[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Błagam Cię, nie kupuj Giulii! Cokolwiek, tylko nie Giulia, serio. To jest włoski samochód i będzie ciągle stał w warsztacie. Kup Passata i na pewno będziesz zadowolony.
Głupoty wypisujesz a ta jest moja tez trzecia alfa i o dziwo w warsztacie nie stała

Ten kolega co pisze o BMW F10-teraz sa juz G30-F10 juz sa nieprodukowane=uderzaj w minimum G30 540,lepiej m550i albo poczekaj na m5 ;-)Ale teraz na serio-passat b8 fajne auto,ale porownac ja do nowej piatki czy a6 kazdemu chce sie smiac hahah.Golf tez nie jest zly ale giulia czy seria 3 i c klasa to inna liga i inny segment.Pomieszales segmenty.

A co do zabawy golfem albo passatem 4x4, przecież to haldex...

Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.

- - - Updated - - -

kupi Superba (najlepszy stosunek jakość/cena) jako the best econo choice i po temacie ;)?

Nie nie kupię, jest w ... głośny na autostradzie a z tym wyposażeniem co chce to kosztuje tyle co passat

Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex...
No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.

Ten kolega co pisze o BMW F10-teraz sa juz G30-F10 juz sa nieprodukowane

Problem z g30 jest taki że jest dużo bardziej plastikowe jak F10, i to sa takie chamskie twarde plastiki jak w fabii(aczkolwiek jeździłem wczesno seryjnym modelem z kamuflażem czy normalne auta na produkcje są inne? Nie wydaje mi się). Co mnie jeszcze boli to to że zrobili straszne barokoko jak w mercedesie... moim zdaniem straciło ducha bmw w środku. Jeździ tak samo jak F10, może nawet trochę żwawiej dzięki niższej masie(twarde plastiki po coś są) ale ten środek to już nie to.

- - - Updated - - -

No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.

No ale zasada musi być ta sama, komputer steruje jakimś sprzęgiełkiem co puszcza napęd. Raczej dla samej Giuli/maserati czegoś nowego nie opracowali bo to by było strasznie drogie.

Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.

- - - Updated - - -

Nie nie kupię, jest w ... głośny na autostradzie a z tym wyposażeniem co chce to kosztuje tyle co passat
Chlopie, wez juz kup tego Passata i daj spokoj. Za pewnik wyznajesz testy głosności w kabinie na które wpływa wiele różnych czynników.
Alfa od 156 w Q4 stosowala Torsena, nie sądze by nagle poszli w haldexa.
O ile wiem to stałe Quattro w Audi jest glownie w S i RS. cytując wikipedie:
"The torque vectoring rear axle differential is designed and manufactured by Magna Powertrain,[5] and is being offered on Audi A4, A5, A6 and their derivatives (including RS models). The Sport Differential selectively distributes torque to the rear axle wheels thereby generating a yaw moment, which improves handling and also stabilizes the vehicle when it oversteers or understeers, thereby increasing safety."
To nie jest stały napęd 4x4 w takim rozumieniu jak np. w Subaru.

Nikt już praktycznie nie stosuje mechanicznych, stałych napędów 4x4. Nowe generacje haldexa to też zupełnie co innego, niż pierwsze, prymitywne wersje. Pod tym katem bym żadnego auta nie skreślał.

Co nie zmienia faktu, że w passacie to jest napęd na przód z dołączanym tyłem i poprzecznie położonym silnikiem nad przednią osią. Gdzie to porównywać do BMW, czy Giulii. Kaman, takie bzdury może pisać motoryzacyjny ignorant, a nie ktoś, kto się nazywa mianem "Motor Head", cokolwiek to znaczy, bo Lemmy (RIP) to się pewnie w grobie przewraca :P

O ile wiem to stałe Quattro w Audi jest glownie w S i RS. cytując wikipedie:
Torsen w quatro jest we wszystkim od A4 w górę, nowa generacja A4 w wersji ultra ma coś nowszego gdzie napęd jest odłączany nie dołączany(czyli jedziemy prosto po autostradzie 140 to napęd się odłączy, zaczniesz skręcać/przyśpieszać generalnie cokolwiek to się znowu włączy).
A3(w tym S3) i niżej ma haldexa

Jakieś źródło? Alfa zawsze miała torsen i wcale nie jest powiedziane, ze nie ma go nadal. Poza tym świat nie kończy się na torsen i haldex. W autach tylnonapędowych jest jeszcze 4matic Mercedesa czy xdrive BMW, które z Haldexem nie mają nic wspólnego a stanowią rozwiązania własne tych producentów, bardzo dobre zresztą.

Nawiasem mówiąc - Subaru z tego co wiem ma haldex, podobnie jak wszystkie skody, volksvageny czy Audi od modelu A3 w dół.

Co nie zmienia faktu, że w passacie to jest napęd na przód z dołączanym tyłem

To nie jest do końca tak. W passacie B7 czyli poprzednia generacja haldexa napęd na tył był stale przekazywany w 3-4%. W nowszej generacji czyli B8 jest to już chyba stałe 10-15% na tył i potem więcej w razie uślizgu osi. Jest to już naprawdę zaawansowany napęd na chwilę obecną, tylko niestety znacznie bardziej kosztowny do naprawy niż stały typu torsen, i generalnie mamy gwarantowane że się prędzej czy później rozpadnie z powodu ogromnej ilości elektroniki i podzespołów sterujących. Jakbym miał zrobić analogię to torsen jest młotkiem a haldex jest wiertarką z młotem udarowym i funkcją ładowania smartfona.

Nawiasem mówiąc - Subaru z tego co wiem ma haldex, podobnie jak wszystkie skody, volksvageny czy Audi od modelu A3 w dół.

