo też moje sprzęgło wymiekło;( a wypadało by założyć coś mocniejszego.

Moim zdaniem bezsensu ładować sprzegła ze 170km, (chyba ze cena jest podobna) bo jak nie to seryjne dobre sprzegło przy dobrym uzytkowaniu Grzeskowi napewno wystarczy, a koszta niższe.
Mam dostepne tarcze i dosciski od średnic 230mm do 240mm , wiec jezeli wejdzie 240mm, a powinno to byłoby

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem bezsensu ładować sprzegła ze 170km, (chyba ze cena jest podobna) bo jak nie to seryjne dobre sprzegło przy dobrym uzytkowaniu Grzeskowi napewno wystarczy, a koszta niższe.
Mam dostepne tarcze i dosciski od średnic 230mm do 240mm , wiec jezeli wejdzie 240mm, a powinno to byłoby

Napisałem do Pabla z prośbą o poradę. Zobaczę co odpisze i wtedy podejmę ostateczną decyzję, uwzględniając oczywiście ceny poszczególnych wariantów.

ja tak zaproponowałem od 170 jakby kiedys Grzeska naszła ochota podkrecic konie to juz by miał odpowiednie sprzegło:)

Biorąc pod uwagę swoje potrzeby oraz plany związane z Alfą, a także ceny rynkowe poszczególnych zestawów, dodając do kalkulacji fakt planowanego koncertu AC/DC, na który trzeba kupić jak najszybciej bilety, wybrałem sprzęgło bez kombinacji, czyli ori Fiata z przeznaczeniem do Alfy GT 1.9 jtd 150KM/170KM.
Zawsze chciałem zachować Ją w oryginale, bez chipów i innych zmian, a przez dyskusję jaka rozgorzała ostatnio połakomiłem się trochę na "coś lepszego". W porę się jednak opamiętałem;)
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, dzisiaj odbiorę GT od mechanika.

PS: Wiem że niektórych z Was, drodzy koledzy, swoją decyzją rozczarowałem:P

Ostatnia edycja:
A no Ty.
Alfa już wróciła do garażu. Efekt całodniowych zabiegów mechanika poczułem od razu. Sprzęgło chodzi znacznie lżej, a więc jeździ się przyjemniej. W dodatku mam wrażenie, że GT zyskała dodatkowego kopa przy zbieraniu się z pod świateł bo wreszcie działa jak należy. Nowe świece (Beru) zlikwidowały irytujący mnie od tygodnia "glow prug error" z wyświetlacza. Teraz znów już nic Jej nie dolega-tak jak być powinno:cool:
Przy okazji wymieniony olej silnikowy (Shell Helix Ultra Diesel 5W40 - taki jak miałem wcześniej) i filtry.
A tak na koniec pochwalę się - mechanik stwierdził, że szybko się mnie nie spodziewa. Był zdziwiony że to Alfa i tak mało przy niej do roboty...hehehe:D
Historie o ponadprzeciętnej awaryjności Alf wkładam oficjalnie między bajki.

Ostatnia edycja:
ja shell przeszedłem wczoraj na motula:)sprzegło teraz jak w masełko:))pewnie noga sie zapada

Zagadka:
Jakie auto stoi przed Alfą?

attachment.php

Załączniki

• IMAG1546.jpg
    IMAG1546.jpg
    66.5 KB · Wyświetleń: 173
A mi się wydaje że Gtv

Amortyzatory
Powrót