[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Busso to Busso to najbardziej szlachetna V-ka w historii motoryzacji, dla mnie to wzór benzynowego widlastego silnika

Jakoś Alfa w prądzie mi zuuupelnie nie leży

Do sportowego auta chyba lepszy prąd niż diesel.

Coś takiego:
486.jpg

z silnikiem z Tesli mogłoby być ciekawe.

Wolę już diesla v6 który jakoś brzmi a nie jak odkurzacz. Oglądałem ostatnio kawałek Formuły E i to było złe ;)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Umówmy się: wśród aut użytkowych był Holden Bathurst a cała reszta mogła się przyglądać i starać naśladować brzmienie tego silnika. Ciekawe czy w Giulii przyłożą się do brzmienia silnika, czy też raczej zrobią coś na wzór Ghibli (czyli w sumie nic rewelacyjnego).

Myślę że czasy robienia samochodów z dobrą akustyka silnika i wydechu powoli przemijają jednak 2.9 v6 biturbo zapowiedziane w Giuli będzie miało rodowód Ferrari a tu z kolei wiadomo że marki typu BMW czy Mercedes jedynie mogą pomarzyć o takim brzmieniu silnika nie mówiąc już o prestiżu, z resztą Ferrari to jedna z nielicznych marek ktora pcha technologię z bolidów F1 do cywilnych wersji samochodów choćby nawet kierownica z manettino która jest niemal identyczna jak w bolidzie F1. Jeżeli taka wersja GTA ujrzy światło dzienne to zastanawia mnie jaka będzie cena. Jeżeli to ma być rywal dla M3 to musi kosztować podobnie a nawet mniej żeby zachęcić potencjalnego klienta.

Ostatnia edycja:
będzie miało rodowód Ferrari a tu z kolei wiadomo że marki typu BMW czy Mercedes jedynie mogą pomarzyć o takim brzmieniu silnika nie mówiąc już o prestiżu
Kolego ja nie chce się czepiać ale to Mercedes wygrał sezon F1 2014 konstruktorów a w 2013 był na drugiej pozycji (w obu wyprzedzając Ferrari) - nie wspomnę o zwycięstwie Reb bull-a nad Ferrari miażdżącą przewagą punktową :). Merol BMW itp. mają doświadczenie wiedze i zaplecze. Jak będą chcieli/będą potrzebowali to dopracują brzmienie silnika.

Kolego ja nie chce się czepiać ale to Mercedes wygrał sezon F1 2014 konstruktorów a w 2013 był na drugiej pozycji (w obu wyprzedzając Ferrari) - nie wspomnę o zwycięstwie Reb bull-a nad Ferrari miażdżącą przewagą punktową :). Merol BMW itp. mają doświadczenie wiedze i zaplecze. Jak będą chcieli/będą potrzebowali to dopracują brzmienie silnika.
Wiem że wygrał. Jednak po dziś dzień Ferrari jeśli chodzi o tytuły mistrzowskie w F1 jest nie pokonane bo ma ich aż 16 a Mercedes jak narazie tylko 1 bo Mclaren to co innego a ma ich 8 z czego tylko jeden zdobyli jako Mclaren Mercedes a 4 jako Mclaren Honda . BMW nigdy nic w F1 nie osiągnęło i już raczej nigdy nie osiągnie a nie od dziś wiadomo że F1 to królowa motorsportu. Poza tym Ferrari to marka z wyścigowa tradycja, te samochody od zawsze ścigały się na torach.

Ostatnia edycja:
W rankingu konstruktorów Alfa jest podobno na 11 miejscu (nie było podane na który rok są dane) pomimo ponad 30 lat nieobecności w tym sporcie.. :)

W rankingu konstruktorów Alfa jest podobno na 11 miejscu (nie było podane na który rok są dane) pomimo ponad 30 lat nieobecności w tym sporcie.. :)
No ba [emoji1] Alfa jeździła w wyścigach F1 i konkurowala z Ferrari. Podobno Enzo Ferrari który wystawił swoje ferrari 375 w wyścigu GB w 1951 i pokonał alfe 159 prowadzoną przez Juana Fangio powiedział "zabiłem własną matkę" bo w końcu w Alfie nauczył się tworzyć wyścigowe auta.

AMG już od dłuższego czasu bardzo zbliża się do mojego ideału brzmienia, czyli do Maserati :)
A45 to malutki silnik (choć i tak dali radę), ale ich V8 brzmią obłędnie!

Porównaj sobie brzmienie Alfy 4C (R4 1.8 turbo) i Mercedesa A45 AMG (R4 2.0 turbo)... Nawet na YT, wystarczy.
Fakt faktem na filmiku brzmi niemal identycznie jak 4c ale ciężko to ocenić bo nigdy takiego A45 nie słyszałem na żywo a 4c owszem. Tylko weź pod uwagę to że to jest AMG i tak naprawdę z cywilnego Merca to jest buda i emblematy.

AMG już od dłuższego czasu bardzo zbliża się do mojego ideału brzmienia, czyli do Maserati :)
A45 to malutki silnik (choć i tak dali radę), ale ich V8 brzmią obłędnie!
Owszem V8 w AMG brzmi bardzo dobrze, słyszałem na żywo W204 C63 i bulgotal bardzo ładnie ale do Maserati było mu jeszcze bardzo daleko. Gran Turismo również miałem przyjemność słyszeć na żywo i dźwięk jest nie do opisania. Jest to coś niebywałego, po prostu trzeba to słyszeć.

Ostatnia edycja:
Gran Turismo również miałem przyjemność słyszeć na żywo i dźwięk jest nie do opisania. Jest to coś niebywałego, po prostu trzeba to słyszeć.

Co kto lubi. Ja też słyszałem na żywo Gran Turismo, nie raz. I szczerze mówiąc wolę zdecydowanie dźwięk Quattroporte V, bo tamten jest zbyt nachalny.

Fakt faktem na filmiku brzmi niemal identycznie jak 4c

No... troszkę lepiej niż 4c :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót