[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wczoraj sobie jechałem autostradą A15 po niemieckiej stronie (okolice Chemnitz) i widziałem Giulię QV. Objechałem bez problemu bo... wciągała ją laweta! (nie znam powodu)
Smutny widok.

brązowa skóra w Giulia jest inna czy taka sama co w Stelvio?

calkiem inna - w stelvio jest duzo ciemniejsza - cos jak mleczna czekolada albo nawet i ciut ciemniejsza, za to w Giulii jest taka elegancka ruda

calkiem inna - w stelvio jest duzo ciemniejsza - cos jak mleczna czekolada albo nawet i ciut ciemniejsza, za to w Giulii jest taka elegancka ruda
No właśnie jak patrzyłem na te zdjęcia z brązową skórą w Giulii, to kompletnie mi to nie grało z tym co mam u siebie w Stelvio. Ja uważam, że czerwonej Alfy nie powinno łączyć się z czerwonym wnętrzem. Czarne (nudne) lub brązowe.

Czerwona skóra do granatu idealnie by pasowała.

Zamówiłem:
- Alfa rosso
- brązowa skóra
- czerwony zacisk
- felgi 19 cali czarne
- H&K + skóra
Dzięki za pomoc, będzie na miejscu to wrzucę zdjęcia.

Zamówiłem:
- Alfa rosso
- brązowa skóra
- czerwony zacisk
- felgi 19 cali czarne
- H&K + skóra
Dzięki za pomoc, będzie na miejscu to wrzucę zdjęcia.
gratulacje, czekamy na fotki.

ostrożnie, bo jeszcze kupisz :)

Za drogie, obiektywnie. Nieważne, czy są środki na to czy nie: ale wydatek rzędu do 200 tysięcy za to auto to gruba przesada. Kredyt czy leasing też nie jest wyjściem: przy wykupie po leasingu albo przy spłacie kredytu kwota rośnie jeszcze wyżej. Odsprzedaż po wysokiej cenie po okresie leasingu lub przy racie balonowej w kredycie tez wątpliwa. Jakie są ceny Giulii na rynku wtórnym? sam zobacz, jak kształtuje się oferta.
FCA mocno przestrzeliło z ceną. Owszem, cena wyznacza też przynależność do wyższej grupy, klasy ale, powtórzę z mocą, żaden dotychczasowy uzytkownik BMW nie przesiądzie się na AR za te same pieniądze. To jeden z powodów tak załosnie niskiej sprzedaży tego modelu.

a ile miało kosztować? np takie Veloce kosztuje trochę więcej niż Skoda Superb 280HP 4x4 z DSG. Miało kosztować tyle samo czy mniej? Takie dzisiaj ceny.

"Za drogie, obiektywnie." Nigdy ciebie kolego Anderson o logikę nie podejrzewałem, ale co to znaczy "obiektywnie" to powinieneś wiedzieć. Obiektywnie za drogi może być ajfon za 4000 jeśli inny smartphone o takich samych parametrach kosztuje 2000. I tak będzie płacz, że "warto" dopłacić 100% za system apple. Obiektywnie za drogi będzie chleb z ceną 8zł, jeśli w piekarni obok "taki sam" chleb kosztuje 3zł.
Skoro 200 000 za auto to gruba przesada, to dlaczego w ogóle istnieją auta za pół miliona i więcej? "Nieważne, czy są środki na to czy nie" - no czyli środków nie ma, to znaczy, że cię po prostu na auto za 200 000 nie stać, a nie że jest "obiektywnie za drogie". Na szczęście zostaje Mazda za połowę tej ceny - co prawda zardzewieje zanim się kredyt skończy spłacać - ale przynajmniej jest obiektywnie nie za droga.

Super komentarz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na szczęście zostaje Mazda za połowę tej ceny - co prawda zardzewieje zanim się kredyt skończy spłacać - ale przynajmniej jest obiektywnie nie za droga.
jak doposazysz mazde 6 do poziomu Giulii Super, czyli automat, silnik podobnej mocy, to roznica w cenie bedzie niezbyt duza, a zostanie FWD, super powolny automat i gorsze prowadzenie a tego w Mazdzie nie zmieni sie zadnymi opcjami. Przy porownaniu cen trzeba tez uwzglednic ze mazda rabatow nie daje a AR tak.

Ostatnia edycja:
jak doposazysz mazde 6 do poziomu Giulii Super, czyli automat, silnik podobnej mocy, to roznica w cenie bedzie niezbyt duza, a zostanie FWD, super powolny automat i gorsze prowadzenie a tego w Mazdzie nie zmieni sie zadnymi opcjami. Przy porownaniu cen trzeba tez uwzglednic ze mazda rabatow nie daje a AR tak.

:)

Oho, no to odwracamy kotka :

- jak doposażysz Giulię do poziomu.. .powiedzmy Caterhama 420 czy nawet 620R to i tak nie będzie tak szybka, nie będzie tak skręcać, tak hamować, nie pojedzie bokiem (ups jak to RWD i nie ??? ;) ) itd.

- z kolei nie doposażysz również nijak Giulii do poziomu mazdy 6 o hud na szybie, wentylowane (nie dziurkowane) fotele, czy o dodatkowe połacie przestrzeni we wnętrzu , tudzież o bagażnik wiozący 3 kpl pełnych kół slicków (i zapas dla mazdy oczywiście na wypadek zardzewienia opony) , kupę narzędzi i doczepioną lawetę z wyścigówką na niej, no nijak bo... bo nie może biedaczka holować niczego (coś by się urwało ? ta szybka skrzynia rady nie da czy jak?) . Więc ani szybko i z wrażeniami się nią pojeździć nie da, ani przewieźć nic szybkiego dającego wrażenia...

Zardzewieje? spokojnie, nowe - lift czy w ogóle nowe są co 2-3 lata, nie co 10 po latach niepewności czym będzie, wiec nie ma problemu.

Prawda że można tak bez końca ? :P

W zasadzie wszystko jest do czegoś i jakieś nisze wypełnia. Jakaś tam dla Giulii nawet pewnie i istnieje.

(btw wolny automat w Maździe ? hmm cholera wie czy wolny, nikt jej do szybkiej jazdy nie kupuje i w takowej nie sprawdza, więc nikt tego nie stwierdzi. Ale czy wolny ? w odniesieniu do tego dumającego i oszczędzanego cichymi modyfikacjami oprogramowania, na koszt czasu użytkownika oczywiście (no bo lubi "bywać" na aktualizacjach przeróżnych , będąc "przy okazji w serwisie" ) aby do końca gwarancji dał radę przy startach ? )

BTW 2: ależ ta Mazda uwiera co poniektórych, naprawdę , żeby sami Alfisti ją przywoływali na do porównań ? dziwne.

Hmm w ramach tego ze członek rodziny rozgląda się jak to określił za 'sportowym sedanem' jeździłem ostatnio calkiem spora gama samochodów: Mazda 6, nowy peugeot 508, kia stinger, alfa giulia i jaguar xe. Nowy peugeot bylby fajny z cena poprzedniego - ale w miare ok wyposażony to już prawie 180 tys zł za diesla wiec odpada. Stinger to już ponad 200 tys zł, Mazda 6 jest fajna - ale to jednak inna bajka, w wersji beznynowej calkiem ok cenowo, jak chcemy diesla z manualem to znow cena rosnie bardzo gwałtownie. Wiec zostaje Giulia i Jaguar XE - i z tego będzie wybór przy samochodzie który ma być dieslem, z reczna skrzynia i zalozeniem jak wcześniej.
Swoja droga z ciekawostek - liczba sedanów na rynku mocno spadla na rzecz SUVow

... 'sportowym sedanem' ...: Mazda 6, nowy peugeot 508

No nijak ich tak nazwać nie można... po prostu sedany. (aha, wracając do doposażania, to i o kombi Giulii "nijak" doposażyć się nie da ;-) )

No nijak ich tak nazwać nie można... po prostu sedany. (aha, wracając do doposażania, to i o kombi Giulii "nijak" doposażyć się nie da ;-) )

Podobnie chyba jak peugeot 508, kia stinger, jaguar xe?
Mazda jest zapewne dobrym samochodem, zwłaszcza dla rodziny, która nie chce SUVa. Ma jedną podstawową wadę, prowadzi się jak taczki, co w moim przypadku ją dyskwalifikuje.
Myślę, że nikogo tutaj Mazda nie uwiera, bo i niby dlaczego? To auto z podobnej półki cenowej w klasie D, ma swoje plusy i swoje minusy. Dla mnie ma więcej minusów niż Giulia, która ma więcej plusów, więc dokonałem takiego, a nie innego wyboru. Cieszę się z braku wyświetlacza na szybie, haka nigdy zakładać nie zamierzam, fotele w mojej najbiedniejszej wersji są lepsze niż w najbiedniejszej wersji Mazdy, a jak potrzebuję coś przewieźć gabarytowego, pożyczam vana od teścia.

Amortyzatory
Powrót