Alfa Giulia Sprint

• Autor wątku Autor wątku Dymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Akurat to oznaczenie przynajmniej wszystkie wersje drogowe miały.

Ale nikt nie założyłby do oryginalnego 1600 GTA ogrzewanej tylnej szyby. A już w szczególności foteli z późniejszych serii.

Nie jest też idealnie odrestaurowana, ale akurat te coupe od Bertone mają wredne linie dla blacharza ;P

Niemniej mniemam że jeśli jest przygotowana przez Alfaholics, to jeździ dobrze.

Udało mi się wreszcie dorwać właściciela. Pracuje w tej samej firmie co ja. Historia tej Giulii jest nastepująca: koleś kupił samą karoserię z papierami i postanowił ją odrestaurować. Około 1,5 roku zajęło mu doprowadzenie jej do takiego stanu. Oryginalnie jest to Giulia GT ale właściciel chce ją przerobić na GTA. W tej chwili ma silnik 2,0 gaźnikowy a docelowo chce wstawić 2,0 twin sparka z 75. Jutro wrzucę więcej zdjęć, które od niego dostałem.

Twin Spark 8V to najfajniejsze co można wstawić w typ 105 ( ewentualnie turbo z 75 ) . Marzy mi się jako jedna z kolejnych Alf taka wydumka na gaźnikach ehh.

Heh... TS 8v zrobiony przez właściwego mechanika, na gaźnikach w nadwoziu o wadze 900 kg?
Powiedzmy 160 kucy, ot tak, żeby nie szaleć. Ależ to musi mieć ciąg na bramkę :)

Hmmm...co powiecie na taki pomysł, żeby dział Transaxle przygarnął serię 105? Nie mamy się gdzie podziać :/

Ostatnia edycja:
Hmmm...co powiecie na taki pomysł, żeby dział Transaxle przygarnął serię 105? Nie mamy się gdzie podziać :/

Nie przejdzie. Niejednokrotnie poruszałem ten temat na forum dając jasno i wyraźnie argumenty za i przeciw. Mało tego pokazywałem że inni również widzą taką potrzebę ale niestety władze forum mają zdanie forumowiczów...

Nie przejdzie. Niejednokrotnie poruszałem ten temat na forum dając jasno i wyraźnie argumenty za i przeciw. Mało tego pokazywałem że inni również widzą taką potrzebę ale niestety władze forum mają zdanie forumowiczów...

Widzę, że forum jest już zdecydowanie podzielone na władzę i "motłoch". :P W każdym razie może podjąć temat od drugiej strony i zaproponować włączenie transaxli do działu o Alfach historycznych. ;) Szczególnie że na obydwu forach nie ma zbyt wielkiego ruchu.

Twin Spark 8V to najfajniejsze co można wstawić w typ 105 ( ewentualnie turbo z 75 )

Najfajniejsze co można zrobić to znaleźć oryginalną głowicę dwuświecową, a nie wstawiać TSa. Z całym szacunkiem dla postępu, ale ma któryś pojęcie o tym jaki moment od samego dołu miały silniki od GTA albo TZ?

Silnik z GTA lub TZ wiadomo, My tu na forum raczej bardziej przyziemnie cenowy patrzymy a i tak furorę robi jedynie dział brał bym :)

Troche nowych zdjec bezposrednio od wlasciciela.

DSC_0124.jpgDSC_0130.jpgDSC_0132.jpgDSC_0135.jpgDSC_0136.jpgDSC_0142.jpg

Jesli chodzi o moment od dolu, to przyjemny byl 1750 DOHC montowanym w Bertonce.

Oczywiscie, ze najlepiej znalezc waska glowice GTA, ale czy wiecie ile to kosztuje?

ależ ona jest piękna;)

Amortyzatory
Powrót