Subaru ma autorski napęd Symmetrical AWD. Jest to napęd stały, na pewno nie Haldex.
Jaki napęd jest zamontowany w Giulii Veloce próbował dowiedzieć się [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], ale nie wiem z jakim skutkiem.

Nowsze haldexy też mogą działać jako stały napęd.
Torsen był fajny kiedyś, jak nie było jeszcze alternatywy. Obecnie auta osiągi mają, jakie mają właśnie dzięki aktywnym, elektronicznie sterowanym dyfrom. Jedyna zaleta w pełni mechanicznego torsena, to że jest pancerny i nie ma co się w nim popsuć.

Ostatnia edycja:
Jakieś źródło? Alfa zawsze miała torsen i wcale nie jest powiedziane, ze nie ma go nadal.

Zdaje się*że widziałem to w którymś materiale promocyjnym stelvio

4matic Mercedesa czy xdrive BMW, które z Haldexem nie mają nic wspólnego

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/118295-alfa_giulia_2015_a-1187.html#ixzz4YZM3xn5y

Powiedziałem że to napędy typu haldex, nie że to haldex. Zasadę mają*tą samą. Jakaś elektronika decyduje czy sprzęgło ma przekazać napęd czy nie. No chyba że któryś ma sprzęgło wiskotyczne ale to już*by była mega prymitywna technologia i raczej w autach "premium" go nie powinno być, ale patrzeć co odwala mercedes z niektórymi autami to bym się nie zdziwił niczym.

To nie jest do końca tak. W passacie B7 czyli poprzednia generacja haldexa napęd na tył był stale przekazywany w 3-4%. W nowszej generacji czyli B8 jest to już chyba stałe 10-15% na tył i potem więcej w razie uślizgu osi. Jest to już naprawdę zaawansowany napęd na chwilę obecną, tylko niestety znacznie bardziej kosztowny do naprawy niż stały typu torsen, i generalnie mamy gwarantowane że się prędzej czy później rozpadnie z powodu ogromnej ilości elektroniki i podzespołów sterujących. Jakbym miał zrobić analogię to torsen jest młotkiem a haldex jest wiertarką z młotem udarowym i funkcją ładowania smartfona.

Ale on może sobie pompować na tył, ile tylko chce, bo Giulia, czy tez BMW ma przewagę w formie układu zespołu napędowego, czyt. wzdłużnie, za przednią osią. Passat nigdy nie będzie jeździł jak wczesniej wymienione auta.

Subaru ma autorski napęd Symmetrical AWD. Jest to napęd stały, na pewno nie Haldex.
Jaki napęd jest zamontowany w Giulii Veloce próbował dowiedzieć się [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], ale nie wiem z jakim skutkiem.
Na razie niewiele sie dowiedzialem, choc ja pytalem bardziej o dzialanie widoczne dla laika powiedzmy w codziennym uzytkowaniu, typu czy da sie wlaczyc na stale (np menu albo ktorys z trybuw DNA, np A), czy dziala przy hamowaniu silnikiem, czy dziala na wstecznym itp. Najpierw dostalem telefon od Pana z FCA ze dopyta o szczegoly. Tydzien pozniej odeslal mnie do... instrukcji. W instrukcji wiadomo lipa, generalnie brak zadnych informacji, tylko ogolnikowo mozna wywnioskowac ze zawsze dziala w trybie Auto, I nie da sie go wymusic na stale.
Odpisywalem gosciowi tydzien temu, na razie cisza, nawet obietnicy zerkniecia na to (dostalem tylko maila od automatu).

Ktos w innym watku tu na forum odpisal ze jest to rozwiazanie blizniacze do tego z Maserati Ghibli SQ4, nie wnikalem jak to dziala, a ktos inny sugerowal ze to cos podobnego do xdrive z BMW, ktory jest jednak stawiany znacznie wyzej niz haldexy. Poza tym na codzien mam naped co juz jest wielka zaleta w stosunku do haldexa, a w razie koniecznosci bardzo szybko (co to oznacza) dolacza sie przod I potrafi przeniesc bodajze do 60% momentu przodem.

Ktos w innym watku tu na forum odpisal ze jest to rozwiazanie blizniacze do tego z Maserati Ghibli SQ4, nie wnikalem jak to dziala, a ktos inny sugerowal ze to cos podobnego do xdrive z BMW, ktory jest jednak stawiany znacznie wyzej niz haldexy. Poza tym na codzien mam naped co juz jest wielka zaleta w stosunku do haldexa, a w razie koniecznosci bardzo szybko (co to oznacza) dolacza sie przod I potrafi przeniesc bodajze do 60% momentu przodem.

Generalnie wszystkie te nowoczesne aktywne dyfry działają na praktycznie tych samych zasadach, tylko są różnie zestrojone i mają różny poziom skomplikowana. Czy to obecny Haldex, czy to xDrive, czy jakiś tam symmetric AWD to system sprzęgieł, pompy, hydraulicznego sterowania i elektroniki, czasami łączone z mechanicznymi szperami.

I i II generacja Haldex nie są stałymi napędami, ale nowsze już mają taką możliwość. To, że producenci samochodów nie decydują się na stałe zapinanie napędów to inna kwestia. W gruncie rzeczy napęd na obie osie nie jest przecież potrzebny cały czas przy normalnej jeździe, a przeciez każda przekładnia generuje straty.

W Giulii też ten napęd niby nie jest stały, bo przecież dopóki nie ma potrzeby, to się przód nie załącza.

Ostatnia edycja:
Widzę, że trochę zamieszania zrobiłem tym haldexem. Chodziło oczywiście o różnice w ułożeniu silnika a co za tym idzie w napędzie: dołączany przód w giulii a dołączany tył w passacie. Nie ma siły żeby jeździły tak samo.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót