[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
NIe żałuj na pakiet komfort - za głupie 900zł a masz szybę chroniącą przed promieniami słonecznymi i trochę innych drobiazgów:
Pakiet "Komfort" (384+57J+693+6NT+83X+RSX)
• system AQS z chłodzonym schowkiem w desce rozdzielczej (384)
• przednia szyba pokryta filmem chroniącym przed promieniami słonecznymi (57J)
• nawiew klimatyzacji na tylną kanapę (693)
• przedni schowek chłodzony (6NT)
• tylny port usb znajdujący się pod tylnym nawiewem (83X)
• dodatkowy port usb na konsoli środkowej (RSX)

Do tego jak dla mnie łopatki do zmiany biegów to mus - to wyjątkowa sprawa w Giulia/Stelvio - coś czego w takiej jakości wykonania nie ma nawet w wielu autach sportowych/luksusowych.

Weź składaną/dzieloną tylną kanapę, w business to dopłata 1200zł, w Super 0zł ale trzeba wybrać że taką chcesz!

Ja bym też brał chociaż wewnętrzne lusterko fotochromatyczne (500zł).

Na specyfikacje aut ze stocku uważaj, bo na allegro/otomoto jest kupa błędów w ogłoszeniach które czasem widać gołym okiem porównując zdjęcia z opisem.

Jak weźmiesz wersję business to możesz sobie brać auto do produkcji, bo cena tych ze stocku nie będzie niższa, albo będzie bardzo nieznacznie niższa, a wybierzesz sobie kolor, felg (jeśli ma być budżetowo to może 17" wzór 433 - jest przynajmniej "alfowy") i wszystko inne pod siebie.

Przy budżetowych konfiguracjach ja bym zostawał przy oryginalnych siedzeniach(tapicerkach), skóry poza sportowymi są słabe (nie trzymają szczególnie siedzisko) a kosztują sporo, natomiast materiałowe jak i super z materiałem przez środek przynajmniej oporuje i się nie lata sie po siedzeniu (a w Giuli to ważne bo w niej łatwiej o większe przeciążenia/siły odśrodkowe ze względu na wspaniałą trakcję/zwinność/zawieszenie itp).

za te pieniądze z wyposażeniem nie poszalejesz jednak. nie wiem czy kamerka jest taka ważna w Giuli (w Stelvio tak, bo tam jest wysoko szyba i jest bardzo mała), poza tym kamerka ma mały wyświetlacz i jest marnej jakości, więc może to sobie odpuść?
za jakieś 141tyś masz business (czyli Giulia + xenon 35W z AFS + navi mała + czujniki PDC tył + lusterka składane, to teraz chyba 129tyś w 2.0 200HP) do tego felgi 17" i właśnie elektryczne fotele (choć nie wiem czy da się je wziąść bez skóry). Pytanie co z lakierem, bo wszystko inne niż Alfa Rosso to dopłaty (1800/4000).

Jeśli miałbyś brać Super to w tych pieniądzach raczej coś z wyprzedaży/demo, tam można znaleźć fajne konfiguracje czasem za 40-60tyś taniej (Business to Giulia z rabatem o ile pamiętam ok 30tyś).

- - - Updated - - -

Nie ma jeszcze danych za grudzien z Europy, będzie na koniec miesiąca jakoś.

Jak na razie:
EU - 22 990 szt
US - 8 870 szt (cały rok już)

Razem 31 860 szt
czyli dojdzie ok 2tyś z EU za grudzień, plus inne rynki z których w ogóle nie mamy danych (RPA, Australia, Chiny, Izrael).
Szału póki co nie ma, bo 159 potrafiła się sprzedawać w ilościach ok 60tyś/rok w samej Europie (lata 2006i 2007, potem już było mniej)

Dziękuję za odzew. Poszperam po forum, nawet nie wiedziałem, że są tu takie smaczki jak dzienniki użytkowników :) Jeżeli chodzi o to, co znalazłem to opieram się też na stronie Alfy Romeo i wykazie samochodów znajdujących się u Dealerów. Z takich przystępnych cenowo sztuk znalazłem np taką Giulię Super: http://stock.alfaromeo.pl/47210/alf...owanie=od-najtanszej&pokaz=100&opened=0&adv=0

Całkiem fajna specyfikacja i dobra cena, możliwe że jeszcze do uzyskania mógłby być wyższy rabat, niema niestety łopatek przy kierownicy. Zobaczę co będzie się pojawiało u dealerów, odwiedzę może parę salonów i wyślę zapytania, zobaczymy. Zorientuję się jak wygląda sprawa zamawiania samochodu z fabryki i jak to wychodzi z kosztami.

Potwierdzam, w Krakowie teraz robią chyba jedne z najlepszych cen w PL. Jeździłem wszystkimi autami, które bierzesz pod uwagę i osobiście zastanawiałbym się pomiędzy Superbem, a Giulią (oczywiście z naciskiem na Giulię, ale pomiędzy nimi decydują już indywidualne preferencje każdego kierowcy). Mercedesa i Opla odpuść. Insignia jest ogólnie fatalna, a w Mercedesie jakość materiałów i montażu pozostawia wiele do życzenia, do tego jeździ przeciętnie

Ostatnia edycja:
Są dane sprzedaży w Polsce - 1185 szt:
Gulia 437
Giulietta 378
Stelvio 295
75 szt to Mito i 4C

Całkiem nieźle. Szkoda, że reszta Europy nie popiera naszego entuzjazmu nowymi modelami Alfy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moim zdaniem powinni zainwestować w agresywną reklamę. Za mało o niej słychu i widu.

