radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Ja też wziąłem EFL, bo dali najlepszą ofertę.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Głupoty wypisujesz a ta jest moja tez trzecia alfa i o dziwo w warsztacie nie stałaBłagam Cię, nie kupuj Giulii! Cokolwiek, tylko nie Giulia, serio. To jest włoski samochód i będzie ciągle stał w warsztacie. Kup Passata i na pewno będziesz zadowolony.
Głupoty wypisujesz a ta jest moja tez trzecia alfa i o dziwo w warsztacie nie stała
A co do zabawy golfem albo passatem 4x4, przecież to haldex...
kupi Superba (najlepszy stosunek jakość/cena) jako the best econo choice i po temacie?
No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex...
Ten kolega co pisze o BMW F10-teraz sa juz G30-F10 juz sa nieprodukowane
No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.
Chlopie, wez juz kup tego Passata i daj spokoj. Za pewnik wyznajesz testy głosności w kabinie na które wpływa wiele różnych czynników.Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.
- - - Updated - - -
Nie nie kupię, jest w ... głośny na autostradzie a z tym wyposażeniem co chce to kosztuje tyle co passat
Torsen w quatro jest we wszystkim od A4 w górę, nowa generacja A4 w wersji ultra ma coś nowszego gdzie napęd jest odłączany nie dołączany(czyli jedziemy prosto po autostradzie 140 to napęd się odłączy, zaczniesz skręcać/przyśpieszać generalnie cokolwiek to się znowu włączy).O ile wiem to stałe Quattro w Audi jest glownie w S i RS. cytując wikipedie:
Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.
Co nie zmienia faktu, że w passacie to jest napęd na przód z dołączanym tyłem
Nawiasem mówiąc - Subaru z tego co wiem ma haldex, podobnie jak wszystkie skody, volksvageny czy Audi od modelu A3 w dół.
Jakieś źródło? Alfa zawsze miała torsen i wcale nie jest powiedziane, ze nie ma go nadal.
4matic Mercedesa czy xdrive BMW, które z Haldexem nie mają nic wspólnego
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/118295-alfa_giulia_2015_a-1187.html#ixzz4YZM3xn5y
To nie jest do końca tak. W passacie B7 czyli poprzednia generacja haldexa napęd na tył był stale przekazywany w 3-4%. W nowszej generacji czyli B8 jest to już chyba stałe 10-15% na tył i potem więcej w razie uślizgu osi. Jest to już naprawdę zaawansowany napęd na chwilę obecną, tylko niestety znacznie bardziej kosztowny do naprawy niż stały typu torsen, i generalnie mamy gwarantowane że się prędzej czy później rozpadnie z powodu ogromnej ilości elektroniki i podzespołów sterujących. Jakbym miał zrobić analogię to torsen jest młotkiem a haldex jest wiertarką z młotem udarowym i funkcją ładowania smartfona.
Na razie niewiele sie dowiedzialem, choc ja pytalem bardziej o dzialanie widoczne dla laika powiedzmy w codziennym uzytkowaniu, typu czy da sie wlaczyc na stale (np menu albo ktorys z trybuw DNA, np A), czy dziala przy hamowaniu silnikiem, czy dziala na wstecznym itp. Najpierw dostalem telefon od Pana z FCA ze dopyta o szczegoly. Tydzien pozniej odeslal mnie do... instrukcji. W instrukcji wiadomo lipa, generalnie brak zadnych informacji, tylko ogolnikowo mozna wywnioskowac ze zawsze dziala w trybie Auto, I nie da sie go wymusic na stale.Subaru ma autorski napęd Symmetrical AWD. Jest to napęd stały, na pewno nie Haldex.
Jaki napęd jest zamontowany w Giulii Veloce próbował dowiedzieć się [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], ale nie wiem z jakim skutkiem.
Ktos w innym watku tu na forum odpisal ze jest to rozwiazanie blizniacze do tego z Maserati Ghibli SQ4, nie wnikalem jak to dziala, a ktos inny sugerowal ze to cos podobnego do xdrive z BMW, ktory jest jednak stawiany znacznie wyzej niz haldexy. Poza tym na codzien mam naped co juz jest wielka zaleta w stosunku do haldexa, a w razie koniecznosci bardzo szybko (co to oznacza) dolacza sie przod I potrafi przeniesc bodajze do 60% momentu przodem.