[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dach nie dach, ale "troszkę" [notranslate]Alfa[/notranslate] optymistycznie podaje ile waży - wg ZePerfs Veloce waży 1725kg (wg norm EU więc zdaje się z kierowcą 75cio kilogramowym). A wq danych technicznych - coś 1500 ? z głowy piszę bo oczywiście znaleźć coś na szybko na alfaromeo.pl to niemożliwe jest.

Nie-Veloce pewnie mniej, ale ciekawe ile - podaj jak zważysz (składy jakiegoś węgla itd.)
oficjalnie veloce wazy 1605kg,ale tp waga bez szklanych dachow czy innego wyposazenia. ponize 1500 to waza RWD i bez automatu.

To jest chyba dla rynku USA bo tylko tam jest wersja Ti.
Tak, to forum ogólnie jest amerykańskie. Aczkolwiek, pewnie jak będzie u nich to u nas tyż.

Ciekawe, że tak ciężko im dołożyć te felgi (to są chyba te na ktorych była na początku pokazywana veloce na targach)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ładne te felgi ale jakieś takie niealfowe :) Takie Niemieckie bardziej. Chyba nie pasują :(

Tak, to forum ogólnie jest amerykańskie. Aczkolwiek, pewnie jak będzie u nich to u nas tyż.

Ciekawe, że tak ciężko im dołożyć te felgi (to są chyba te na ktorych była na początku pokazywana veloce na targach)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
moglo byc gorzej, w uk nie oferuja 19" do super/veloce do nowych/konfigurowanych aut. na alfaowner.com o to jest straszna burza

Nie czaję po co robić inne oferty na różne kraje. Imho powinna być jedna z szerokim wachlarzem. Dlaczego np w Polsce nie mogę mieć Super z 280KM i lepszymi fotelami? Z felgami też niezła jazda. Wiadomo, że najwięcej zarabia się na pakietach i dodatkach więc czemu tego nie dać wszystkim? Nawet w jakimś pakiecie.

I pali więcej niż 3.0 busso

I pali więcej niż 3.0 busso

:D
Więcej może nie, ale jak ostatnio czytałem ile ludziom Veloce pali na trasie to wyszło tyle samo co mi w 3.0 Busso.
Nie wiem jak miasto, tam jest pewnie lepiej. Ale trasa... no cóż :edziahaha:

Ja wiem, że to ma 280KM i napęd 4x4. Ale ma też 8-biegowy automat i kosiarkę 2.0 z turbo pod maską... także ten :-/

:D
Więcej może nie, ale jak ostatnio czytałem ile ludziom Veloce pali na trasie to wyszło tyle samo co mi w 3.0 Busso.
Nie wiem jak miasto, tam jest pewnie lepiej. Ale trasa... no cóż :edziahaha:

Ja wiem, że to ma 280KM i napęd 4x4. Ale ma też 8-biegowy automat i kosiarkę 2.0 z turbo pod maską... także ten :-/

Bardzo szczerze watpie ze Twoje busso na trasie przy takich samych warunkach i predkosci spali tyle co Giulia Veloce... do tego dochodza jeszcze osiagi i elastycznosc silnika ktore w Giulii beda duzo lepsze niz w busso.

Bardzo szczerze watpie ze Twoje busso na trasie przy takich samych warunkach i predkosci spali tyle co Giulia Veloce...

Też w to baaardzo wątpię. Jest jeszcze kilka innych różnic
1. Norma EURO 3 vs EURO 5 lub nawet 6
2. W Giulii da się spalic ok 6l W busso raczej mniej jak 10l nie da rady :)

Chyba, że jest inaczej. Podziel się fotką z komputera :)

2. W Giulii da się spalic ok 6l W busso raczej mniej jak 10l nie da rady :)

Chyba, że jest inaczej. Podziel się fotką z komputera :)

Nie no, Busso swoje wypije, mniej niż 8,5-9 - bez szans. O dziwo mniej w 3,2 - bo moment niżej. 166 nawet coś 8 było chyba kiedyś zimą na dłuższej spokojnej trasie. W 156 bez szans. Średnie po laaaatach - 12. I to jest chyba jedno z niewielu aut, gdzie dokładnie się zgadza spalanie przez producenta podawane z realnym :)
Ale inna sprawa, co to w ogóle za rozważania o pare litrów w jedną czy drugą :) W odniesieniu do ... Sportowej Marki ;-)

2. W Giulii da się spalic ok 6l W busso raczej mniej jak 10l nie da rady

Panowie, dopiero co przeczytałem u nas na forum, że Veloce w trasie przy prędkościach 170km/h spaliła 12.4
O jakich 6 litrach wy tu piszecie?
Jestem świeżo po wyjeździe, jechałem dynamicznie, pełne obciążenie wozu, trasa autostrada, krajówki, lokalne, prędkości 100-220, średnia z całości 97km/h, [notranslate]Alfa[/notranslate] 166 3.0 240KM, spalanie 11.3

Tu nie chodzi o to, że moje czy jakieś inne Busso pali mało... chodzi o to, że Veloce żłopie jak smok :D
Sam się zdziwiłem, ale te spalania podają użytkownicy i to nie był pierwszy wpis z tak wysokimi wartościami.
Z ciekawostek: w Stelvio z tym samym silnikiem trzeba liczyć 15 po mieście...

oficjalnie veloce wazy 1605kg,ale tp waga bez szklanych dachow czy innego wyposazenia. ponize 1500 to waza RWD i bez automatu.

konkretnie w katalogu są podane takie liczby jako Pojazd gotowy do jazdy, standard A (kg) (jak ktoś wie co to dokładnie znaczy standard A i napisze, to będzie miło):
1429, 1374, 1445 kg dla odpowiednio: benzyny 200/AT, diesle MT, diesle AT.

A to nie jest tak, że przy nowym aucie silnik nie jest dotarty i spala więcej ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O jakich 6 litrach wy tu piszecie?

A gdzie ja napisałem, że to autostrada czy "trasa". Chodziło mi o to, że Różnica w Busso i 2.0 w Giulii polega na tym, że oba silniki jak się ciśnie to wychleją morze benzyny ale w Giulii da się spalić 6l a w Busso żeby się zes... to nie da rady.

Nie zgadzam się, że pali jak smok. Pali jak normalny współczesny samochód 280KM. Jak smok to pali Brera 1.7 TBI a ma 200KM :)
W dodatku masz napęd na 4 koła i 5.6 do setki. Z powietrza się to nie bierze. Z takim wynikiem ciężko jest znaleźć godnego przeciwnika na światłach a potem możesz spokojnie pojechać jeszcze na wycieczkę krajoznawczą bez montowania butli z gazem :)

Imho wyniki spalania są bardzo dobre.

Jak kogoś stać na Giulię Veloce, stać go również na większe dawki paliwa:).
Nie jest to wielki problem.

Amortyzatory
Powrót