[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jeżeli czegoś nie zaproponują w najbliższym czasie to odejdzie w zapomnienie.
Mi się wydaje ,że nie odejdzie ( jeżeli nie zaproponują niczego ) . DAS AUTO nie są głupi . Kupili Lambo ,kupią i Alfę z jej wiernymi fanami . I powiem jakem anty Vwej ( mimo ,że miałem kilka :)ale rodzynów nie pastuchów ) ,że z dwojga złego wolę opcję DAS ALFA jak nic . Żadna marka pod skrzydłami VW nie płacze a się rozwija . Byle by styliści włoscy dalej działali . Lepiej Alfa Gebels jak Alfa Chinatown :D

Co Wy z tym VW. Nie czytacie (słuchacie) wywiadów i na dodatek Jesteście słabej wiary. Będzie dobrze (w Bolonii, Modenie, Torino mówi się, że będzie jeszcze lepiej). Optymizm jaki tu panuje zaskakuje wszystkich.

Ostatnia edycja:
Co Wy z tym VW. Nie czytacie (słuchacie) wywiadów i na dodatek Jesteście słabej wiary. Będzie dobrze (w Bolonii, Modenie, Torino mówi się, że będzie jeszcze lepiej). Optymizm jaki tu panuje zaskakuje wszystkich.
Marek jestem dobrej myśli - jakbym nie był to bym nie jezdził kolejną Alfą ale zawsze trzeba brać pod uwagę czarny scenariusz . Chciałbym aby czasy świetności marki wróciły ale popatrz z innej strony - realistycznie . Alfa nie zarobi na siebie 1nym czy 2ma modelami ( nie wytrwa w konkurencji - o lata świetlne bardziej rozwiniętej ) a to ,że ma fanów i kupią nowy model to niestety nie pozwoli marce przetrwać w czasach kiedy Mercedes ma modeli tyle ile liter w alfabecie . Druga droga o której była mowa - droga ramie w ramię z Maserati i Ferrari - obecnie patrząc na to co się dzieje to chyba jedyna właściwa . Zrobić auta sportowe ,piękne ( i znowu niestety - dla bogatych ) i rozwijać się w klasie w której o sukcesie decyduje piękno ( Włosi wiedzą jak to czynić ) i osiągi a nie gama modeli miejsko-wiejskich . Tyle ,że my szaraki będziemy plakaty podziwiać i tyle . Nie wiem co będzie się działo . Modle się żeby marka wytrwała nawet jakby moja 159ka była ostatnią na jaką było mnie stać . Zobaczymy .

Co Wy gadacie... Alfa nie będzie marką dla bogatych. Dla bogatych nie planuje się 2-litrowego diesla...
Po prostu będzie duża rozpiętość- od auta dla normalnych ludzi po wypaśne wersje rodem GTA.

Nie będzie 2-litrowego diesla. Najmniejszy to 2.2 - testowany do niedawna w Polsce, który zanim trafi do alfy zadebiutuje w jeepie na jesieni. Generalnie polityka teraz ma być taka że fiat dla ludu i dwie marki premium jeep i alfa - przynajmniej to dziś usłyszałem w salonie

Co Wy na to ? :)

attachment.php

Załączniki

• 10006303-alfa-romeo-giulia-juin-2015.jpg
    10006303-alfa-romeo-giulia-juin-2015.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 2,686
Co Wy gadacie... Alfa nie będzie marką dla bogatych. Dla bogatych nie planuje się 2-litrowego diesla...
Każda marka premium ma już 4-cylindrowe silniki w ofercie (nawet Merc S-klasa chyba jest dostępna z takim dieslem), a Volvo już tylko takie będzie oferować (patrz najnowsze XC90). Niestety takie czasy...

Każda marka premium ma już 4-cylindrowe silniki w ofercie (nawet Merc S-klasa chyba jest dostępna z takim dieslem), a Volvo już tylko takie będzie oferować (patrz najnowsze XC90). Niestety takie czasy...
No tylko mnie trochę dziwi/boli ,że w dobie niby downsizeingu merc klupie 6,3L , Audi 5,2 V10 , VW W12 o BMW nie wspomnę :) . Fakt ,że mnie na to nie stać ale patrząc na markę to takie modele robią firmie prestiż a nie 1,4 czy 1,7 zaturbione

No ok, ale tu wyjechałeś z autami ultra luksusowymi- topowymi modelami.
Giulia też będzie topowa... no bo w porównaniu do Giulietty i Mito inaczej być nie może.
Ale auto wielkości Audi A4, z silnikiem 2.0 JTDm na pewno nie będzie kosztować więcej niż właśnie A4... które z dwulitrowym TDI zaczyna się jakoś od 130k zł.
No a Audi ma wypracowaną pozycję. Myślę, że Alfa jako odpowiednik w tej cenie będzie już miała jakieś konkretne wyposażenie.... a w najgorszym wypadku na pewno nie będzie droższa.

kurde,patrząc na włoską motoryzację,to niestety posypała się,lancii nie ma,fiat tylko 500 czyli marny wybór,alfa jeszcze nic nie wiadomo co to będzie,widlak i ferrari nieosiągalne dla przeciętniaka,kurcze w dzisiejszych czasach liczy się tylko masówka,kasa kasa kasa,co za czasy,gdzie te czasy pięknych włoskich aut typu alfa,lancia szkoda,że motoryzacja jest taka denna,marki odróżnia się tylko znaczkami,no nic smutne to jest
trzeba być dobrej myśli,że nowe modele alfy będą tak piękne jak wcześniejsze,gdyby to była masówka,to już dawno byśmy widzieli julkę,będzie piękne auto jestem pewien,ma być dobrze

Myślę, że Giulia może być droższa od A4. Ale raczej tańsza od BMW.. Produkcja tylnego napędu trochę kosztuje i musieliby pójść po kosztach w innej części samochodu.. Zresztą nie zdziwię się, jeżeli w momencie premiery Alfa będzie droższa od BMW.. 159 kosztowała podobno tyle samo.
Ja uważam każdy model Alfy za wyjątkiem tych z pierwszych lat pod fiatem za udane.
147 była dużo lepsza od Audi A3 pierwszej generacji i uznaję ją za lidera segmentu dopóki nie pojawiło się A3 mkII i BMW 1, 156 liderem nie była ale prezentowała bardzo wysoki poziom, tutaj podobnie ze 166.
ostatnia dekada to Alfa 159, która wyszła w podobnym okresie co E90 i A4 B7. Moim zdaniem bez kompleksów mogła stawać w szaranki przy podobnych wersjach wyposażenia, gdzie A4 moim zdaniem było zmiażdżone przez 159.
Giulietta IMO gdzie widać dużo z FIATA dzięki cenie również jest bardzo udanym samochodem.. Wizualnie dla mnie jest to numer jeden w klasie (dużo osób mówi, że to mumin, ale nie wierze, że komuś nie podoba się QV w białym kolorze która jest w cenie prawie gołego Audi A3)
Chociaż moim zdaniem pogorszenie jakości względem poprzednich modeli w tym samochodzie to był strzał w kolano..
Reasumując moje kilka zdań uważam, że Alfie w ostatnich latach brakowało mocnego silnika.. Nie łudźmy się, ale najmocniejszy silnik w alfach ostatnich lat był silnikiem mogącym stawać w szaranki z silnikami z połowy palety konkurencji.

dużo osób mówi, że to mumin, ale nie wierze, że komuś nie podoba się QV w białym kolorze

Nie podoba mi się, w żadnym kolorze, właśnie ze względu na przód. Wg mnie Giulietta wygląda fajnie pod każdym kątem w środku i na zewnątrz, do momentu gdy nie spojrzy się centralnie właśnie na owy nieszczęsny przód.

Poniżej porównanie 147 z białą Giuliettą. Nie jest to co prawda QV, ale od frontu zwykłe wersje aż tak bardzo się względem owej QV nie różnią.

attachment.php

Żeby nie było całkiem off-topic - mam nadzieję, że Giulia całkowicie zerwie z dziedzictwem muminów ;-)

Załączniki

• Giulietta_vs_147.jpg
    Giulietta_vs_147.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 529
Ostatnia edycja:
Reasumując moje kilka zdań uważam, że Alfie w ostatnich latach brakowało mocnego silnika.. Nie łudźmy się, ale najmocniejszy silnik w alfach ostatnich lat był silnikiem mogącym stawać w szaranki z silnikami z połowy palety konkurencji.
Ale jaki procent stanowi sprzedaż topowych wersji silnikowych? Z tego marka by i tak nie wyżyła, nawet jakby do 159 silnik od Ferrari wkładali ;)

Ale jaki procent stanowi sprzedaż topowych wersji silnikowych?

Nie ważne jaki. Ważne dla przeciętnego Kowalskiego jest to, że jego model z 2.0 dieslem wygląda z zewnątrz tak samo jak wersja z 3.0V6 biturbo. A to w psychice co poniektórych powoduje od razu +10 do prestiżu i +20 do lansu ;)
Warunek jest jeden - wersja 3.0V6 biturbo musi istnieć. Bo jak najmocniejsza jest 2.0 turbo benzyna, to każdy wie, że i tak nic lepszego mieć tam pod maską nie możesz :D

Nie będzie 2-litrowego diesla. Najmniejszy to 2.2 - testowany do niedawna w Polsce, który zanim trafi do alfy zadebiutuje w jeepie na jesieni. Generalnie polityka teraz ma być taka że fiat dla ludu i dwie marki premium jeep i alfa - przynajmniej to dziś usłyszałem w salonie

A Jeep miał już być w sprzedaży tym silnikiem pod koniec marca. Echhh...

Myślę, że Giulia może być droższa od A4. Ale raczej tańsza od BMW.. Produkcja tylnego napędu trochę kosztuje i musieliby pójść po kosztach w innej części samochodu.. Zresztą nie zdziwię się, jeżeli w momencie premiery Alfa będzie droższa od BMW.. 159 kosztowała podobno tyle samo.

No to widzę kolega ma rozeznanie w temacie... bo BMW też zaczyna się od 132k zł... z dwulitrowym dieslem. Ceny oczywiście katalogowe.
Ale tu nie trzeba mieć rozeznania, tylko przed opublikowaniem czegoś warto zweryfikować co się pisze :)

No to widzę kolega ma rozeznanie w temacie... bo BMW też zaczyna się od 132k zł... z dwulitrowym dieslem. Ceny oczywiście katalogowe.
Ale tu nie trzeba mieć rozeznania, tylko przed opublikowaniem czegoś warto zweryfikować co się pisze :)

Teraz się zaczyna od 132k.. a 10 lat temu w momencie debiutu 159, ile kosztowała? Powołuje się na przeczytaną prasę dawno temu, więc nie wymagaj, że będę cytował..

Spoko ;)
A jeszcze zapytam- ile przecietny Polak zarabial 10 lat temu? Wszystko idzie w gore powoli. To, że auto 10 lat temu kosztowalo 100k to nic nie znaczy. Inflacja robi swoje... a i wyposazenia przybywa.

Byc moze AR aby polepszyc swoja oferte bedzie oferowac "przyjemne" warunki leasingu...?

Jak wszedł na rynek Hyundai i40 to też nie mogłem uwierzyć, że kosztuje praktycznie tyle samo co nasze europejskie wozy z tej klasy.

Amortyzatory
Powrót