Całkiem nieźle. Szkoda, że reszta Europy nie popiera naszego entuzjazmu nowymi modelami Alfy.

chyba coś źle wykonałeś szacunkowe wyliczenia - z danych wychodzi że kupiliśmy ok 2% sprzedanych w Europie Giuli i Stelvio - trochę mało jak na jakieś 7% populacji z jakiej to liczą (28 państw, powiedzmy pi razy drzwi 500mln) - kupiliśmy 3.5 raza mniej per capita niż średnia europejska, to mniej więcej odzwierciedla ile razy mniej zarabiamy.

Bardzo słabo.
Dla przykładu 2 fenomeny polskiego rynku:
Volvo XC60 4966
BMW 5 3068

Sama marka zanotowała spory wzrost sprzedaży w stosunku do ostatnich lat w Polsce, w Europie chyba nie będzie tak różowo.

Sama marka zanotowała spory wzrost sprzedaży w stosunku do ostatnich lat w Polsce, w Europie chyba nie będzie tak różowo.

sprzedaż marki jako całości w Polsce wzrosła, nic dziwnego skoro są nowe modele. odlicz Stelvio i przypomnij sobie że w 2016r nie było praktycznie żadnych Giuli 2.0TB jeszcze dostarczanych do klientów (pojedyncze sztuki które zostały kupione z tych które wystawiono do salonów) a 2.2d wyposażenie było bardzo okrojone i też za dużo 2.2d nie było odbieranych, odejmij te auta od tych 1185szt z 2017r i ile wyjdzie?

a teraz co było wcześniej wg danych ze strony FCA:
Alfa Romeo pozyskała w 2016 r. 699 nowych „Alfisti". Większość Klientów zdecydowała się na model Giulietta - zarejestrowano 535 szt. tego kompaktowego modelu.
i:
Marka Alfa Romeo pozyskała w 2015 r. 688 nowych „Alfisti". Większość Klientów zdecydowała się na model Giulietta - zarejestrowano 572 szt. tego kompaktowego modelu.

U nas sprzedaż jest bardzo mała, potrzeba więcej modeli, lepszego serwisu, odczarowania złego stereotypu marki no i większych zarobków.

Znowu byłem w salonie alfy i znowu siedziałem w Gulii - Voloce i zwykłej. Mam 180 cm wzrostu.Co robię źle,że nie pasuje mi przedni fotel ( jeździłem Veloce ) - fotel pomimo sportowej "wysuwajki" z przodu nie podpiera moich ud,jak podniosę fotel to jestem głową w podsufitce,choć pod udami jest lepiej.Czy ktoś wie - czy przy regulacji manualnej można to lepiej wyregulować ? Brak mi regulacji pochylenia siedziska- w Volvo nie ma z tym problemów,podobnie w Audi.Czy coś jest ze mną nie tak?

Fotele w Volvo to niestety inna klasa, znaczy się wyższa. Sam sprzęt, samochód, jednak nie daje tyle radochy z jazdy co Alfa.

Znowu byłem w salonie alfy i znowu siedziałem w Gulii - Voloce i zwykłej. Mam 180 cm wzrostu.Co robię źle,że nie pasuje mi przedni fotel ( jeździłem Veloce ) - fotel pomimo sportowej "wysuwajki" z przodu nie podpiera moich ud,jak podniosę fotel to jestem głową w podsufitce,choć pod udami jest lepiej.Czy ktoś wie - czy przy regulacji manualnej można to lepiej wyregulować ? Brak mi regulacji pochylenia siedziska- w Volvo nie ma z tym problemów,podobnie w Audi.Czy coś jest ze mną nie tak?

Jak weźmiesz pakiet komfort, masz regulowane podparcie ud. Ja ma ponad 180 cm i podpiera mi. Ostatnio robiłem trasę 800 km i nie czułem w ogóle dyskomfortu a mam problemy z kręgosłupem. Przed zakupem miałem wypożyczona klasę c i po trasie do Poznania musiałem spać na desce :(

Fotele w Volvo to niestety inna klasa, znaczy się wyższa. Sam sprzęt, samochód, jednak nie daje tyle radochy z jazdy co Alfa.

Widać, że znasz się na rzeczy także prosimy - rozwiń swą rozbudowaną wypowiedź. Jakie Volvo porównujesz do Giulii i w czym ten wóz jest wyższej klasy niż Giulia Veloce? Rodzajem napędu ? rozłożeniem masy? A może jest dużo lżejszy, bardziej zaawansowany technicznie ? Podaj parę konkretów.

Widać, że znasz się na rzeczy także prosimy - rozwiń swą rozbudowaną wypowiedź. Jakie Volvo porównujesz do Giulii i w czym ten wóz jest wyższej klasy niż Giulia Veloce? Rodzajem napędu ? rozłożeniem masy? A może jest dużo lżejszy, bardziej zaawansowany technicznie ? Podaj parę konkretów.
Raczej bym się nie czepiał. Z wypowiedzi wynika że tylko fotele są lepsze. I to czysty subiektywizm

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję. Właśnie to miałem napisać.

Jeździłem Volvo V60 z 2010 r i xc60 z 2013 i oba samochody miały bardzo słabą regulacje podparcia lędźwi. Nadal mam xc60 i zdecydowanie wygodniej jeździ się Giulia. Fotele lepiej trzymają na boki, lepiej wypychają lędźwie.

Amortyzatory
Powrót